Jump to content

2. Nesil Mazda 3 Dizel Yakıt Tüketimi

Arilda07
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Rakım arttıkça motor verimi, performansı düşer, basınç azalır, birim hacimdeki oksijen molekülü de azalır. Ancak turbo araçlarda pek farketmez bu durum.

8000 km yaptım 2012 dizel 3 ile. 90 kmh civarı sabitimsi hızda, boş araçla, az ve sakin hız değiştirerek 4lt/100km altını gördüm, net değeri hatırlamıyorum, bu değer Ankara-Elmadağ arasındaydı.

Uzun yolda 110 120 civarına sabitlediğimde 5, 5.5 arası yakıyor genelde, ancak etraf düzlük basmazsam sıkılıyorum, virajlı hafif tırmanmalık yer bulunca da gaza geliyorum, uzun yol ortalamam genelde 6 civarı oluyor o yüzden. Tabi Konya düzlüklerinde 160-170 civarı abanırsam 6.5 7 lere çıkıyor.

Ankara, şehir içi 7 8 arası değişiyor bende, ancak kısa mesafe, soğuk motor ve maksimum 3 ya da 4. vitesi görüyorum bu ortalamalarda. Hafiften akan trafik, temkinli dur kalk vs. kafasına girip ara hızlanmalarda güzelim motoru dibine kadar kullanmayınca 6 civarına rahatlıkla iniyor. 

Aynı kullanım koşullarında 2012 1.4 68hp dizel Fiesta şehir içinde 0.5-1lt civarı az yakıyor ancak uzun yolda 3 ten pek farklı yakmıyor hatta abanmalı durumlarda yakıt tüketimi artıyor. Basit mantık, şehir içinde ağırlık önemli (200kg civarı fark var), bir de turbo basıncı düşük Fiesta'nın, abansanız da çok fazla yakıt sıkıştıramıyor silindirlerin içine, yakamıyor o yüzden :) Uzun yol koşullarında 3 ile aynı yakıt tüketimi, hızı arttırdıkça 3'ten fazla bile yakıyor güçsüz motor ve 5 vites olmasından dolayı (ki 6. vites olsa çekiş kalmaz o motorda)

2011 1.8 110hp Connect, genel olarak her koşulda 3'ten 1 lt fazla yakıyor. Şehir içi dur kalk abanması çok olursa 8.5 ları görüyordu o araç. Ancak 1650kg ve baya eski nesil bir motora sahip bir araç olduğunu hesaba katmak lazım. Uzun yolda 80 90 tıngır tıngır gidince 5 lt altını görmüşlüğüm de var.

Bu arada Mazda'nın fazla yakıt göstermesinden ben de şüphelendim son uzun yolculuğumda, ancak ortalama tüketimi nerede sıfırlamıştım net hatırlamadığım için net yorum yapamıyorum. Bir dahaki depo fulleyişimde pompanın attığı yerde bıraktırıp tam tekmil testini yapar buraya yazarım.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu arada Lpg özellikle şehir içinde dizelden az yakmalı, hele hele Ankara gibi Lpg nin ucuz olduğu yerlerde. Ancak tork konvertörlü otomatik şanzıman işin içine girince normal :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sabah Ümraniye - İmes Şhell'de depoyu fullettim. Günlük km sayacını ve yol bilgisayarı verilerini sıfırladım. Yol bilgisayarının ilk verisi, depoda ki yakıtla 999 km yol kat edebileceğim.  Ümraniye'den-Gebze, Gebze'den Pendik, Pendik'ten Tekrar Gebze. Toplamda yakıt aldıktan sonra 97,2 Km yol yaptım. Şu halen yol bilgisayarım, depoda ki yakıtla 999 km yol kat edebileceğimi gösteriyor. Mazda mühendisleri neden 4 haneli yol bilgisayarı ve km sayacı koymazlar anlamış değilim.  :fiuw:  Bu konuda kendilerini esefle kınıyorum. :D Yol bilgisayarı varken bize kalem, kağıt aldırıp bakkal hesabı, notu aldırıyorlar...

B4MYlM.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu aralar ortalama tüketim değerim  5,7 

Uzunyol ve şehiriçi karışık tüketim değerlerim bu.. Çoktan beri sıfırlamadım ortalama tüketimi.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...
  • 1 ay sonra ...
12.10.2015 at 20:53, mersinden_ersin :

Bu arada Mazda'nın fazla yakıt göstermesinden ben de şüphelendim son uzun yolculuğumda, ancak ortalama tüketimi nerede sıfırlamıştım net hatırlamadığım için net yorum yapamıyorum. Bir dahaki depo fulleyişimde pompanın attığı yerde bıraktırıp tam tekmil testini yapar buraya yazarım.

Bunu yazdıktan sonra iki kere depo fulledim de hesaplamayı unuttum her seferinde :)

Son fullemeden sonra sıfırladım ortalama tüketimi ve az evvel 575km yapmış depoyu fulledim, 46 lt yakıt aldı, 167 lira. 8 lt/100 km gerçek tüketim, ancak yol bilgisayarı 8.4 lt/100km ortalama gösteriyor, yani fazla gösteriyor. Türk işi tüketim hesabından da 29kr/km çıkıyor :)  Bi ara uzun yolda deneyeceğim inş.

Bu arada 8.4 lt/100 km benim hayvanlığım, gerçekçi bir değer değil. Soğuk motor, kısa mesafe, motor ısınınca da acımasız gazlama, trafik vs. şeklinde bir süreçti son dönemim ki üstüne araba içinde çok goygoy yapıldı bu dönemde, üşümemek için bol bol rölanti çevirttik guzuya. Şimdiye kadarki en yüksek ortalamam oldu kendisi. Yayla çıkışlarında bolca gaza yüklenip 13-14 lt yi gördüm gerçi de, inerken toplamıştı o yüzden geçersiz onlar :) 

Not: Yakıt alırken pompanın attığı yerde bıraktırttım, arabayı sallama vs. mevzularına girmedim de zaten full depoya yakın olduğu için çok oynatmayacaktır sonucu.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

38 lt, 135 lira, 491 km yaptı. Yol bilgisayarı 8.2 lt/100km gösteriyordu, gerçek hesapla 7.7 lt oluyor.

Tapagaz otobandan Ankara-Ereğli yaptım (2 saat 15 dakkada girdim), sonra da köy yollarında gazladım, gerçekçi bir tüketim değeri değil, yol bilgisayarının yanılma payını göstermeye çalışıyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

25 dakika önce, emekli :

@mersinden_ersin başka bir forumda okudum araç 100 le giderken gps 105 göstermiş imkanın varsa gps le ölçüm yap değer düşecektir

Abi senin dediğin hız göstergesi hatası. Hemen her otomobil yüzde 5-6 fazla gösterir anlık hızı. İnsanların daha yavaş araç kullanması için basit bir güvenlik önlemidir bu, bizim araçlarda da aynı şekilde bu durum. Hatta orjinal bir fikir olarak Saab hız arttıkça daralan kadran kullanırdı bu sistem yerine, hız arttıkça daha küçük göstergeler psikolojik olarak "basma" hissini azaltır, ve alt hızlarda gösterge doğruyken üst hızlarda daha hızlı gösterir falan. http://www.automotiveaddicts.com/wp-content/uploads/2011/08/2011-saab-9-5-cluster.jpg

Benim yazdığım tamamen apayrı bir şey, 100km mesafedeki ortalama yakıt tüketimi, gösterge hatasından bağımsız bu. Yakıt tüketimini fazla ölçmesi de yakıt tüketimini daha düşük tutmaya çalışmamızı sağlayacak bir psikolojik oyun diye düşünüyorum da basit bir yazılım-sensör hatası da olabilir. Tek bildiğim bu yanlış gösterme olayının sadece bizim araçlara mahsus olmadığı. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

550 km yol yaptım, depoyu fulledim, 38.2 lt, 135 lira.

Gene gazladım; dağ bayır, otobanda tapagaz, şehiriçi serseri modu karması oldu bu sefer ama çok abartmadım. 7.4 gösterdi, 6.9 benim ölçümüm oldu. Shell'den aldım yakıtı, 24.5 kr/km. Daha da yazmayacağım böyle yüksek tüketimli ortalamaları, yol bilgisayarı 0.4-0.5 sapıtıyor yüksek tüketimli durumlarda, o konuda kesin kanıya vardık. Düz bi uzun yola çıkarsam dayanabildiğim kadar düşük yakıt tüketimi kasıp depoyu fulleyeceğim, bilgisayarla gerçek ölçüm arasındaki farka bir de o şekil bakacağım.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Arkadaşlar araç ile ilk depoyu Perşembe akşamı bitirmiş oldum ve hesap yaptım. 220km Ankara şehir içinde yoğun trafikte 500km Ankara Konya gidiş geliş olmak üzere toplam 720km yol yaptım. Konya'ya gitmek üzere yola çıkmadan önce 220km'lik şehir için tüketim ortalamam bilgisayarda 7.3lt olarak görünüyordu. Yola çıkmadan ortalamayı sıfırladım. 121km'ye cruize control ile sabitledim ve sadece 1 defa aracın limitlerini denemek için hızlandım. Konya'ya vardığımda 5.9lt gösteriyordu, ortalamayı sıfırlamadan Ankara'ya aynı kullanım şekli ile (120km sabit hız) döndüğümde ise 6.2lt gösteriyordu. Basit bir hesapla yol bilgisayarına göre ortalama tüketimim ( 2.2*7.3 + 5*6.2 ) / 7.2 = 6.5 litre. Ankara'ya döndüğümde depoyu doldurttum, 42 litre aldı. Kendi hesabıma göre ise 42 / 7,2 = 5,8lt tükettim. Yol bilgisayarında fazla göstermesi biraz moral bozucu olsa da istasyonda yüz güldürüyor. İlk depo sonucundaki aracın yakıt tüketimi hakkındaki görüşüm ise bu hava koşullarında, kış lastiği ile fazla yakmadığı yönünde. Ben benzinli aracımı satıp, tasarruf yapmak amacıyla dizele geçtim. Aracı km'de 20kr ile yürütebilmek bu amacımı gerçekleştirebilmemi sağlıyor, diğer taraftan da istediğim zaman hem performans olarak, hem sürüş keyfi olarak tatmin edici anlar yaşamak beni mutlu ediyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 3 hafta sonra ...

200km şehir içi, 580km 110-140km/s hızla Ankara-Bolu otobanda olmak üzere 780km yaptım. Ankara'ya döndüğümde depoyu 45 litre ile 156 liraya doldurdum. 100km de 5.7 litre, km de 20 kuruş yaktım. Yol bilgisayarına bakarsak 6.5 civarı tüketti, kesinlikle fazla gösterdiğine kanaat getirdim.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...

Uzun yolda 160 km sabit hizla 7.1 bir anlik gosteriyor duz yolda bence yuksek surat icin iyi bir rakam gercekten dizel motor cok atik ve ekonomik 160km/h 3000 devir dakikaya denk geliyor 6. Viteste

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Geçen gece Konya düzlüğü sıkıcılığında biraz denemiştim, bi denemenin sonucu da 5. viteste 180 yapıyormuş maksimum.

Farkettiğim şu, 150-160 a kadar "tamam abi bu hızda bu yakıt normal" denilecek seviyede, 7 litre civarı yakıyor ama 180-200 leri zorlayınca 10 lt'nin üstüne çıkıyor. 

6. viteste 2000 devirde 108 yapıyor bizim araç, 125-130 civarı yapsa bu tip otoban sürüşleri biraz daha ekonomik olur aslında. Ancak o zaman da şehirler arası kullanımda araç sollarken vites düşürme ihtiyacı artar. Şehir içinde 6. vitesi kullanma gibi bir durum kalmaz. Şu halde 80 civarı 6. viteste seyredilebiliyor, ancak verdiğim örnek olsa 100 civarında ancak 6. vites işlevsel olur ve ivmelenme ciddi azalır.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 8 ay sonra ...

Yaklaşık 10 aydır kullanıyorum aracımı,satın aldığımda 6,2 lt idi ve 1 ay içinde 5,1 lt ye düşürdüm. Tam sekiz ay 5.0 da kullandım, geçenlerde yine 5,1 e çıktı. Moralim bozuldu 5 in altına bi türlü inemedim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

7 saat önce, Mustafa Y. :

Yaklaşık 10 aydır kullanıyorum aracımı,satın aldığımda 6,2 lt idi ve 1 ay içinde 5,1 lt ye düşürdüm. Tam sekiz ay 5.0 da kullandım, geçenlerde yine 5,1 e çıktı. Moralim bozuldu 5 in altına bi türlü inemedim.

Ankara'da ve bu kış koşullarında 5.1.-Litre yakıt tüketimi. 

Aracınızı her gün kullanıyor musunuz ?

Örneğin iş - ev -iş kullanıyorsanız kaç km bu mesafe.

Bu mesafe ş.içi mesafe mi ? Trafik ışıkları, rampa, trafik yoğunlu vs nasıl ?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

8 saat önce, Mustafa Y. :

Şehir içinde 5.0 litre ve moral bozuk :) 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ankara'da ve bu kış koşullarında 5.1.-Litre yakıt tüketimi. 
Aracınızı her gün kullanıyor musunuz ?
Örneğin iş - ev -iş kullanıyorsanız kaç km bu mesafe.
Bu mesafe ş.içi mesafe mi ? Trafik ışıkları, rampa, trafik yoğunlu vs nasıl ?

Ben aracı yeni aldım eşimle birlikte kullanıyoruz hep şehir içi. alalı 1 ay oldu 8lt civarı yakıyor alışınca ne olur bilmiyorum [emoji30]

LG G2

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...