Jump to content

2. Nesil Mazda 3 Buji Değişimi Hakkında

shewa
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

9 dakika önce, quiteguide :

@tansu87

En son resim soldan 2. bujiyi besleyen bobini, yakıt püskürten LPG enjektörünü markaja al. 

Diğer 3 bujiden biraz daha fazla hırpalanmışa benziyor. 

Erken müdahale subap kurtarır.

4 nolu silindir. O aklımda. Lpg bakımında enjektöre baktıracam. Ama başka ne yapabilirim ki? Bobin testi oluyor mu? Ya da buji kablolarını hiç değiştirmedim? 

bu arada fabrika çıkışı buji hangisi konusu ne oldu? Servis bana da bkr5e diyor. Siz iridyumda ısrar ediyorsunuz. Ben az önce mazda belçikaya şase no gönderdim. 

şase no’dan motor kodu motor hacmi belli değil mi? 

JMZBL14Z5O1 . . . . . . Son 6 rakamı sildim. Bu koda göre araç 1.4 ve z motor kodlu mu demek?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

mesela benim şaside z5 yazıyor ama kitapçıkta z6 yazıyor. wikipedia'da da 2003-2013 arası z6 motor yazıyor. ruhsatta motor kodu z6853927 yazıyor. kimi kaynaklarda da 1.6 mzr yazıyor. çözemedim gitti.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benim aracın şaside Z2 diye devam ediyor bence şasi bu konuda fikir vermez. Motor kodu daha sağlıklı bende de Z6 ile başlıyor 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

z motor ailesi z5, zl, zm motorlarını barındırıyor.

mzr motor ailesi zj, zy, z6, l8, lf, l3 motorlarını barındırıyor. böyleymiş

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir saat önce, tansu87 :

4 nolu silindir. O aklımda. Lpg bakımında enjektöre baktıracam. Ama başka ne yapabilirim ki? Bobin testi oluyor mu? Ya da buji kablolarını hiç değiştirmedim? 

bu arada fabrika çıkışı buji hangisi konusu ne oldu? Servis bana da bkr5e diyor. Siz iridyumda ısrar ediyorsunuz. Ben az önce mazda belçikaya şase no gönderdim. 

şase no’dan motor kodu motor hacmi belli değil mi? 

JMZBL14Z5O1 . . . . . . Son 6 rakamı sildim. Bu koda göre araç 1.4 ve z motor kodlu mu demek?

Benim aracın fabrika çıkış bujisi fomoco iridyum. Muadilleri konuda mevcut.

Bobin değil de, enjektör fazla püskürtüyor gibime geldi. LPG bakımında enjektorleri bi temizlettir.

Buji kablosu yok, bobinlere gelen kablolar var. Ömürlük. 

Bobin testi yapılır da, önce bir temizlik.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

42 dakika önce, quiteguide :

Benim aracın fabrika çıkış bujisi fomoco iridyum. Muadilleri konuda mevcut.

Bobin değil de, enjektör fazla püskürtüyor gibime geldi. LPG bakımında enjektorleri bi temizlettir.

Buji kablosu yok, bobinlere gelen kablolar var. Ömürlük. 

Bobin testi yapılır da, önce bir temizlik.

lpg 1 denen bujiyi denediniz mi? nikel bujinin 1.1 tırnak aralığını eğerek 0,8 civarına çekince düşük devirde devir artıyor fakat ses artıyormuş. @Mutlu Tekir böyle demişti. lpg laserline bujisinde de bu olur mu?

lpg bakımında baktıracağım. tşkler uyarı için

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 dakika önce, tansu87 :

lpg 1 denen bujiyi denediniz mi? nikel bujinin 1.1 tırnak aralığını eğerek 0,8 civarına çekince düşük devirde devir artıyor fakat ses artıyormuş. @Mutlu Tekir böyle demişti. lpg laserline bujisinde de bu olur mu?

düşük devirde tork artıyor, motor sesi de bir miktar artıyor. Çünkü avansı geriye çekiyorsun. En güzeli orijinal şekilde olanı boşver. aracın önerdiği bujiyi al geç gitsin. Sanki 105 hp 4 ileri 13 sn 0-100 ü olan kağnı daha mı hızlanacak yooo.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

39 dakika önce, Mutlu Tekir :

düşük devirde tork artıyor, motor sesi de bir miktar artıyor. Çünkü avansı geriye çekiyorsun. En güzeli orijinal şekilde olanı boşver. aracın önerdiği bujiyi al geç gitsin. Sanki 105 hp 4 ileri 13 sn 0-100 ü olan kağnı daha mı hızlanacak yooo.

Şimdi kağnı olur tabi 😂

Rav 4 ü Cvt şanzıman yüzünden sattım. Devri 6500 e sabitleyip gitmesinden nefret ediyordum.  Düşük devirde de tren gibi gidiyor 😂

• Haha 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

5 dakika önce, Mutlu Tekir :

aracın önerdiği bujiyi bulamadık ki. bkr5e veya 6e-11 bk modeller için yazıyor. ngk ve denso sitesinde böyle. yine denso ve ngk kataloğunda mzr z6 motor için iridyum yazıyor. yani bl kasa 09-11 modeller için direkt iridyum yazılmış.

ngk almanya ve ingiltere lpg 1 bujisini farklı kabul ediyor yani ingiltere lpg 1'i önerirken almanya önermiyor.

ortada tam bir karmaşa var yani. biz aslında doğru bujiyi kullanmıyor olabiliriz. 

nikel bujide tırnağı küçültünce belki ses artıyor ama lpg 1 bujisi daha farklı iletkenliğe sahip acaba onda ne oluyor?

tabi lpg ayarı da devreye giriyor. bi de ayar yaptırmak var işin ucunda

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

12 dakika önce, tansu87 :

Yok denemedim.

Buji mevzusunda, Boschun iridyumdan çekiş olarak hiç memnun kalmadım, depoda yatıyor. Tırnak aralığı mevzusu.

Nikel bujiler de önceki konularda yazdığım durumlar oluştu. Onlarda depoda yatıyor.

Şu an araçta, konuda geçen densonun iridyumu var, 1.1 mm tırnak aralıklı. 

50k-60k daha sorunsuz ateşlemesini umuyorum. 

24 dakika önce, Mutlu Tekir :

Cvt su koyuversin (Allah gecinden versin) o zaman görürüm seni.

Bir de bu ne ya scooter gibi. His yok, kükreme yok. :)))

Şaka maka kazasız, belasız, sorunsuz kullanman dileğiyle.

• Beğen 1
  • Haha 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

@quiteguide

denso'nun son kataloğu böyle. sizin kullandığınız SK16PR-E11'yi 09-14 arası 105'likmodelleri için öneriyor. bk kasa için de 03-06 makyajsız kasa için iridyum yani SK16PR-E11'yi önerirken makyajlı bk için nikel öneriyor.

dediğiniz gibi ngk bl için direkt iridyum diyor.

kararsız kaldım. ngk iridyum mu, denso iridyum mu yoksa ngk 1 lpg bujis mi bilemedim. ucuz da deiller ki deneyeyim atayım çöpe

Ekran Alıntısı.JPG

Ekran Alıntısı1.JPG

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Nikele devam et. Masraf yapma.

Ateşleme sistemin (bobinler) iridyuma uyumlu, belki pek fark edemediğimiz performans için, belki %2-3 daha az yakıt tüketimi için belki de daha uzun ömürlü kullanım için fabrika çıkış bujin iridyum.

Bunu bil, yeter.

• Beğen 1
  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir saat önce, quiteguide :

Yok denemedim.

Buji mevzusunda, Boschun iridyumdan çekiş olarak hiç memnun kalmadım, depoda yatıyor. Tırnak aralığı mevzusu.

Nikel bujiler de önceki konularda yazdığım durumlar oluştu. Onlarda depoda yatıyor.

benım 45 bın oldu denso hıc bı sıkıntı yok haftaya sökturup baktırcam bujıler ne alemde :D

Senın kullandıgın ngk bkr5eIX mi yoksa yenı taktıgın denso sk16pre11 mu arada.

Bı fark var mı

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

7 saat önce, ozgur35 :

benım 45 bın oldu denso hıc bı sıkıntı yok haftaya sökturup baktırcam bujıler ne alemde :D

Senın kullandıgın ngk bkr5eIX mi yoksa yenı taktıgın denso sk16pre11 mu arada.

Bı fark var mı

Ngklar sizlere ömür. Tırnak aralıkları iyice açılmış. LPG ile 70-80 k yaptık heralde.

Fark var.

Ngk'nin sarı kutup başı daha yakışıklı duruyordu. Premium havası veriyordu :))

Şaka maka, made in japan NGK varsa ilk tercihim o olur. Densolar da Endonezya yazıyordu galiba. 

• Beğen 1
  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

20 saat önce, tansu87 :

aracın önerdiği bujiyi bulamadık ki. bkr5e veya 6e-11 bk modeller için yazıyor. ngk ve denso sitesinde böyle. yine denso ve ngk kataloğunda mzr z6 motor için iridyum yazıyor. yani bl kasa 09-11 modeller için direkt iridyum yazılmış.

ngk almanya ve ingiltere lpg 1 bujisini farklı kabul ediyor yani ingiltere lpg 1'i önerirken almanya önermiyor.

ortada tam bir karmaşa var yani. biz aslında doğru bujiyi kullanmıyor olabiliriz. 

nikel bujide tırnağı küçültünce belki ses artıyor ama lpg 1 bujisi daha farklı iletkenliğe sahip acaba onda ne oluyor?

tabi lpg ayarı da devreye giriyor. bi de ayar yaptırmak var işin ucunda

Bkr5e11 kullandım sıkıntısız. Çok takılıyorsun. :) istiyorsan iridyum tak. Ama Adem usta önermiyor.

20 saat önce, M.E.G :

Şimdi kağnı olur tabi 😂

Rav 4 ü Cvt şanzıman yüzünden sattım. Devri 6500 e sabitleyip gitmesinden nefret ediyordum.  Düşük devirde de tren gibi gidiyor 😂

Yok be abi o zaman da kağnı diyordum ki. :)

Valla mazdanın sportifliği ve sertliği sonrası çok iyi geldi. 

Dipgazda en dipteki butona kadar diplemezsem sanal olarak vites atıyor gibi yapıyor. 

Düşük devir olayını çok seviyorum 110 ile 2000 devirde gidebilmek mükemmel bir his. :)

2013 rav4 2.0 ı kullanmıştım çok sevmiştim o zaman. Hala da hayalimdir. :)

20 saat önce, quiteguide :

Yok denemedim.

Cvt su koyuversin (Allah gecinden versin) o zaman görürüm seni.

Bir de bu ne ya scooter gibi. His yok, kükreme yok. :)))

Şaka maka kazasız, belasız, sorunsuz kullanman dileğiyle.

Valla abi Allah korusun. Ağzından yel alsın, aman şeytan kulağına kurşun de. :D

Valla 2010 yılından beri kullanıyor ve sıkıntı yok genelde. Ben de şanzıman için garanti uzatımı almayı düşünüyorum. 

2000 devir le 110 km hız yapabilmek güzel birşey. Konfor insanıymışım ben onu farkettim. Daha sakinleştim. :)

Sağolasın abi. Valla mantık evliliği oldu ama sevdim sonradan. :D

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Tekrar, kazasiz, belasiz, sorunsuz kullanman dileğiyle @Mutlu Tekir

Fiyat/fayda olarak ülke şartlarında sahip olunabilecek en mantıklı 0 km, japon sedan, tartışmasız.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

29.01.2020 at 19:25, tansu87 :

Sökmüşken değiştim. Ölçümü yaptık. Bi tanesi 12 çıktı. Diğerleri 11. Anlamı ne? 

bir de ngk’nın lpg 1 Laserline Bujisini denemeli miyim? Lpg için olan. Tırnak aralığı 6-8 olan. İyi diyorlar ama fiyatı pahalı. 

Anlamı o buji daha fazla aşınmış demek ama 11-12 çok da önemli değil. Her ateşlemede çok az miktar da olsa orta-içerideki elektrolitten parça kopar. Bu iridyummuş konvansiyonel bujiymiş farketmez. Ben gözlerimle gördüm keşke fotoğraflasaydım. İnternette benzer foto bulamadım. "Buji Eskimesi" nin sebeplerinden biri budur. Hatta eskiler direk bujiyi söker eğer çok sıkıntı yoksa sentille aralığı ayarlar takarmış. İridyum buji konusunda da biri 20 bin biri 100 bin gidiyor. 

Geçmiş olsun. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...
18.04.2019 at 00:36, quiteguide :

Satıcı doğru söylemiş. Esnaf adammış.

2015 de adını hatırlamadığım bir yetkili servisi aradım, iridyum buji almak istediğimi söyledim. Eleman 'ateşleme sisteminiz uygun değil, gerek yok' dedi. 

Ben yinede ali.den bkr5eix getirtip kullanmıştım ve bu bujiden aldığım verimi başka hiç bir bujiden alamadım. Temizledim hala da kullanıyorum. Bu süreçte ngk ve densonun uyumlu olduğu iddia edilen normal bujilerini kullandım, kullandım attım. Bosch iridyum da kesmedi.

İsteyen istediği bujiyi kullanmakta özgür ama şunu kabul etmek lazım ki bu aracın fabrika çıkış bujisi iridyum ve ateşleme sistemi de ona göre uygun. 

Bahsettiğim araç 01.06.2009-01.11.2011 arası üretilen BL kasa MZR 3.

Denso ya göre 2011'den sonra üretilen araçlar için normal buji uygun öncesi için uygun değil.

Ngk'ya göre bütün BL kasa MZR'ler iridyum kullanmalı. Tırnak aralığı benzinde 1.25mm, LPG de 1.1 mm olmalı diyor.

Aracım 2010 model & LPG kitim sıvı sistem olduğu için bizi iridyum bujiden başkası kesmiyor. 

Sanırım normal buji regulatorlu sistemi kaldırıyor sorun olmuyor, ama sıvı kitte basınçtan ve sıvı gazdan dolayı kararlı & sağlıklı ateşleme yapamıyor. İridyum da burada devreye giriyor.

IMG_20190417_232621.jpg

Screenshot_2019-04-17-23-22-01-960_com.android.chrome.jpg

Konu içinde başka bir mesajda da, ilk aldigim süreçte yetkili servis bakımlı araçtan Fomoco iridyum buji çıktığını söylemiştim.

Ben bu alıntı yaptigim mesajdakileri dedim, diyorum @tansu87

ISR6E13 bu ne onu da anlamadım.

Sistemde görülen buji ne? Fabrikada takılan buji ne? Aynı olan buji hangisi?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...