Jump to content

Vuruntu Sensörü Nedir? (Geniş bilgi)

ali gb
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

11ql34w.jpg

Aracınızın motorundaki en önemli sensorlerden bir tanesidir.

Belkide motoru kırmanızı engellediği için en önemlisidir.

Motor, çalışması sırasında bir takım sesler çıkarır, bu mekanik sesler arasından “vuruntu sesini” algılamak için vuruntu sensoru kullanılır.

Motor bloğuna monte edilmiştir.

Aslında vuruntu sensörünü bir tür mikrofon gibi düşünebilirsiniz.

b4ux3c.jpg

Benzinin kendi kendine, zamanından önce patlamasına kısaca vuruntu diyoruz.

Bu zamansız patlama, motora en çok zarar veren olaydır.

Bu olayın gerçekleştiği an motor üzerinde bir takım yüksek frekanslı sesler oluşur.

24o3uvm.jpg

Vuruntu sensoru yardımı ile motor kontrol unitesi (ecu) vuruntu olduğunu algılar ve ona göre tedbir alır.

Bu tedbirler üreticiden üreticiye değişir, öncelikle ateşleme avansı rotard edilir

Vuruntu devam ediyorsa avans rotard edilmeye devam eder

Motor yanma odaları soğusun diye daha çok benzin gönderilir

Aracınız turbo ise turbo basıncı kısılır.

Bütün bunlar vuruntu sonucu motorun kırılmaması için yapılan önlemlerdir.

Farkındaysanız, motorda vuruntu varsa yukarıda saydığımız önlemlerden dolayı extradan yürümeyecek ve gücü düşecektir.

2ih5v06.gif

Çok gelişmiş beyinlerde vuruntunun hangi silindirde meydana geldiği anlaşılabilir ve sadece o silindire müdahale edilir.

Bazı motorlarda 2 adet vuruntu sensoru olabilir.

Vuruntu sensoru bozuk veya takılı olmadığı zaman, beyin bunu anlar ve ona göre sanki vuruntu varmış gibi korumalı mod çalışabilir.

Önemli notlar:

Vuruntu sensoru tamir olmaz.

Vuruntu sensorunun civatasını servis manuelinde yazan tork değerine göre sıkınız.

Vuruntu sensorunu blok üzerinde orjinal yerine takınız, frekans hesapları oraya göre yapılmaktadr, yeri değişirse sesin frekansıda-genliğide değişecektir.

ALıntı: techturkey.com

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu sensör araçlarda standart olarak varmı?

yoksa sonradan mı takmak gerek?

Tam bilmiyorum ama hepsinde var diye biliyordum ben...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 8 ay sonra ...
  • 10 ay sonra ...

ya bende 98 626 var.

usta benim o parçayı yağ müşürü zannetti başka bi arabanınkini uydurdu.sonra usta(zaten benim arkadaşım olur zaten kendisi :tey:  ) bana dedi ki ya biz naptık dedi ben o parçayı araştırdım vuruntu sensörüymüş o dedi..o aradaki boşlukta da araç durup dururken lpg den benzine atmaya başladı kendini..ama vakitsiz haftada 1-2 kere falan..lpg ci anlayamadı makine bağladı gezdik o ara denk gelmedi falann.

acaba bunla alakalı olu mu..

bir de bu parça nerede bulunur.

tesekkurler..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 5 ay sonra ...
  • 2 ay sonra ...
  • 1 ay sonra ...

Arkadaşlar 2004 mazda 3'ümün arıza lambası yandı. Tamircide baktık ve "vuruntu sensörü devri yüksek" gibi veya buna benzer bişey yazıyordu.

Usta: vuruntu sensörü manifoltun arkasında görünüyor sensörü sökmek için manifoltu çıkarmamız gerekiyor dedi. Gözüyle alttan bakabildi sadece ve sensörün yanmış dedi.

Bir de arkadaşlar başka bir sitede manifolt contasının da değişmesinden bahsedilmiş. Acaba sensörün değişmesi için manifolt contası da değişmesi gerekir mi? 

Konuyu hortlattığım için şimdiden özür... :fiuw:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...