Jump to content

2. Nesil Mazda 3 Dizel Yakıt Tüketimi

Arilda07
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

evet ben bunu daha onceki sayfalarda yazmistim , yol bilgisayari sapmasi ozellikle sehir icinde cok fazla , fakat uzun yolda cok daha reel degerler veriyor

ayrica yakit tuketimimiz birebir ayni sizinle

Focus 1.6 90 bg de kullanmıştım yaklaşık 20 bin km. Hemen hemen aynı değerler de geziyodu.

hyundai i 30 1.6 crdi 4.8 litreden aşağıya indiremedim mesela. 90 a sabitledim olmadı 80 e sabitledim olmazdı bir türlü katalog verisini yakalayamadım.

Ama Mazda da, Ford da, c4 de şehir dışında yakalıyorsunuz.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yine bir deneme ile karşınızdayım :D

geçen hafta içi 2 günlüğüne Erzurum- Osmancık- Çorum-Erzurum yolculuğum oldu. Gündüz 11 civarı yola çıktığım için uzun yol tüketimini deneyeyim dedim.

Tamamı şehir dışı ( 20 km civarı çorum merkezde gezdim )- 120' ye sabitledim ( GPS 113-114 civarı)  ve klima sürekli açıktı.  Araçta 2 kişiydik bagajda da 70 kg'a yakın yük vardı.

Gidişte Osmancık' a gidip dodurga yolundan Çorum' a indim. Çorum' da 1 gün kalıp dönüş yolunda Amasya shell' den ilk mazotu aldım. 792 km de 38,87 lt mazot aldı ve 5,6 Lt yol bilgisayarı gösteriyordu.

Hesaplamaların yanlış olmaması için tabanca attıktan sonra aracı sallaya sallaya full doldurmuştum çıkarken, aynı şekilde orada da doldurdum.

Gidişte yol bilgisayarı 100 km de 5,6 göstermesine rağmen hesaplamalarda 4.90 lt çıktı.

Dönüşte yine klima full açık 501 km de 27,16 lt mazot aldı. Yol bilgisyarı 5.8 gösteriyordu. Hesaplamalarda 5,42 litre yaktı. Dönüşte bi kaç yerde dayanamayıp yüklendim.

Kısacası gidiş geliş ağırlıklı ortalama alırsak;

((792x4,9)+ (501x5,42))/(792+501)= 5,04 Lt

120 ve klima açık gayet güzel değer :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Focus 1.6 90 bg de kullanmıştım yaklaşık 20 bin km. Hemen hemen aynı değerler de geziyodu.

hyundai i 30 1.6 crdi 4.8 litreden aşağıya indiremedim mesela. 90 a sabitledim olmadı 80 e sabitledim olmazdı bir türlü katalog verisini yakalayamadım.

Ama Mazda da, Ford da, c4 de şehir dışında yakalıyorsunuz.

aynen bende 2 sene Focus dizel 110 luk kullandim , yakit tuketimi hemen hemen ayni ama Mazda biraz daha az yakiyor

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 3 ay sonra ...

Güncel yakıt sarfiyatımı paylaşmak istiyorum. Guzu şu an 88 Bin km'ye geldi. Bu güne kadar ki tüm bakımlarını aksatmadan yaptırdım.

Bu hesaplamayı yapmadan evvel depoyu, silme full şekilde doldurmuştum. Toplamda karma 45,31.-Litre yakıtla, 825.-Km yol sarf ettim. 100 Km'de ki ortalamam 5,49.-Litreye geliyor.

Bu km'nin yarısından çoğunda klima açıktır. Ve yine km'nin tamamında 1 yolcu, %25-30 luk kısmında da 2 yolcu olmuştur.

Bir önce ki ve tüketim sonrası aldığım yakıtlar.

rdlnmN.jpg

Yakıt ışığı yandıktan sonra ki, katettiğim yol ve kalan mesafem.

1nQq2p.jpg

Ve yakıt aldıktan sonra ki yol bilgisayarı görüntüm.

LoVmYG.jpg

825 Km sonunda ki yol bilgisayarında ki ortalamam ise 5,5 Litre idi.Yani depoyu fulledikten sonra ki yaptığım manuel hesaplama ile örtüşüyor. Ama bu görüntüyü çekmeyi unutmuşum. Yakıt aldıktan sonrada sıfırladım.

Ortalama hızım ise 40.Km'yi gösteriyordu. Ama ortalama hızım, son işten eve gelirken ki yoğun trafikteki ortalamamı almıştır. 825.-Km deki ağırlıklı hız aralığım 90-110 km arasıdır.

Yukarıda da görüldüğü gibi, yakıt aldıktan sonra 47,5.-Km yol katettiğim halde. Yol bilgisayarı kalan yakıtla katedilecek mesafe olarak 999.-Km gösteriyor. Şu yol bilgisayarının 4 haneli olmamasına uyuz oluyorum.  999 Km'nün üzerine sayıyorum artık. Elde var 47,50 Km.... :)

İşin özü bizim dizel guzular, yakıt sarfiyatı konusunda ekonomikler. Çok yakıyor diyen arkadaşlara tekrar sesleniyorum. Lütfen kullanım şeklinizi gözden geçirin. Kullandığınız devir ve hıza, vites aralığına dikkat ettiğiniz takdirde. Bu rakamlara ulaşmak çok basit.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Varan - 2 :)

Dün 40 Km'dir yol bilgisayarının, kalan yakıtla gidilebilecek mesafe olarak. 999.-Km olarak sabit kaldığını söylemiştim.

Dün İstanbul'da öyle bir trafik vardı ki, Yandex Navigasyon ilk defa İstanbul için 10 numarayı gösterdi. 1-10 numaralandırıyor, 10 tabiri caiz ise trafik felç demek.

2.Köprüde ki bir intihar girişiminden dolayı, tüm İstanbul trafiği kilitlendi. Dün iş çıkışı 35-40 dakikalık evimin yolunu. Tam tamına 2 saatte gidebildim. 35 Km boyunca dur kalk, dur kalk şeklinde idi. Bu süre boyunca 4.vitesi görmemiştir sanırım araç.

Dün bu yoğun trafikle beraber, 999.-Km'de sabit kalan yol bilgisayarı. 90 Km yol sarf ettikten sonra, geri sayaca başladı. 999+90=1089 Km menzil şeklinde. Dün o yoğun trafik olmasaydı 120-140 Km arası giderdim diye düşünüyorum.

999'dan 90 km sonra geri saymaya başlayan yol bilgisayarı.

3RyPQ5.jpg

Bu da 35-40 dakikalık yolu, 2 saatte gittikten sonra ki. Yol bilgisyarı ortalamam.

8EpQAA.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benim ortalamam şehir içi, şehir dışı karışık  uzun zamandır sabit. 6.5 litre olarak görünüyor. Benim kullanım tarzıma göre çok iyi. Her depoda ortalama 700 km yol yapıyor.

Şehir dışı 110-120 civarı 4.5 lara kadar düşüyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benim ortalamam şehir içi, şehir dışı karışık  uzun zamandır sabit. 6.5 litre olarak görünüyor. Benim kullanım tarzıma göre çok iyi. Her depoda ortalama 700 km yol yapıyor.

Şehir dışı 110-120 civarı 4.5 lara kadar düşüyor.

Aslında değerlerimiz aynı Mustafa. Guzuyu biraz yüksek devirli, sportif kullanayım. Seninde dediğin gibi 6,4-6,6 arasına çıkıyor.

Uzun yolda 4,4 litreyi gördüm. Kassam biraz daha, altına düşerdi kesinlikle. Ama uzun yolda kas kas nereye kadar. :)

Yine senin de dediğin gibi, hiç kontrollü kullanmayayım. Her halükarda 1 depo ile şehir içi 700 km'yi rahat rahat yapıyorum. Buna dur kalk, İstanbul trafiği, klima, yolcu dahil.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Şehir dışı katalog verisini yakalıyor mu diye 100 e sabitleyip Aşkale- Erzurum arası (53km+53 km) gidiş dönüş yaptım. 5 kırmızı ışığa takıldım. Ortalama hız 86 km/h ortalama yakıt tüketimi 4.0 litre oldu. Katalog verisi 3.8 litre 100 km de. Yol bilgisayarı da 0.3-0.5 litre fazla gösteriyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Şehir dışı katalog verisini yakalıyor mu diye 100 e sabitleyip Aşkale- Erzurum arası (53km+53 km) gidiş dönüş yaptım. 5 kırmızı ışığa takıldım. Ortalama hız 86 km/h ortalama yakıt tüketimi 4.0 litre oldu. Katalog verisi 3.8 litre 100 km de. Yol bilgisayarı da 0.3-0.5 litre fazla gösteriyor.

İstanbul-Fethiye-Marmaris yolculuğumda 4.4 Litreyi yakalamıştım. Yolcu ve bagaj full, klima açık vaziyette idi. Normal şartlarda olmuş olsa, kesinlikle fabrika değerleri yakalanabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İstanbul-Fethiye-Marmaris yolculuğumda 4.4 Litreyi yakalamıştım. Yolcu ve bagaj full, klima açık vaziyette idi. Normal şartlarda olmuş olsa, kesinlikle fabrika değerleri yakalanabilir.

Valla abi ben memnunum araçtan. Torku, 6. vites hariç şanzımanı, yakıt ekonomisi, performansı falan süper. Çocuk olunca araç biraz dar geliyor tek dezavantajı o :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben genelde sakin kullanırım. Ortalamam yazın 5-5.5 arasında

Kışın 5.5-6 arasında gider gelir.

Tabi memlekete gittiğim zaman(K.Maraş-Andırın)yol şartlarından be kısa mesafe kullanımdan dolayı artar.Bir defasında 7.4 litreye kadar çıkmıştı ortalama.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

Şehir içi 6-6.5 gibi değerler fazlasıyla normaldir psa motor için. Fabrika verileri ile aynı değerleri yakalamak genelde zor hatta imkansıza yakındır. Çünkü o ortalamalar test edilirken standart bir kullanım söz konusu değil. Aracım 1.3 dizel astra şehir içi 6.5 un altına inmez 7 yaktığım bile olmuştur. O yüzden psa motor gibi güçlü bir motorun 6-6.5 değerleri şehir içinde fazlasıyla normaldir.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mazda 3 aracımı alalı 2 gün oldu yaklaşık 100 km yol yaptım ve istanbul şehiriçi yolbilgisayarı 8.1 değer gösteriyor.Bana biraz fazla geldi açıkçası bu kadar beklemiyordum..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mazda 3 aracımı alalı 2 gün oldu yaklaşık 100 km yol yaptım ve istanbul şehiriçi yolbilgisayarı 8.1 değer gösteriyor.Bana biraz fazla geldi açıkçası bu kadar beklemiyordum..

Bu konu da ki diğer mesajları, müsait bir zamanınızda gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Aynı şekilde dizelde ideal devir aralığı diye bir konumuz daha var. Eminim size fayda sağlayacaktır. Keyifli forumlar diliyorum.
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu konu da ki diğer mesajları, müsait bir zamanınızda gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Aynı şekilde dizelde ideal devir aralığı diye bir konumuz daha var. Eminim size fayda sağlayacaktır. Keyifli forumlar diliyorum.

Teşekkür ederim en kısa zamanda inceleyeceğim.

Ancak şu varki ; aracı hiç yormadan kullanmaya çalışırım 1800-2200 devir bandında kullanmaya özen gösteririm genelde.Bundan öceki aracımda kullanım değerim 4,5 lt civarındaydı.Gerçi diğer aracım hem B sınıfı hemde 1,4 dizel motordu . Mazda da 8.1 değerini görünce gözüm korkmadı değil hani..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Teşekkür ederim en kısa zamanda inceleyeceğim.

Ancak şu varki ; aracı hiç yormadan kullanmaya çalışırım 1800-2200 devir bandında kullanmaya özen gösteririm genelde.Bundan öceki aracımda kullanım değerim 4,5 lt civarındaydı.Gerçi diğer aracım hem B sınıfı hemde 1,4 dizel motordu . Mazda da 8.1 değerini görünce gözüm korkmadı değil hani..

Düşük devirde kullanmak araca az yaktıracak diye bir kural maalesef yok. Yeri geldiği zaman gerekli devire çıkmak hem yakıt tüketimine hemde mekanik bazı aksamlara( yakıt pompası v.s.) katkı sağlayacaktır.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Dizel yakıt değerleri için şu linke bakabilirsiniz.

Kendi aracımın deposunun kaydıdır:

http://www.spritmonitor.de/en/detail/572482.html

Consumption:  

5,57 l/100km 26.499 km and 1.475 l   CO2 emission:     147 g/km 26.499 km and 3.895 kg   Fuel costs:     22,88 TRY/100km 26.499 km and 6.064 TRY

Yaklaşık aynı hız devirde, farklı zamanlarda çektiğim videolar.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...