Jump to content

2012 Model Mazda CX-5 Test Sürüşü

mtutun
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

• Yanıt 162
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

• M.E.G

13

• Fotifoti

14

• emregc

18

• mtutun

68

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

Gönderilen Fotoğraflar

Abi bu Mazda'cılardan korkulur! Takerim, Kodom mu, Gömürüm....

Emre ilk görüştüğümüzde bayağı bir hesabın kabardı onu söyleyeyim. O resimde verdiğin küpün fiziki şekli ile anlatmak istediğin özel bir şey var mı?

Bu mudur Fatih ?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Emre ilk görüştüğümüzde bayağı bir hesabın kabardı onu söyleyeyim. O resimde verdiğin küpün fiziki şekli ile anlatmak istediğin özel bir şey var mı?

:D

Allah da seni güldürsün abi...

Mazda; Türk toplumunda ucu açık terimler kullanıyorsa bizim suçumuz ne ki?

Dilimiz lastik misai her yöne uzayabiliyor işte.

:)

Bir dönem de; futbol camiasında bu tarz isimler vardı... Toshack gibi, Götz gibi  :fiuw:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Evet ya, ne günlerdi? Antrenmandan sonra adamın adını Falco olarak kullanmaya karar almışlardı. Şu sebeple;

- Götz arkanda!

- Seninki önünde mi?

Allah da seni güldürsün abi...

Mazda; Türk toplumunda ucu açık terimler kullanıyorsa bizim suçumuz ne ki?

Dilimiz lastik misai her yöne uzayabiliyor işte.

Bir dönem de; futbol camiasında bu tarz isimler vardı... Toshack gibi, Götz gibi  :fiuw:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Evet ya, ne günlerdi? Antrenmandan sonra adamın adını Falco olarak kullanmaya karar almışlardı. Şu sebeple;

- Götz arkanda!

- Seninki önünde mi?

Beşiktaşlı Rahim için ayın şeyi uyarlarsak şöyle bir şey çıkar ortaya;

-Rahim arkaya deplase oldu,

-Dış gebelik olmasın !!

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Beşiktaşlı Rahim için ayın şeyi uyarlarsak şöyle bir şey çıkar ortaya;

-Rahim arkaya deplase oldu,

-Dış gebelik olmasın !!

O dönem tam Rahim'den kurtulduk dedik. Tuttular Fiorentina'dan Amaral'ı aldılar. Adama bir de Müslüm baba lakabını takmışlardı.  :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Abi sürçü lisan ettiysek affola , sen en sportmen,  CX-5 i ve klavyeyi en hızlı kullanan abimizsin... .(ama ne güzel de duruyor gömü değil mi  , peşin satan gibi baksana...:) )

Yalnız , yetki bende olsa abi koftehoris'in altındaki CX-5 i alır yerine BT-50 verirdim, hem ona daha çok yakışırdı, hemde CX-5 in hesaplamalarını bozmaz , karizmasını çizmezdim...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mustafa abi benim söylediğim bilgi ekranı ve bilgiler linkteki gibi.

http://m.youtube.com/watch?v=qPa3nlb-_-w

Aynen linkte olduğu gibi yokuşlarda arkaya daha fazla güç verdiğini gösteriyor. Ne kadar doğru bilemem :)

Telefondan gönderdiğim için linkte hata veriyor.

Mustafa abi bu tarz AWD ler akıllı olduğu için gücü öne veya arkaya verebiliyorsa bunlarda arka mekanik diferansiyel kilidi çok işe yarar mı?

Örneğin kia sportage AWD aynı zamanda da arka mekanik diferansiyel kilidi bulunmakta. Bunun arazide çok büyük etkisi olur mu?

Birde elektronik diferansiyel kilidi ile mekanik diferansiyel kilitlerinde mekanik daha mı avantajlı?

Mekanik diferansiyeli kilitlediğimiz anda viraj dönüşleri sıkıntılı oluyor hatta diferansiyel aşırı derecede ısınıyor. Elektronikte ise zorlandığı anda devre dışı kalıyor bildiğim kadarıyla.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Verdiğin video linkinin ilk anında 'torku her bir tekerleğe uygulayabilir' gibi bir deyiş var. Bu doğru değil öncelikle.

Bizim sistemlerde awd yönetimi ve mekaniği sadece ön ve arka aks arası gücü idare edebilir. Bunu nasıl yaptığını da yukarıdaki yazılarımda anlattım. Eğer elektronik veya mekanik sağ ve sol tekerlekler arasında herhangi bir güç aktarım mekanizması yoksa, ön tekerleklerden biri ve arka tekerleklerden biri patinaj yaptığında kalır ve gidemezsiniz. Orta transfer kutusunun yapabileceği tek şey tam kilit durumuna geçerek gücü ön ve arka arasında eşit dağıtmaktır. Ancak ön ve arka aksa giden gücün tamamı açık tipli diferansiyeller üzerinden boşa dönen tekerleklere gideceğinden, yere sağlam basan iki tekerlek yeterli gücü alamaz.

Şimdi modern ve genellikle asfalt üstü kullanılan SUV araçlarda elektronik diferansiyel kilidi kullanmak moda. Çünkü araçta zaten mevcut olan ABS sistemi elemanlarını kullandığınız için, hem imalatı daha ucuz, hem ağırlığı arttırmıyor. Prensip ne? Boşa dönen tekerlek bir akstaki tüm gücü çekeceği için, onu fasılalı bir şekilde frenleyip, karşıdaki tekerleğe güç iletmek. Bu sistem asfalt üzerinde kullanıldığında ve kaygan zeminle ani karşılaşmalarda emniyet açısından çok başarılı. Çünkü tamamen elektronik ve çok hızlı, hassas müdahale edebiliyor. Ayrıca asfalt üzerinde istenen de zaten patinaj çekmek değil, tam tersi hiç patinaja düşmemek.

Ancak derin kar, kum ve çamurlu arazide durum biraz farklı. Burada viskoz veya mekanik LSD (limitli kilitli diferansiyel) daha etkili. Çünkü bu tip derin ve kaygan koşullardan çıkmak için patinaj çekmek ve patinaj çeke çeke ilerlemek lazım. Halbuki elektronik diferansiyel kilitleri patinaja yeterince izin vermez. Ve ayrıca uzun arazi koşullarında frenlere de aşırı yük bindirilmiş olur. Sonuçta bu sistemler fren tertibatını kullanıyor.

İşte bu sebeple eski model Subaru Forester gibi araçlarda arka aksta viskoz LSD kullanılıyordu. (VDC isimli çekiş kontrol sistemi olsun, olmasın) Çünkü derin kumlu bir araziye girdiğinizde, VDC'yi (Mazda da DSC) kapatıp, tekerleklerin patinaj yapmasına izin verip, arka akstaki LSD'yi kullanmanız için.

Şu anda eşimin kullandığı araçta hem arka LSD, hem de elektronik diferansiyel kilidi denilebilecek VDC var. İkisinin aynı anda varlığının sebebi bu işte. Asfaltta performanslı kullanımda daha etkin olan elektronik sistemi, arazi de ise daha etkin olan mekanik sistemi kullanabilesiniz diye. Ancak yeni araçlarda hem imalat maliyeti hem de ağırlık ve tüketimi düşürmek derdi olduğundan, gerçek arazi aracı olmayan Crossover ve SUV araçlarda artık LSD veya mekanik kilitli diferansiyel opsiyonu görmek giderek imkansızlaşıyor. Yeni Forester'lar da bile arka lsd bulunmuyor...

CX-5'te de LSD olduğunu sanmıyorum. Ama henüz net bir bilgiye ulaşamadım. Belki bu konuda Okan bize bilgi verebilir.

Telefondan gönderdiğim için linkte hata veriyor.

Mustafa abi bu tarz AWD ler akıllı olduğu için gücü öne veya arkaya verebiliyorsa bunlarda arka mekanik diferansiyel kilidi çok işe yarar mı?

Örneğin kia sportage AWD aynı zamanda da arka mekanik diferansiyel kilidi bulunmakta. Bunun arazide çok büyük etkisi olur mu?

Birde elektronik diferansiyel kilidi ile mekanik diferansiyel kilitlerinde mekanik daha mı avantajlı?

Mekanik diferansiyeli kilitlediğimiz anda viraj dönüşleri sıkıntılı oluyor hatta diferansiyel aşırı derecede ısınıyor. Elektronikte ise zorlandığı anda devre dışı kalıyor bildiğim kadarıyla.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bilgiler için teşekkürler abi.

SUV' larda bir tek sportage de gördüm mekanik kilit.

Mekanik kilidi sormamın sebebi kışın birden kar bastırıyor santralden dışarı çıkıyorum 30- 40 cm kar. L200 bugüne kadar mazot donması hariç yolda hiç bırakmadı. Fakat ranger' ın 4 defa baskı balatasını değiştirdik ağır şanzımanda kullandırtmama rağmen. Sistemi iyi de olsa şanzımanı baskı balatası da iyi olmadıktan sonra bir işe yaramıyor 4x4 :)

30 cm karda cx 5 i zorlarsak ne olur? Anladığım kadarıyla LSD olsa bir sıkıntı yaşanmaz.

Şanzımanı zarar görmezse, patinaj çeke çeke gider (DSC yi kapalı). Fakat LSD olmazsa 2 lastik batarsa yolda kalırız.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mazda ATS'de limited differential kullanılıyor ama yazıda Cx-9 ve Cx-7'den bahsetmiş. Henüz Cx-5 çıkmamıştı sanırım. Mazda ATS sistemini Cx-5 için özel uyarlamadıysa arka diferansiyelin sınırlı kaydırmalı olması lazım.

http://www.mazda.com.au/technology/active-torque-split-all-wheel-drive

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sportage'da mekanik kilit yok. Bazı modellere orta transfer kutusunu manuel olarak tam kilitlemek için bir düğme koyuyorlar. Bu bildiğin mekanik diferansiyel kilidi değil. Sadece CX-5'de sistemin otomatik yaptığı işi düşük hızlarda sen manuel de yapabiliyorsun. Ancak 30-40 km/h civarında düğme basılı da olsa devreden çıkıyor. Çünkü orta transfer kutusu sürekli tam kilitte ömründen planlanandan hızlı yer, aşırı ısınır ve yüksek süratli virajları veya düşük süratli sert virajları böyle dönemezsin. Orta boy SUV araçlarda hatırladığım bir tek Grand Vitara'da gerçek mekanik kilitli diferansiyel var. (Lada Niva'yı artık saymıyorum) Zaten bu saatten sonra göremeyiz de, çünkü tüketim ve eksoz normlarını karşılayamazlar.

Bu tip ağır arazi donanımları artık gerçek arazi araçlarında (Land Cruiser, Defender vb) ve arazi donanımlı 4wd pick up araçların bazılarında bulunabiliyor.

CX-5 ve rakibi muadil araçlardaki sistem ise, öncelikle asfalt üzeri kaygan zeminler ve ikincil olarak da çayır,çimen, piknik, balık hobileriyle ilgili hafif arazi şartlarını karşılamak içindir. Yoksa öyle derin kara, çamura, kuma girip saatlerce patinaj yapıp, ilerlemek için değil.

Bu durumda, nispeten hafif ve küçük olan transfer kutularının soğutma kabiliyetleri bu şekilde ağır ve sürekli bir kullanımı kaldıramaz. Aşırı ısındığında da fail-safe programı tarafından off yapılırlar ve araç geçici süre önden çekişli olur. Bu tip araçları arazi aracı sanıp, gereğinden fazla zorlarsanız, hiç ummadığınız bir yerde Mazda 3'e dönüşerek size sürpriz yapabilirler.

Bilgiler için teşekkürler abi.

SUV' larda bir tek sportage de gördüm mekanik kilit.

Mekanik kilidi sormamın sebebi kışın birden kar bastırıyor santralden dışarı çıkıyorum 30- 40 cm kar. L200 bugüne kadar mazot donması hariç yolda hiç bırakmadı. Fakat ranger' ın 4 defa baskı balatasını değiştirdik ağır şanzımanda kullandırtmama rağmen. Sistemi iyi de olsa şanzımanı baskı balatası da iyi olmadıktan sonra bir işe yaramıyor 4x4 :)

30 cm karda cx 5 i zorlarsak ne olur? Anladığım kadarıyla LSD olsa bir sıkıntı yaşanmaz.

Şanzımanı zarar görmezse, patinaj çeke çeke gider (DSC yi kapalı). Fakat LSD olmazsa 2 lastik batarsa yolda kalırız.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Aynı görüşte olabilirdim ama CX-5'in Skyactiv olması ve LSD'nin de ağırlık arttırıcı bir faktör olması emin olmamı engelliyor...

Ama kesin bildiğim bir şey RX-8'de LSD var hemi de Torsen. It is way faster and predictable through the bends than any viscos type app...

Mazda ATS'de limited differential kullanılıyor ama yazıda Cx-9 ve Cx-7'den bahsetmiş. Henüz Cx-5 çıkmamıştı sanırım. Mazda ATS sistemini Cx-5 için özel uyarlamadıysa arka diferansiyelin sınırlı kaydırmalı olması lazım.

http://www.mazda.com.au/technology/active-torque-split-all-wheel-drive

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sportage'da mekanik kilit yok. Bazı modellere orta transfer kutusunu manuel olarak tam kilitlemek için bir düğme koyuyorlar. Bu bildiğin mekanik diferansiyel kilidi değil. Sadece CX-5'de sistemin otomatik yaptığı işi düşük hızlarda sen manuel de yapabiliyorsun. Ancak 30-40 km/h civarında düğme basılı da olsa devreden çıkıyor. Çünkü orta transfer kutusu sürekli tam kilitte ömründen planlanandan hızlı yer, aşırı ısınır ve yüksek süratli virajları veya düşük süratli sert virajları böyle dönemezsin. Orta boy SUV araçlarda hatırladığım bir tek Grand Vitara'da gerçek mekanik kilitli diferansiyel var. (Lada Niva'yı artık saymıyorum) Zaten bu saatten sonra göremeyiz de, çünkü tüketim ve egzoz normlarını karşılayamazlar.

Bu tip ağır arazi donanımları artık gerçek arazi araçlarında (Land Cruiser, Defender vb) ve arazi donanımlı 4wd pick up araçların bazılarında bulunabiliyor.

CX-5 ve rakibi muadil araçlardaki sistem ise, öncelikle asfalt üzeri kaygan zeminler ve ikincil olarak da çayır,çimen, piknik, balık hobileriyle ilgili hafif arazi şartlarını karşılamak içindir. Yoksa öyle derin kara, çamura, kuma girip saatlerce patinaj yapıp, ilerlemek için değil.

Bu durumda, nispeten hafif ve küçük olan transfer kutularının soğutma kabiliyetleri bu şekilde ağır ve sürekli bir kullanımı kaldıramaz. Aşırı ısındığında da fail-safe programı tarafından off yapılırlar ve araç geçici süre önden çekişli olur. Bu tip araçları arazi aracı sanıp, gereğinden fazla zorlarsanız, hiç ummadığınız bir yerde Mazda 3'e dönüşerek size sürpriz yapabilirler.

Bilgiler için tekrar teşekkürler abi.

Sportage' ı hiç araştırmadım, satıcı arkadaş mekanik kilit var dedi. Düğmesini gösterince bende yedim açıkçası :)

Demek ki SUV' ları kışın fazla zorlamamak gerek.

Aklıma takılan bir soruyu daha sorayım abi,

Pikaplarda vergi %4, SUV' larda %84. Bu vergileri çıktığımız zaman L200, CX 5 ten daha pahalı bir araç oluyor.

Türkiye dışında bu vergilerin uygulanmadığı bir yerde Cx5 50 bin TL iken L200 57 bin TL. (KDV hariç)

Araçlara bakıyorum dağlar kadar fark var, CX-5 arazi hariç her yönden üstün. Neden pikaplar daha pahalıya geliyor?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

eheh yıkıldım ya :D

İhale de emreye kaldı :D

Göm abi acıma :D

Sent from my iPhone using canım Tapatalk

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

SUV'ler de değil de, 1.6 lt hacimden 2.0 lt hacime kadar motorlu tüm binek araçlarda ÖTV %80 diyelim. Pick Up araçlar hafif ticari araç diye sınıflandıkları için, ÖTV desteği alıyorlar. Çünkü iş maksatlı kullanılan araç niteliğine büründürülüyorlar. Kısmen doğru, kısmen kullanılıyor bu durum. Ancak kamyonet (hafif ticari araç) olarak ruhsat çıkmasının vergi avantajı yanında dezavantajları da var.

Mesela her yıl muayene zorunluluğu, maksimum 80 km/h hız sınırı, şirketlerde K2 belgesi alma zorunluluğu, şirket sürücüleri için SRC belgesi alma zorunluluğu (şahıs üzerine kayıtlı araçlar için bilmiyorum) şirkete kayıtlı araçlar satılırken %18 KDV kesme zorunluluğu ile vergi avantajının büyük kısmının geri alınması vb...

Bir üretici için maliyetin en önemli faktörlerinden birisi aynı bant üzerinde yılda aynı otomobilden ne kadar üretebildiğinizdir. O platformu, ekipmanı, motoru, şanzımanı ne kadar fazla modelle paylaşabildiğinizdir. Bugün Mazda ürettiği CX-5 platformunu, motorlarını, şanzımanı, donanımı vb. Mazda 6, Mazda 3 ile ve gelecekte Mazda 5 ile de paylaşacak. Bu 4 modelin Mazda satışları içindeki yerine baktığınızda total satışların belki de %80'ine ulaştığını göreceksiniz.

BT-50 ise üretim adetleri çok daha sınırlı, paylaşabilip, maliyeti düşürme imkanları sınırlı spesifik pazarlar haricinde pek tutulmayan bir model. ABD, Avustralya, Yeni Zelanda gibi bu spesifik pazarlarda da bu talebin yarısı SUV'lere kaymış ve kaymakta. Bu durum bu tip araçları neredeyse özel üretim yapacak. VW bu pazardan pay almak istedi Amarok'la ve çok akılcı sistemlerle, binek araç portföyü ile birçok ortak aksam kullanımını başardı. Ancak platform ayrılabilir şasi + kupa sistemi ile paylaşılamaz durumda ve üretimi de monokok şasilere göre çok pahalı. Bu tümü için böyle...

Bugün bir CX-5 Reflex'i, MX-5'den daha ucuza alabildiğinizin farkında mısınız? CX-5 piyasada yeni olduğu için imalat maliyetleri tavanda, MX-5 ise gün saydığı için ömür sonuna, imalat maliyetleri dipte. Ve CX-5'in donanımı vb. herşey üstün. Cevap imalat adedi ve aksam paylaşım imkanlarında. Bugün RX-8 piyasada olsa ve %80 ÖTV'ye tabi olsa, fiyatı Reflex'i bırakın Power'dan daha yüksek olurdu...

Bilgiler için tekrar teşekkürler abi.

Sportage' ı hiç araştırmadım, satıcı arkadaş mekanik kilit var dedi. Düğmesini gösterince bende yedim açıkçası :)

Demek ki SUV' ları kışın fazla zorlamamak gerek.

Aklıma takılan bir soruyu daha sorayım abi,

Pikaplarda vergi %4, SUV' larda %84. Bu vergileri çıktığımız zaman L200, CX 5 ten daha pahalı bir araç oluyor.

Türkiye dışında bu vergilerin uygulanmadığı bir yerde Cx5 50 bin TL iken L200 57 bin TL. (KDV hariç)

Araçlara bakıyorum dağlar kadar fark var, CX-5 arazi hariç her yönden üstün. Neden pikaplar daha pahalıya geliyor?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ellerine sağlık abi.

Şahıs üzerine kayıtlı araçlarda SRC sormuyorlar.

Şirket üzerine ise SRC+ Psikoteknik Analiz yaptırma zorunluluğun var. Genelde K2 belgesine bakıyorlar. Diğerlerini şimdiye kadar sormadılar.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...