Jump to content

Otomatik Katlanır Ayna ve Hafızalı Sağ Ayna

stilock
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

bende çok sevindim bu konunun çözüldüğüne :) ama bizde isterik.montaj kısmınıda ve devre temin işinide çözersek tadından yenmez.emeklerinize sağlık..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

eline sağlık.. mazdanın bir güzel tarafı daha eksik bıraktığı donanımlar sayesinde müşterilerinin zekalarını yaratıcılığını geliştiriyor :D caponlar en ince ayrıntısına kadar düşünmüş abi

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

güzel bir çalışma o yazılımı üretmeye başlayın bende talibim birde ayna geri vitesde aşağıya doğru inmesini şöyle programlayamaz mısınız şofer tarafında ayna ayarlamasında sağa ve sol için düğme var hangi tarafa bastığımızda o ayna aktif olsa o ayna inse aşağı olmazmı?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Merhaba arkadaşlar yaptığım işlemleri adım adım anlatmaya çalışacağım.Mazda 3'e ait nette kablolama şeması ile ilgili hiçbir kaynak bulamadığım için montajlama işlemi çok uzun sürdü.Bayramın 2. gününün 6 saati gitti ama değdi  :egy:

İşleme kapı kartonunu sökmekle başlıyoruz 1. ve 2. Resim;

Kapı tutacağı üzerindeki ve kapı açma(iç) kolunun altındaki kaplamayı ince bir tornavida yardımıyla incitmeden çıkarıyoruz.(ben tornavidanın ucunu L şeklinde eğdim  kaplamaları çıkarırken çok daha rahat çalıştım)

Kapı tutacağı altında 2,kapı açma kaplamasının altında 1 adet yıldız başlı vidayı söküyoruz.

Kontrol lambası yardımıyla merkezi kilit motorunun güç kablolarını tespit ediyoruz (artı siz hazırdan devam edersiniz  ;))

Merkezi kilit motoru güç kablosuna tesisat içerisinden bağlantı yapıyoruz bu bağlantı kullanacağımız modülün kapının açık veya kilitli olduğunu bilmesi için gerekli (3.resim).

Daha sonra katlanır aynalara güç taşıyan  kabloyu  kumanda panelinden tespit edip  kesiyoruz(4. Resim). Bu kablolar daha sonra 4 kontaklı role ve modüle bağlanacak.

post-7089-141695289229_thumb.jpg

post-7089-141695289232_thumb.jpg

post-7089-141695289235_thumb.jpg

post-7089-14169528924_thumb.jpg

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Katlanır Ayna kablo çıkışını kontrol ünitesinden kolayca buluyoruz (1. Resim).

Merkezi kilit motoru tesisatı ve Ayna katlama motoru tesisatından daha önce tespit ettiğimiz  kabloları modül bağlantısı için uzatıyoruz (Resim 2-3).

Modülü Kapı kartonundaki boşluğa sabitlemek için çift taraflı geniş bant kullanıyoruz(resim 4).

post-7089-141695289246_thumb.jpg

post-7089-141695289249_thumb.jpg

post-7089-141695289254_thumb.jpg

post-7089-141695289257_thumb.jpg

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Modülümüzü daha önce yapıştırdığımız çift taraflı banta sabitliyoruz (1. Resim)

Modülümüz uyku modunda hazırda bekleyeceği için  sabit -/+ 12 volt güç üzerinde olması gerekiyor(2. Resim).

Aracın orjinal ayna katlama ve açma düğmesini kullanabilmek ve seyir halinde (kontak açık iken) modülün devre dışı kalması için araya 4 kontaklı bir role ve roleyi kumanda için +12 volt kontak elektriği bağlıyoruz (3. resim)

4. resimde rolenin çalışma mantığı yer alıyor.

post-7089-141695289259_thumb.jpg

post-7089-141695289262_thumb.jpg

post-7089-141695289265_thumb.jpg

post-7089-141695289269_thumb.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Geri vitese atıldığında sağ aynanın tekere bakması ve daha sonra önceki halini alması işlemini basitçe ayna kumanda paneli üzerindeki yukarı aşağı butonlara yapacağım bağlantıyla hal edeceğimi düşünüyordum ki  >:( paneli söktüğümde şok oldum mazda gibi donanımlı 2010 model  bir araç  dahada kara düzen ve karmaşık bir yapıyla aynaları kontrol ediyor  :kafa:

açıkçası can-bus hattı ile kontrol olsa işim çoook kolay ve basit olacaktı .Ayna kontrol panelinde 4 adet 6 pinli switch kullanılmış olup bu switchler birbiri üzerinde elektriğinin yön değiştirmesini sağlıyor.Panele baktığınızda her nekadar karmaşık ve iç içe gibi yapı görünsede

cam kontrol ve ayna kontrol ayrı olarak çift şase olarak tabir ettiğimiz şekilde konumlandırılmış.Dikkatimi çeken diğer bir husus cam modülü ayrıca yok cam modülünü yine bu kontrol ünitesi kartı üzerine entegre edilmiş.

her bir aynada , aynanın yukarı/aşağı sağ/sol  hareketini sağlayan 2 adet motor  var.Basit çalışma şekli ; aynayı yukarı aşağı hareket ettiren motora elektriği A ucuna (- 12) , B ucuna (+12) elektrik verdiğinizde ayna aşağı hareket ediyor bu bağlantının tam tersini yani A ucuna (+12) B ucuna (-12) verdiğinizde ayna yukarı doğru hareket ediyor (1. Resim).

Siteden Mehmet Özdemir arkadaşımız kendisine çok tşk. ediyorum bu işlemleri yapacak bir elektronik devre yaptı.

Ayna Modülü çalışma prensibi ;

+12 volt kontak elektriği girişi

+12 volt Geri Vites lambasından giriş

Rolelerden ayna motoruna çıkış

Rolelerin çalışması için zaman  ayarı

Modül aktif iken (kontak açık) geri vitese taktığınızda modül  tetikleniyor ve önceden ayarladığınız (2 sn) boyunca aynanın aşağıya bakması için  role 1 üzerinden elektrik gönderiyor. Geri vites konumundan çıktığınızda modül üzerindeki geri vites lambasından gelen +12 volt kesilince modül bu sefer 2. role üzerinden  ters yönde aynaya 2sn süresince  aynanın yukarı doğru hareket etmesi için akım gönderiyor.

post-7089-141695289273_thumb.jpg

post-7089-141695289277_thumb.jpg

post-7089-141695289281_thumb.jpg

post-7089-141695289284_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

eline sağlık bizde isteriz o modüllerden  :tey: birde bluetooth için sana bahsettiğim soket torpido arkasındaki kabloları kestiğin yerdeki soketti bluetooth la alakası yok heralde o soketin

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Modül konusunda siteden Mehmet beye rica etmemiz gerekiyor Geri kalan hersey icin tabiki yardimci olurum.

Bu is malesefki kesip bicmeden yapilabir ama orjinal soketlerden bulmak sart

Sanirim Mazda 3 araca Bu uygulama ilk yapilip sitemiz araciligiylada duyruldu.

Aynalarimizda normalde sinyal elektrigide var uygun siritmayacak malzeme bulabilirsem sirada aynalara sinyal ve c-max araclardaki gibi karsilama zemin aydinlatma uygulamasi var.

Sent from my HTC Desire HD A9191 using Tapatalk 2

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Çalışma süper olmuş, modül için hemen irtibat kurayım, inşallah müsaitse Mehmet bey hazırlayıp yollar yollamaz da sizin montaj açıklamalarınız sayesinde yaparız montajını.  :egy:

Hem böyle bir çalışma yapmanız hemde forumda ayrıntılı bir şekilde anlatmanız ciddi zaman ve emek istiyor, elinize emeğinize sağlık. Bu tarz çalışmalarınız devam eder arkası kesilmez umarım  :hi:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Çalışma süper olmuş, modül için hemen irtibat kurayım, inşallah müsaitse Mehmet bey hazırlayıp yollar yollamaz da sizin montaj açıklamalarınız sayesinde yaparız montajını.  :egy:

Hem böyle bir çalışma yapmanız hemde forumda ayrıntılı bir şekilde anlatmanız ciddi zaman ve emek istiyor, elinize emeğinize sağlık. Bu tarz çalışmalarınız devam eder arkası kesilmez umarım  :hi:

arkadaşlar bu işin maliyetide buraya yazılırsa isteyen arkadaşlar ona göre bi sayı verelim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Maliyet hususu için net bir sey soyleyemem cunku ayna modulunu Mehmet hediye etti,katlama modulu ve roleyi Adanadan temin ettim Su ana kadar bana maliyeti 80 tl

Sent from my HTC Desire HD A9191 using Tapatalk 2

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...