Jump to content

Renesis Rotary Motoru

Guest axela
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Şu rotary fotolarını gördükçe boşuna uğraşıyoruz diyorum kendi kendime... Niye yurtdışında değiliz k? Efendi gibi rotarymizi alıp da taksak kaputumuzun altına :D

iyi forumlar...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 ay sonra ...
  • Yanıt 154
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

• Fotifoti

9

• domestos

9

• mtutun

45

• Revivo73

21

Çok güzel yazılar iletilmiş. Üstüne birkaç şey de ben ekleyeyim.

Öncelikle RX-8'de kullanılan motor yağı üzerine: Mazda dexelia yağı mineral değil, sentetik. Ancak RX-8 motoru iç aksamına tamamen uygun bir sentetik (tabi ki!) ve ben şahsen Dexelia'yı tercih etmiyorum.

... Bu sebeple bu yağın da koruma görevini icra ettikten sonra, mükemmelen yanarak, kalıntı bırakmadan egzoz üzerinden tahliyesi gerekir. Bu durum 2 hassas konu ortaya çıkartır;

1- Wankel motorlarda doğal, mineral yağ (yani sentetik veya yarı sentetik olmayan) kullanımı çok önemlidir. Bu yağ organik olduğundan daha iyi yanar ve daha az artık bırakır. ...

da doğrulandığı gibi, 100% mineral yağ olan ELF 15W40 kullandım. Yaz yaklaştığı için sıcaktan inceleceği için bir üst viskosite olan 15W40 'ı tercih ettim, motor performansında çok az düşüşe karşılık daha iyi koruma sağladığı için. Dexelia 5W30 daha ince ve performansa yönelik bir yağ. ELF'in kutusunda API: SL onayı var. Bu arada Dexelia kutusunda "TOTAL Lubricants" yazar, yani asıl üreticisi TOTAL'dir.

Benim aracı aldığımda üstünde Dexelia 5W30 yağ vardı ve 1600km'de yarım litre kadar tüketiyordu ki bu tam normal değer. ELF'in tüketim değerini tespit için yeterli km henüz yapmadım.

-------------------

Double Wishbone süspansiyon süper yol tutuşa sahip, RX-8 için özellikle isabetli tartışmasız mükemmel ayarda bir sistem.

Ancak bir tek ufak dezavantajı dikkatimi çekti (kelimenin gerçek anlamında dezavantaj değil aslında) Dağ yolları gibi hem küçük daire şeklinde viraj hem de yolun sağdan sola (veya tam tersi) eğimli olduğu yollarda RX-8 ile hızla geçtiğimde tekerleklerin ciddi bir direnç gösterdiğine tanık oldum. DW süspansion o şekilde viraj ve eğime uyum sağlayamıyor. Aynı virajları Ford Fiesta ile daha yüksek hızda sorunsuz dönebilmiştim.

Ancak tabi bu tamamen DW yapısı gereği oluşan bir sonuç. RX-8 ile hep virajlı ve eğimli yollara çıkacağız o yollarda spor kullanacağız diye bir kaide de yok :)

---------------------

Wankel motor, yapısı ve performansı gereği daha çok benzin tüketiyor. Ancak her Allah'ın günü kullanırsanız bu sorun tabi. Kendim az kullanarak bu sorunu çözdüm, başka çözüm yolu yok. Her gün işe git gel ve hafta sonu gezmeleri için de kullanınca aylık 500TL benzin parasını rahatlıkla geçebilirsiniz ki bu benim için yüksek. Şu anki aylık benzin ortalamam 200TL ve fırsat oldukça bayağı bir spor kullanıyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Çok güzel yazılar iletilmiş. Üstüne birkaç şey de ben ekleyeyim.

Öncelikle RX-8'de kullanılan motor yağı üzerine: Mazda dexelia yağı mineral değil, sentetik. Ancak RX-8 motoru iç aksamına tamamen uygun bir sentetik (tabi ki!) ve ben şahsen Dexelia'yı tercih etmiyorum.

da doğrulandığı gibi, 100% mineral yağ olan ELF 15W40 kullandım. Yaz yaklaştığı için sıcaktan inceleceği için bir üst viskosite olan 15W40 'ı tercih ettim, motor performansında çok az düşüşe karşılık daha iyi koruma sağladığı için. Dexelia 5W30 daha ince ve performansa yönelik bir yağ. ELF'in kutusunda API: SL onayı var. Bu arada Dexelia kutusunda "TOTAL Lubricants" yazar, yani asıl üreticisi TOTAL'dir.

5w-30 Dexelia yanılmıyorsam sentetik değil. 15w-40 çok kalın gelecektir, daha iyi koruma sağladığına emin misiniz?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Dexelia Total tarafından Mazda için üretiliyor, doğru. Ayrıca mutlaka sentetik olanları da vardır. Ancak RX-8 için tavsiye edilen ve kullanılan mineral yağ, sentetik değil. Zaten sentetik yağın kullanımı da doğru değil bu motorda. Bence yağlamaya bu kadar hassas bir motorda üreticinin tavsiye ettiği spec lerin dışında yağ kullanmak riskli, ama araç senin para senin...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ELF 15W40 kullanımını Amerikan RX-8 sitesinde (rx8club.com) gördüm. Biliyorsunuz dünyada RX-8'lerin en iyi bakıldığı ülke Amerika. Oradali RX-8 kullanıcılarının Dexelia'dan bahsetmeleri bile nadir, çeşitli marka başka yağ kullanıyorlar ve belirli bazı sentetik yağ kullananlar da var. Hepsinin ortak prensibi, kullandıkları yağın RX-8 motoru içindeki lastik aksamlara zarar vermemesi.

15W40 'ın bir üst sınıfı olan 20W50 kullanıldığına bile rastladım, ancak o iyice sıcak iklimlerin tercihi olsa gerek. 15W40 yağı geçen Nisan'da 5000km yağ değişimnde kullandım. Yaza girerken sıcak artışı ile birlikte zaten incelecek o. Sıcak günlerde daha yoğun kıvamıyla motoru daha iyi koruyacağına inanıyorum.

Son kullandığım Dexelia'nın kutusunun dibinde az yağ vardı, kapağını açıp kokladım kokusuzdu. Renksiz ve incecik bir yağ. Yemeklerde kullanılan mısır yağı gibi kıvamda.

ELF'in kutusunda kalan yağın koklayınca gerçek bir motor yağı kokusu geliyor. Kıvamı ve rengi ile de gerçek motor yağı izlenimi veriyor.

Şu anda aracım debriyajla ilgili y.dışından bir parça beklediği için fazla km yapmadım, 500km ancak yapmışımdır, yağ cubugunu cıkarıp baktım yağın rengi hafiften kahverengi olmuş onun dışında görünüşü aynı. Yağ içerdeki temizliği başarıyla yaparken kendisini muhafaza ediyor.

Bu gibi izlenimlerden dolayı bir üst sınıf viskositeli mineral yağ daha iyi korur diye düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Dexelia Total tarafından Mazda için üretiliyor, doğru. Ayrıca mutlaka sentetik olanları da vardır. Ancak RX-8 için tavsiye edilen ve kullanılan mineral yağ, sentetik değil. Zaten sentetik yağın kullanımı da doğru değil bu motorda. Bence yağlamaya bu kadar hassas bir motorda üreticinin tavsiye ettiği spec lerin dışında yağ kullanmak riskli, ama araç senin para senin...

Elimdeki Dexelia 5W30 kutusunun üstünde hiçbir yerde "Mineral" kelimesi dahi geçmiyor. Ayrıca yine bu siteden verilen bir linkte (http://www.oil-shop-uk.co.uk/acatalog/Dexelia.html) Dexelia 5W30 için "motor oil based on the most advanced synthetic oil technology" diyor yani resmen sentetik yağ, ancak kutusu üzerine yazmıyorlar nedense.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Elimdeki Dexelia 5W30 kutusunun üstünde hiçbir yerde "Mineral" kelimesi dahi geçmiyor. Ayrıca yine bu siteden verilen bir linkte (http://www.oil-shop-uk.co.uk/acatalog/Dexelia.html) Dexelia 5W30 için "motor oil based on the most advanced synthetic oil technology" diyor yani resmen sentetik yağ, ancak kutusu üzerine yazmıyorlar nedense.

bisi dicem, ELF de TOTAL'in degil mi? eger DEXELIA da TOTAL'in ise soforun gozleri ne renktir?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ABD pazarı insanların araçlarına en yanlış bakımı uygulama konusunda, bir internet dedikodusu peşinde gezme konusunda lider olan bir pazardır. İnsanlar marketten en iyi olduğuna inandığı parça ve sarf malzemelerini alarak, bakımlarını bile kendileri yapıyor. Çünkü paraları çok kıymetlidir... Bu sebeple RX-8'in adını kötüye çıkaran, en fazla motor ölümü yaşanan pazar ABD pazarıdır. Yine aynı sebeple Mazda sadece ABD'de bir Rotary motor revizyon fabrikası kurdu ve sadece ABD pazarına yönelik motor garantisini 8 yıla çıkardı. Bunun tek amacı aynı zamanda Dünya'nın en büyük otomobil pazarı olan ülkedeki imajını (RX-8'in) geri kazanmaktı.

Mazda RX-8 için ısrarla Dexelia 5w30 önerirken, Amerikalıların başka yağları ısrarla kullanması garip. Buna rağmen büyük pazar oldukları için, bir de garantileri 8 yıla çıkartılıp, ödüllendiriliyorlar.

Bu arada şimdi dolabımdaki Dexelia ultra 5w30 kutusuna baktım. Mineral yazmadığı gibi, yarı sentetik ya da sentetik de yazmıyor üzerinde. Yanılmıyorsam, kullanma klavuzunda bu konuda tavsiye vardı. Bir müsait zamanda bakar, burada yazarım.

ELF 15W40 kullanımını Amerikan RX-8 sitesinde (rx8club.com) gördüm. Biliyorsunuz dünyada RX-8'lerin en iyi bakıldığı ülke Amerika. Oradali RX-8 kullanıcılarının Dexelia'dan bahsetmeleri bile nadir, çeşitli marka başka yağ kullanıyorlar ve belirli bazı sentetik yağ kullananlar da var. Hepsinin ortak prensibi, kullandıkları yağın RX-8 motoru içindeki lastik aksamlara zarar vermemesi.

15W40 'ın bir üst sınıfı olan 20W50 kullanıldığına bile rastladım, ancak o iyice sıcak iklimlerin tercihi olsa gerek. 15W40 yağı geçen Nisan'da 5000km yağ değişimnde kullandım. Yaza girerken sıcak artışı ile birlikte zaten incelecek o. Sıcak günlerde daha yoğun kıvamıyla motoru daha iyi koruyacağına inanıyorum.

Son kullandığım Dexelia'nın kutusunun dibinde az yağ vardı, kapağını açıp kokladım kokusuzdu. Renksiz ve incecik bir yağ. Yemeklerde kullanılan mısır yağı gibi kıvamda.

ELF'in kutusunda kalan yağın koklayınca gerçek bir motor yağı kokusu geliyor. Kıvamı ve rengi ile de gerçek motor yağı izlenimi veriyor.

Şu anda aracım debriyajla ilgili y.dışından bir parça beklediği için fazla km yapmadım, 500km ancak yapmışımdır, yağ cubugunu cıkarıp baktım yağın rengi hafiften kahverengi olmuş onun dışında görünüşü aynı. Yağ içerdeki temizliği başarıyla yaparken kendisini muhafaza ediyor.

Bu gibi izlenimlerden dolayı bir üst sınıf viskositeli mineral yağ daha iyi korur diye düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Amerika RX-8 'e çok iyi bakılan yer diye Avrupalılar söylüyor. RX-8'le ilgili birşey araştırırken PistonHeads adlı forumda gördüm linki şurada: RX-8 @ PistonHeads İfade de şöyle: it is not uncommon in the US to see rotaries last over 150k miles, but the US is a huge car culture that is very hands on with them, so the average owner puts more TLC into their car than the average UK owner. For example, a typical UK owner will have their cars serviced at the dealer according to the service manual, whereas a typical US owner will service their car much more frequently. A lot of new cars have oil change intervals which are now as much as 10k-15k miles, but a US owner will likely service the car every 3k miles out of habit.

Amerika'da 150bin MİL 'den fazla dayanan RX-8 görmek hiç seyrek değil diyor. 150bin Mil 250bin km yapar çok iyi rakam.

Ve aynı sitede veya başka yerde Avrupa'daki RX-8'ler için crap ("işe yaramaz moloz yığını") gibi bir ifadenin kullanıldığını da hatırlıyorum, hatta o yüzden Almanya'da ve özellikle İngiltere'de RX-8 fiyatları çok düşük olduğunu da söylüyorlar. İngilterede RX-8 5.000 sterlin altına var hakkaten. Fakat Amerika'da durum öyle değil. Bu durumda Amerika'da RX-8'e çok daha titiz bakılıyor diye düşünüyorum.

Bu arada video Amerikan galiba fakat tam doğru şekilde gereklilikleri anlatmış.

Dexelia'da mineral yazamaz cunku mineral değil abi :) Sentetik te yazamaz cunku yazsa yüzbinlerce RX-8 kullanıcısı arasında "hani sentetik kullanmamak gerekiyordu" diye bir yıgın muhabbet olacaktı. O yüzden Dexelia 5W30 deyip işin içinden sıyrıldılar. Bursa'da Dexelia'nın 5LT 'lik kutusu 180TL. Made in France. Aldığım ELF Türkiye üretimi ve 4LT'lik kutusu 45TL. Fiyat farkı azımsanacak gibi değil.

Amerika'yla ilgili son bir deneyimimi daha aktarayım: Benim RX-8 119bin km'de old için debriyaj üst silindiri bitti. Bursa Mazda Y. Servisinde sordum sıfırı 270TL, Belçika'dan getirtmesi 2 hafta. Almanya eBay'de €28 + kargo ancak Türkiye'ye hiçbiri göndermiyordu. Amerika eBay'de sıfırını $48+$23 u.arası kargoya aldım, Amerika Türkiye'ye 12 gün için gönderdi! Amerika'nın dünyanın en büyük ülkesi olmasının sebebi var yani.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Dediğim gibi, araç senin, para senin, görüş senin. Bize ancak saygı duymak kalıyor...

Güle güle, güzel günlerde kullan.

Teşekkürler. Yanlız rx-8 'le ilgili görüşler bana ait değil; çoğu geçtiğimiz Ocak-Şubat aylarında araçla çok çıkmadığım gecelerde rx8club.com 'dan edindiğim bilgiler ve bizzat Mazda'nın ingilizce RX-8 el kitabında yazan şeylerin sonucu.

Which oil to use kısmında RX-8 için önerilen onca marka yağ (Castrol, Valvoline, Mobile 1, Pennzoil, Royal Purple, Peak, Quaker State, Shell, Motorcraft, Mobile Super) arasında Dexelia geçmiyor.

RX-8'in kullanım kitapçığında da "etiketinde SL veya  ILSAC kalite onayı bulunmalıdır"  diyor onun dışında başka birşey demiyor.  ELF ve baktığım diğer marka olan Mobil 1 mineral yağlarda SL onayı zaten vardı. İkisi de Türkiye üretimiydi ve fiyatları da aynıydı, ELF'i seçtim :)

mxzzc.png

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bisi dicem, ELF de TOTAL'in degil mi? eger DEXELIA da TOTAL'in ise soforun gozleri ne renktir?

Adaş mtutun abiyle fazla mı takılıyosun yada rakipsin sanırım :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

mtutun, bu sitedeki RX-8'le ilgili en güzel yorumlara sahip. Bu sitenin yeni ziyaretçisiyim ve yorumlarında geçen "spor araç ile sportif görünümlü araç" ayrımını beğenerek okudum. Öyle bir yorum ki, yarın öbürgün RX-8'im için satış ilanı verecek olsam RX-8'i akılda kalıcı şekilde anlatmak için kullanabileceğim türde bir ifade.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

mtutun, bu sitedeki RX-8'le ilgili en güzel yorumlara sahip. Bu sitenin yeni ziyaretçisiyim ve yorumlarında geçen "spor araç ile sportif görünümlü araç" ayrımını beğenerek okudum. Öyle bir yorum ki, yarın öbürgün RX-8'im için satış ilanı verecek olsam RX-8'i akılda kalıcı şekilde anlatmak için kullanabileceğim türde bir ifade.

Keşke o güzel yorumlarını yüz yüze muhabbet ortamında dinleyebilseniz... Onur gibi hemen çırağı olmak isterdiniz...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Keşke o güzel yorumlarını yüz yüze muhabbet ortamında dinleyebilseniz... Onur gibi hemen çırağı olmak isterdiniz...

Cesedimi cignemeden kimse onun benden baska ciragi olamaz. kan cikar kan. bizim aramizda usta-cirak otesi murid-mursid iliskisi var. arabami satip rx-8 alicam o derece.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Cesedimi cignemeden kimse onun benden baska ciragi olamaz. kan cikar kan. bizim aramizda usta-cirak otesi murid-mursid iliskisi var. arabami satip rx-8 alicam o derece.

Abbbowww !!

Gaçın gaçıııın...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

iş oraya vardı yani!emin ol adaş seni ulaşman gereken noktaya en hızlı bi şekilde ulaştıracaktır :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...