Jump to content

Renesis Rotary Motoru

Guest axela
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

• Yanıt 154
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

• Fotifoti

9

• domestos

9

• mtutun

45

• Revivo73

21

mtutun, yazınızın tamamını ilgiyle okudum ve ana konu olarak "Mazda RX-8 için ne diyorsa  ona bakılmalı" diyorsunuz. Ona itirazım yok. Benden önceki sahipleri nitekim, öyle yapmışlar ve iyi ki de öyle yapmışlar, çünkü o sayede aracın mekanik aksamı ve motore son derece iyi durumdaydı. Motor 29bin km'de fakat sıfır gibi çalışıyordı. 5bin 'de bir Dexelia 5W30 ile yenilemişler, belli bir km'de yağa bakıp eklemişler.

Bu noktada benim yegane olay, RX8club.com 'da belki yüzlerce RX-8 kullanıcısının kullandığı ve tavsiye ettiği yağ kullanmak, hepsi bu... RX8club.com forumda gönderileri olan ve birçok rotary motor açmış , revize etmiş bir kişi gönderisinde, 15W40 ile 5W30 Dexelia kullanan RX-8 motorları açtım arada fark göremedim diyor. Aynı forum başlığında 15W40'ın RX-8'i daha iyi koruduğu da belirtiliyor.

Ancak RX8club'ta başka bir sayfada ilginç bir şeyden daha bahsediliyor: http://www.rx8club.com/series-i-tech-garage-22/renesis-oil-pressure-discussion-dealer-tech-183519/

Diyor ki rotary'de önceden 15W40 kullanılırken, artık 5W30 tavsiye edilmeye başlandı, sebebi ise daha fazla MPG (miles per galoon, yakıt sarfiyatı) ve daha düşük emisyon. RX8club.com'daki üyelerin bir kısmı ta 80'li yıllardan beri rotary motor kullanan, tamir eden kişiler. Benim olay, o gönderileri de inceleyip ona göre yağ seçmek. MAzda'da RX-8 motorundan en sorumlu kişiye email atıp sorulsa "gündüz 40 dereceye kadar varan sıcaklıktaki Bursa şehrinde TOTAL üretimi 15W40 API:SL 100% mineral yağ kullanıyorum" denilse cevap ne olacaktır. Acaba bir e-mail atıp sorsam mı diye düşünmeye de başladım şimdi...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sorun artık biz de öğrenelim madem :) rxclub'un ne kadar güvenli olduğunu da öğrenmiş olursunuz hem .

Sent from my iPhone using canım Tapatalk

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mazda USA'ya sordum (Mazda Japonya'nın sitesinde müşteri soru formu yoktu)

Soru formunda sadece amerika old için Kaliforniya'daki Santa Rosa şehrinden adres gösterdim , o yüzden bana en yakın Mazda Satıcısı "HANSEL MAZDA" nın adres ve telefonunu vererek oraya danışmamı söylediler. Telefon açıp sorabilirdim ama İngilizceme o kadar güvenemem.

Dolayısı ile tilkinin dönüp dolaşcağı yer misali yine RX8Club'a döndüm, orada kullandığım yağın özellikleri ve linki ile, geçenlerde açılmış olan I know I know oil again başlıklı konuya yazdım. Cevaben olumlu şeyler geldi. Kullandığım yağın RX-7'de en çok kullanılan türde yağ olduğunu öğrendim. RX-8 motoru konusunda uzman olan RIWWP adlı moderatörden de bir tepki gelmedi. Dolayısı ile kullandığım yağ motoru en iyi koruyan yağlardan birisi....

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Revivo,

RX-8'de kullanılacak yağ için ABD pazarından sorumlu Mazda USA'den ya da ABD'deki bir kullanıcıdan tavsiye alman kadar yanlış bir şey olamaz. Her otomobil üreticisi her pazar için farklı yağlar tavsiye edebilir, o ülkenin ısı ve diğer iklim koşullarına göre. Ve hatta büyük ülkelerde kuzey ve güney gibi farklı bölgeleri için de farklı yağlar tavsiye edebilir. Ve bildiğim kadarıyla da RX-8 için ABD ve Avrupa'da tavsiye edilen yağlar farklıydı.

Senin fikirlerine güvendiğin arkadaş, sadece bir forum üyesi RX-8 kullanıcısı. Karşı görüşte de yüzlerce insan olabilir forumlarda.

Mazda RX-8'in orijinal kullanma klavuzunda açıkça belirtiyor ki, bizim ait olduğumuz Avrupa pazarında RX-8 için 5w-30 ve özellikle de Dexelia marka tavsiye ediyor. İkinci olarak da (büyük ihtimal 5w-30 bulunamadığı koşullarda) alternatif olarak 10w-30 tavsiye edilmiş. Yalnız tekrar tekrar vurguluyorum ki, ilk tavsiye 5w-30 ve ısı şemasına bakınca da ısı aralığının 10w-30'dan daha geniş bir bant olduğu görülüyor. Bu sebeple 5w-30 Dexelia mutlaka kullanılmalı diye düşünüyorum ki, ülkemizde mevcut.

Aynı dökümanda Avrupa dışı pazarlardaki yağ tavsiyeleri de var. Burada senin kullandığın 15w-40 yağa baktığımızda görülüyor ki, Mazda Dexelia 5w-30'a göre yüksek ısı performansının aynı olduğu, ancak soğuk havalarda onun kadar başarılı olamadığı, kısaca daha dar aralıklı bir yağ olduğu görülüyor.

Ayrıca burada sadece yağlama kapasitesine yani ısıl farklardaki motor yağı viskozitesine konsantre oluyorsun. Unutuyorsun ki, RX-8 motorundaki yağlamanın, pistonlu motorlardaki ile hiçbir alakası yoktur. RX-8'de yağ benzin enjektörüne benzer bir yağ enjektörü ile gömleğe püskürtülüyor. Yani buradaki konu sadece motorun değişik ısılarda yüzeylerde film oluşturabilme ve bunu koruyabilme kabiliyeti değil sadece, doğru şekilde ve doğru zamanda, doğru miktarda, doğru pulvarizasyon ile yağın bloğa eşit şekilde ulaştırılabilmesidir de... Nereden biliyorsun motor için yağlamanın en önemli olduğu ilk soğuk anlarda 15w-40, enjektörler tarafından mükemmel pulvarizasyonda püskürtülmeye uygun olacak??? Hele ki, senin motorda 2 yağ enjektörü var ki, 3 enjektörlü ve güçlendirilmiş yağ pompalı makyajlı serilere göre yağlama daha da hassas.

Şimdi adı neydi RMVNM mi nedir???? Çok güvendiğin ABD'li kullanıcıya sen bir sor lütfen? O kadar çok biliyorlardı madem Amerikalılar bu işi, neden Dünya'daki yağ ve bakım bazlı motor bitirme olayları rekoru kendilerinde? Ve bir de şunu sor o uzman arkadaşa lütfen? Neden Mazda sadece ve sadece ABD pazarında motor revizyon fabrikası kurdu? Motor garantisini 8 yıla çıkardı RX-8'in prestijini kurtarmak için? Mazda diğer müşterilerine aynı önemi vermiyor mu acaba? Ya da diğer pazarlarda üreticinin tavsiyelerini takip etme oranı yüksek, kafasının dikine inatla gitme oranı düşük de bu sebepten dolayı motor bitme oranı çok daha düşük mü??? Yani bir tek Amerikalılar bu işi çok iyi biliyor da, Dünya'nın geri kalanında bu araç için ABD'dekinin onda biri kadar yağ tartışması yok!

ABD pazarında iklim, nem, toz oranları, kullanılan yakıtın kalitesi, oktanı bize göre çok farklı. Ayrıca orada bu motorun 192 bg versiyonları da mevcut. Adamların kullandığı yakıt 87 oktan, Premium dedikleri yakıt 92-93 oktan geliyor.

Bir de senden bir ricam var. Lütfen yağ konusu hakkındaki sıra dışı fikirlerini bir özel başlıkta açıp konuşur musun? Çünkü ben bu başlığa çok ciddi bir emek harcadım ve diğer forumlarda da burayı referans veriyorum RX-8 düşünenlere. Ve hatta başka forumlardan benden izin bile alanlar oldu burada yazdıklarımı kopyalamak için. Bu başlığın rx8club.com'daki gibi herkesin kendi RX-8'ini sanki evde ürettiği tarz bir başlığa dönmesini istemiyorum.

Şimdiden teşekkürler.

post-7558-141695294915_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 4 hafta sonra ...

Autoblog.com sitesinin, Mazda'dan aldığı duyumlara göre, geliştirilen yeni wankel motor için, üç iyi, bir de kötü haberi var.

İlk önce iyi haberlerden bahsedelim;

* Yeni geliştirilen, "16X" diye adlandırılan wankel motor, RX-8'de kullanılan bir önceki motora göre, daha az yakıt tüketimi sağlayacak.

* Yüksek devirlerde oluşan yağ yakma olayı, büyük ölçüde azaltılmış.

*16X, yüksek torka sahip bir wankel motor olacak.

Kötü haber ise;

Bu motoru, dört gözle bekleyen Mazda severler, 2 yıl daha beklemek zorunda kalacaklar :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Autoblog.com sitesinin, Mazda'dan aldığı duyumlara göre, geliştirilen yeni wankel motor için, üç iyi, bir de kötü haberi var.

İlk önce iyi haberlerden bahsedelim;

* Yeni geliştirilen, "16X" diye adlandırılan wankel motor, RX-8'de kullanılan bir önceki motora göre, daha az yakıt tüketimi sağlayacak.

* Yüksek devirlerde oluşan yağ yakma olayı, büyük ölçüde azaltılmış.

*16X, yüksek torka sahip bir wankel motor olacak.

Kötü haber ise;

Bu motoru, dört gözle bekleyen Mazda severler, 2 yıl daha beklemek zorunda kalacaklar :)

mustafa abi bir tur verecekse bekleriz :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Hm varmış  mavi link rengi olmadığı için fark etmedim.

Bu arada Renesiz motorda esasen sadece geometrik oranlarla oynayarak 16X motoru geliştiriyorlar. Krank milindeki eksantirik uzaklığı arttırarak torku yükseltiyorlar, motorun dikey uzunluğunu arttırarak ta yanma verimliği ve yakıt tüketimini iyileştiriyorlar. Hacmi 1308'den 1600'e çıkararak ta genel tork ve güç değerlerini yukarı taşıyorlar. Tüm bunları dengelemek için demir blokları aluminyum yapıyorlar.

Dikkat ederseniz motorun dayanıklılığı üzerine bir çalışma yok. Yani motorun en hassas bölgesi olan uç (apeks) segmanlar ve onları tutan yataklarla ilgili herhangi birşeyden bahsedilmemiş ki Wankel motorların en cok  bozulmasının sebebi oralar...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bizde atasözü vardır "Mazda bozulmaz, bozarlar" diye :) bana kullanıcının apeksinden gibi geliyor hep . Bir gün Mustafa abi rx'i bana satarsa deniycem :D bendeki 67bine geldi Lpg ile maşallah .  Rx'le kaç yaparım acaba :P

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bizde atasözü vardır "Mazda bozulmaz, bozarlar" diye :) bana kullanıcının apeksinden gibi geliyor hep . Bir gün Mustafa abi rx'i bana satarsa deniycem :Dbendeki 67bine geldi Lpg ile maşallah .  Rx'le kaç yaparım acaba :P

nazar boncuğunu takalım, maşallah abi  :nazar: darısı başıma  :dua:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben apeksleri hiç kullanmıyorum.

Bizde atasözü vardır "Mazda bozulmaz, bozarlar" diye :) bana kullanıcının apeksinden gibi geliyor hep . Bir gün Mustafa abi rx'i bana satarsa deniycem :D bendeki 67bine geldi Lpg ile maşallah .  Rx'le kaç yaparım acaba :P

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...