Jump to content

Vergi Sistemi Değişiyor !

Efebey
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

burak abi sizin arabanızdan 2 gr fazla Co çıkardı diye niye benim aracımdan kat kat değeri fazla olan kadar, vergi vereyim hem daha öncede yazdım araçlardan çıkan  Co ları azaltamazsın değişmez yani bir kamyonun Co sunu nasıl azaltacaksın alaksı yok ,bu uygulamanın havayla çevreyle falan ilgisi yok hava çevre için nelerin engellemmesinin gerektiği aşikar vede daha önceki mesajda yazdım bunu sizde iyi biliyosunuz amaç belli, ama bu iş olmaz, malesef sizin dediğiniz gibi herkes sıfır araca binemk ister veya doğalgaz yakmak ama insanların imkanı yok,imkanı vurgulamak istediğim bu,başka ülkelerle kıyasmadan önce istatistik kurumunun verilerine bakmanızı öneriyorum ondan sonra ingiltereyle karşılatırısınız. ayrıca yazdıklarımdan günü kuratmak istediğim yorumunu niçin çıkardınız zaten alınması gereken asıl gerekli önlemleri yazmışım herhalde okumadınız. gelelim ozona bütün dünaydaki kirlenmeyi engellediler, orman katliamını önlediler, termik santralleri kapattılar bir  birkaç Gram CO kaldı sanırım ozonu biz kurtaracaz Türkiye olarak, bunuda az CO tüketen araç üreten firmalardan araç alarak yapacaz, tabii alma gücü olmayanlar gene eski araçlara devam yani tek fark fazladan vergi ödeyecekleri Co da bir azalma değil; bunların göstermelik olduğunu herkes biliyor, gelelim sadede dediğim gibi bu iş olmaz olsa bile motor ebatı gene olur yani diğer araçlardaki verginin azalacağını sanmıyorum sadece az vergi verenler daha çok verecek, tabii dediğiniz gibi bir somutlaşsın yorum yaparız gene.:)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest Coriolis

bir tırın yaktığı yakıt miktarından .

verginin birebir oranlı olacağını nerden biliyoruz???...

kısacası bence olacak olan şu:

800 000 kişiden 100 lira toplama yerine 16 000 000 kişiden 10 lira toplamak daha mantıklı...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest Coriolis

20 000 lira olan bir otomobil 14 500 liraya düştüğünde sizce 12 000 liralık eski  bir aracı satın almak yerine 14 500 liraya yeni araç almayı tercih etmez mi tüketici????

aradaki fark ÖTV farkıdır...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

verginin birebir oranlı olacağını nerden biliyoruz???...

kısacası bence olacak olan şu:

800 000 kişiden 100 lira toplama yerine 16 000 000 kişiden 10 lira toplamak daha mantıklı...

zaten ortada somut birşey yok bizimkisi yorum kardeş, zaman gösterecek neler olacağını. :)
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

zaten ortada somut birşey yok bizimkisi yorum kardeş, zaman gösterecek neler olacağını. :)

Ama sen ortada olmayan birşey üzerinden kat kat vergi alınacağını var sayıyorsun :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

coriolis eğer bahsigeçen 800.000 kişi şu lüks vede yeni araçlara binenler ise bence değişikliğe gerek yok parası bol olan ,onlardan 100 alsınlar 10 u olmayan 160.000 den neden alınsınki aynen  durumu açıklamışsın saol.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Vatan gazetesinin haberine göre; Enerji Bakanı Yıldız, bu uyarıyı dün katıldığı Limak Enerji ve Kalkınma Bankası enerji verimliliği kredi anlaşması töreninde yaptı. Yıldız, enerji verimliliği konusuna büyük önem verdiklerini ve bu kapsamda Şubat ayında Enerji Verimliliği Strateji Belgesi'ni yayımladıklarını vurgulayarak, "16 milyon aracın harcadığı petrol türevi enerji sektöründe kullanılan petrol türevinden daha fazla. Strateji Belgesi'yle çevre dostu aracın az vergi ödeyeceği, çevreyi çok kirletenden daha çok vergi alınacağı bir sistem kurgulanıyor. Bu konuda hükümette tüm bakanlıklarla birlikte ortak bir dil kurduk" diye konuştu.

yayınlanan habere göre yorum yapıyorum ben . :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Emre, sen hala EKO66 dan bahsediyorsun. Bu sistemde birşeyin referans alınması gerekir ki o da fabrika verileri olur. Kolay kolay kimse de bir yere götüremez. Götürecek olsa Avrupa'da 10 kere mahkemeye giderdi.

Araç kondisyonları değişkenlik gösterdiğinden fabrika verileri baz alınınca adaletsizlik doğuyor ( Eko 66 taktırıp emisyonu düşürenler de var, Katalitik Konvertörü söktürüp emisyonu artıranlar da var) fabrika verileri yerine araçlarda her sene ölçüm yapılması daha adaletli olur...Ancak vatandaşda bu sefer gider az vergi ödicem diye bu  cihazı taktırır birileri daha fazla köşe olurken devlet de vergi kaybeder o da ayrı konu ...

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı çevreyi koruyor diye 10 yıllık Garanti Belgesi verdiyse patentli bir ürüne , buna karşın Maliye Bakanlığı da vergi toplamaya çalışacaksa çevre bahanesiyle gelecekte çatışma kaçınılmaz değil mi sence de ? Mahkeme açamaz mı kimse diyorsun ? ...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Gürhan'a büyük oranda katılıyorum fakat detaylarını görmek lazım... Ama doğa, çevre falan sözcüklerine de inanmanızı pek tavsiye etmem. Bunlar işin pazarlama kısmı, sonuçta her hesap vergi gelirlerini arttırmaya yöneliktir, detay ise pazarlama yöntemleridir...

Hurdaların trafikte dolaşmasını istemiyorsan, yapılası iş belli; dünyada nadide özelliğimiz olan, araç maliyetinden fazlaya gelen 0 araç vergi oranını düşürmektir. Bu nadide özellik dururken, Avrupa birliğine geçiş için emisyon vergisinin değerlendirmesi tuhaf. Avrupa'ya uyacaksak, doğayı düşünüyorsak ilk önce 0 araç vergisine el atalım, olmaz mı ? Kimse bayılmıyor hurdaya binmeye...

Bu konunun özü: " Her Kuşu Tuttuk, Kaldı Leylek"  ;)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest Coriolis

coriolis eğer bahsigeçen 800.000 kişi şu lüks vede yeni araçlara binenler ise bence değişikliğe gerek yok parası bol olan ,onlardan 100 alsınlar 10 u olmayan 160.000 den neden alınsınki aynen  durumu açıklamışsın saol.

NoFear,

800 000 araç yıllık satılın TOPLAM 0km araçların sayısı. bu adede de yeni ulaştık ya neyse.

topu topu satılan 550 000 ila 800 000 arasındaki 0km araçtan saçma sapan vergiler almak yerine bunu 16 000 000 araca yayarlarsa gücü sınırlı alıcılar çok daha kolay 0km araçlar yani daha emniyetli ve verimli araçlara ulaşabilecekler...

lüks tabir edilen araç kullanıcılarının bu 800 000 araç arasındaki pay %2 civarında...yani neredeyse yok hükmünde ki onlar da araçlarını alırken bana göre çok büyük haksızlığa uğruyorlar.

2500cc üstündeki 100 000 euroluk bir araç 271 000 euro' ya geliyor (artı masraflar)... bu kusura bakmayın ama tek kelime ile saçmalık... ÖTV' si %230!!!!!!!!!!

1600-2000cc arasındaki 100 000 liralık bir araç  212 400 lira (artı masraflar) ediyor...

1.6 altı güya lüks olmayan araçlarda (koltuk ısıtması, sun-roof, anahtarsız giriş lüks değil ya)  ise bu durum şöyle:

10 000 TL' lik bir araç 16 100 Liraya(artı masraflar) satılıyor.

ve tüm denklemlerde (Matraf +navlun) +gümrük vergisi) +ÖTV) +KDV şeklinde verginin vergisini ödüyoruz. (ıvır zıvır vergileri saymadım bile)

1000 cc' lik Ford motoru 114g/km yakarken 2200 cc' lik Mazda 119g/km' ye ulaşıyorsa yukarıdaki denkleme hangi hakkaniyetle oturuyoruz biz???

ülkemizdeki vergi sistemi bana göre tam anlamıyla devletin vergi toplamadaki başarısızlığının kanıtıdır.

araba almak isteyen 800 000 kişi (enayi mi desek?) tüm yükü sırtlanmış gidiyor...

bu saçmalık yüzünden de Türk halkı modern araçları satın almada çok zorlandığı için eski araçlara rağbet ediyor...

2.el piyasamız bu yüzden 3. dünya ülkesi kıvamında...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

"Uygulamanın 2 yönü olacak. İlk yönü, ekonomik ömrünü doldurmuş araçların trafikten çekilmesi sağlanacak. Bu kapsamda sahiplerine bu araçları trafikten çekmeleri ve yerine yeni otomobil olmaları halinde vergi teşviği sağlanacak. İkinci yönü ise Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin sil baştan düzenlenmesi olacak. Buna göre halen yeni araçtan daha yüksek, eski araçtan daha düşük vergi alan sistem, tersine çevrilerek, eski araç kullananlara daha yüksek, yeni araç kullananlara daha düşük MTV uygulanacak. Böylece MTV oranları, şimdiki gibi eski araçlardan yeni araçlara doğru artarak değil, azalarak gidecek.

coriolis kardeş değişiklik sadece MTV de olacak ÖTV - KDV de bir değişiklik söz konusu değil, yani araçların fiyatında bir düşme sözkonusu değil.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Birde bende dizel araçların karbondioksit salınımı daha az diye biliyorum. Ancak dizel araçlar benzinliye göre çok fazla zehirli madde yayıyor yani ikisi farklı şeyler.

Aynen böyle, takılmışız bir CO2 ye, diğer zehirler ne olacak?

Hiç kendinizi üzmeyin, boşuna da yorulmayın, bu memlekette hiçbir şeyin vergisi düşmez, az vergi verenin vergisi artar, devlet vergi toplamak, haraç toplamak için vardır ve tarih boyunca da böyle olmuştur.... :D

Şimdi düşünecekler 24 ay boyunca, biz kimin takkesini kime giydirek nasıl edek de hem AB'ye uyak, hem paramızı arttırak diye....:D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Dizel araçlardan çıkan zehirli gazın benzinli araçlara oranla 20-25 kat daha fazla olduğu söyleniyor. Ama biz karbondioksit salınımına bakıyoruz neden? Ozon delinmesin diye. Kimse demiyor dizelden çıkan gazlar ileride insanların sağlığını iyice bozacak o zamana kadar ozon sağlam kalsa bile insanların sağlığı kalmayacak anlıyacağınız sakal bıyık yapacak fazla birşey yok malesef

Bu sebeple üre kullanılarak filtre ediliyor ya dizel motorların egzoz çıkışları.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest Coriolis

Bütün filtrelemelere rağmen çok etkili değilmiş abi umarım daha güzel çözümler bulunur. Her şekilde doğaya ve insana zarar veriliyor bu bir gerçek elektrik bile olsa durum aynı. Akü üretimleri bir hayli zararlıymış.

daha etkili çözüm işte Skyactiv!!!

yada daha verimli yanma diyebiliriz...normal motorlarda yakıtın %30' u iş gücüne dönüşürken bu oran Skyactiv' de %47' lerde.

Mazda Skyactiv dizel araçlarda üre kullanmadan! euro 5 karşılanabiliyor...ve daha bu 1. faz.

14:1 sıkıştırma oranı LeMans' ı kazanan dizel Audi' lerle aynı...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bence litre hesabı yerine co2 salınımı daha mantıklı.  Verimli araçlar ödüllendirilmiş olacak. Diğer yandan Selman Abi'ye katılıyorum.  Ödeyeceğimiz vergilerde bir azalma olacağını zannetmiyorum. Artış (artiz ne arar la bazarda) olmaması içinse dua ediyorum.  En iyi ihtimalle fiyatlar aynı kalır, vergiyi ödeyenler değişir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...