Jump to content

Katalizör İptalinin Motora Zararı Var mı?

Guest Berk
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Merhaba arkadaşlar,

aracımın katalizörü dağılmıştı, tamir ettirdim fakat hissedilir derecede performansta düşüklük yaşadım,

Eğer motora bir zararı yoksa katalizör iptali yaptırmayı düşünüyorum.

Bilgili arkadaşlar görüşlerini paylaşabilirse memnun olurum.

Bir nebze yakıt artışı olacağının farkındayım ama performans daha önemli şuan için

Saygılar

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Katalitik konvertör, ya da katalitik dönüştürücü, egzoz gazındaki çevreye zararlı maddeleri daha az zararlı maddelere dönüştüren sistemdir..Yanmamış hidrokarbonlara ikinci bir yanma ve kirletici gazlara bir indirgenme ortamı sağlayarak çevre kirliliğini kontrol etmeye faydalı bir yapıdır..Katalizör aynı zamanda egzoz gazının tahliye sisteminin bir parçasıdır..Egzoz yapısına göre manifolddan sonra veya ilk ile son susturucu arasında yer alabilir..Katalitik konvertörün tıkanması durumunda egzoz gazının dışarı atılması zorlaşacağından performans düşüklüğü yaşanması doğaldır..

Aynı zamanda pahalı bir parça olduğundan tıkandığı veya dağıldığı durumlarda yenilemek yerine söküp araya düz boru veya susturucu konulur..Eğer maaliyeti göze alırsanız değiştirebilirsiniz de..Katalizör iptali motora bir zarar vermez..Zararı çevreyedir..Fakat tıkanıklığı motor performansını düşürür..Eğer lambda(oksijen) sensörü yerinde bırakılarak bir katalizör iptali yapılırsa emisyon normları etkilenmeyeceği gibi motor gücünde %1-2 oranında güç artışı bile sağlanabilir..

O yüzden benim önerim eğer konvertörde bir arıza varsa alabiliyosanız yenisini alın yoksa  iptal ettirin ve yerine susturucu taktırın(egzoz sesi değişmemesi için)..Eğer konvertör sağlam ise lpg ile birlikte kullanılmasında da bir sakınca yok 

Katalitik konvektör,bi kere taşımsı bir malzemeden yapılmış ve yuvarlak olup içerisinde binlerce 1.5mm çapında delikler olan bi malzemedir

zaten bir benzeri yada ona yakın şekilde olan nesne hani çoğunlukla işyerlerimiz ısınmak için kullandığımı katalitik sobanın arı kovanı gibi gözüken taşlarının bir benzeridir

sadece formu başkadır yuvalak ve 25 30 cm uzunluğunda bir parçadır

zaten iki şekilde bozulabilir tıkanıklık yada içinin tamamen dağılması iki şekildede egzozu tıkadığı için araç kasma meydana gelmekte ve araç sürat yapamamaktadır .

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

RX8 olmasının farkı neki burak abi motor farklı diğer araçlardan ama aynı işlevi görüyo o araçtada demek tamir edememişler tıkanık kalmış eğer yenisini takarsa taksın yoo takmıyosa sesin değişmemesi için yerine susturucu taksın tabii RX8 hakkında bilmediklerim olabilir o konuda affınızı beklerim ve bilgilenmek isterim saygılar. :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İşte ben de onu diyorum, bilmediğimiz bir konuda yorum yapmayalım ki insanlar yanlış yönlenmesin. Ben şahsen RX-8 ile ilgili yorum yapmaya çekiniyorum. Özel bir yapısı var. Yorumu RX-8 sahiplerine bırakalım, ya da gerçekten bilgisi olanlara

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Çevreye zararı var ve vizeden geçemiyorsunuz bildiğim kadarıyla, yani muayene sizin anlayacağınız...:)

Bir de önemli bir husus var konusu açılmışken, KK lü araçları kuru ot vb. kolay tutuşan malzemelerin üzerine kısa süreli de olsa park etmemek gerekir özellikle yaz aylarında, kılavuzlarda yazar zaten..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İşte ben de onu diyorum, bilmediğimiz bir konuda yorum yapmayalım ki insanlar yanlış yönlenmesin. Ben şahsen RX-8 ile ilgili yorum yapmaya çekiniyorum. Özel bir yapısı var. Yorumu RX-8 sahiplerine bırakalım, ya da gerçekten bilgisi olanlara

abi ben bilmesem bile  pc den araştırıyorum veya alıntı yapıyorum , öle yorumluyorum vede bu katalitik konvektörün tüm araçlarda aynı işlevi gördüğü kesin bir durum. tabii rx 8 in diğer araçlardan farkı bir alman mucidin bulmuş olduğu vankel renesis motor kullanması  bu konuda  kullanıcıları daha iyi değerlendirme yapabilir ama inanın bir aracı kullanıyor olmak o araç hakkında herşeyi bilmek anlamınada gelmiyor. bekleyelim bakalım kimler ne yazıcak.
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Gürhan, katalizörün görevi her araçta aynı ama çıkartılması her araçta aynı sonucu vermeyebilir, benim kastım bu. Daha önceki yorumlardan bazı bilgiler kalmış aklımda ama kafa karıştırmaması için yazmıyorum. RX-8 sahipleri bir yorum yaparsa daha sağlıklı olur.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

Katalizörsüz muayeneden geçilmiyor ancak onun yerine büyük bir susturucu kullanarak muayeneden geçilebiliyormuş bildiğim kadarıyla. Katalizörün sökülmesinin zararı yok, performansta da artış olur üstdevirler canlanır. Tek sorun çevreyi kirletmesi ve egzoz kokusunun artmasıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 9 ay sonra ...

Arkadaşlar ben yaklaşık 3 ay önce katalizatörü iptal ettirmiştim direk düz boru taktırdım fakat sonrasında yakıt artışı ve motor sesinde artış oldu bugün tekrar taktırmak için eksozsuya gittiğimde katalizatörün içindeki peteklerin çogunun yandığını 1cm yakında kaldığını gördük orj. katalizördü sökülen usta tekrardan takmayalım eger eksozu tıkarsa motoru yersin dedi yenisinede 600lira dedi sizce ne yapmalıyım tamiri söz konusumudur katalizatörün ses şehiriçinde çok rahatsızlık vermesede uzun yolda rahatsız ediyor bu arada yakıt lt fiyatı 2.76 benim yakıt tüketimim şehiriçi 0.34tl

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 yıl sonra ...

Arkadaşlar ben yaklaşık 3 ay önce katalizatörü iptal ettirmiştim direk düz boru taktırdım fakat sonrasında yakıt artışı ve motor sesinde artış oldu bugün tekrar taktırmak için egzozsuya gittiğimde katalizatörün içindeki peteklerin çogunun yandığını 1cm yakında kaldığını gördük orj. katalizördü sökülen usta tekrardan takmayalım eger egzozu tıkarsa motoru yersin dedi yenisinede 600lira dedi sizce ne yapmalıyım tamiri söz konusumudur katalizatörün ses şehiriçinde çok rahatsızlık vermesede uzun yolda rahatsız ediyor bu arada yakıt lt fiyatı 2.76 benim yakıt tüketimim şehiriçi 0.34tl

Kimse yazmamış bari konuyu ayıktırıyım :)

Benim yakıt 40 krş'da geçti. bende egzos sisteminden şüpheleniyorum. Katalizörü iptal ettirmek performansı arttırıyor, ve az yaktırıyor diye biliyorum. google daki aramamda herkes yakıtın düştüğünü performansın arttığını yazmış. sizde yakıt nasıl arttı o ilginç. tek sefer denediyseniz o sizi yanıltmış olabilir.

Ayrıca sene 2014, sizdeki değişiklikleri yazmamışsınız...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İşin mantığına göre düşünürsek egzos sistemindeki bir rahatlama yakıtı azaltmaz arttırır, ben teknik adam değilim ama kendimce böyle düşünüyorum...

Bu araçların mühendisleri çevre kirliliğini önlemek, dünyayı daha beter bir yer haline getirmemek için çözüm üretiyorlar, siz olmaz diyorsunuz, ben illaki üzerime düşeni yapacağım, yazık...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

5-10 beygir arasi bir guc artisi sagladigi soylenir. kendi deneyimlerimi benzer bir baslikta yazmistim. ben ne oldugunu ne yapilacagini bilmeden evet dedigim icin sokulurken farketmistim. temizlemeden kasitlari meger komple sokup atmakmis. neyse deneyimime gelince; evet guc artisi dagliyor

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bendeki katalizoru zaten sokmuş onceki sahibi. bugün egzosa baktırmaya gittim.

arka susturucuda birikmiş çakıl taşı gibi şeyler var. yakıtına bakacam, yükselme kesilmezse değiştirecveğim artık çare yok.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Çevre kirliliğini önlemek dışında pozitif yönü olmayan birşey katalizör. RX8 için özellikle dikkat gerektiriyor cunku herhangi şekilde tıkanıp aşırı ısındığı takdirde, motorun da fazla ısınmasına yol açabilen parça. Sırf katalizör yüzünden motoru bozulan yüzlerce RX8 vardır diye tahmin ediyorum. Benim RX8'te kat yok. Cevreye daha cok monoksit ve karbon saçıyor doğrudur fakat zaten çok seyrek kullanıyorum. En baba katalizörlü araç, daha sık kullanılıyorsa benim RX8'ten birkaç kat fazla cevreyi kirletiyor. Bakımsız dizel araçlar, #10 yağı yakıt olarak kullanan otobüsler kaldırımda yürüyen yaya olarak ciğerlerimizin içine ediyor ayrıca. Katalizörsüz spor araçlar onların yanlarında sıfır kalıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 4 ay sonra ...

Kat iptalinin bir zararı yok motora, ancak katı iptal ettirdiğinde eğer borunu genişleticeksen komple bütün arkayı genişletmen lazım.

Kattan sonra boru daralırsa işte o zaman motoruna zarar verirsin.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 3 ay sonra ...

arkadaşlar benim  aracın katalitik konverterinin dolduğunu öğrendim  ; formda yaptığım araştırmalar sonucu motora zararı olmadığını görünce ve yenisi pahalı olduğu için  konvertörü boşalttırdım.... araç performansında bir miktar artış hissettim 100 km kadar sürdüm sonuçtan baya memnun oldum... fakat aracı biraz sıkıştırıp performanslı sürünce arıza lambasının yandığını gördüm ....şimdi ne yapmamı tavsiye edersiniz.. nasıl söndürebilirim arıza lambasını....

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bütçe olsa yenisini taksaydınız daha iyi olurdu ama yapacak bişey yok bu durumda, Konvektöre bağlı bir ekipman varmı, onu kontrol ediniz, tabi elektronik bişey, bir soket,  bir bağlantı, sanırım onu çıkarmanız gerekecek.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...