Jump to content

2. Nesil Mazda 3 Dizel Yakıt Tüketimi

Arilda07
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

merhabalar toplamda 2050km  yol yaptım ve denizli-ısparta-konya -adana pozantıya kadar 671m km sonunda mazot lambası yandı.gereken yerlerde 80km hızla düştüm kimi yerde 180e kadar çıktım.depo fullendikten sonra km sıfırlamıştım.shell v-power kullandım.

mesafe:671 km 179,6 tlye depo fullendi

1 lt v-power 4,21 t1950-

toplam alınan yakıt:42,66lt

ortalama yakıt tüketimi :6,3459lt/100km

kaç kuruş yakıyor ?:26,76 kuruş

yol bilgisayarında gösteren ortalama :6,4lt/100km

ortalama hız 99 km/h

pozantıdan sonra otobana çıktım ve 610 km yol yapı aynı petrolden depomu dönüşte fulledim.

181 tlye depo fullendi

1 lt v-power 4,21 tl

mesafe:610km

toplam alınan yakıt:42,99 lt

ortalama yakıt tüketimi 7,0475 lt/100km

kaç kuruş yakıyor? 29,67 kuruş

yol bilgisayarında gösteren ortalama:7,2lt/100 km

ortalama hız:132km/h

eve geldiğimde lamba yanıyordu 770 km yaptım 184 tlye depomu fulledim bu sefer 23,89 kuruş yaktı.

arabada 6. vites olsa biraz daha düşerdi.bence yakıtı gayet iyi.otobanda hgs dısında hiç 120nin altına inmedim.dönüşte birini adanaya bıraktım ve adam yol boyunca hiç konuşmadı  ;D inince hiç mazda sevmezdim  :boks: ama 180 le giderken güven verince hayran oldum dedi  :hi: birde adam arabanın dizel olduğunu istasyonda anladı muhtemelen rüzgar sesinden motor sesini hiç dikkat edemedi  :tey:

acaba depoda küçülme falan olmuşmudur.depoda 13 lt varken yakması biraz erken değil mi ?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

badilcan ve esesmaniac arkadaşların paylaştığı değerlere bakınca gördüm ki yol bilgisayarı tıpkı benim aracımda olduğu gibi fazla değil eksik söylüyor. Aracı ilk aldığımda depoyu fulledim ve değerleri sıfırladım. daha sonra 869 km yol yapıp tekrar doldurdum. ve dolduruken araç başında bekleyip taşana kadar doldurttum. 46 litre yakıt aldı. bu 5.3 değerine denk geliyor. ama yol bilgisayarı bana 5.5 yaktın diyordu. bu depoyu fullemen önce de aracı servisten aldığım için kontrol etmeyi aklıma getirmediğim lastik basınçlarına bakmış ve 22 (evet 22) olan lastik basınçlarımı 33-32 olarak ayarlamıştım. iyiki de ayarlamışım. zira o depoda 5.3 çıkan yakıt tüketimim aracı 483 km sürdükten sonra 4.9 çıkınca (bilgisayarın söylediği) dedim herhalde sapıttı bilgisayarı dur şunu tekrar fulleyeyim dedim ve yine opet'e gittim. bu sefer de başında bekledim taşana kadar. ne oldu dersiniz? 4.9 litre olarak ölçülen ortalamam deponun bizzat benim tarafımdan taşana kadar doldurulması sonuçu 20 litre yakıt aldı. bu da 4.16 lt/100km demek. buradan çıkardığım sonuçlar

1- lastik havası çok etkili (arada kontrol etmek lazım)

2- yol bilgisayarı hatalı ölçüyor. neyse ki az ölçüyor da istasyonda yüzümüz gülüyor.

3- araç düzgün kullanıldığında gerçekten az yakıyor.

4- yazıda bahsetmedim ama depoyu ikinci kez fullemeden önce mazda evo servisinde araca cruise control taktırmıştım o çok düşük tüketim yaptığım mesafelerde bir miktar kullanmışlığım var. cruise controlü de beğendim. özellikle de yokuş aşağı 0.0 göstermesi. demek ki cut off yapıyor. diğer kullandığım araçlarda diyelim 80'e ayarladınız ve yokuş aşağı hızınız 100 oldu yine de yakıt tüketmeye devam ediyordu.

aracı istanbul içinde ama uzun mesafe kullanıyorum. sabahları açık yolda akşamları ise malum istanbul trafiği çekiyorum. yani tüketimim karma tüketim sayılabilir. ayrıca sadece araba ile alakalı değil. güzel araba kullanırım. (benzinli lancer aracımda da ortalamam 6.5 idi misal)

lafı uzattım depo fulledikçe ölçümleri burada paylaşırım.

bir de android kullanan arkadaşlara "fuel log" programını tavsiye ederim. yakıt tüketimimi ben orada tutuyor ve hesaplıyorum. böylece sıfırlasam da genel ortalamamı görebiliyorum. hatta yakıtı nereden aldığımı not ettiğim için ona göre de kendi kendime çıkarım yapabiliyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

badilcan ve esesmaniac arkadaşların paylaştığı değerlere bakınca gördüm ki yol bilgisayarı tıpkı benim aracımda olduğu gibi fazla değil eksik söylüyor. Aracı ilk aldığımda depoyu fulledim ve değerleri sıfırladım. daha sonra 869 km yol yapıp tekrar doldurdum. ve dolduruken araç başında bekleyip taşana kadar doldurttum. 46 litre yakıt aldı. bu 5.3 değerine denk geliyor. ama yol bilgisayarı bana 5.5 yaktın diyordu. bu depoyu fullemen önce de aracı servisten aldığım için kontrol etmeyi aklıma getirmediğim lastik basınçlarına bakmış ve 22 (evet 22) olan lastik basınçlarımı 33-32 olarak ayarlamıştım. iyiki de ayarlamışım. zira o depoda 5.3 çıkan yakıt tüketimim aracı 483 km sürdükten sonra 4.9 çıkınca (bilgisayarın söylediği) dedim herhalde sapıttı bilgisayarı dur şunu tekrar fulleyeyim dedim ve yine opet'e gittim. bu sefer de başında bekledim taşana kadar. ne oldu dersiniz? 4.9 litre olarak ölçülen ortalamam deponun bizzat benim tarafımdan taşana kadar doldurulması sonuçu 20 litre yakıt aldı. bu da 4.16 lt/100km demek. buradan çıkardığım sonuçlar

1- lastik havası çok etkili (arada kontrol etmek lazım)

2- yol bilgisayarı hatalı ölçüyor. neyse ki az ölçüyor da istasyonda yüzümüz gülüyor.

3- araç düzgün kullanıldığında gerçekten az yakıyor.

4- yazıda bahsetmedim ama depoyu ikinci kez fullemeden önce mazda evo servisinde araca cruise control taktırmıştım o çok düşük tüketim yaptığım mesafelerde bir miktar kullanmışlığım var. cruise controlü de beğendim. özellikle de yokuş aşağı 0.0 göstermesi. demek ki cut off yapıyor. diğer kullandığım araçlarda diyelim 80'e ayarladınız ve yokuş aşağı hızınız 100 oldu yine de yakıt tüketmeye devam ediyordu.

aracı istanbul içinde ama uzun mesafe kullanıyorum. sabahları açık yolda akşamları ise malum istanbul trafiği çekiyorum. yani tüketimim karma tüketim sayılabilir. ayrıca sadece araba ile alakalı değil. güzel araba kullanırım. (benzinli lancer aracımda da ortalamam 6.5 idi misal)

lafı uzattım depo fulledikçe ölçümleri burada paylaşırım.

bir de android kullanan arkadaşlara "fuel log" programını tavsiye ederim. yakıt tüketimimi ben orada tutuyor ve hesaplıyorum. böylece sıfırlasam da genel ortalamamı görebiliyorum. hatta yakıtı nereden aldığımı not ettiğim için ona göre de kendi kendime çıkarım yapabiliyorum.

Araç bilgisayarının yanlış ölçtüğünü sanmıyorum.

Yukarıdaki örneklerde aralarındaki fark yok denecek kadar az. Benim de ölçmelerimde örnekteki aralıklardan daha az miktar çıkıyordu. Çeşitli nedenlerden dolayı bu aradaki farklar oluşabilir.

Bu nedenler;

Sıcak hava veya soğuk havada alınan benzin. Genleşme olacağından farklılık gösterecektir.

Aracın yaktığı benzin, sıcak veya soğuk havaya göre farklılık gösterecektir.

Depoyu full dolduruyorsunuz ama benzin veren cihazın hortumunda da bir miktar benzin kalıyor.

Benzin veren cihazın tam doğru çalışmama olasılığı,

Aklıma gelenler bunlar. Benim görüşüm aracında değerleri tam ölçtüğü.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benim durumumda bir gariplik olduğu kesin. Onun için uzun vadede belli olacak. Ama benim lancer aracımın yol bilgisayarı hiç şaşmazdı. Virgülüne kadar aynı ölçüyordu. Ama dizelin yakıtı az köpürüyor. O bile az da olsa etkiler.

Benim için yol bilgisayarı ikinci sırada geliyor. Bu güne kadar 13 tane arabam oldu bunlar içinde bir kaç istisna harici fabrika tüketim verilerini hep tutturdum. Özellikle colt lancer (3 farklı motor ve 3 farklı şanzımanda) passat ve subarı impreza 2.0 ve wrx. Güzergahım da sürüşüm de aynı senelerdir. Ve 5-6 litre arası çıkması durumunda mazda da guvenilmez kervanına girecek. Evet az yakıyor. Mesele dediği kadar az yakması.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benim durumumda bir gariplik olduğu kesin. Onun için uzun vadede belli olacak. Ama benim lancer aracımın yol bilgisayarı hiç şaşmazdı. Virgülüne kadar aynı ölçüyordu. Ama dizelin yakıtı az köpürüyor. O bile az da olsa etkiler.

Benim için yol bilgisayarı ikinci sırada geliyor. Bu güne kadar 13 tane arabam oldu bunlar içinde bir kaç istisna harici fabrika tüketim verilerini hep tutturdum. Özellikle colt lancer (3 farklı motor ve 3 farklı şanzımanda) passat ve subarı impreza 2.0 ve wrx. Güzergahım da sürüşüm de aynı senelerdir. Ve 5-6 litre arası çıkması durumunda mazda da guvenilmez kervanına girecek. Evet az yakıyor. Mesele dediği kadar az yakması.

Sonuçları biz de merakla bekliyoruz :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...

Güncel yakıt tüketimim şehir içi, şehirler arası karma 5,9.-Litre.

Yeni, uzun yol ağırlıklı, güncel yakıt tüketimim 5,6.-Litre. İstanbul-Abant gidiş ve dönüş yakıt tüketimim 43,5.-Litre ile 785.-Km. Gidiş ve dönüş otoyol olduğu için, ortalama hızım 120.- Km'nin altına nadir düşmüştür. Bu arada İstanbul'da 1 ayda gördüğüm Mazda sayısını, Bolu/Abant'ta 1 günde gördüm desem yeridir. Bayağı bayağı Mazda kullanıcısı var Bolu'da. :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...

Geçen hafta yıllık iznimi kullandım ,  10 yıldır gitmediğim Trabzon a bir yol çizdim.

İzmir - Bolu( Konaklama ) - Trabzon ( Konaklama ) - Gümüşhane - Sivas -  Kayseri ( Konaklama )  - Konya ( Konaklama )  - İzmir

Yaklaşık 3400 km yol yaptım .

İzmirden Trabzon a vardığımda yol bilgisayarı 5.2 yi gösteriyordu.

Trazonda Sümela Manastırı ve Uzun Göl e çıktım , yol bilgisayarı 5.5 e yükseldi.

Trabzon İzmir arasınıda 5.4 ile tamamladım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Kesinlikle güzel veriler Onur. Benimde ortalama karma tüketimim 5,4 - 5,8 arası değişken. Arğırlıklı ama 5,6.-Litrelerde geziyor.

Uzun yol şehirler arası da 5,2.-5,4 Litre. Bagaj, yolcu, yük olmadığı zaman 4,9.-Litreleri görüyorum uzun yolda. Lastik basınç, yol durumu, hava durumu, ağırlık, rüzgar vs çok etken. Her şeye rağmen güzel değerler. En son 42 Litre yakıtla karma 785 Km yol yaptım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

Eskiden ( 18 - 22 yaş arası ) yüksek devirler, yüksek hızlar, makaslar vs. ile tatmin olurken şimdilerde devir değişti artık yakıt tüketimiyle mutlu oluyorum  :) aracı ilk aldığımda 6 litre/100km yakıt tüketimi ile karşılaşmıştım, bu eski aracım olan era vgt crdi'ye göre biraz yüksek gelmişti ancak aracı tanıdıkça iyice suyunu çıkardım. 200 TL motorin ile karma 930 km gittim, bu yolun yaklaşık yarısını ortalama 110 -120 km/saat ile şehirler arası kattetim, şehir içinde de ostim - saray köy arası çevre yolunu kullanıyorum ve 5.1 - 5.3 ortalama ile gidiyorum. Tabii yol bilgisayarı bu verileri gösteriyorken biraz yanılma payı oluyor ancak sabit olarak 100 TL motorin ile 350 - 400 km arası yol gidebiliyorum. Bazı arkadaşlar bu verilere inanmayabilir ancak ani hızlanma ve fren yapmadan kaçınıp aracı 2000 devir civarında kullanırlarsa kendileri de aynı verileri yakaladıklarını görebilirler :hi:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Merhaba,

Benim aracım da henüz 500 km oldu. Henüz 2. kez yakıt almadım. Yol bilgisayarı karışık aldığımda sıfırlamıştım, karışık kullanım 5.7Litre/100km gösteriyor.

Sıcaklar yeni başladı ve eşimle beraber ben 23 derece, o 21 derece olacak şekilde seyahat ediyoruz.

Depoyu doldurunca bir de gerçek ölçüm sonuçlarını paylaşırım.

Biraz fabrika verilerinden alakasız değerler elde ediliyor gibi.

Fabrika verilerini yakalamak için, yolcu sayısı ve ağırlığı, bagaj ağırlığı, yol ve hava şartları vs.hepsini bulur ve uyarsanız emin olun yakalarsınız.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...

Arkadaşlar Selam

Mazda 3 1.6 Touring Dizel aracım 110 km şehir işi kullanıma 38 TL yani 8,5 Lt yakıt tüketmiş yakıt olarak Shell GTL  kullanıyorum. Sizce normal mi bana biraz yüksek gibi geldi. Teşekkürler :(

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu konu forumda mevcut idi zaten. Bir gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Bayağı faydalı bilgiler mevcut. Bu arada benim en son güncel yakıt verilerim.

Şehirler arası İstanbul-Fethiye-Marmaris 43 Litre yakıt ile 965 Km yol kat ettim. 100km/4.4 Litre.

Şehir içi 5.4 - 5.8 Litre arası değişken.

Bu konuyu da mevcut konunun altında taşıyarak birleştiriyoruz. Bilgilerinize. Sürüş tekniğiniz ile ilgili, detay belirtmelisiniz bu arada. Yakıt sarfiyatınız oldukça fazla.

http://www.mazdaclubtr.com/22730/2010-ve-sonrasi-manuel-mazda3-dizel-yakit-tuketimi/msg465991/#msg465991

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Arkadaşlar;

Mazda 3 1.6 Dizel Touring aracım şuan 27.000 km'de aracı çok agresif kullanmıyorum. 4 Lastik yeni Rot-Balans yapıldı, şehir içi kullanım 110 km de 8,5 LT Shell GTL yakıt tüketti, yol bilgisayarı ortalamayı 7.7 gibi gösteriyor, depoyu doldurduğumda yol bilgisayarını da sıfırlamıştım. Yetkili servise sorduğumda 7.7 LT için normal değerler dedi. Bu arada devir göstergesini de sürekli kontrol ederek 2.000-2600 civarında tutmaya çalıştım hep, acaba bu değerler hatalı kullanımdan mı ? Eğer öyle bir durum söz konusu ise kullanım için nelere dikkat etmek gerekiyor gibi kısa bir bilgilendirmede bulanabilir misiniz ? Teşekkürler

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Şehir içinde yakıt hesaplamak net sonuçlara ulaşmayabilir... Dur kalkların sıklığı, ışıkların yoğunluğu, yazın klimanın açık olması yakıta etken şeyler.

Bence; şehir içinde hesaplama yapmayın. Kafanız karışır.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Şehir içinde yakıt hesaplamak net sonuçlara ulaşmayabilir... Dur kalkların sıklığı, ışıkların yoğunluğu, yazın klimanın açık olması yakıta etken şeyler.

Bence; şehir içinde hesaplama yapmayın. Kafanız karışır.

Ben ölçüm yapmak için klimayı hiç açmadım :) doğru ölçümü nasıl yapacağız.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben ölçüm yapmak için klimayı hiç açmadım :) doğru ölçümü nasıl yapacağız.

Adana gibi yerde klimayı kullanmayı düşünmüyor musunuz yani?

:)

Doğru ölçüm için depoyu dolduracaksınız ve aracınızı kullanacaksınız, 1-2 hafta sonra depoyu tekrar doldurup ölçümü yapacaksınız... Bu işlemi üç dört defa yaptıktan sonra her ölçüm değerini toplayarak ortalamasını alacaksınız.

Size fikir vermesi açısından en mantıklı ölçümü bu şekilde yapabilirsiniz... Yoksa şehir içinde her ölçüm tek başına bir şey ifade etmez...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Adana gibi yerde klimayı kullanmayı düşünmüyor musunuz yani?

:)

Doğru ölçüm için depoyu dolduracaksınız ve aracınızı kullanacaksınız, 1-2 hafta sonra depoyu tekrar doldurup ölçümü yapacaksınız... Bu işlemi üç dört defa yaptıktan sonra her ölçüm değerini toplayarak ortalamasını alacaksınız.

Size fikir vermesi açısından en mantıklı ölçümü bu şekilde yapabilirsiniz... Yoksa şehir içinde her ölçüm tek başına bir şey ifade etmez...

Yok Gaziantep'de yaşıyorum sabah klimaya gerek kalmıyor akşam da iş çıkışı kullandığım için ölçüm doğru olsun diye kullanmadım klimayı :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...