Jump to content

Otomobil satışları sert düştü

aday
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışı Şubat 2014'te geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 27,5 oranında azaldı.

Sadece otomobil satışı geçen sene Şubat ayına göre yüzde 26,2 düştü. Satışların düşmesinde ÖTV artışı, BDDK'nın kredi sınırlaması ve kur, faizlerde yükselişler etkili oldu.

Kurdaki yükseliş ve ÖTV artışının ardından 1 Şubat'ta devreye giren kredi sınırlamasının etkileri şubat ayı otomotiv pazarında kendini gösterdi. Stoktaki 2013 model araçların satışına bağlı olarak kampanyaların devam etmesine rağmen şubatta toplam otomobil ve hafif ticari araç satışları bir önceki yıla göre yüzde 28 oranında düştü. 2014 modellerin tümünün devreye girmesiyle fiyat artışlarının net olarak yansıyacağı mart ayında ise pazarın en az yüzde 35 daralması bekleniyor. Sektör yetkilileri, şubattaki yüzde 28'lik daralmanın henüz kötünün iyisi olduğu görüşünü savunuyor.

35 BİN ARAÇ SATILDI

Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) verilerine göre 2014 yılı Şubat ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 35 bin 21 adete geriledi. 48 bin 307 adet olan 2013 yılı Şubat ayı otomobil ve hafif ticari araç pazar toplamına göre satışlar yüzde 27.5 oranında azaldı. 2014 yılı Şubat ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26.2 azalarak 27 bin 167 adet olarak gerçekleşti. 2014 yılı Şubat ayında hafif ticari araç pazarı 2013 yılının Şubat ayına göre yüzde 31.66 azalarak 7 bin 854 adet seviyesine geriledi.

İKİ AYDA NE OLDU?

2014 yılı Ocak-Şubat döneminde toplam Pazar ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19.25 azalarak 67 bin 691 adet olarak gerçekleşti. 2013 yılı ilk iki ayında 83 bin 830 adet toplam pazar gerçekleşmişti. otomobil satışları 2014 yılı Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.74 azalarak 51 bin 535 adete geriledi. 2013 yılı ilk iki ayında 62 bin 649 adet satışa ulaşılmıştı. hafif ticari araç pazarı 2014 yılı ilk iki ayında geçen yıla göre yüzde 23.72 oranında azalarak 16 bin 156 adete geriledi. Geçen yıl 21 bin 181 adet satış gerçekleşmişti.

Hürriyet

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Dün saat 14:00 civarı ümraniye gibi milyonların yaşadığı ilçenin trafiğine ruhsat çıkarmaya gittik, memura selam verip ruhsatı elimize almamız bir oldu, yani 1 dk içinde ruhsat çıktı :) Ben böyle şey ne gördüm ne duydum... Piyasalar işte bu kadar durgun :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

sıfır elde durgun olması kaçınılmaz, başımızdaki yöneticiler cari açığı bahane ederek tüketimi frenlediler... Uzun vadede bu fren nasıl ortaya çıkacak bilinmez ama inşallah kriz mriz olmaz...

İkinci elde fiyatlar suni olarak artıyordu, şimdi daha da artacak...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Aynen Veli. 2.elde hem fiyatlar artar, hem de alternatif azalır.

Ülkede ne yazık ki, ekonomik kriz başladı. Ne kadar süreceği ve şiddetinin ne olacağını sõylemek için erken. Bu ülkenin lokomotifi inşaat değil, otomotivdir. Otomotiv ne kadar ağır darbe alırsa, ülke de o kadar ağır darbe alacak.  Şubat ayının verdiği % 27, 5 küçülme mesajı çok ürkütücü bir mesaj...

sıfır elde durgun olması kaçınılmaz, başımızdaki yöneticiler cari açığı bahane ederek tüketimi frenlediler... Uzun vadede bu fren nasıl ortaya çıkacak bilinmez ama inşallah kriz mriz olmaz...

İkinci elde fiyatlar suni olarak artıyordu, şimdi daha da artacak...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Aynen Veli. 2.elde hem fiyatlar artar, hem de alternatif azalır.

Ülkede ne yazık ki, ekonomik kriz başladı. Ne kadar süreceği ve şiddetinin ne olacağını sõylemek için erken. Bu ülkenin lokomotifi inşaat değil, otomotivdir. Otomotiv ne kadar ağır darbe alırsa, ülke de o kadar ağır darbe alacak.  Şubat ayının verdiği % 27, 5 küçülme mesajı çok ürkütücü bir mesaj...

biraz da vatandaş kaşınıyor. 17 Aralık sonrası hemen 2. Elde balon başladı. Sadece araba değil ev ve kira fiyatları da bir an da uçtu. Eskişehir'de geçen yıl 500-600 olan ev kirası şuam 900-1300 arası. Araba bakıyorum sıfırı 36 mesela, 4 yaşındaki modeli 32'ye satıyor  :) bizim arabalarımız da şarap gibi muhterem :D

Dolar çıkıyor, gidip dolar alıyor adam. Altın çıkıyor, hadi hemen altın alalım .Biraz da ben benzin dökeyim hesabı

E balık baştan kokar ne diyelim. Herkes rant peşinde .

iPad 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Daha nasıl kriz olacak Veli?

sabit gelirliler (mesela ben) krizi daha geç hissediyor. Sürekli krizde olduğumuz için :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mazda bayilerinden biri aradı, RX8'i sattığımı duymuş. Abi neden 65'e verdin, biz 75'e satardık dedi. Bu araç 2010 model, son satıldığı 0 fiyatı 82 idi.

CX5'i almadan õnce Mercedes E200 cgi bakmıştım. 1.8 turbo motorlu. Mercedes ÕTV den kurtulmak için bu motoru 1.6 turbo ile yeniledi, hem de verileri aynı. Üstelik araç makyajlandı, donanımı arttı ve mtv vergisi de ciddi azaldı. Ben dedim ki, şimdi eski 1.8 lerde fiyat ciddi düşer. Ne gezer? Millet neredeyse yenisi fiyatını istemeye devam ediyor...

Bizde gerçekten otomobil ve ev fiyatları inanılmaz uçuk ve mantıksız.

biraz da vatandaş kaşınıyor. 17 Aralık sonrası hemen 2. Elde balon başladı. Sadece araba değil ev ve kira fiyatları da bir an da uçtu. Eskişehir'de geçen yıl 500-600 olan ev kirası şuam 900-1300 arası. Araba bakıyorum sıfırı 36 mesela, 4 yaşındaki modeli 32'ye satıyor  :) bizim arabalarımız da şarap gibi muhterem :D

Dolar çıkıyor, gidip dolar alıyor adam. Altın çıkıyor, hadi hemen altın alalım .Biraz da ben benzin dökeyim hesabı

E balık baştan kokar ne diyelim. Herkes rant peşinde .

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mazda bayilerinden biri aradı, RX8'i sattığımı duymuş. Abi neden 65'e verdin, biz 75'e satardık dedi. Bu araç 2010 model, son satıldığı 0 fiyatı 82 idi.

CX5'i almadan õnce Mercedes E200 cgi bakmıştım. 1.8 turbo motorlu. Mercedes ÕTV den kurtulmak için bu motoru 1.6 turbo ile yeniledi, hem de verileri aynı. Üstelik araç makyajlandı, donanımı arttı ve mtv vergisi de ciddi azaldı. Ben dedim ki, şimdi eski 1.8 lerde fiyat ciddi düşer. Ne gezer? Millet neredeyse yenisi fiyatını istemeye devam ediyor...

Bizde gerçekten otomobil ve ev fiyatları inanılmaz uçuk ve mantıksız.

abi bir zümre var. Allah gözlerini doyursun.  Satarken her türlü hile,hurda, yalan. Alırken ölücü. ne geliyorsa başımıza bunlardan geliyor :)
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben bu haberi olumlu karşıladım, en azından memleket için olumlu olacağı kanaatindeyim. Gerçekten mantıksız şekilde artan 0 araç fiyatlarına verilebilecek en güzel tepki bu: "Almamak!", eğer bu tepki yıl sonuna kadar sürdürebilirse; halkımız elindekini kullanıp model yükseltmeyi -bir yıl da olsa- erteleyebilirse, sonu güzel olur. Fakat gelecek aydan itibaren satışlar artarsa, bu fiyatlarla araba alınmaya devam edilirse firmalar hiç bir şey olmamış gibi devam ederler.

Bakalım neler olacak...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Hafiften tutuşmuşlar zaten. Çoğu markada 15-18 ay sıfır faiz kampanyalar var. Olmayan modele bile yaparız diyorlar

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

yeni kanunla birlikte bireyselde 50 bin e kadar olan araçların %75 ini 50 bin den üstünün %50 sini kredilendirdiklerini de düşünürsek ,bu durumdan kaynaklanan bir düşüşün de minik bir etki yapmış olabileceği kanısındayım..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ülkemizde yeni araç fiyatlarının yüksekliği firmalardan değil, hükümetin vergi politikalarından kaynaklanıyor. Vergileri sıfırladığında fiyatlar burada Avrupa'dan da, ABD'den de daha ucuz.

2.el fiyatlarının yüksekliği de bireysel satıcıların ve galerilerin beklentilerinden kaynaklanıyor. Otomobil üretici ve ithalatçılarının haksız cezalandırılması sadece işsizliğin artmasına sebep olur.

Satışların düşmesi hükümeti vergi indirimine zorlayacaktır. Çok uzun dayanamazlar, çünkü otomotiv ve bordrolular haricinde memlekette çok düşük vergi geliri var.

Ben bu haberi olumlu karşıladım, en azından memleket için olumlu olacağı kanaatindeyim. Gerçekten mantıksız şekilde artan 0 araç fiyatlarına verilebilecek en güzel tepki bu: "Almamak!", eğer bu tepki yıl sonuna kadar sürdürebilirse; halkımız elindekini kullanıp model yükseltmeyi -bir yıl da olsa- erteleyebilirse, sonu güzel olur. Fakat gelecek aydan itibaren satışlar artarsa, bu fiyatlarla araba alınmaya devam edilirse firmalar hiç bir şey olmamış gibi devam ederler.

Bakalım neler olacak...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...