Jump to content

RX-8'e S2000 Motoru ?

challengerx
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

• 4 ay sonra ...

Evt kesınlıkle ii bakıyorum nerde olursam olım yagına suyuna bakarım agresıf kullanmam 7 bın devırı kolay kolay gecmem herzaman yormam en ınce sesı dınler sorar sorgularım benzını sadece bır ıstasyondan alırım bakımlarını yetkılı servıste yaptırım 1000 km onceden gıderım vs gıbı ama arkadas bır yerdede rahatlatıcı bısey okumadım herkesın 40-50-60 bınde bıtmıs bu nedır annamadım ama dedıgın gıbı onlar hep 2010 makyaslı kasa oncesı olan rxler valla yapılacak bakılacak herseyı yapıyorum gerısı allaha emanet bakalım:))

üstad son durumun nedir? araç sende mi hala?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Minimum 1.000 km de bir, daha iyisi 500 km de bir yağına bakmak ve gerekiyorsa eklemek,

Kesinlikle ve kesinlikle mineral yağ, yani sentetik olmayan yağ kullanmak, en iyisi Dexelia'nın tavsiye edilen yağını kullanmak,

10.000 km falan olmaz, kesinlikle 5.000 km veya altında komple yağ ve yağ filtresini ve hava filtresini değiştirmek,

Aldığınız benzinin temiz ve kaliteli olduğunu bilmek, ben bu sebeple Kartal'da Total'in kendi istasyonundan alıyorum,

Motoru ısıtmadan kesinlikle yüksek devir çevirmemek. R3 lerde bulunan dijital motor değişken devir göstergesine bile itibar etmeden, motor suyu suıcaklığı tam orta bölüme gelmeden zorlamamak,

Aracı kullanırken sürekli deli gibi red line hattını zorlar vaziyette kullanmamak, ama her kullanımda mutlaka bir süreliğine de olsa en az 7.500 devir civarında sürmek. Eğer yol müsait değil hız yapamadıysanız bile 2 ya da 3 viteste bu devirlerde bir süre kullanarak tüm intake valflerinin karbon oluşumundan temizlenmesini sağlamak.

Bujileri Mazda 40.000 diyorsa bile gücünüzün yettiği kadar erken değiştirtmek ve her bakımda kontrol ettirmek. Çünkü bujiler uçlarında meydana gelebilecek karbonlaşmadan dolayı ateşleme yapmayabilir, bu da motorun çalışmasında düzensizliğe yol açacağı gibi  karbon birikimini de körükler.

Aracınızı yıkama, boya koruma vb. gibi yerlere bırakırken güvendiğiniz ustaya özellikle stop etme prosedürünü anlatıp, ısrarla uygulamasını istemek,

Vale, otopark görevlisi vb. adamlara aracı terk etmemek, gerekirse uzağa park edip, yürümeyi göze almak.

İşte Mazda RX-8'in motoruna iyi bakıyorum diyebilmenin şartları. Eğer yapıyorsanız, min 200.000, maks 300.000 görürsünüz.

Aracı stop ederken mutlaka motorun tam çalışma ısısında olduğunu kontrol etmek ve asla soğuk kapatmamak. R3 lerde gerçi bu durum çözüldü,  otomatik motor durdurma zamanlayıcısı var ama yine de Coriolis'in verdiği video daki kapatma prosedürü yarar sağlayabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu arada bu anlattığım herşey bütün gerçekten spor ayarlı motorlu otomobiller için geçerlidir. Yani bir 3.20d sedan motorlu 3.20d coupe değil ya da Mercedes C180 sedan motorlu C coupe için değil ama tüm gerçek sporcular için geçerlidir. Örneğin Mazda MPS, RX-8, Subaru STI, Mitsubishi Evo, Honda S2000 yeni çıkacak Subaru BRZ, Toyota GT 86, Golf GTI, Focus RS. Neden? Çünkü bu motorlar atmosferik veya yüksek basınçlı turbo ile, kendilerinden elde edilebilecek en yüksek verimlilik için zorlanan motorlar. Maksimum güç bantları çok yüksek, maksimum tork bantları çok yüksek, motor ısıları normalin üstünde (her ne kadar buna gör takviyeli olsalar da) motor sesleri devir çevirmeye tahrik edici ve her zaman daha yüksek devirde kullanılıyor vb... Bu sebeple bu motorların tamamı benzin kalitesi, yağ kalitesi, bakım sıklığı ve kalitesine normal motorlardan daha hassastır. Bunların hepsi de değişik oranlarda yağ eksiltir. RX-8 bir de dizaynı gereği yağ kullanır. Aslında turbo makinalar da dizaynları gereği yağ kullanır. Bu sebeple bu tip motorlarda işi sadece servise bırakmadan yağ kontrolü, normal araçlardan daha önemlidir.

Bir örnek; Honda 2.0 lt 240 bg lik versiyonu S2000 de kullanıyor. Neden Accord ve CR-V'de 150 küsür bg kullanıyor?

Çünkü hedefledikleri müşteri kitlesinin beklentilerine ve piyasaya sundukları kasa ve sınıfın özelliklerine göre davranıyorlar. RX-8 gibi otomobilleri alıp da memnun olmayanlar tabi ki olacaktır. Ama genellikle ne aldığını bilmeden ve kendi yaşam tarzına uygun olup, olmadığını sorgulamadan alanlar çoğunlukla memnun olmazlar. Buna MX-5'i de dahil edebilirsiniz. Ben MX-5 konusunda yanlış seçim yaptığım için memnun olmadım. Ama bu aracın hatası değil, benim hatamdı.

Diğer bir örnek; 2006 yılında bir arkadaşım sıfır km VW Passat aldı. Bu araçlar Antalya'ya gitti. Araç henüz rodaj periyodunda olduğu ve ailesi ile seyahat ettiği için son derece sakin bir sürüş yapmış. (araç 2.000 km de) Antalya'ya girerken yağ lambası yanıyor ve acilen VW yetkili servisine gidiyor. Araç 1 lt yağ eksiltmiş ve bunun kendisine normal olduğu ve arada sırada kontrol etmesi gerektiği söyleniyor. Kendisi servis müdürü ve çok canı sıkılmıştı. Yani modern jenerasyon turbo (benzinli ya da dizel) araçlarda arkadaşlar 10.000 veya 15.000 km periyotlarında servise giren araçlarda siz arada sırada yağ seviye kontrolünü yapmıyorsanız aracınızı ve cebinizi ciddi bir tehlikeye atıyorsunuz demektir. Kullandığınız turbo dizel ekonomik sınıf bir aracın bile periyodik bakım/yağ servisi/kullanıcının yapması gerekenler kısımlarını okuyun, bakın ne yazıyor?

Yani RX-8'deki yağ olayını kafaya takmamak ve aksine bu araçla uğraşmaktan, ona bakmaktan keyif almak lazım. Bu öyle bir otomobil, aslında bir sürüş makinası.

Tabi bu Wankel Dekoratif motorun dandik bir motor olduğu gerçeğini de değiştirmez. Öyle değil mi Coriolis?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Her şey bir kenara saçmasapan bir iş olur :) . Gayet dengeli olan aracını dengesiz, drift yapamayan bir araç haline getirirsiniz. Ayrıca s2000 motoru bir renesis motorun 2.5 katı kadar pahalı sandık olarak konacak ise... Elektrik tesisatı vs... kim bilir neler açılacak sonrasında başına. Öyle bir fantezi gelmiş aklınıza diyelim unutalım en iyisi :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Wankel motor start&stop prosedürü

rx8 sahibi 2 arkadaşımın da bu şekil bir işlem sırasından haberdar olduğunu hiç zannetmiyorum :) ben de yeni öğreniyorum..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

rx8 sahibi 2 arkadaşımın da bu şekil bir işlem sırasından haberdar olduğunu hiç zannetmiyorum :) ben de yeni öğreniyorum..

RX-8' ile ilgili bilinmeyen çok şey olduğunu düşünüyorum. buna aracın ruhu dahil.

özellikle farklı motor takmaktan filan bahsedilince...

herkesin kendi malı tabii istediğini yapar neticede.

ama lpg takılan Ferrarilerin ger toplandığını düşününce burada da benzer uygulama görmek istiyorum...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

RX-8 ve ruhu ile ilgili bilinmeyen çok şey var, bu doğru. Ama buna Mazda bayilerinde çalışan arkadaşlar da dahil. Eğer böyle özel bir aracın imajının, konu hakkında bilgisi olmayanlar tarafından ve hatalı kullanan/bakanların ürettiği dedikodu niteliğinde haberlerle zedelenmesini istemiyorsa Mazda, öncelikle bayi çalışanlarından başlayarak çok yoğun bir bilgilendirme operasyonuna girişmesi lazımdı. Eğer Ferrari gibi olacaksa, herkese değil, kullanabilene/bakabilene satmak için gerekli tedbirleri almak durumundaydı. Serbest ticari hayatta bir kişiye sana satmıyorum diyemezsiniz. Ama onu ne aldığıyla ilgili doğru bilgilendirirseniz, o zaman doğru kararı verme şansı doğar. Ne aldığını bilir, ona göre bakar, ya da vazgeçer.

RX-8 öyle bir araç ki, sadece gövde güzelliği ile satar bir müşteriye. Bir araç satmayı önemli gören satıcı da, bu aracın özelliklerinden bahsetmez satabilmek için. Düşünür ki, ilk bakımda servistekiler anlatsınlar... Ama bu Mazda 3 değil, 6 değil markanın imajı için yaratılmış ve para yatırılmış/kaybedilmiş bir model. Bu şekilde satışlarla amacın bir de tam tersine hizmet edebilir. İnternette Mazda RX-8 dediğinizde çıkanlara hayret ediyorsunuz. Belki de hakkında en fazla yalan yanlış dedikodu yapılan otomobildir.

Bak Kerem sana son yaşadığımı anlatayım. İş ortağım makina yüksek mühendisi ve otomotiv sektöründe hoca. Türkiye'de faaliyet gösteren an az 6-7 markanın eğitmeni ve denetmeni. Son toplantısı Kıbrıs'taydı ve bana kötü bir haberle gelmiş. Bir yetkili servis müdürü kendisine demiş ki, ortağınız yandı rotary motor çok problemli ve tamiri de mümkün değil!

Ben kendisine yarım saat rotary brifingi verdim ve şaşırdı, piyasadaki yanlış bilgilere. Bizim ülkemizde eğer hatalı bilinen teknik olaylar hakkında düzeltme yapmaktan para kazanılıyor olsaydı, inan bana başka bir iş yapmazdım. Ama gerçek bu ve biz de buna uyum göstermek ve çareler üretmek zorundayız. (yani Mazda)

Bu bayi bilgi eksikliği sorunu aslında senin de bildiğin gibi tüm markaların ortak sorunu. Ancak Rotary gibi hassas konularda doruk noktasına çıkıyor.

LPG takılan Ferrari lerin geri toplanması gibi bir şey mi bekliyorsun? Sence Mazda doğru kullanılmayan/bakılmayan RX-8'leri geri mi toplamalı? Ben burada S2000 motoru ile ilgili yazan arkadaşımızın şaka yaptığını düşünüyorum. Çünkü S2000, RX-8 gibi otomobiller kalplerinin çevresinde, yani motorlarının çevresinde imal edilirler. Özetle bir kasa yapıp, hadi şimdi buna ne motor koyalım diye düşünürseniz Hyundai genesis coupe ya da Peugeot RCZ elde edersiniz. Yada iyi bir platformumuz var, iyi motorlar var, ne yapsak ta biraz daha fazla satsak, aracın yaş bandını genişletsek derseniz BMW 3.20Cİ yaparsınız.

Ama farklı, mükemmel bir makina geliştirip ona uygulayacağınız kasayı da sadece o motorun özelliklerine, yeteneklerine göre dizayn ederseniz, gerçek bir sporcu üretebilirsiniz.

Peki gerçek sporcu nedir, Kerem? Seni hep eleştiriken görmeyelim, biraz otomobil konuşalım!

RX-8' ile ilgili bilinmeyen çok şey olduğunu düşünüyorum. buna aracın ruhu dahil.

özellikle farklı motor takmaktan filan bahsedilince...

herkesin kendi malı tabii istediğini yapar neticede.

ama lpg takılan Ferrarilerin ger toplandığını düşününce burada da benzer uygulama görmek istiyorum...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 yıl sonra ...

Honda S2000 'nin 2000cc'lik o dev motorunu RX-8'in ön aks ile kabin arasında sıkışık dar alana nasıl sığdıracaksın ki? Sığdırdın diyelim, o araçtan nasıl bir gidiş beklenir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

rx-8 i farklı kılan motorundan ayırmak bence doğru değil. RX-8 i böyle kabullenmek ve zevkini çıkarmak düşer kullanıcılarına.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

<kısaltıldı>

S2000, RX-8 gibi otomobiller kalplerinin çevresinde, yani motorlarının çevresinde imal edilirler. Özetle bir kasa yapıp, hadi şimdi buna ne motor koyalım diye düşünürseniz Hyundai genesis coupe ya da Peugeot RCZ elde edersiniz. Yada iyi bir platformumuz var, iyi motorlar var, ne yapsak ta biraz daha fazla satsak, aracın yaş bandını genişletsek derseniz BMW 3.20Cİ yaparsınız.

<kısaltıldı>

RX-8'de (aracı satın aldıktan sonra dikkat ettim ve çoğunu siz de biliyorsunuzdur) aracın ön kaput üstündeki üçgen, ön marşbiyel altını tutan üçgen, ön koltuklardaki kafa yaslamadaki üçgen, vites üçgen topuzu ve arka orta sis lambası olmak üzere 5 yerde rotor üçgenine gönderme yapılması çok ilginç. Yani Mazda ekibi sadece mekanik tasarım olarak değil, aynı zamanda hissiyat olarak dahi motora uygun gövde üretmiş! Bu 5 kısım, bendeki 2006 RX-8 için geçerli. 2010-2012 arasındaki kasaları bilmem.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

f20c s2000 motoru yerine 20b 3 rotor eunos cosmo motoru koyun 3 rotor twin turbo 300hp hemde rotaryden şaşmamış olursunuz

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 ay sonra ...

Almanların 2009 RX-8 (eski kasa) değerlendirmesinde 1:10 'da RX-8 için neredeyse hiç titreşimsiz ve çok sessiz motor diyor. Ve onu derken adamın yüzü acayip gülüyor. Çünkü titreşimsiz ve sessiz motoru herkes beğenir. Şimdi gidip S2000 motoru koysan o titreşimsiz ve sessiz RX-8'den geriye ne kalır ki?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 yıl sonra ...

RX-8 e s2k motoru takmanın mantığını anlamadım vallahi :)

S2K ların RX-8 leri geçmesinin tek sebebi yaklaşık 150 kg daha hafif olmaları :)

Ayrıca 13B motor cidden ucuz bir motor. İşçilik dahil 12K ya takılıyor. S2K nun motoru eminim en az 20-25K dır.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

RX-8'in motoru kabinle ön aks arasında hatta ön aksın da gerisinde. Oraya uzun ve kocaman bir S2k motoru nasıl sığar.

RX'e öyle motorlar uymaz fakat ilerde elektrikli motorlar yaygınlaşırsa onlar uyabilir ancak.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

RX-8'in motoru kabinle ön aks arasında hatta ön aksın da gerisinde. Oraya uzun ve kocaman bir S2k motoru nasıl sığar.

RX'e öyle motorlar uymaz fakat ilerde elektrikli motorlar yaygınlaşırsa onlar uyabilir ancak.

Corvette ile viper motorunu bile takıolar bizim canawara aslında enteresan bi araç :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...