Jump to content

Neden Kış Lastiği Kullanmalıyız ?

Burak
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

şimdi siz ince taban kar  lastikleri ile  o paletteki çizgileri aynı kefeyemi koyuyosunuz? inanın yanılıyosunuz; arbanızda deneyin isterseniz paletin üstündeki birkaç cm li bir alan yere temas eder; dediğiniz doğru birim alana düşen basınç artar ama palette birim alan çok çok daha azdır yani gereğinden daha az,  ince taban lastiğe göre. ha karda iyi olabilir ama buzda kesinlikle güvenmeyin derim hele özellikle böle gizli buz dediğimiz özellikle sabahları çiğ atması vede yol üstünde donması veya gündüz eriyen karın gene akşam soğuğunda yol üzerinde donması  gibi durumlarda metal zincir bile aynı sonuca sebep olur kaldıki lastik zincir ; bu gibi durumlarda kesinlikle o araç durmaz ve ben ısrarla kar lastiği tavsiye ediyorum eğer kar lastiğiniz varsa ekstradan bulunabilir ben kışın en sert geçtiği bölgelerden birinde yaşıyorum inanın kar lastikleriniz iyi olsun zincire gerek duymazsınız ben duymuyorum yıllardır; valla sıfır serme zincir var bağajda daha kullanmak nasip olmadı. 4 yıl önce kadar toyota corolla gli kullanıyordu 3 yıl kadar kullandım o arabayı 4 adet googyear ultragrip 500 vardı altında ne kışlar ne yollar gördüm onunla ki zincirimde yoktu. şimdiki arabamda da lassa ıceways var aynı şekilde yollardada 10 cm lik buz tabakası genede gidemeyeceğim yol yok şu an bu bölgede zincirsiz.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• Yanıt 97
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

• Burak

19

• NoooFearrrr

26

• barisdascan

15

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

SNOWTECH SADECE KARDA MI İŞE YARAR?

Hayır. Özellikle buzlu zeminlerde ve balçık çamurlu zeminlerde üzerinde bulunan çelik pinler sayesinde zemine çok iyi yapışarak çekiş gücünü arttırır. Snowtech bol karlı zeminlerde yapısındaki geniş baklava deseni sayesinde diğer ürünlere göre daha yüksek tutunma sağlar. Snowtech geniş yapısı sayesinde lastiğinizin yalnız tabanı yüzeyini değil, tüm yüzeylerini de sararak, özellikle bol karlı dağ yollarında yan yüzeylerden de çekiş sağlar.

Kaynak

Barış zaten kış lastiklerim var diyor, çok zorda kalınırsa bu paleti de taktımı daha zor kalır yolda :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

inşallah abi temennimiz kimsenin yolda kalmaması tabii :) benimkisi biraz tecrübe ifadesiydi. kaynağa gelince bir söz vardır'' kimse yoğurdum ekşi demez'' derler. :D:P

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ince lastik ve palet kıyaslaması yapmadım. ince lastik karda buzda kalın lastiğe göre avantajlı bir durum.

burda çok dik yokuşlar var ve hiçbir kış lastiği olan araç çıkamıyor (4*4 hariç tabi). zincir takmak zorunda kalınca zincir yerine paleti tercih ettim. Tatvan nasıl  ova bir yer mi? yoksa tunceli gibi yokuş yerlerde var mı?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

burda yaz lastikleri takılı olan araçların üstünde 50 60 cm kar var. kullanabilmeleri imkansız. düz bir yer olsaydı belki diyecem ama düz yer yok.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ince lastik ve palet kıyaslaması yapmadım. ince lastik karda buzda kalın lastiğe göre avantajlı bir durum.

burda çok dik yokuşlar var ve hiçbir kış lastiği olan araç çıkamıyor (4*4 hariç tabi). zincir takmak zorunda kalınca zincir yerine paleti tercih ettim. Tatvan nasıl  ova bir yer mi? yoksa tunceli gibi yokuş yerlerde var mı?

tatvan nispeten düz az çok rampa var ama bitlis merkez çok sarp tır 200 mt düz alan yoktur ve ben 2009 a kadar merkezde ikamet ediyordum 3 yıl orada toyota corolla gli kullandım . bak ben kar lastiği önerisi konusunda lastik önermişim senin kar lastiklerin ne model vede marka? birde  paletleri denedinmi bari ,performansı konusunda düşüncen nedir.

http://www.mazdaclubtr.com/27560/kis-kar-lastigi-onerileriniz/msg456653/topicseen/#new

çivi takılabilen iki model sanada öneriyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ben son baharda goodyear ultragrip 8 almak için elazığa gittim, pazar günü goodyear bayisi normalde açıktır hep ama şansa kapalıydı. michelinin yolunu tuttum ve alpin a4 aldım. memnunum şimdilik. takmadan önce inceledim, bizim toyolardan çok çok hafif ti. usta balans ayarı yaparken de gizli takılan, bir yada 2 ağırlık ( sanırım 5er gr olması lazım) janta yapıştırdı. aracın yazlık lastikleri fabrika çıkışı toyo marka. toyo larımız çok ağır ve balansın sağlanması içinde abartmadan yazıyorum bir karış boyuna yakın gizli ağırlıklardan takmışlardı, 10 tane ağırlık rahat vardı. toyo bana kaliteli gelmedi. Mazda nın test araclarındaki lastiklerde bridgestone...

çivili lastikleri biliyorum. kuru yolda tekerden çivilerin sesi geliyor ama buzda üstüne yok. bi de hız limiti 110 muydu neydi. fazla hızda çiviler fırlıyor :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Dün kardeşime gittim, evin önünde park yeri yoktu, apartmanın arka tarafında, yanından dik bir yokuşla inilen açık otopark var. Yokuş yaklaşık 35 derece eğimli ve 25 metre uzunluğunda ; çok dik. Genelde yaz kış, binada jipleri olanlar kullanıyor otoparkı. İnmeden önce baktım, iniş yer yer buz yer yer zemin görünüyor; %50 %50 gibi...

Neyse inmekte bir sorun yok indim; otopark kar buz içerisinde, çok iyi manevra yapamadım arabanın altı buzlara sürtmeye başladı. Zaten tekerler yazlık, sürtmelerden kurtaramıyorum. Baktım iş yaş, tekrar çıkayım dedim, zorla yokuşun başına geldim. Bu arada; unutmayalım DSC devrede ve lastikler yazlık, üzerinde gelen TOYO'lar... Yavaşça çıkarken tam yarı yolda, halk arasında "Öküz" tabir ettiğimiz birisi çıkışı kapatmış, tabii yavaşlayınca tekrar kalkamadım, yerler buz. Tekrar geri geri aşağıya indim. Yarı yolda tekrar kalkamadığımı dikkate alarak DSC'yi devre dışı bıraktım ve yaklaşık 5 kez yokuşu çıkmayı denedim. İmkansız daha ilk metrelerde araba patinaja başlıyor. Arabayı olduğu yere bırakıp sabahı beklemeye karar vermişken, dedim ki Japon bu DSC'yi koyduğuna göre bir bildiği vardır.

DSC'yi devreye alıp tekrar denedim ve sanki 5 kez çıkamayan aynı araba değilmiş gibi keçi misali yokuşu çıktım.  :fiuw:

Evet, daha evvel yukarıdaki tecrübemi aktarmıştım. Şimdi tam tersi bir durumu anlatmak istiyorum.

Dün akşam üstü birden kar bastırdı. Yerler yaklaşık 2-3 cm kar kaplı idi. Azgın tekem ve yazlık lastikleri ile evin yakınındaki 70 metrelik ve yaklaşık 20 derece eğimli yokuşa kadar geldim; bu arada DSC(+TCS) devrede idi. Önceki tecrübeyi düşünerek nasılsa çıkarım dedim ama yanıldım. 10 metre sonra araba kaldı. Yerinden kıpırdamıyordu, gaza yükleniyorum tık yok, 1 mm bile hareket yok. Bu kez DSC'yi devre dışı bıraktım ve gaza yüklendim, patinaj çekerek yokuşu çıktım.

İki durum birbiriyle çelişkili gibi, fakat şu şekilde spekülasyon yapabiliriz belki:

İlkinde yokuş çok daha dikti ve zemin yarı buz yarı temizdi. DSC(+TCS) devrede değilken, yokuşun dik olmasından dolayı çıkmak için gereken yüksek torku sağlamak maksadıyla gaza daha çok basmak gerekiyordu, dolayısıyla araç patinajdan kurtulamıyordu, lastikler %50'si temiz olan zemini yokuşun dikliğinden dolayı tutamıyor ve patinajda kalıyordu. DSC'yi devreye aldığımda bilgisayar gazı en mükemmel şekilde ayarlayabildiğinden patinaja düşürmeden ve %50 temiz zemini uygun torkta verimli kullanarak aracı çıkardı.

İkincisinde ise durum biraz farklı: zemin tamamen kar kaplı olduğundan DCS(+TCS) bilgisayarının zeminde tutunma yapabileceği bir nokta bile yoktu. Dolayısıyla bir referans bulamadı bilgisayar. Patinaj yapmayacağı için tekerleri çevirmedi ve durdu. DSC(+TCS)'yi devre dışı bıraktığımda ise, doğal olarak patinaja geçti araç ve kar henüz yumuşak olduğundan, lastikler yeri kazıdı ve yokuş eğimi de gerekli tork için ilkine göre çok zorlayıcı olmadığından araç patinajla da olsa kazıdığı zeminde yeterli tutunmayı sağladı ve yokuşu çıktı.

Bu örneklere göre DSC(+TCS) zeminin durumuna, rampanın eğimine ve o anki hava şartlarına göre avantaj veya dezavantaj olabiliyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Önceki tecrübeyi düşünerek nasılsa çıkarım dedim ama yanıldım. 10 metre sonra araba kaldı. Yerinden kıpırdamıyordu, gaza yükleniyorum tık yok, 1 mm bile hareket yok. Bu kez DSC'yi devre dışı bıraktım ve gaza yüklendim, patinaj çekerek yokuşu çıktım.

fakat abi bir ayrıntı var tcs tam anlamıyla motordaki gücü kesmiyor sadece fazladan pati çekmesini engelleyip tutunmayı artırmayı sağlıyor yani çalışma prensibi bu . tutunamayıncada otomatikmen araç sanki askıda kalmış gibi tekerlekleri kiltiliyor  aksi halde tutunabilen bir arabanın TCS  ye ne ihtiyacı olacakki ???  bu sistemin anlamı  ne o zaman ??? DSC  ile bağlantısı ne ???  TCS  iki şekilde çalılşıyor ya tekerleklere fren yapıyor veya motrun gücünü kesiyor sizin anlattığınız duruma göre tekerleklerin hiç tutunamaması sebebiyle TCS tümden gücü kesmiş bir şekilde iki sistem bir araya gelince araba klitlenmiş ve bence TCS nin  tek bir amacı var kuru yolda aniden kalkışlarda aracın yere tutunmasını artırıp daha atak bir çıkış sağlamak DSC nin ise aynı şekilde tutunmayı artırıp virajlarda savrulmayı engellemek, vede şunu ekleyim gecen günkü deneyiminiz buna örnektir. hani debriyajdan biraz hızlı ayağınızı çekince olanları anlatmıştınız sebebi şu araba pati çekmemiş iyi tutunduğu için TCS sayesinde bütün torku ileri atılmakta kullanmış.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

NoooFearrrr kardeşim, dediklerini okudum fakat yorumun biraz karışık tam anlamadım. Net olarak ulaşmak istediğin sonucu yazabilirsen sevinirim.  8:)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

anlatmak istediğim şu abi ; TCS veya diğer ismiyle ASR nin açılımı anti patinaj sistemidir. ha bu sistem patinajı nasıl engeller iki şekilde birinci şekil kendiliginden arabanın çekiş tekerleklerine fren yaparak veya çekiş tekerleklerinden motor gücünü keserek gelelim diğer adı geçen sisteme DSC ye DSC nin amacı virajlarda arabanın savrulduğu yönün ters tarafındaki tekerleklere fran yaptırarak aracın tutunmasını artırmak ve ters kuvvet yaratark savrulmayı engellemek. bu açıklamadan sonra bu iki sisteminde hem patinajı engellemek hemde savrulmayı engellemek için araca gerektiği kadar fren yaptırdığını anlıyoruz. şimdi TCS( anti patinaj sistemi ) acıkken tam buz üzerinde araç hiç tutunamayacağı için otomatikman sanki kullanıcı fazla gaz veriyomuş gibi hareket eden sistem frenleme yapar yani aracın çekişini durdurur ha araç az bile tutunmuş olsa bu durum olmaz çünkü sistem ona göre gaz verir vede aracı patinaja düşürmeden hareket ettirir. ilk deneyiminizde dikkat edin aracınız tutunmuştu yola yani hareket vardı sistemde ona göre gazı ayarladı ve hareket sağladı. DSC (Dynamic Stability Control) sadece virajlarda savrulmayı önler vede tutunmayı artırır ama buda hereket vardır o yüzden TCS ile alakası vede ortak noktası fren sistemini kullanmasıdır. yani TCS( anti patinaj sistemi ) hiç hareket yokken anlamı olmayan bir sistemdir ama kuru zeminde veya tutunduğu durumlarda arabanın torkunu aynen patinaja düşürmeden orada heba etmeden direkt olarak harekete dönüştürmekte çok başarılıdır yani başka bir araç 4000 devirle debriyajı bırakınca 10 sn pati çekerken sizin aracınız hiç pati çekmeden bbu sistem sayesinde hareket etmiş vede ivme kazanmış olur. unutmadan bu sistemler TCS,DSC,ABS hepsi otomatik vede beraber hareket eden sistemlerdir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Merhaba, herkese selamlar. 

Ben de son dönemde yaşadıklarım sayesinde kış lastiğini, kar paletine tercih etmek gerekir gibi düşünüyordum ancak bir arkadaşım da yakıt tüketimi konusunda kış lastiklerinin Istanbul gibi kışı çok kısıtlı kar ve yağış ile geçiren bir şehir için aylar boyunca tüketimi çok artıracağı savından hareketle paletin Istanbul için daha doğru tercih olduğunu söyledi.  Zira paletlerin jant bağlantısı takıldıktan sonra, sökmesi takması 2dk sürüyor.  Dolayısı ile bazen ana yola kadar palet takıp oradan ileriye 4 mevsim (bence Ist. için en uygunu bunlar) lastikle devam etmek de mümkün.  Zaten videonun birinde söylemiş her işe uygun ama herhangi bir konuda uzman değil anlamında - "a jack of all trades but an expert of none"  şeklinde.  Yani zorlu kış şartları geçiriyor isen veya böyle bir yola gideceksen 4 mevsim lastik uygun değil.  İstanbul için biraz tartışmaya açık bir durum.

Buna rağmen mesela Uludağ yolunda ben palete rağmen ufak kaymalar yaşarken, yanımdan vızır vızır geçen Bursa plakalı taksilerin tümünde kış veya çivili kar lastikleri vardı sanırım.  O lastiklerle dağa müşteri taşırlar ama aynı lastikle şehir içinde müşteri taşırlar mıydı bilmiyorum.  Lastik seçiminin yakıt tüketimine etkisi hakkında da bilginiz var mı?  Dünyanın en pahalı yakıtını kullananlar olarak bu konu da ne dersiniz?

Diğer yandan Palet de  maliyetli bir seçenek, neredeyse 4 lastik fiyatına 2 ad. ve de bagajda kapladığı yer sebebi ile X1'in bagajına seyahat bavulları ile sığamayacak hale gelince bir de Port Bagaj almak zorunda kaldım, biraz zihni sinir procesi gibi oldu.  :nea:  Fakat dün sabah Çekmeköy yine kar altındaydı ve eşim paletle çok rahat çıkıp işine gidebildi. :egy:  Kış lastikleri bol karda nasıl bir tutuş sağlardı bilemiyorum. 

Bu arada X1 in üzerinde Run-on-Flat lastik bulunuyor.  O lastiğimiz de seyahatte sorun açtı ama artık o başka bir macera.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bak kardeş sana öncelikle lastik farkını anlatayım kış lastiği ile kar lastiği farklı şeyler sen eğer kış lastiği alacaksan al derim çünkü kullanım mecburiyeti + 7 derecenin altında başlar ve yakıt tüketimine  etkisi yok denecek kadar azdır; tutunma vede sürtünme yuvarlanma etkisi o kadarda fazla değildir ama kar lastiklerinde heleki çivili olanlar ki oda tercihe bağlıdır istersen çaktırırsın ben gerek görmedim benimkinde çivi delikleri var ama çivi yok yakıt durumuna gelince kar lastikleri daha dişli daha yumuşak vede sürtünmeleri tutunmalarından dolayı yakıtı fazla olmamakla beraber %5-8  civarı artıtrırlar palet konusunda da şöle sölim palet sadece senin yokuşta pati çekmeden cıkmanı sağlar seni yolda tutmaz arka kısmın kaymasını engellmez ki arabalar genelde arkadan kayar vede kontrolden çıkar bu açıklamalara göre tercihini yap , tercih senin.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

arkadaşlar size niye kar lastiği kullanmamız gerektiği konnusnda basıman gecen bir olayı anlatacam yıl 2001 kış ayı bitlisteyim o sırada izne gelmişim altımda 1987 model reno var o zaman yollar duble değil tek gidiş geliş neyse bir akşam telefon geldi bende çarşı merkezdeyim eve gelen bir misafiri kendi evine bıramam gerekiyo diye çağırdılar ama öle bir kar yağıyoki böle görüş mesafesi 10 m  arabanın arka lastikleri yazlık ama önde mahmuzlu serme kar zincirleri var neyse tam adamın evine 100 metre kala araba arkadan bir kaydı sürat 60 3. vites 360 derece döndüm yol kenarındaki kar birikintisine çarptım kafandan sonra yan taraflardan ölece dikine durdum yoksa şarampolden aşağı gidecektik greyderler süpürmüş kenarlara yığmışlardı karı o beni kurtardı ha bide öle sert çarpmışımki yan tarafı kendime geldim ilerideki petrole çektim arabayı baktım çarpmanın etkisiyle arka lastiklerden biri jantı bırakmış hava kaçırıyor tısss diye aradan öle böle havasını falan tamamladık eve döndük sadede gelelim aracın arkasıda önü kadar önemli hatta daha önemli.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

orbitus abi ben şu dsc vede tcs hakkında yorurmumu yeniledim ama sizden bir değerlendirme gelmedi acaba nedir düşünceniz.???

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

orbitus abi ben şu dsc vede tcs hakkında yorurmumu yeniledim ama sizden bir değerlendirme gelmedi acaba nedir düşünceniz.???

Olur mu hiç, mesajını okur okumaz "beğen" butonuna basıp değerlendirmiş oldum aslında. Dediklerin çok doğru, ekleyecek birşey yok. Sistemler koşullara göre kendisini ayarlıyor, zaten bu sebebledir ki olağandışı şartlar için DSC(+TCS)'yi devreden çıkarmak için anahtar koymuşlar... Açıklamaların için teşekkür ederim.  ;)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...