Jump to content

ELO gecikmeli iç aydınlatma rölesi takma

Mursel_Balci
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Merhaba arkadaşlar. aslında özel mesaj yoluyla bir arkadaşın sorduğu soruya cevap olarak yazmıştım. ama bayağı uzun olunca herkes faydalanır düşüncesiyle konu açmaya karar verdim.

Eski tip araçlarda tavan lambası sadece kapı butonlarına şase gelirse yanar kapıyı kapatıncada pat diye söner.
Yeni nesil araçlarda ise yavaşça aydınlanmaya başlayıp yavaşça söner. ayrıca kontağı açınca da yavaşça sönüp kontağı kapatınca da yavaşça tekrar yanmaya başlar.

Bunun için ELO firması bir röle geliştirmiş. kendilerini buradan tebrik etmek istiyorum. bayağı faydalı ürünler geliştiriyorlar. rölenin fiyatı ise 15 tl civarında makul bir ücretle satılıyor.

röleyi buradana alabilirsiniz.

bu röleyi bağlamak için
buradan faydalanabilirsiniz.

ben yine de nasıl bağlanacağı hakkında biraz bilgi vereyim.
rölenin bacakları üzerinde numaralar vardır.
bu numaralara göre
31 numara şaseye
30 numara sabit 12 volt (+)
15 Numara kontaktan gelen 12 volt

Geriye 2 adet uç kalıyor.
bu iki adet uç için tavan lambasına  giden kabloları bulmak gerekiyor. bunun için ön sol direkten pedalların olduğu kısma inen kablolara bakabilirsiniz. bunlardan tavan lambasına giden 2 adet kablo vardır. bu kablolardan birisinde sabit 12 volt vardır. diğer kablo ise şasedir. şase ise aracın kapılarındaki butonlara bağlıdır.
şase olan kabloyu bulup ortadan kesilecek.
31 s yazan yere butondan gelen kablo takılacak. 
31 l yazan yere ise tavan lambasına giden kabloya takılacak.

buraya kadar yaptıklarımızla aracımız kapıyı açınca tavan lambası yavaşça aydınlanmaya başlar. kontağı açınca yavaşça söner kontağı kapatınca yine yavaşça yanmaya başlar. aracı kapatınca da yavaşça söner.

bunu uzaktan kumanda sistemine dahil etmek için. butondan gelen kısma yani 31 s yazan kısma aracı uzaktan kumanda ile açınca şase verecek şekilde bağlantı yapmak gerekiyor.
Bunun için ya uzaktan kumandanın beyninden gerekli çıkışı bulmak gerekiyor ya da merkezi kilit rölesinden gerekli çıkışı bulmak gerekiyor. eğer aracınızın şöför kapısına sonradan takılmış bir merkezi kilit motoru varsa buna gelen kablolara bakılarak burdan da gerekli sinyal alınabilir.
Uzaktan kumanda sinyalini bulduktan sonra bunu ya röleyle yada diyotla takmak iyi olur. çünkü araç kapısını açınca sinyal aldığımız yere şase gidecek bu da çeşitli olumsuzluklara neden olabilir. ama röle yada diyot kullanırsak sıkıntı teşkil etmez.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Güzel ürünmüş. Fiyatı da hesaplı. İşten anlayan birinin 30 dakikasını almaz bağlaması diye düşünüyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mursel bey bende de 1990 model otomatik 626 var sizin projeleri yavas yavas inceleyerek benim aslana akuple edecegim insaallah. Sizden takildigim yerde yardim istesem olur mu? Oncelikle benin ic orta aydinlatma led olarak degistirilmis.bu gecikmeli reosta benim tesisata sizin dediginiz gibi baglasam gorev yaparmi?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mursel bey bende de 1990 model otomatik 626 var sizin projeleri yavas yavas inceleyerek benim aslana akuple edecegim insaallah. Sizden takildigim yerde yardim istesem olur mu? Oncelikle benin ic orta aydinlatma led olarak degistirilmis.bu gecikmeli reosta benim tesisata sizin dediginiz gibi baglasam gorev yaparmi?

ben de iç aydınlatmayı lede çevirdim sıkıntı çıkmaz çalışıyor. elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ben de iç aydınlatmayı lede çevirdim sıkıntı çıkmaz çalışıyor. elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Tesekkur ederim ilginiz icin sagolun
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

benim 91 626 kapılar kapanınca yavaşça sönüyor tavan lambası ve kapı lambaları orjinali böyle sanırım

Bizde 90 model vardı, aynen dediğiniz gibi sistem orijinalinde böyleydi.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

benimkinde sönmüyordu belki benim aracın sistemini bozmuş olabilirler bilmiyorum.

Olabilir bizimkiler orjinalmiş kapı kapandığında azalarak sönüyor ve kontak ışığı 30 saniye kadar yanık kalıyor

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

kontak ışığı bende de yanıyor orda problem yok ama azalarak sönmüyordu. peki kontağı kapatınca yanıyormu tekrardan yoksa kapıyı açınca mı yanıyor?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Kapıyla bağlantılı, arabaya biniyorum kapıyı kapatınca lambalar azalarak sönüyor kontaktaki yeşil ışın yanmaya devam ediyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...