Jump to content

Mazda RX-8 Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir ?

sercan34
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Hayırlı olsun. Kompresyon testi yaptırmadan aldın galiba?

malesef yaptıramadık cıhaz olmadıgı ıcın  ama sizin yazdıklarınız ve diğer arkadasların yazdıkları göz onune alınca motor ıyı durumda gorunuyordu (gerek motor calısması gerek egsozda patlama olmaması son surata rahat ulasması v.s hepsi olumluydu yanı) gözumuzu karatıp aldık yanı yaklasık 1000 km yol geldı arac sıkıntı yok ılk ızlenım yardımlarınız ıcın ayrıca tesekkur ederım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

YAkın zamanda benim motora bir kompresyon testi yaptırmayı düşünüyorum, aldığımdan beri ben de hiç yaptırmadım. Sağlık durumu nedir merak ediyorum. Yanlız Bursa'da yapan yer yok galiba. İstanbul'da ya da İzmir'de olmalı. Yapan bir yer bulursak birlikte kompresyon testi yaptırmaya gidelim mi? Çift kişi gelcez deyip pazarlık şansımız da olur, komp testi ucuza yapmıyorlar çünkü...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

YAkın zamanda benim motora bir kompresyon testi yaptırmayı düşünüyorum, aldığımdan beri ben de hiç yaptırmadım. Sağlık durumu nedir merak ediyorum. Yanlız Bursa'da yapan yer yok galiba. İstanbul'da ya da İzmir'de olmalı. Yapan bir yer bulursak birlikte kompresyon testi yaptırmaya gidelim mi? Çift kişi gelcez deyip pazarlık şansımız da olur, komp testi ucuza yapmıyorlar çünkü...

ucuza yapmıyorlar derken mesela ne kadar  :) benım aklımda var yetkılı bayı var burda yakın zamanda zıyaret dusunuyorum 7000km olmus en son servisden bu yana onuda sorarım aradan cıkartırız bakım v.s deyıp pazarlık sansımızı yukseltırız

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Gerçek rotary testi yapan yer bulamadığım için ne kadar pahalı olduğunu da bilmiyorum fakat sadece pahalı olduğunu duydum. Pistonlu motorda kullanılan cihazla yapıyorsa 50 liraya yapsa bile anlamı yok. Gerçek rotary test cihazı gerekli. resimlerde görüldüğü gibi

180188d1325803222-compression-tester-needed-286901_10150287768202570_688027569_7658996_7841275_o-jpg

mlrh5yo20NbNthFX-n8qbzQ.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sözkonusu kompresyon test cihazının Mazda parça kodu (üzerinde yazıyor) 49F0-18-9A0D

Test gerçekten çok pahalı ise, örneğin 300TL ise, 800TL'ye Rotary özel test cihazı ReCT-04  satın alırım. Böylelikle istediğim zaman kendi testimi kendim yaparım, ayrıca isteyen diğer Mazdacılara da uygun fiyattan teklif sunarak uzun vadede parasını da amorti ederim.

ReCT-04%20OverallAnnotated5.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

RX-8'i özellikle hızlı kullanmaya başladığın zaman dikkatli ol, en olur olmaz araçlar senle yarışa kalkışacaktır. Örneğin Hundai Getz , Fiat Palio ve VW Transporter (!) gibi. Diyeceksin ki minibüs spor araçla  yarış yapar mı, yapıyorlar valla.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 yıl sonra ...

Kompresyon testini Merser Mazda da yaptırabilirsiniz. EVO serviste yapıyor bildiğim kadarı ile maslakta. Ücret olarak komple aracın herşeyine bakmaya 300 tl gibi bir ücret alınıyor. Öyle inanılmaz paralar değil yani.

Ben genelde bakımlarımı Merser de yaptırmaktayım. Burada yaptırabilirsiniz iyide ilgileniyorlar açıkçası.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 yıl sonra ...
03.02.2013 at 23:50, sercan34 :

polo gti kafama takıldı su gunlerde.

Şaka mı bu:ohmy:

Hiç komik değil:kafa:

15.08.2013 at 11:05, Revivo73 :

Sözkonusu kompresyon test cihazının Mazda parça kodu (üzerinde yazıyor) 49F0-18-9A0D

Test gerçekten çok pahalı ise, örneğin 300TL ise, 800TL'ye Rotary özel test cihazı ReCT-04  satın alırım. Böylelikle istediğim zaman kendi testimi kendim yaparım, ayrıca isteyen diğer Mazdacılara da uygun fiyattan teklif sunarak uzun vadede parasını da amorti ederim.

ReCT-04%20OverallAnnotated5.jpg

Netten bulamadım cihazı

Nereden buldunuz cihazı?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Normal kompresyon test cihazı ile de ölçülebilir. İlave olarak ihtiyaç olan şeyler yüksek fps bir kamera ve lise fizik bilgisi. 

Yapılışı şu şekilde;

1- Leading bujileri sökülür. (Altta olanlar.) 

2- Ateşlemeyi kesmek için krank sensörü soketi çıkarılır. 

3- Bildiğimiz kompresyon test cihazı bağlanır. 

4- Kontak açılıp gaza sonuna kadar basılıp marşa basılır. Bu esnada kamera videodaki gibi kayıtta olmalıdır. 

5- Aynı işlemler diğer rotor için de tekrarlanır. 

Bütün bunlar motor SICAKKEN egzoz hafif soğuduktan sonra (takribi stop ettikten 10-15 dk sonra) yapılır. Krank sensörü sökülü de olsa ateşleme ihtimaline karşı dikkatli olunmalıdır. Bu esnada elimizde 2 adet video kaldı. Bunlarla ne yapacağız? 

Sıralı 3 kompresyon pikinin saniyelerini ve kompresyon değerlerini küsüratlarıyla bir yere not ediyoruz. Excel tablosu yapılabilir veya kağıda tablo çizilebilir. Komresyon piklerinin arasındaki zaman ile "frekans = 1/zaman" formülünden aracın devri bulunur. Devir saatindeki gösterge devir / dakikadır. O yüzden zaman birimimiz dakika ya dönmelidir. Kompresyon pikleri de bize sırası ile rotorların kompresyonunu verir. Burada birim önemlidir. Servis kitapçığındaki tabloda farklı birimler verilmiştir. (kpa, kgf/cm2, psi) Komresyon cihazının üzerindeki yazan birimle tablodaki birim aynı olmalıdır. 

Rotary motorda kompresyon için devir çok önemlidir. Sadece kompresyon değeri bir şey ifade etmez. 

Sonra da servis kitapçığındaki tabloyla kıyaslanır. A çizgisi standart (motor ilk üretildiğindeki ortalama değerler) B çizgisi ise Minimum değerdir. Bu iki çizgi arasında motor sağlıklı çalışır. 

186384d1340448044-rx8-compression-calcul

Aynı işlem 2. rotorun videosu için de yapılır. İşlem tamamdır. 

Rotary için kompresyon çok çok önemlidir ama herşey demek değildir. Komresyonu çok iyi bir motor bile ters bir harekette veya farklı sebeplerden kırılabilir. Buna karşılık kompresyonu düşük bir motor problem yaşamadan yıllarca, kilometrelerce kullanılabilir. Bu rotary e özgü bir durum değildir. Güçlü spor arabaların ortak sorunudur. Motoru değişen BMW m5 de var s2000 de şimdi bu araçların motorlarına kim kötü diyebilir? Kendi alanlarında rekor kırmış motorlardır bunlar. 

İyi forumlar... 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

@zoptrik dostum bu tertibatı kurup uğraşmaktansa ya aleti getirtmek ya da bir yerde rotary tester ile ölçtürmek daha iyi gibi göründü bana :) 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...