Jump to content

2. Nesil Mazda 3 Dizel Yakıt Tüketimi

Arilda07
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

dört kişi toplam 400 kilo 520 km yol 170 lira değer =32 kuruş km de.

bir kişi 100 kilo(babam yalnız basına aynı yolda) 28 kuruş km de.

ama benim ki benzinli :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

dört kişi toplam 400 kilo 520 km yol 170 lira değer =32 kuruş km de.

bir kişi 100 kilo(babam yalnız basına aynı yolda) 28 kuruş km de.

ama benim ki benzinli :)

Değerleri okuyunca ağzım açık kalıyordu ki; en sonundaki "benzinli" yazısını görünceye kadar...

:P

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Değerleri okuyunca ağzım açık kalıyordu ki; en sonundaki "benzinli" yazısını görünceye kadar...

:P

butun forum olarak tepki gormemek icin benzinliyim yazdim zaten :D
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Fatih abi aman böyle açıklamalar yapma ne olur. Sonra bu yazılanları yarım yamalak okuyarak. Gerçek yakıt değeri bu sanıp, çok yakıyor vs. diye hayıflananlar oluyor. Sonra çık işin içinden çıkabilirsen. Anlat babam anlat....ama nafile. :)

Ama yinede bu hızlara rağmen çok iyi değerler.

Esasen amacim bu limitlerde bile az yaktigini gostermek icindi. Bu tip testler cok cok riskli ve kolay yapilmaz, ama madem yaptim birgun gerekli olursa diye yazdim.

Bu bilgileri baska bir yerinden anlayan cikarsa, Mazda`yi hak etmemis demektir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu sefer güldürmedi diyelim. Bu ne hız tutkusu.

Hiz tutkum yoktur, sadece bir tespitte bulunmak istedim. Aracla cok oynandigi icin bu denemeyi yaptim ve yeni bir sorunu ortaya cikardim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Esasen amacim bu limitlerde bile az yaktigini gostermek icindi. Bu tip testler cok cok riskli ve kolay yapilmaz, ama madem yaptim birgun gerekli olursa diye yazdim.

Bu bilgileri baska bir yerinden anlayan cikarsa, Mazda`yi hak etmemis demektir.

Hak etmeyi bırak abi, Mazda ve felsefesinin ne olduğunu bilmeyen o kadar çok mazda sahibi var ki... Biz ne desek boş...

:tey:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 3 hafta sonra ...

Herkese merhaba, eski bir mazda 3 benzinli 2009 yeni kasa kullanıcısiydim ve son aracımı da ikincil el olarak 2012 mazda 3 dizel 6 ileri 115 hp sedan aldım. Aracın kronik sorunlari var hepsini ilgili konularda yazacağım ancak bu başlıkla ilgili olani yakıt tüketimi. Fabrika verisine güvenip aldım maalesef ve hadi hepsinde olduğu gibi yüzde on yüksek olsun fabrika verisinden dedim ancak öyle olmadı. Araç 30.000 km de ve su an 8 lt/100km ortalaması var.  Bu konuyu bastan sona okudum. Hadi 0,5 lt gösterge fazla gösterse 7,5 olsun. Kim ne derse desin bu oranlar yüksek. Bu siniftaki dizeller ortalama 6-6,5 lt yakıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Herkese merhaba, eski bir mazda 3 benzinli 2009 yeni kasa kullanıcısiydim ve son aracımı da ikincil el olarak 2012 mazda 3 dizel 6 ileri 115 hp sedan aldım. Aracın kronik sorunlari var hepsini ilgili konularda yazacağım ancak bu başlıkla ilgili olani yakıt tüketimi. Fabrika verisine güvenip aldım maalesef ve hadi hepsinde olduğu gibi yüzde on yüksek olsun fabrika verisinden dedim ancak öyle olmadı. Araç 30.000 km de ve su an 8 lt/100km ortalaması var.  Bu konuyu bastan sona okudum. Hadi 0,5 lt gösterge fazla gösterse 7,5 olsun. Kim ne derse desin bu oranlar yüksek. Bu siniftaki dizeller ortalama 6-6,5 lt yakıyor.

dediğiniz değer şehir içimi ? şehir içi ise ölçüm yönteminiz:

1-aracı fulleyip şehiriçinde birkaç gün arada bir kullanıp belli bir km sonra tekrar fulleyip mi?

2-aracı fulleyip şehiriçinde birkaç gün arada bir kullanıp yol bilgisayarının verisine göre mi?

3-aracı fulleyip şehir içinde bir defada belli bir km yapıp tekrar fullemekle mi?

4-aracı fulleyip şehir içinde bir defada belli bir km yapıp yol bilgisayarına bakarak mı?

fabrika verileri 3. yönteme göre.

bence şehir içi verilerini 3. yönteme göre paylaşalım.

1 ve 2. yönteme göre tüm dizeller aşağı yukarı sizin dediğiniz değerleri ve hatta daha fazlasını yakıyor diye biliyorum civardaki arkadşlardan.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Arkadaşların paylaştığı yüksek tüketim değerlerini görünce şaşırıyorum. Ben aracımı alalı yaklaşık 45 gün oldu, aracım şu an 1350 km de ve şu anki yakıt ortalamam 5,7 lt bu 1350 km nin 850 km si şehirler arası geri kalan şehir içi. Ben şöyle düşünüyorum benim ilk dizel arabam ve haliyle dizele karşı bir acemiliğim var ve kullandığım her geçen gün anlık tüketimin daha da düştüğünü hissediyorum, ben dizelden şunu anladım kısa tecrübeme dayanarak, dizel arabayı benzinli araba gibi kullanırsanız yok 3000 devirde vites atayım, ışıklarda ilk kalkan ben olayım derseniz ekonomi sağlamak çok zor, ben aracı 1500 ile 2300 devir arasında ve oldukça sakin kullanıyorum ani hızlanmalardan kaçınıyorum ve aracın torkuna kapılıp rampada milleti tokat manyağı yapmıyorum ama şunu kesinlikle söyleyebilrim yapmamak için kendimi zor tutuyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Göstergeye göre konuşuyorum. Ve göstereninde fazla hesapladigini kabul ediyorum. Manuel hesaplama yapmadım ama görünen koy kılavuz istemez hocam. Alışacağız artık bu oranlara yapacak birşey yok.  Ya hakikaten alismamakla ilgili ya da... Bekleyip görecez bakalım.

Farklı yakıtlarla, kullanımı yumuşatacak, Manuel hesaplama yaparak birkaç kez daha deneyelim görelim bakalım. İnsallah düşer, dusmezse de servis yüzü görmediğimize sayarız artık.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Cok ilginc, konuyu bastan okudum. bir grup oldukca az yaktigini soyluyor: 5 lt civarindan bahsediyor. Bir grup ise cok yaktigini soyluyor: 7 ve uzerinden bahsediyor.

Bu iste bir is var ama anlamadim. Ama yakinda cozerim insaallah.

Pir`le beraber usenmedik 100 km yol yaparak yakit tuketim testi yaptik: Cruise Control ile 90`a baglayip 100 km gittik. Aracta toplam 3 kisi vardi. Hava sicakligi 21 derece idi. Ortalama yakit tuketimi 4.5 lt oldu. Donduk mazot aldik, depo ancak 4.5 lt aldi. Fabrika verisi 3.8 lt.

Sapma %18,5. Diger iki kisi toplam 150 kilo desek tuketim biraz daha dusecekti. Yani kabaca fabrika sapmasi %10-15 arasi olacakti.

Simdi Pir der ki; biz buna bakariz. Bu olcum yontemine gore sorun varsa vardir yoksa yoktur ki bizim teste gore benim aracin ne yol bilgisayarinda ne de yakit tuketiminde bir sorun olmadigi tespit edildi.

Fakaaattttttt, gercek bu degil. 90 sabit hizla gitme disinda, gerek sehir ici gerek sehir disi suruslerin tamaminda yol bilgisayari dogru olcum yapamiyor ki Pir`de buna onay verdi, fakat dedi ki her yol bilgisayari her turlu kosulu degerlendiremiyor, sadece lineer surusleri saglikli okuyor. Dolayisiyla 1 litre eksik 1 litre fazla olmasi baska markalar icin de gecerli. Fakat bence bu sadece bir yazilim meselesi, diger markalar yazilima bir komut eklemistir, surekli eksik hesap yapiyordur. Bizimkiler de o komutu koymamistir.  :P

Bu arada yakit tuketimi degerleri her gecen gun benim icin artiyor. Su anda yol bilgisayarim sehir ici 8.8`de, fazlasini dusersem, ki bunu artik ezbere yapiyorum cunku onlarca kez denedim, tuketim 7.8-8.0 lt arasi. Gectigimiz yil kisin bu deger ortalama 7.0-7.5 gibiydi.

Kisaca ben araci aldigimdan beri her gecen yil tuketim degeri artiyor, halbuki tam tersi azalmasi lazim. Ben hic inanmam ama derler ya km yaptikca tuketim azalir diye...

Bunun icin su anda yapacagim fazla birsey yok. Cunku arac fabrikasyon gibi onayini aldik. Omur boyu garanti aldik. Fakat ben bunun halen baski balata ile ilintili oldugunu dusunuyorum. Bakalim ilerleyen gunler ne getirecek.

Bu arada SMB`deki ayni model yil dizel test aracini denedim. Benim araca gore cok sessizdi, tabii sebebi ortaya cikarmak zor olmadi. Test aracinda Michelin lastik takiliydi.

Diger taraftan test araci tabiri caizse yag gibi kayiyordu, benimkine gore oldukca seri ve hizli idi. Ayni benim aracimi ilk aldigim gunlerdeki gibi...  Sonucta konunun hatali bir baski balatadan yine hatali bir baski balataya gecis oldugu ihtimali kuvvetlendi. Bu hatayi inceleme ve bilgisayar ile tespit etmek mumkun degil.

Zaten sordum, test aracinin ortalama sehir ici yakit tuketimi yol bilgisayarinda 7.2 idi. Yani 6.2-6.5 arasi yakmis esasen. Fakat ayni tarihte benim sehir ici gercek tuketim degerim 7.0-7.5 arasi idi.

Bu karsilastirmalar cok izafi ama istatistiksel olarak bir anlam ifade ediyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Cok ilginc, konuyu bastan okudum. bir grup oldukca az yaktigini soyluyor: 5 lt civarindan bahsediyor. Bir grup ise cok yaktigini soyluyor: 7 ve uzerinden bahsediyor.

Bu iste bir is var ama anlamadim. Ama yakinda cozerim insaallah.

Pir`le beraber usenmedik 100 km yol yaparak yakit tuketim testi yaptik: Cruise Control ile 90`a baglayip 100 km gittik. Aracta toplam 3 kisi vardi. Hava sicakligi 21 derece idi. Ortalama yakit tuketimi 4.5 lt oldu. Donduk mazot aldik, depo ancak 4.5 lt aldi. Fabrika verisi 3.8 lt.

Sapma %18,5. Diger iki kisi toplam 150 kilo desek tuketim biraz daha dusecekti. Yani kabaca fabrika sapmasi %10-15 arasi olacakti.

Simdi Pir der ki; biz buna bakariz. Bu olcum yontemine gore sorun varsa vardir yoksa yoktur ki bizim teste gore benim aracin ne yol bilgisayarinda ne de yakit tuketiminde bir sorun olmadigi tespit edildi.

Fakaaattttttt, gercek bu degil. 90 sabit hizla gitme disinda, gerek sehir ici gerek sehir disi suruslerin tamaminda yol bilgisayari dogru olcum yapamiyor ki Pir`de buna onay verdi, fakat dedi ki her yol bilgisayari her turlu kosulu degerlendiremiyor, sadece lineer surusleri saglikli okuyor. Dolayisiyla 1 litre eksik 1 litre fazla olmasi baska markalar icin de gecerli. Fakat bence bu sadece bir yazilim meselesi, diger markalar yazilima bir komut eklemistir, surekli eksik hesap yapiyordur. Bizimkiler de o komutu koymamistir.  :P

Bu arada yakit tuketimi degerleri her gecen gun benim icin artiyor. Su anda yol bilgisayarim sehir ici 8.8`de, fazlasini dusersem, ki bunu artik ezbere yapiyorum cunku onlarca kez denedim, tuketim 7.8-8.0 lt arasi. Gectigimiz yil kisin bu deger ortalama 7.0-7.5 gibiydi.

Kisaca ben araci aldigimdan beri her gecen yil tuketim degeri artiyor, halbuki tam tersi azalmasi lazim. Ben hic inanmam ama derler ya km yaptikca tuketim azalir diye...

Bunun icin su anda yapacagim fazla birsey yok. Cunku arac fabrikasyon gibi onayini aldik. Omur boyu garanti aldik. Fakat ben bunun halen baski balata ile ilintili oldugunu dusunuyorum. Bakalim ilerleyen gunler ne getirecek.

Bu arada SMB`deki ayni model yil dizel test aracini denedim. Benim araca gore cok sessizdi, tabii sebebi ortaya cikarmak zor olmadi. Test aracinda Michelin lastik takiliydi.

Diger taraftan test araci tabiri caizse yag gibi kayiyordu, benimkine gore oldukca seri ve hizli idi. Ayni benim aracimi ilk aldigim gunlerdeki gibi...  Sonucta konunun hatali bir baski balatadan yine hatali bir baski balataya gecis oldugu ihtimali kuvvetlendi. Bu hatayi inceleme ve bilgisayar ile tespit etmek mumkun degil.

Zaten sordum, test aracinin ortalama sehir ici yakit tuketimi yol bilgisayarinda 7.2 idi. Yani 6.2-6.5 arasi yakmis esasen. Fakat ayni tarihte benim sehir ici gercek tuketim degerim 7.0-7.5 arasi idi.

Bu karsilastirmalar cok izafi ama istatistiksel olarak bir anlam ifade ediyor.

Oncelikle emeginize saglik, gerekirse bu tür testlere eslikde edebilirim.  Ortada bir sıkıntı-varsa bunu belcikaya kadar iletelim yoksa da sonuclandiralim. Yabanci forumlari inceleyecegim benzer durum varmi diye.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ben aracı 1500 ile 2300 devir arasında ve oldukça sakin kullanıyorum

Aracını 2 bin ile 3 bin devir aralığında kullanmaya özen göster... Dizel araçlar benzinli araçlardan daha fazla devirli kullanmayı ister... Bu devirli kullanım yakıta çok fazla etki etmez korkmayın...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sedatay nikli arkadaşımızın 20 Ekim 2012 tarihli mesajı.Tabi arkadaş 21 Ekim 2012 den beri yazmamış foruma.Arkadaşın aracı 2012 model 1.6 dizel 115 hp.Mesaj şöyle:

« Yanıtla #215 : 20 Ekim 2012, 18:14:43 »

Arkadaslar Bugun aracımın bakımı ve yakıt konusunda yazlım ıslemı yapıldı.

once 20000 bakım faturasını soylıyım

toplamda 401,45 tl kdv dahıl faturam cıktı.

servis Antalya mepaz

castrol yag 88 tl (4 lt)

polen fitresi 59 tl

fıren balata tem.  8,5 tl

camsuyu 3,5 tl

yag fılıtresı kartuşu 14,36 tl

hava filtresi 27,30 tl

balans ???  (nedir bilmiyorum sormadımda) 30 tl

servis ucreti 110 tl

toplam da kdv falan filan 401,45 (bu kısım bayram oncesı bıraz acıttı)

servis araçla tam 87km yol yapmış. yazılım oncesı ve sonrası olarak.

su anda araç normal kullanımda (2000 -2700 rpm) yaklaşık bende 50 km yol yaptım denemek ıcın

ortalama 4,2 gosterıyor

durum gosterıyorkı bu yakıt sorunu benım ıcın tarıh oldu.

ayrıca bazı arkadaşlarda da vardı 2. vıteste sılkeleme olayı cok sukur oda yok. bu benım ıcın suprız oldu.

arıfe gunu yaklaşık 500 km sehırler arası yol yapıcam ozaman net olarak ortalamayı yakıt lıtresını ve km yı yazarım.

bu sorunu yasayan arkadaşlar varsa bakıma gıttıklerınde anlatsınlar gerçekten ıse yarıyor gıbı :D"

Evet daha sonra arkadaş bir bilgi paylaşımı yapmamış.

Aslında ben de bazı problemlerin yazılımsal kaynaklı olduğunu düşünüyorum.Yazılım la ilgili yeni bir gelişme vs. haberi olan var mıdır?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sedatay nikli arkadaşımızın 20 Ekim 2012 tarihli mesajı.Tabi arkadaş 21 Ekim 2012 den beri yazmamış foruma.Arkadaşın aracı 2012 model 1.6 dizel 115 hp.Mesaj şöyle:

« Yanıtla #215 : 20 Ekim 2012, 18:14:43 »

Arkadaslar Bugun aracımın bakımı ve yakıt konusunda yazlım ıslemı yapıldı.

once 20000 bakım faturasını soylıyım

toplamda 401,45 tl kdv dahıl faturam cıktı.

servis Antalya mepaz

castrol yag 88 tl (4 lt)

polen fitresi 59 tl

fıren balata tem.  8,5 tl

camsuyu 3,5 tl

yag fılıtresı kartuşu 14,36 tl

hava filtresi 27,30 tl

balans ???  (nedir bilmiyorum sormadımda) 30 tl

servis ucreti 110 tl

toplam da kdv falan filan 401,45 (bu kısım bayram oncesı bıraz acıttı)

servis araçla tam 87km yol yapmış. yazılım oncesı ve sonrası olarak.

su anda araç normal kullanımda (2000 -2700 rpm) yaklaşık bende 50 km yol yaptım denemek ıcın

ortalama 4,2 gosterıyor

durum gosterıyorkı bu yakıt sorunu benım ıcın tarıh oldu.

ayrıca bazı arkadaşlarda da vardı 2. vıteste sılkeleme olayı cok sukur oda yok. bu benım ıcın suprız oldu.

arıfe gunu yaklaşık 500 km sehırler arası yol yapıcam ozaman net olarak ortalamayı yakıt lıtresını ve km yı yazarım.

bu sorunu yasayan arkadaşlar varsa bakıma gıttıklerınde anlatsınlar gerçekten ıse yarıyor gıbı :D"

Evet daha sonra arkadaş bir bilgi paylaşımı yapmamış.

Aslında ben de bazı problemlerin yazılımsal kaynaklı olduğunu düşünüyorum.Yazılım la ilgili yeni bir gelişme vs. haberi olan var mıdır?

Sayın İbomaz gözünüzden kaçtı sanırım. Bu soruyu 2-3 sayfa önce belirtmiştim. Tekrar buraya alıntılıyorum.

Üye arkadaş 21 Ekim 2012, 01:09:55'den beridir, foruma uğramıyor. Bu mesajı yayınladığı tarihten hemen sonra. Bu konuyu iki yetkili servise sormuştum. Bu şekilde bir yazılımın kendilerine bildirilmediğini söylemişlerdi.

Böyle bir yazılım geldi ise zaten, servise gittiğinizde. Siz sormadan yada istemeden güncelliyorlar zaten. Tabi sizin için bu durum birazcık farklı. Siz bu güne kadar, daha servisin kapısından adım atmış değilsiniz.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İlhan: "Senden önce ben bunu görmüştüm zaten" demek istiyor.

O mesajı yazarken senin sedatayın mesajına yaptığın yorumları zaten gördüm kardeş.Burda dikkat çekilmek istenen şey YAZILIM.Aradan 70 gün geçmiş.Dün dündür, bugün bugündür.bu arada aracım çok yakıyor diyen adam, nasıl az yaktırırm diyerek sürüş stilini zaten gözden geçirmiştir.

İlhan:"Böyle bir yazılım geldi ise zaten, servise gittiğinizde. Siz sormadan yada istemeden güncelliyorlar zaten. " Sanırım yazılım yüklediler sizinkine.

Domestos: Foruma en çok mesaj yollyan üye olabilir kanımca, hemen hemen her konuya çok engin ve derin bilgileri açıklık getiriyor yukarda olduğu gibi.

evet aynı özelliklerdeki iki araçtan biri çok yakıyorsa üzerinde durulması gereken bir nokta da yazılım olabilir..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İbomaz hocam, beni forumda sadece mesaj sayısı ile değerlendirirsen bazı şeyleri kaçırıyorsun demektir...

Senden önce de bir üye "hemen hemen her konuya" diyerek bir şeyler söylemek istedi ama söyleyeceği noktanın fren mesafesini aştı...

:o

Sen ve senin düşüncende olan üyeler çıksın desin ki; "şunu söyledin fakat o durum öyle değil böyleymiş" diye, bende çıkıp zevkle özür dileyeyim...

Yoksa; burası forum ve ben bildiğimi, gördüğümü, yaşadığımı illaki paylaşacağım ki, sizin gibi düşünmeyen üyelerimiz faydalansın, bilgilensin...

Sağlıcakla, saygılar...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...