Jump to content

2. Nesil Mazda 3 Dizel Yakıt Tüketimi

Arilda07
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

teşekkür ederim İlhan Bey.Söylediğim şeylerin yakıt tüketimine etkisi olabilceği düşüncesi ile yazdım burada..Tüketimin çok olduğunu düşünüyorum

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İbrahim bey 6 sayfalık bu konunun tamamını okuyup, okumadığınızı bilmiyorum. Farklı hızlarda ki sürüşlerinizin sonucu. Ortaya çıkan 6 litre yakıt tüketimi, makul değerlerdir. Otomobilinize alıştıkça, sürüş teknikleriniz gelişecektir. Sürüş tekniği ile bu yakıt sarfiyatınızı bir miktar daha aşağılara düşürebilirsiniz. Yakıt sarfiyatında etkili olan, aklıma gelen faktörleri yazıyorum.

Yakıt kalitesi ve doluluğu. (Tam dolu depo ağırlık yaptığı için, minimumda olsa yakıtı etkiler)

Yolcu sayısı/ağırlığı

Bagaj ağırlığı

Lastik basınçları, orjinal olmayan ebat lastik ve jantlar. İklim şartlarına uygun olmayan lastik türü.

Kirli, tıkanık hava filtresi. Yada orjinal olmayan hava filtresi.

Klimanın sürekli açık olması.

Sürekli cam açık gitmek

Hava şartları (yağmur, kar, sıcak, soğuk, yüksek rakım)

Yol şartları (Uzun yokuşlar, bol virajlar, bozuk yollar)

Freni çok sık kullanmak, takip mesafesini korumamak.

Uygun devir, uygun vites ve sonucunda uygun hızda kullanmamak.

Sürekli değişken hızlara çıkıp, inmek.

Daha eminim aklıma gelmeyen şeyler vardır. Forumda ki şu konuları okumanızı tavsiye ediyorum.

http://www.mazdaclubtr.com/31255/yakit-tuketimi-nasil-dusurulur/msg511149/#msg511149

http://www.mazdaclubtr.com/28282/mazda3-performans-ve-yakit-tuketimi/msg466576/#msg466576

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İlhan Bey sizin 5 vitesli manuel mi

Bu sorunuzdan anlaşılıyor ki siz konuyu baştan sona okumamışsınız.Konu içinde bu bilgiyi geçmiştim aslında. Ama ben yinede tekrarlıyorum. Aracım 6 vites 115 Hp. Dizel Mazda'nın otomatik vites seçeneği zaten yok.

O yüzden yakıtım yüksek demenizi anlamış değilim. Neye göre yüksek ? Cevabı basit size göre yüksek. Burada paylaşılanların ve size tavsiye edilen yöntemlerin. Kanımca pek bir önemi yok. Çünkü halen kendi bildiğiniz doğrudan şaşmıyorsunuz. Ve sanırım burada yazılanların sizin için hiç bir önemi de yok.

Konu içinde bu bilgiyi geçmiştim aslında. Ama ben yinede tekrarlıyorum. Aracım 6 vites 115 Hp. Dizel Mazda'nın otomatik vites seçeneği zaten yok.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu sorunuzdan anlaşılıyor ki siz konuyu baştan sona okumamışsınız. Konu içinde bu bilgiyi geçmiştim aslında. Ama ben yinede tekrarlıyorum. Aracım 6 vites 115 Hp. Dizel Mazda'nın otomatik vites seçeneği zaten yok.

Bakış açısı farklı olunca böyle oluyor İlhan... Forum olarak herkes elinden gelenin çok fazlasını bu üyemiz için yaptı ama arkadaş yine de düşüncelerinde ısrarcı, bu yüzden çok fazla irdelemenin anlamı da kalmıyor... Diğer konuda Okan verilebilecek en güzel cevabı bu bakış açısındaki birisi için vermiş fakat kendisi yine de "ama" ile başlayan cümleler kurarak sıfır almış olduğu aracından soğumaya devam edecektir... MAALESEF...

Herkese kazasız günler.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Arkadaşlar birkaç kaç kez yazdım. Tekrar etmek istiyorum; bizim bu 2012 araçlarda yol bilgisayarı normalden(gerçekleşenden) 0,8-1,0 100km/lt daha fazla yazıyor. Bu nedenle ortalama tüketimi kendiniz hesaplayarak bulun. Özellikle Ankara gibi inişi yokuşu bol şehirlerde bu daha da belli oluyor.

Normalde bizim bu modellerde şehirler arası 90'ı geçmezsen 4,5-5.0 civarı, şehirler arası istediğin kadar süratli gidersen 6,5'u kolay kolay geçemezsin.

Şehir içinde ise ölçüm seksen türlü faktöre bağlı; fakat benim Ankara içi deneyimim yazın 6,0-6,5 kışın 7,0-7,5 arasıdır.

Bunlar benim hesaplarımdır ve bu ölçümler esnasında yol bilgisayarı normalden 1 lt daha yüksek gösteriyordu.

Şimdi şöyle bir örnek vereyim;

Eşimin 308'inin yok bilgisayarı da normalden 1 lt daha az gösteriyor. Yani şehir için yol bilgisayarı 308'de 6 lt gösterirken benim araçta 8 lt gösteriyor. Hesap yapıyorum 308'de 7 lt yakıyor benim araçta 7 lt yakıyor. Hatta benim araç 100 km'de yarım lt daha az yakıyor. Ama sadece ekrana bakınca diyorsun ki Mazda'da sorun var.

Basit bir yazılımda Mazda bu sorunu halledebilir ama birçok kez yazdım bir tepki yok. Genelde tüm araçlar gerçek değeri daha düşük gösterirken bizim araçlar daha yüksek gösteriyor. O nedenle yol bilgisayarının benim için bir anlamı yok.

bugun bende bu olaya sahit oldum depomu fullemistim daha sonra isik yanmisti biraz daha kullandim 743 km yol yapmisim toplam , petrole girdim fulledim 202 tl lik yakit aldi , burdan hesaplarsak

202 tl yakit 44.3 lt yapar

ben evde test icin 3 lt  motorinim vardi onuda depoya eklemistim daha once

toplam 47.3 lt motorin yapar

gittigim toplam yol 743 km

duz mantik

47.3 lt  743 km

?      100km

? = (100 x 47.3) / 743

=  6.36 lt

yani 100 km de 6.36lt demek

oysa yol bilgisayari 7.1 lt / 100km olarak gosteriyordu

yol bilgisayari 0.8lt fazla gosteriyor.

Sonuc olarak arabalarimiz cok yakmiyor arkadaslar

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

540 km lik yolun 60 km si şehir içi.uzun yolda normal kullanımi yerine göre 80-90, yerine göre 120, 130, 160, 180 (180 toplasan 3-5 dakka).ortalam yakıt tüketimi depoyu fulllemeye göre 6 litre, yol bilgisayarı 6,3 litre.sizce bu veriler nasıl.araba 5.500 km de, 6 ileri dizel 115 hp

Bu hızları yaparak yakıt ekonomisi yapmayı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz hocam... 160 km ile giderken bi anlık tüketime göz atın isterseniz ve ondan sonra ortalama neden yüksek çıkıyor düşünün...

Bu tarz kullanım için veriler gayet normal.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

115 hp dizel mazda 3 ü olup yüksek yakıt tüketiminden dolayı servise gidip bir açıklama, bir çözüm bulabilen var mı?

sayın ibomaz , araçlarımız bildiğiniz gibi PSA grubunun motorunu kullanıyor

bu motor peugeot , citroen , ford , volvo gibi markalarda kullanılıyor

bende bu 1.6 dizel motora sahip olarak daha önce 407 , focus gibi araçları yaklaşık 150bin km kullandım

Söylemek istediğim şimdide yine aynı motora sahip Mazda 3 kullanıyorum ve bu aracın şehir içinde 6 lt den aşağı yakması imkansız gibi birşey bu motor şehir içinde 6 ile 6.5 arası yakar kaldı ki bizim araçlarımızda öyle yakıyor ,

Sonuç olarak görünen bir sorun yok , sadece yol bilgisayarı fazla gösteriyor , yeni focuslarda da aynı durum söz konusu fakat onlarda yol bilgisayarı kalibrasyon yapılarak düzeltilebiliyor bizde öyle bir durum sanırım yok , yol bilgisayarı verileri sizi yanıltmasın

Ayrıca çok önemli bir detay var sizin aracınız daha 5bin km civarlarında benimkisi 12bin oldu bile yani aracınızla 10bin bakımına girin çıkın o zaman yakıt verileriniz oturur

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Fatih Bey şehir içinde 6-7-7,5 litreler benim için makul değerler.İnşallah dediğiniz gibi ilk bakımdan sonra düşer.Sayın domestos sakin kullanımlarda da uzun yolda 5,5 altına inemedim ve ölçümlerimi depo fullemeye göre yapıyorum.şehir içinde 8-8,5-yokuşlu yerlerde 12 litreleri ölçüyorum.hasta edecek bu araba beni...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İlk bakımda tüm sıkıntıları anlatcağım zaten, yakıtından tuhaf seslerine kadar.inşallah çözerim de arabama ısınırım.Arabayı bayiiden çıkardığım günkü sevincime ulaşırımmm...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

sayın ibomaz , 90 la hız sabitleyiciye aldığınız zaman aracınızın düzlükte yakıtı sıfır araç dahi olsa 5.5 lt den az olması gerekiyor , bence sizin kullanım tarzınızlada alakalı , ben 7 senedir dizelden başka araç kullanmadığım için ve özelliklede bu motora alışkın olduğum için tüketimi ayağımla ayarlayabiliyorum diyebilirim. Ayrıca lastik havalarınızıda kontrol edin

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Lastik havalarım normal.Hız sabitleyici yok bende.Sürüşüm de normal.12 yıldır araç kullanıyorum.Acemi de değilim.4 yıldır kendime ait dizelim de var.Bu arada daha servis zamanıma 3 ay var.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Lastik havalarım normal.Hız sabitleyici yok bende.Sürüşüm de normal.12 yıldır araç kullanıyorum.Acemi de değilim.4 yıldır kendime ait dizelim de var.Bu arada daha servis zamanıma 3 ay var.

gerçek yakıt değerinize 10bin km bakımından sonra ulaşacaksınız merak etmeyin , eğer tabi aracınızda bir sorun yoksa

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Aracınızın yakıt değerleri şehir içi 5,2 şehir dışı 3,8 litre olarak görülmekte, hiç bir kullanıcı bu yakıt değerlerine ulaşamaz ve ortalama olarak bu değerlerin hep 1 litreden fazla yakıt harcadığı bir gerçektir...

Sizin aracınız zaten rodaj döneminde olduğu için zaten biraz daha fazla yakacaktır/yakıyordur, üstüne üstlük birde sizin kullanım tarzınız biraz agresif olduğu düşünüldüğünde (siz yazmışsınız) yakıt değerleriniz normal değerlerde...

Ama; biz burada ne yazarsak yazalım, size ne söylersek söyleyelim siz yine maalesef aracınıza "ama" ile başlayan cümleler kullanarak haksızlık etmeye devam edeceksiniz...

Size şunu hatırlatayım; beterin beteri vardır dikkat edin...

8)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

gerçek yakıt değerinize 10bin km bakımından sonra ulaşacaksınız merak etmeyin , eğer tabi aracınızda bir sorun yoksa

Bu gidişle o kilometreleri göremeyecek gibi...

:tey:

Ayrıca;

http://www.arabam.com/haber/Uzun-Donem-Test-Mazda-3-Sedan-Dizel-Sorunsuzlugunu-kanitladi/Detay-295970

http://www.arabam.com/haber/Uzun-Donem-Test-Mazda-3-ile-birinci-etap-sona-erdi-Iste-sonuclar/Detay-295609

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Doğru diyorsun Sn Domestos hasta olup ölmezsem.Katalog değerlerinin varsın her zaman 1 değil 2 litre üstü olsun.Sana da bir dizel mazda 3 alalım 115 hp olanından.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...