Jump to content

Ön Far Bakımı Tamamlandı

Revivo73
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

merhaba

benim rx-8'i aldığımda sağ ön farı su alıyordu. önceki sahibi 300TL'ye güya bakım yaptırmış ancak 5-6 ay içinde araç bana geçtiğinde su alıyordu. su aldığı için far içindeki Xenon elektroniği bozulmuş çalışmıyordu.

Oysaki tüm sorun aracın sağ önden aldığı hafif bir darbede, far camının hafifçe çatlaması sonucu tahminen çatladığı yerden su almasından kaynaklanıyordu. O çatlaktan bir kere içeri su aldığı için far camı açılıp temizlenmiş, Xenon elektroniği değiştirilmiş ve çatlak etrafı Japon yapıştırıcı ile bir güzel yapıştırılıp bakım yapılmıştı. Bu bakım 300TL tutmuş ve dayanma süresi de 5-6 ay.

İşte bu sebepten dolayı ya sadece ufak çatlağı olan bu farı çöpe atıp 3000TL'ye yenisini alacaktım ya da böyle işgüzar kişilere bırakmayıp bakımı kendim yapacaktım.

RX8club.com'daki DIY Open Headlights (do-it-yourself Kendi Kendine Farları Açmak) başlıklı makaledeki resimlere bakarak farın ön camını söküp temizledim.

Allta resimlerini gördüğünüz şekilde bakım yapan kişinin tornavida ile kanırttığı kısımları ısı tabancası ile düzelttim, ki camı tekrar yapıştırdığımda tam otursun, bir daha su almasın.

Ayrıca yine bakım yapan kişinin fardaki çatlağın üstüne sürdüğü Japon yapıştırıcıları da ısı tabancası ile çıkarıp temizledim sonra çatlağın üstüne değil, arasına ve içine kaliteli bir Japon sürerek çatlağı tamir ettim. Resimde dikkat ettiyseni bakımı yapan kişi, çatlağın olduğu yere Japonu nerdeyse hiç sürmemiş. Herhalde çatlağın içine sürmekten canı sıkıldı ve sonra sıkıntısını gidermek için Japonu alakasız diğer tüm yerlere boşaltmış.

Ve far camını Henkel marka Sista Cam Yapıştırıcı Siyah Silikon ile yerine tekrar yapıştırdım. Silikonun kuruması için minimum 4 saat geçmesi gerekiyordu ancak ben 2-3 gün beklettim ve ondan sonra farı yerine taktım.

Yağmurlu günde yolculuk yaptık, farın içinde buğu bile yok. Herşeyi en ince ayrıntısına kadar, kitabına bakarak yaptık. Tamir işlemi brüt birkaç hafta sürdü, net olarak ise 10-12 saat harcadım. Masraf 100TL Toyota'dan çıkma sıfır ayarında Xenon balast, 35TL Isı Tabancası, 10TL Henkel Sista cam silikonu olmak üzere 145TL :)

tqp19.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

19.10.2013 at 16:24, Oğuzhan :

Elinize sağlık. Bu tarz işler herkesin elinden gelmez tamir edilebilecek şeyi kullanılmaz hale getiren insanlar da var. Hangi aşamada hangi malzemeyi ve tekniği kullanacağını bilmek çok önemli.

Tam o konuda da birşey diyecektim; onu da ekleyeyim: Bu farın güya sözde bakımını yapan kişi --neyse ki-- farı kullanılamaz hale getirmemiş. Yani bir çeşit işgüzarlık yapmış ancak farın tamamen içine de etmemiş. Örneğin Xenon merceğini çizmemiş veya ön camı tutan vidaları yalama yaptırmamış ve far camını yapıştırırken doğru silikon kullanmış (ısı tabancası ile çıkarılabilen). Eğer far camını kaporta mastiği ile yapıştırsaydı, ısı tabancası ile çıkarmam mümkün olmazdı, camı keserek çıkarmak zorunda kalırdım ve o zaman hem yeniden çok sağlam yapışmazdı hem de farın orjinalliği giderdi. Bu sebeplerden dolayı o kişiye çok fazla kızmadım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 yıl sonra ...

selamlar,

bu konuyu okuduktan sonra hep aklımda gündüz farı montajı vardı. Geçenlerde arkadaşlardan biri aracı yıkattıktan sonra fotoğraflarını çekip bana gönderince biraz photoshop tan anlayan başka bir arkadaşa bu şekilleri yaptırdım. Aracın orjinalliğini bozmayı sevmeyen biri olarak (aldığımda spoiler vardı, bagaj kapağını değiştirdim :) ) yine de bu fotoğraflar aklımı aldı. Bir de bunların sinyal olarakta kullanılabildiğini bilmek beni iyice gaza getirdi. Aşağıda 3 farklı uygulama yaptırdım.

Ne dersiniz? Farı açıp kapatmaya değer mi?

LED uygulaması http://tinyurl.com/hr3cwph  Bu ürün 60 cm, fakat 45 cm lik olanıda var.

2ajnrbm.png

http://tinypic.com/r/jj0cvc/9

http://tinypic.com/r/243i2vc/9

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir an uygulamayı yaptınız sandım, hemen nasıl yaptınız vs. soracaktım :) Homojen çizgi olayı baya önemli de benim için :)

Ürünü gün ve geceışığında görmek lazım. Boyunu kısaltamamak da sıkıntı. Ancak şundan eminim ki aliexpreste çok daha ucuza satılıyordur aynısı :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

@SweepeR far makyaj çalışmasını görüp görmediğimi sormuş. Gördüm ancak bence olmamış. Far camını açıp içine eklenen LED tarzı şeyler bence RX-8'e gitmez. Bunu derken araca cam filmi, arka spoiler, ön tampon gibi aksesuarlar eklenmesine dahi karşı olduğumu hatırlatayım. Ve bir ayrıntı daha; RX-8 ön farının sıfırı Amerika'da $1000.

Peki far konusunda ne yapılabilir, yani ben olsam ne yapardım, $1000'lik bir fara yakışacak ayarda bir Xenon alırdım, yani bi-xenon tarzı yapardım. Morimoto veya Photon marka kaliteli bir LED alır, uzun far ampulleri yerine takardım, böylelikle hem farlar orjinal kalmış hem de uzunları yaktığımda öndeki araçların aynalarında yıldırım gibi patlamış olurdum .)

XJ11Bk.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Kia, Dacia gibi ekonomi sınıfı araçlarda veya sıfır ön farı 55TL'ye bulunabilen kuş serisi araçlarda daha çok gördüğümüz veya "insanlar bundan hoşlanıyor" diye Audi gibi üst segment araçlarda da çeşitli şekillerde gördüğümüz şeyler onlar.

Bir de o şeyi far içine yerleştirdikten sonra camı kapatırken iğne deliği kadar boş yer kalsa oradan su girer, su girdi mi ilk vardığı yer de alttaki Xenon blastı olur yani Xenon'un gider. Diyelim ki hiç su girmedi ancak bu sefer nerde üretildiği malzemesi belli olmayan bir parça zamanla güneş, sıcak/soğuk, yolda titreşim falan yerinden bir çıkacak ondan sonra hadi farı yine aç düzelt falan ömürden yer.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu sene çıkan neredeyse tüm araçlara koydular artık, gündüz farı yerine gerçekten çok mantıklı oluyor. Bizim aracın parkları zaten çok soluk bir ışık verdiğinden bununla desteklemek iyi olabilir. Öte yandan belirttiğiniz gibi normalde olmayan bir parçayı oraya yerleştirmek ve düzgün olarak çalışmasını beklemek biraz uzak ihtimal gibi gözüküyor. Ancak bir çıkmacıdan eski bir far bulup üzerinde birkaç deneme yaptıktan sonra belki yapılabilir. Aksi durumda belirttiğiniz gibi güneş, ısı değişimleri ve sarsıntı ortaya kötü sonuçlar çıkarabilir.

Herşeye rağmen çizimlerde aklım kaldı :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...