Jump to content

Mazda ‘i-ELOOP’. İlk Kapasitör Tabanlı Rejeneratif Fren Sistemi

okkko
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Buna benzer bir teknolojiyi mercedes yayınlamıştı fakat seri üretime geçmediler sanırım. Olay basit. bizim araçlarımızda frene basınca aracın hareket enerjisi ısıya dönüşür ve araç durur. işte sistem bu enerjiyi depolayıp gaza basınca tekrar tekerlere veriyor böylece kaybın bir kısmı bize geri dönüyor. özellikle ş.içinde çok işe yarar. Mercedesin çizimlerinde şanzuman çıkışına bir adet DC motor tarzı bir şeyler koymuşlardı ve bilindiği üzere dc motorlar hem dönünce elektrik üretir hem de elektrik verince döner bundan yararlanılmıştı sanırım benzer bir teknoloji. Mazda inatçı ve teknolojinin arkasında duran bir firma kesin üretirler... seviyorum bu markayı :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Lift off ve decelerate aracin hizinin azaldigi anlamina geliyor. Aracin hizi ne zaman azalir Fatih ? :)

abecan gazdan çekince ve fren yapınca azalır ammaaa  frene basınca elektrik üretmesi başka bir şey, araç yavaşladığında üretmesi başka bir şey. frene basınca elektrik üretiyor deyince insanın aklına balata ve diskler geliyor haliyle :D

Bu dinamo devreye girdiğinde muhtemelen bir direnç oluşturuyor, o yüzden sadece fren yapıldığında devreye giriyor. öbür türlü zaten saçma olur, motor bir de dinamoyu beslemek zorunda kalır. bir de yerleştirildiği konum volan dişlisi sonu. yani pistonla , motorla işi yok. motor kaç devir atarsa atsın o işine bakıyor.

ferrari de şanzımana yerleştirilmiş mesela. cvt şanzıman ile mümkün oluyor .belki de dinamonun bağlı olduğu dişli fren yapınca devreye giriyordur .  yeni scyactive şanzımanlar da cvt hatırlarsınız.

anlaşılmayacak bir şey yok yav, tanımlarda karışıklık olmuş o kadar. ben  cücükken çok uğraşmıştım dc motorlarla. ucuna pervane takıp led yakardım otobüs camında. az fırça yemedik şöför amcadan :D  hatta şarjlı pili dc motor ile şarj etsem de hiç bitmese diye çocukça hayallerimizde olmuştur :P

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

abi atalet değil atalet momenti cismin kendi üzerindeki moment.cisme bir kuvvet etkirsen ortaya çıkar.ama araç hareket halinde kinetik enerjiyle kazandığı momentumu (P=m*v birimi newton*saniye ) elektrik enerjisine dönüştürüyor.araca dönme kinetik enerjiside sağlayabilir ivme denklemleri de girince tam bir final sorusu olurdu bu üniversitede :) tabi bu kadar soramazlar.torkun birimini de hatırlarsak kN*m.yani momentumdan kazanan saniyedeki newton enerjisi kapasitöre oradan da gerektiğinde metre başına gereken newton kuvveti olarak saniyedeki güç elde etme mantığı.bir zamanlar okulda hocamız bahsetmişti hatırladığım kadarıyla bunlar kaldı aklımda..

peki 2012  3 makyajlılar da bu özellik olacak mı ? bu özellikte olursa C-X 5 benzinli çok mantıklı araç haline gelir gibi düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

abi atalet değil atalet momenti cismin kendi üzerindeki moment.cisme bir kuvvet etkirsen ortaya çıkar.ama araç hareket halinde kinetik enerjiyle kazandığı momentumu (P=m*v birimi newton*saniye ) elektrik enerjisine dönüştürüyor.araca dönme kinetik enerjiside sağlayabilir ivme denklemleri de girince tam bir final sorusu olurdu bu üniversitede :) tabi bu kadar soramazlar.torkun birimini de hatırlarsak kN*m.yani momentumdan kazanan saniyedeki newton enerjisi kapasitöre oradan da gerektiğinde metre başına gereken newton kuvveti olarak saniyedeki güç elde etme mantığı.bir zamanlar okulda hocamız bahsetmişti hatırladığım kadarıyla bunlar kaldı aklımda..

peki 2012  3 makyajlılar da bu özellik olacak mı ? bu özellikte olursa C-X 5 benzinli çok mantıklı araç haline gelir gibi düşünüyorum.

mutabıkız :) bahsettiğim de oydu . yalnız mazda sistemi sadece elektrik beslemesi için kullanıyor.

bu özellik sanıyorum ancak yeni kasalarda gelecektir. cx-5i bir bilene sormak lazım :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

mutabıkız :) bahsettiğim de oydu . yalnız mazda sistemi sadece elektrik beslemesi için kullanıyor.

bu özellik sanıyorum ancak yeni kasalarda gelecektir. cx-5i bir bilene sormak lazım :)

akşam proje yaparken bi ara verdim kafam karıştı benimde aydınlatmak istedim :)

yaz aylarında klima kullanımında falan çok etkileyeceğini düşünüyorum.avrupadaki çöp kamyonlarında falan direk pistonlara güç veren cvt şanzumanın teknolojisiyle çalışan çok güzel araçlar var.mazda bu işin daha gelişmişini yapmıştır 5 6 seneye çok teknolojik araçlar çıkaracağını düşünüyorum.hele bi cx5 gelsin herşey netleşcek.% 10 bence süper rakam :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

okan abi cx5lere yılbaşından  sonra süpriz yapıp ocak ayında gelir mi yoksa marta kalır mı sizce ?konuya uzak kaldım önceden yazıldıysa kusura bakmayın.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 5 ay sonra ...

güzel çalışma, bende haberlerde gördüm. ama 100bin tl çok komik bir rakam aslında. ar-ge nerede biz nerede dedirtiyor. Böyle küçük rakamlarla güzel işler çıkartılıyor bir de hakkı verilse neler yapılır. ama olmaz biz ile üniversite açacağız, hepsine eğitim fakültesi, sonra öğretmenleri işe almayacağız. alınca maaş vermeyeceğiz :D bizim ünide nan teknoloji laboratuvarı var :) ama sadece isimlik olarak :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 4 ay sonra ...

http://www.mazda-tr.com/about_mazda/mazda_news/teknoloji/mazda-i-eloop-/

Mazda Motor Corporation binek araçlar için kapasitör kullanan dünyanın ilk rejeneratif fren sistemini geliştirdi. Mazda'nın 'i-ELOOP' adını verdiği bu çığır açan sistem 2012 yılında Mazda araçlarında kullanılmaya başlanacak. Sık sık hızlanma ve frenlemenin olduğu sürüş koşullarında, 'i-ELOOP' yakıt tüketimini yaklaşık %10 oranında azaltıyor.

Mazda'nın rejeneratif frenleme sistemi, yüksek miktarda elektrik depolayabilen elektrikli bir komponent olan kapasitörü kullandığı için benzersizdir. Aküler ile karşılaştırıldığında, kapasitörler hızlı bir şekilde şarj veya deşarj edilebilir ve uzun süreli kullanımlarda bozulmaya karşı dayanıklıdır. 'i-ELOOP', yavaşladıkça aracın kinetik enerjisini etkin bir şekilde elektrik enerjisine dönüştürür ve elektrik enerjisi klima, ses sistemleri ve çeşitli diğer elektrikli komponentler için harcar.

Rejeneratif fren sistemleri, bir yakıt tasarrufu teknolojisi olarak gittikçe popüler olmaktadır. Araç yavaşladıkça elektrik üretmek için elektrik motoru veya alternatör kullanırlar; bu şekilde, aracın kinetik enerjisinin bir kısmının geri dönüşümü sağlanmış olur. Hibrid araçlardaki rejeneratif fren sistemleri genellikle büyük bir elektrik motoru ve bu işlem için ayrı bir akü kullanırlar.

Mazda, otomobillerin hızlanma ve yavaşlama mekanizmalarını inceledi ve araç her yavaşladığında hızlı bir şekilde elektrik geri dönüşümü sağlayan oldukça verimli rejeneratif fren sistemini geliştirdi. Hibrid araçların aksine, Mazda'nın sistemi ayrı bir elektrik motoru ve aküye ihtiyaç duymaz.

'i-ELOOP' yeni bir 12V-25V değişken voltajlı alternatöre, düşük rezistanslı elektrikli çift katmanlı bir kapasitöre ve DC/DC dönüştürücüye sahiptir. 'i-ELOOP', sürücü gaz pedalından ayağını çektiği ve aracın yavaşlamaya başladığı andan itibaren kinetik enerjiyi depolamaya başlar. Değişken voltajlı alternatör, enerjiyi depolanmak üzere Elektrikli Çift Katmanlı Kapasitöre (EDLC) göndermeden önce, yüksek verimlilik için 25 V elektrik üretir. Araç içinde kullanım için özel olarak tasarlanmış olan kapasitör, saniyeler içerisinde tamamen şarj edilebilir. DC/DC dönüştürücüsü, aracın elektrikle çalışan komponentlerine enerjiyi dağıtmadan önce voltajı 25 V'tan 12 V'a düşürür. Sistem, gerekli olduğunda araç aküsünü de şarj eder. 'i-ELOOP' araç yavaşladığı zaman çalışır ve motorun elektrik üretmek için yakıta duyduğu ihtiyacı azaltır. Bunun sonucu olarak, "dur-kalk"lı sürüş koşullarında yakıt tüketimi yaklaşık %10 oranında azalır.

'i-ELOOP' adı "Intelligent Energy Loop" (Akıllı Enerji Döngüsü)'dan geliyor ve Mazda'nın akıllı bir şekilde enerji döngüsünü sağlama çalışmalarının bir örneğini teşkil ediyor.

'i-ELOOP', motorun çalışmadığı süreyi arttırabilmek için Mazda'ya özgü 'i-stop' rölantide durdurma teknolojisi ile birlikte çalışıyor.

Mazda SKYACTIV Technology: i-ELOOP

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...
 Paylaş

• Yeni Oluştur...