Jump to content

Yüksek Devirde Seyrederken Klima Açılması Zarar Verir mi?

ReaL35
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

2010 mazda 3 de kompresör revizyonu yaptırmış biri olarak Zealot abinin dedikleri birebir doğru. 

Klima kullanan birisiyimdir kapatmam hiç. Bana 150bin km ye kadar dayandı kompresör debriyajı. Ve o kadar saçma bir tasarım ki sadece debriyaj değişmiyor rulman değişirken torna da istiyor. 

Bu arada kompresör sürekli devrede olduğu bir durum var o da en soğukta maksimum fan devrinde. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

21 saat önce, Zealot :

Evet tam olarak böyle..

Aptal mazdanın skyactiv de dahil olmak üzere tüm jenerasyonlarında,  klima açıkken,   klima motoru gazı basıyor.. yeterli soğua ulaşınca kendini kapatyor..  sonra tekrar açıyor. sonra tekrar kapatıyor..

yani hızınız devriniz ne olursa olsun, siz  klimayı  yavaşlayıp da devreye soksanız,     sonra 180e çıksanız atıyorum 5000 devirde sabir gidiosunz, o salak kompresör yüke bağlı olarak, sürekli kendisini devreye sokup çıkaracak.   

örneğin fan hızı 1 de , ve aşırı soğutma gereksinimi olmayan bir durumda kullanıosunz aracı..    AC açık..   Atıyorum Klima kompresörü 10sn devreye girer. 20 sn kapatır.   yolculuk esnasında defalarca devreye girip kapatır kendini.  bu  devreye girip kapatma hareketi,  tıpkı siz AC ye basmışsınız gibi aynı yöntemle olur.  

hatta bi detay,  Mazda da '   Fanı  veya sıcaklığı ne ayar yaparsanız yapın, bu klima yükünü değiştirmez..  Kompresörün devreye girip çıkma miktarını değiştirir.  

Ayrırca not : Mazda klima kompresörü konusunda diğer markaların çok gerisinde 

Bizim ustalar, fii tarihi klimalı araçlarla aynı teknoloji kullanılıyor diye biliyorlar herhalde. Ayrıca Mazdanın kullandığı klima sistemi Toyota ürünü diye biliyorum. Yanılıyor da olabilirim. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

46 dakika önce, Renegade :

Bizim ustalar, fii tarihi klimalı araçlarla aynı teknoloji kullanılıyor diye biliyorlar herhalde. Ayrıca Mazdanın kullandığı klima sistemi Toyota ürünü diye biliyorum. Yanılıyor da olabilirim. 

toyota da mazda da kompresör yapmıyor. 

mazda 6 daki büyük tip kompresör panasonic olabilir.   onun dışında delphi valeo gibi markalardan  hazır ürün satın alıyor.

burada mazdanın eksi yanı,   bazı markalar  inverter tip kompresöre geçtiler ve çok detaya girmeyim,  "inverter tip çekişi pek etkilemiyor"..   mazda da hala konvansiyonel tip kullanıyor..   A/C tuşuna bastığın anda, arabanın canı çekiliyor. 

• Beğen 2
  • Haha 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Camı açma kombinasyonlarını öğrendim bu arabada ben. Sol arka camla, sağ ön camı açıyorum genelde, sol arka daha fazla açık, sağ ön kısık açık. Kafa şişirmeden güzel bir sirkülasyon oluyor. Zira Ac tuşuna bastığınca birden 100kg'lık 3 tane 100er kg adam peydah oluyor içeride. Kabin soğuyunca adamlar yok oluyor. 20 saniye sonra tekrar 3 tane adam. Sonra tekrar yok oluyorlar, klima çalışma hissiyatı böyle. Pek dikkat etmeyen binip giden düz adam anlamaz ama motorun güç üretimindeki dengesizliklere en ufak tahammülüm yok, klimayı az kullanıyorum bu yüzden. İlkel çalışan bir klima sistemi ama yine de soğutma performansı iyi.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

vw 'de full ecu kontrollü klima.

mesela fanı 1 e mi aldınz..   klima  kapasitesinin %20 si kadar dönüyor.

veya içeriyi 15 derece değilde 20 derece mi istiosunuz,

mazda kompresörü yine tam çalışır  ama gelen havayı motor suyuyla 5 derece ısıtıp gönderir.

vw kompresörün gücüne göre ayarlıyor yine..  az güçte çalıştırıyor.

öyle ki arka cam rezistansının veya sis farlarının , bazen klimadan daha çok yük olduğunu görebiliosunz.. 

mazda bu konuda patates. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

37 dakika önce, Zealot :

mazda kompresörü yine tam çalışır  ama gelen havayı motor suyuyla 5 derece ısıtıp gönderir.

Bu bahsettiğin zaten inverter klima teknolojisi. Bizdekini bilmiyorum ama şuna benziyor sanırım. Suyu az ısıtmak için ateşi en harlıda açıp süreyi kısa tutmak. İnverter de ise suyu az ısıtmak için ateşi de az açıyor gibi. İçerisi soğuduktan sonra inverter klima çok daha ekonomik oluyor

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

4 saat önce, tansu87 :

Bu bahsettiğin zaten inverter klima teknolojisi. Bizdekini bilmiyorum ama şuna benziyor sanırım. Suyu az ısıtmak için ateşi en harlıda açıp süreyi kısa tutmak. İnverter de ise suyu az ısıtmak için ateşi de az açıyor gibi. İçerisi soğuduktan sonra inverter klima çok daha ekonomik oluyor

Klima bakım ustaları japon arabaların klimalarının, diğer marka ve araçlara göre daha hızlı ve etkili soğutma yaptığını söylüyorlar. Belki bu nedenledir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

11 saat önce, Zealot :

öyle ki arka cam rezistansının veya sis farlarının , bazen klimadan daha çok yük olduğunu görebiliosunz.. 

mazda bu konuda patates. 

Abi peki bu invertörde kompresör hızını nasıl ayarlıyor motor devri belli sonuçta? 
Mazdada aç kapa yapıyor sadece kolaya kaçıp. Toyota'da da invertör var mı? Sanki kablosuyla bağlandığımda evaporatör seçeneği bi ekonomi modu bir de sürekli devrede seçenekleri vardı. Bunla mı alakalı ki? Evaporatör zaten kabin tarafında nesini kontrol ediyor?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir saat önce, Mutlu Tekir :

Abi peki bu invertörde kompresör hızını nasıl ayarlıyor motor devri belli sonuçta? 
Mazdada aç kapa yapıyor sadece kolaya kaçıp. Toyota'da da invertör var mı? Sanki kablosuyla bağlandığımda evaporatör seçeneği bi ekonomi modu bir de sürekli devrede seçenekleri vardı. Bunla mı alakalı ki? Evaporatör zaten kabin tarafında nesini kontrol ediyor?

mazda da kasnak sürekli boşta dönüyor, ac tuşuna basınca kavrama yapıyor.  veya kullanım esnasında kavramayı  kapatıp açıyor sürekli

vw burda elektromekanik bi yöntem kullanıo sanırım.  klima ayarına göre kayışa bindirdiği yükü arttırıp azaltıyor.    kompresörü mahle üretimi. 

climatronik olan modellerde, kesinlikle devreye girdiğini anlamıosun. kademeli girio çıkıo.     

mazda da ama,  a/c ye bastığın anda. şlaak die bi ses eşliğinde kompresör devreye girio..  

vw in bi makalesinde,   soğutma gereksinimi olmayan senaryolar için.. sadece nem alma durumlarında falan kullanılmak üzere ikinci bir kompresör ve evopatör olduğunu okumuştum.  

hani dışarı 22. içeriyi de 22 yaptın ama buram buram nem gelir ya,   veya yağmurlu bi günde falan a/c açsan soğuk olur. kapasan buğu yapar.  ne lanet bi durumdur 😃    öle senaryolar içn  2. bi harici kompresör varmışmış. 

bir de işte dediğim gibi o kavrama her nasılsa, evdeki inverter tip klimalar gibi yüke göre yavaşlayabiliyor .  Vw i  hep kiralık olarak kullandığım içn  çok kurcalayamıyorm = ) 

Bmw de keza vw gibi, açtığını anlamıosun.. ama en soğuk modda ve son fan hızında  kullandığımda ara hızlanmalarda anlamasamda düz yolda 220-225 leri geçemiyorum. 

mazda da ayar ne olursa olsun a/c ye bastığım anda canı çıkıo. Düzde 240ı zorlayan araba  a/c ye bastığın anda  210 a zor çıkıyo 

vw hepsinden akıllı. mesela cam açık mı falan bakıyor uyarı veriyor. iç-dış sirkülasyonu kendi ayarlıyor. senin müdahale etmene de izin vermio değişik bi yapısı var.  ortada tuş var ama ne kadar basarsan bas nafile. o hep kafasına göre ayarlıyor.  

hatta vw de şöyle diyebilirm. 

mesela rölantide 

a/c kapalı   0.5 lt /saat tüketim yazıyor..   

a/c açık   fan %10   0.6 lt/saat    

a/c açık  fan %50   0.8lt/saat

a/c açık fan %100   1,1 lt/saat    

gibi doğrudan fan hızıyla orantılı anlık değişio. fanı kısınca  veya ortam istenilen sıcaklığa gelince çekişi hiç etkilemiyor .  bitek lo +  fan %100 iken etkiliyor çekişi. ondada devreye girip çıktığını yine anlamıosun.. 

yine çok enteresan  skyactiv 2.0 mazda 6 da çekişi nispeten etkilemesine rağmen mx5 de hiç etkilemyiordu..  mx5 de polen filtresi falanda yok. ve sanırım çok küçük bi kompresör olduğu için diye düşünmüştüm. 

çok taktım ben bu klima olayına ya, şuan golf 7.5 var climatronik li, video çekebilrim. hatta bi ara 0-150 deneyeceğim klima açık ve kapalı. 

vw i sevmem ama bazı konularda şaşırtıo.. sarı halojen farları, mazdanın ledlerinden iyi aydınlatıo falan mesela 😃 

• Beğen 2
  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

14 saat önce, tansu87 :

@Servet abide var. Kesin kurcalamıştır klimayı :) 

Ben bi soru sorayim Simdi ben 600 km lik uzun yollarda Auto ya aliyorumdum klimayi Fani kisiyor en kisikta calisiyordu ama ensem buz gibi oluyo o yuzdne artik Yazin Buğu cozme tusuna basip ön cama veriyorum sadexe klimayi ve fani en kisaga aliyirum ole calisiyor klima 5 saat sikinti olur mu 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

7 saat önce, Zealot :

Klimayı manuel kapatır iç sirkülasyon kapalı sadece dıştan havalandırmayı kullanırsanız Air care'in kapanabilmesi lazım. Klima açıksa biyolojik filtre otomatik aktif oluyor, gelişmiş bir filtre sistemi var.

Soldaki profil ayarı klimanın istenilen sıcaklığı gelme hızını ayarlamak için. Bizim araçlarda dışarısı sıcaktır, 22c'ye çekmek ister auto'ya basarsın, fan hızı kafa s...r 5-10 dakika süratle o sıcaklığa gelmek için. VW'de bu işlemin agresifliği ayarlanıyor. Low'da istenilen hıza hafifçe fazla ses yapmadan gelirken high'da hızla komutu uygular. Medium'da bırakmak lazım.

Çeşitli özellikleri açınca tüketime olan etkisini gösteren ekranın ismi "konfor tüketicileri" Örneğin arka cam sıcakken ve buğu çözülmüşken rezistans hala açıkca uyarı verir, kapat diye. 12v'den sürekli enerji alınıyorsa da uyarıyor, buzdolabı vb bağlıysa örneğin. 

Ayrıca üfleme sistemi de dolaylıdır, yani max üfleme ayarına getirseniz bile yüze hava dümdüz çarpmaz, ızgaradan çıkar çıkmaz mümkün olduğunca dağılır o şiddetli miktar. Boruların dizaynı indirekt üfleme mantığına göre yapılmış. 

Bende VW sevmem alıp binmem ama bu araçların konfor özellikleri ve bilgi akışı detaycılığının yanında bizimkiler şahin kalıyor. Ben daha hangi kapı açık onu göremiyorum :D Yeni nesil Mazda'larda falan epey gelişme var tabi.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

9 dakika önce, ozgur35 :

Ben bi soru sorayim Simdi ben 600 km lik uzun yollarda Auto ya aliyorumdum klimayi Fani kisiyor en kisikta calisiyordu ama ensem buz gibi oluyo o yuzdne artik Yazin Buğu cozme tusuna basip ön cama veriyorum sadexe klimayi ve fani en kisaga aliyirum ole calisiyor klima 5 saat sikinti olur mu 

Benim kullanımımla 150bin km.ye kadar dayandı, sen düşün. :) 96bin km.de aldım sürekli klima açık bindim. Aç kapa sistemi klima kompresörünün rulmanını zorluyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

39 dakika önce, ozgur35 :

Sen auto’ya basıp sonradan camlara verip bir de seviyeyi ayarlayınca auto’dan çıkıyor mu? 

bi ara yine konuşulmuştu bu konu. Sadece yönü değiştirince auto lambası sönse bile auto’dan çıkmıyor. Ben de test ettim. Auto konumu ısrarla yüze veriyor. Ben ayaklara ve cama verdim. Auto lambası sönse bile bir süre sonra kendi kendine fan hızını düşürdü. 

ama sen fan seviye ile de oynadın özgür. Onu hiç denemedim. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

8 saat önce, tansu87 :

Sen auto’ya basıp sonradan camlara verip bir de seviyeyi ayarlayınca auto’dan çıkıyor mu? 

bi ara yine konuşulmuştu bu konu. Sadece yönü değiştirince auto lambası sönse bile auto’dan çıkmıyor. Ben de test ettim. Auto konumu ısrarla yüze veriyor. Ben ayaklara ve cama verdim. Auto lambası sönse bile bir süre sonra kendi kendine fan hızını düşürdü. 

ama sen fan seviye ile de oynadın özgür. Onu hiç denemedim. 

Evet Auto sönüyor.

Ben direk buğu dügmesine basip sadece ön cam ve elle fanı en kısık yapiyorum Fan Autodan cikiyor  çünku 4 5 saat boyunca fan artmiyor kanka. Araba isinsa bile fan hep en kisikta kaliyor ona dikkat ettim  Ayak ve ön cam modu var da bu sefer de uzun yolda  ayağımiz donuyor En guzeli ön cam ve en kısık fan. Ama yüke biniyor mu araba klima sisteine bi zarari olur mu onu bilmiyorum 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...