Jump to content

Yağlama Sistemi Aldatmacası

Cherkess
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Yağlamalı lpg kiti benim arabama zarar verdi diye yazana rastlamadım. Şu ana kadar okuduklarım teoriden ibaret. Ancak mantıksal olarak kullanmamış olsamda ters bir durum yağlı lpg. Bana taktır deseler ben itiraz ederdim.

Yağlamalı kit motorumu kurtardı diyene de ben rastlamadım. Ancak piston erittiğini gören tamirci arkadaş var.

Ancak bu sistemi icat eden arkadaşlar bunu test etmeli. Yoksa hiçbir zaman aksini ya da gerçekliğini ispat edemeyeceğiz.

Biz de onlar gibi teoride bu işe el atarsak mantıksız ve Saçma olduğunu gayet rahat bir şekilde söyleyebiliriz.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yurtdışında da bir ara araştırmıştım. Net bilgiler bulamamıştım. Sadece Hollanda sitesinde broşürde faydaları vs yazıyordu.

Ayrıca o yanıcı madde nasıl yağlıyor, gerçekten teorik olarak anlamak zor. Hadi yağladı diyelim emme subaplarına faydası olur, egzos subapları zarar görmeyecek mi? O nedenle benim araçta da silverline vardı, ustam tavsiye etti, fakat ben istemedim, gaz ayarını zengin bıraktırdım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Motor neyle can bulur. Elbette gazla. Bende zengin gaz ayarını severim biraz fazla yakar ama zenginlediğinden bu yana motorun çalışması ve yolda çekişi gibi sorunlarım ciddi anlamda düzeldi.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

benim gaz ayarım her zaman zengin üstelik 10 sn de 1 damla şeklinde karbüratörün 1.boğazına denk gelen kısımdan "mazot" veriyorum 20.000 km yi geçtim hiç bir sorun yok üstelik memnunum herkese de tavsiye ederim mazot+lpg nin uyumlu olduğu bir çok makalede mevcut karar sizin 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Motor neyle can bulur. Elbette gazla. Bende zengin gaz ayarını severim biraz fazla yakar ama zenginlediğinden bu yana motorun çalışması ve yolda çekişi gibi sorunlarım ciddi anlamda düzeldi.

Zengin karışım performans sağlayabilir ama subap yakmayı kolaylaştırır. En temizi normal kalibrasyon.
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Zengin karışım performans sağlayabilir ama subap yakmayı kolaylaştırır. En temizi normal kalibrasyon.

Zengin karışım nasıl subap yakmayı kolaylaştırıyor? Fakir karışım diyeceğinizi sanıyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben yağlama kitini kullanmaya devam edip sonrasında iyi bir Mazda ustasına göreyim en iyisi eğer bir hasar verdiyse zaten belli olur 60000kilometre kullanıldı sonuçta eğer bir sorum çıkaracaksa yakındır zaten. Ustanın verdiği bilgiyi burada paylaşırım. Iki güne uzun yola çıkıyorum. Dönüşte bilgi veriyor olurum. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler arkadaşlar

Ben yağlama kitini kullanmaya devam edip sonrasında iyi bir Mazda ustasına göreyim en iyisi eğer bir hasar verdiyse zaten belli olur 60000kilometre kullanıldı sonuçta eğer bir sorum çıkaracaksa yakındır zaten. Ustanın verdiği bilgiyi burada paylaşırım. Iki güne uzun yola çıkıyorum. Dönüşte bilgi veriyor olurum. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler arkadaşlar

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

enjeksiyonluda da ayar tutmuyor. Subap yakmayı hızlandırır sözüne katılmıyorum motor belli bir dereceye kadar soğutulduğu sürece sorun yok bence.
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Zengin karışım nasıl subap yakmayı kolaylaştırıyor? Fakir karışım diyeceğinizi sanıyorum.

Zengin karışım = bol yakıt az hava

Fakir karışım = bol hava az yakıt

Zengin karışımda yakıt fazla olduğu için performans artar.

Fakir karışımda araç boğulur performans düşer.

1 birim benzine 1.17 birim LPG ayarı yapılır.

1 e 1 yapıldığında bu ayar sonuçta performans Düşüşü yaşanır çünkü LPG daha kolay yandığı için daha kısa Süren bir Ateşleme ve yanma Süreci olur. Bu oran 1.6 lara kadar çıktığında araç kurum yapar siyah duman atar. Bazı araçlar 1.4 lük bir değeri kaldırır ancak bu da arıza lambasının sıksık yanmasına ya da hiç sönmemesine sebep olur.

Gelelim subap yakma olayına daha önce de bahsettim yine tekrarlıyorum. Opel/Chevrolet ile ilk adını duyuran bu olay (özellikle 20/30 binde subap eriten Cruze larla duyulur oldu ) bu firmalar BRC ile anlaşmalıyken yoktu ne zamanki Landirenzo ile anlaştılar (ki brc ile olan anlaşmayı haksız yere Brc ye bir kaç motor ödettikleri için Brc bozdu) o zaman ortaya çıktı. Brc de zengin karışım olayı yoktu çünkü enjektör tetikleme Hızı gayet yeterliydi. Ancak landirenzo da enjektör tetikleme Hızı düşük kalınca kit zengin karışıma düşüyordu böylece subapları yakıyordu.

Yani fakir karışım demek istemedim Zengin karışım diyorum Israrla.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Hatanız var ama yanlış hatırlıyor olabilirsiniz. Subap yanmasının sebebi yüksek sıcaklıktır. Karışım fakirleştikçe silindir içi sıcaklık artar, COx emisyonu azalırken NOx emisyonu artar,zenginleştikçe de tam tersi.

Aracın çeşitli devirleri boyunca karışım

Sürekli oynar. Çoğu usta yolda ayar testi yapmadığı için rölantide güzel olabilen ayar 3bin devir sonrası aşırı fakirleşebilir. Aracımdaki silverline da da aynı böyleydi.

Zengin olduğunu sandığınız kitte de 2500-3000 devir sonrası karışım fakirleşiyordur. 4-5 bindevirde ise çok kullanıldıysa 20-30bin km götürebilmesi normaldir.

Bir diğer olasılıksa landinin enjektör tetikleme hızı düşük olduğundan yüksek devirlerde çok kullanılan motordaki emme zamanının kısalması (ihtiyaca doğru zamanda cevap verememesi) sonucu fakir karışıma düşmesi olabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Zengin karışım = bol yakıt az hava

Fakir karışım = bol hava az yakıt

Zengin karışımda yakıt fazla olduğu için performans artar.

Fakir karışımda araç boğulur performans düşer.

1 birim benzine 1.17 birim LPG ayarı yapılır.

1 e 1 yapıldığında bu ayar sonuçta performans Düşüşü yaşanır çünkü LPG daha kolay yandığı için daha kısa Süren bir Ateşleme ve yanma Süreci olur. Bu oran 1.6 lara kadar çıktığında araç kurum yapar siyah duman atar. Bazı araçlar 1.4 lük bir değeri kaldırır ancak bu da arıza lambasının sıksık yanmasına ya da hiç sönmemesine sebep olur.

Gelelim subap yakma olayına daha önce de bahsettim yine tekrarlıyorum. Opel/Chevrolet ile ilk adını duyuran bu olay (özellikle 20/30 binde subap eriten Cruze larla duyulur oldu ) bu firmalar BRC ile anlaşmalıyken yoktu ne zamanki Landirenzo ile anlaştılar (ki brc ile olan anlaşmayı haksız yere Brc ye bir kaç motor ödettikleri için Brc bozdu) o zaman ortaya çıktı. Brc de zengin karışım olayı yoktu çünkü enjektör tetikleme Hızı gayet yeterliydi. Ancak landirenzo da enjektör tetikleme Hızı düşük kalınca kit zengin karışıma düşüyordu böylece subapları yakıyordu.

Yani fakir karışım demek istemedim Zengin karışım diyorum Israrla.

Zengin karışımdan anlatmak istenilen şey aslında motora gereğinden fazla yakıt gereğinden az hava değil motorun rahat çalışabilmesi için gerekli olan kadar yakıt gerekli olan kadar hava yukardaki açıklamanda benzin ve lpg arasındaki farkı yazmışsın güzel ancak hava miktarında ne kadar bir düşüş olur yazsaydın bizde bilgi sahibi olurduk. burdada benzinde olması gereken ayarla lpg ye geçildiği an motor yorulacağı için yeni bir ayara ihtiyaç duyar. Bu ayarda bana göre fazla yakıt az hava değil fazla yakıt aynı oranda fazla hava. Sonuç tempolu çalışan bir sorunsuz motor yağını ve suyunu verdiğiniz sürece. Çok teknik yazmadım umarım.
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Normalde olması gerekenden fazla yakıt olursa zaten normal olan hava / yakıt dengesinde hava az kalacaktır araç havayı az almayacaktır doğal olarak. Sabit olan bir hava çekiş miktarı her zaman illaki vardır bu miktarı etkileyen şey hava filtresinin kirliliğidir. Neyse zengin karışım teoride fazla yakıt demek herhalükarda. LPG de fazla yakıtın etkisi şudur. LPG nin yanma derecesi benzine göre daha yüksektir daha fazla yakıt daha yüksek ısılarda daha uzun süre yanarken açılıp kapanan subapların arka tarafı ve subap yatakları da Ateş'e daha uzun süre maruz kalacak demektir. Bu durumda subap yatakları yanacak subaplar ya yanacak ya da uzayacak ya da her ikisi birden olacak demektir.

Landi ayrı Landirenzo ayrı kittir birde böyle bir aldatmaca var. Aracına LPG bağlamaya gidenler Landirenzo taktıracaktım deyince tabi abi hemen Landi takalım deyip sanki bizdeki İbrahim i İbo diye kısalttığımız gibi algı oluşturup müşteriyi kazıklayabiliyorlar bunu da not olarak düşeyim.

Enjektör tetikleme Hızı düşük olunca yüksek devirlerde aracın ihtiyacı olan yakıtı yetiştirebilmek için gereğinden fazla yakıt göndererek bu dengeyi kurup performansı düşürmemeye çalışan bir LPG kitidir Landirenzo ve sonuç olarak subapların erken yanması kaçınılmazdır.

Inşallah yanlış bilmiyorum Mutlu bey teknik olarak öğrendiklerim bu şekilde.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Normalde olması gerekenden fazla yakıt olursa zaten normal olan hava / yakıt dengesinde hava az kalacaktır araç havayı az almayacaktır doğal olarak. Sabit olan bir hava çekiş miktarı her zaman illaki vardır bu miktarı etkileyen şey hava filtresinin kirliliğidir. Neyse zengin karışım teoride fazla yakıt demek herhalükarda. LPG de fazla yakıtın etkisi şudur. LPG nin yanma derecesi benzine göre daha yüksektir daha fazla yakıt daha yüksek ısılarda daha uzun süre yanarken açılıp kapanan subapların arka tarafı ve subap yatakları da Ateş'e daha uzun süre maruz kalacak demektir. Bu durumda subap yatakları yanacak subaplar ya yanacak ya da uzayacak ya da her ikisi birden olacak demektir.

Landi ayrı Landirenzo ayrı kittir birde böyle bir aldatmaca var. Aracına LPG bağlamaya gidenler Landirenzo taktıracaktım deyince tabi abi hemen Landi takalım deyip sanki bizdeki İbrahim i İbo diye kısalttığımız gibi algı oluşturup müşteriyi kazıklayabiliyorlar bunu da not olarak düşeyim.

Enjektör tetikleme Hızı düşük olunca yüksek devirlerde aracın ihtiyacı olan yakıtı yetiştirebilmek için gereğinden fazla yakıt göndererek bu dengeyi kurup performansı düşürmemeye çalışan bir LPG kitidir Landirenzo ve sonuç olarak subapların erken yanması kaçınılmazdır.

Hocam o dediğiniz backfire (yanlış hatırlıyor olabilirim) olabilmesi için motorun yüksek devirde zorlanması lazım vvtia teknolojisiyle de zaten emme ve egzos zamanlamaları ayarlanıyor.

LPGnin oktanı daha yüksek benzine göre, yanma sıcaklığı daha yüksek, fakat daha hızlı yanar. Benzin enjeksiyon sürelerine göre lpg enjekte edilir zaten, fakat yine benim dediğim noktaya geldik. :) yetiştiremezse cevap vermeyi fazladan göndererek denge kurmaya çalışır dediniz. Yüksek devir her halukarda zararlı işte. Fazla yük, daha fazla lpg nin enjeksiyon edilerek 1 sn içinde.daha fazla yanmanın, haliyle daha yüksek sıcaklığın oluşması demek. Benzinle giderken bile 2500 devirdeki sıcaklık farklı 5000 devirde 1 saat sürdükten sonraki sıcaklık farklı. :)

Yüksek devirdeki sıcaklıktan ötürü hangi kit olursa olsun hassas subaplar sıkıntı çıkaracaktır. Fakat lpg taktıran adam ekonomi için taktırmıştır, bu lpg kitleriyle 4bin devrin üstüne niye çıkılır anlamam.

Düşük devirlerde (3500 altı) fakir karışım da aynı şekilde sıcaklığı yükseltecektir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

kıymetli arkadaşlar

4 zamanlı benzinli bir motorda piston emme sıkıştırma yanma ve egosz olarak hepimizin bildiği gibi 2 tur döner ve 1 otto çevrimi yapar. 
Bu 4 zamandan sadece egsoz zamanında,  egsoz sübapları açıktır. 

emme sübapları açılır, piston aşağı iner.
sübaplar kapalı yukarı çıkarak sıkışır hava. subaplar kapalı ve silindir içi sızdırmazdır.

ateşleme olur tekrar piston aşağı iner. hala sübaplar kapalı ve silindir içi sızdırmazdır. bu noktada alevin parlama noktası 2000derecesantigrat ı bulmaktadır.

son olarak oluşan sıcak egsoz gazı egsoz subaplarından "pistonun aşağıdan yukarıya gittiği sürede tahliye edilir." bu süreyi belirleyen şey de devir/dakikadır. 

6000 d/d için 100 devir/sn yapar, 2 tur krank döndüğünde bir çevrim oluşur ve 50 çevrim tamamlanmış olur. saniyede 50 çevrim ve toplamda saniyede 100litre hava emme manifoldundan girip, egsoz sübaplarından dışarıya atılacaktır. 
her halükarda, yakıtı çok veya  az göndermeniz, sizin egsoz subaplarınızın ateşe maruz kalma süresini değiştirmeyecektir. bu süre devir ve strok ile milisaniye olarak hesaplanabilir.  içeride ateş olsun veya olmasın, bu egsoz sübabı şu kadar saniye açık kalacak diye bir egsantrik mili var ve mekanik olarak bu zamanlama sistemin kendi içinde sabittir. 

(konuyu biraz saptırırsak, vakti zamanında değişken sübap zamanlaması bulundu ve bu noktada egsoz emme süpaplarının açık kapalı kalma sürelerini belirli devirlerde değiştirerek ilave güç elde edildi. Vtec, Mivec VVTi, Vanos, S-vt...) 

bu noktada sadece silindir içinde oluşan alevin karakteri bu t süresince aleve maruz kalan sübap , piston, vs. elemanları etkileyecektir. zaten bu noktada herkes fikir birliğine sahip, ama benimde uzun zamandır insanlardan duyduğum ve mantığımla yorumladığım bir yanlış vardı ki, bu da lpg nin daha yüksek sıcaklıkta bir alev ortaya çıkardığıdır.  örneğin benzin 1800"C - lpg 2200 "C gibi.     malesef bu yanlış mış. burak hocamın yayınladığı makalenin altında uzunca bir yorum yazmıştım. birden fazla makale taradım ve öğrendiğim kadarıyla alev sıcaklıkları neredeyse aynı. kalorifik değerleri de çok yakın. peki neden lpg subap yakıyor, bir hocanın bu konuyla ilgili makalesi vardı, kısacası, benzinin karbon birikintisi oluşturarark sübapları koruduğunu kendince açıklamış. lpg ise hiç kurum oluşturmadığı için, subapların üzerinden akıp geçen sıcak, daha derine nüfuz ediyor. bende geçmişte yağlamaya karşı biri olarak, yanıp giden bir şey nasıl olur da sübap korur diyordum ama şimdi anladım ki, malzeme yanıyor ama sanırım ardında koruyucu bir tabaka bırakıyor..
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Zengin karışımdan anlatmak istenilen şey aslında motora gereğinden fazla yakıt gereğinden az hava değil motorun rahat çalışabilmesi için gerekli olan kadar yakıt gerekli olan kadar hava yukardaki açıklamanda benzin ve lpg arasındaki farkı yazmışsın güzel ancak hava miktarında ne kadar bir düşüş olur yazsaydın bizde bilgi sahibi olurduk. burdada benzinde olması gereken ayarla lpg ye geçildiği an motor yorulacağı için yeni bir ayara ihtiyaç duyar. Bu ayarda bana göre fazla yakıt az hava değil fazla yakıt aynı oranda fazla hava. Sonuç tempolu çalışan bir sorunsuz motor yağını ve suyunu verdiğiniz sürece. Çok teknik yazmadım umarım.

Benzin motorlarında hava boğaz kelebeğinin açıklık oranının değiştirilmesi suretiyle sağlanır. Bu açıklık oranından geçen hava miktarına göre ise benzin püskürtülür. Maf sensöründen gelen hava akış miktarı ile egzostan gelen afr bilgisini sürekli yorumlayarak silindir içi karışım oranını 14.7 de sabit tutmaya çalışır.

LPG nin afr si her ne kadar 15.6 olsa da motorun ayarları 14.7 ye göre yapılmıştır, bunun haricindeki bir ayar motorun kendi işleyişini uzun vadede bozar. Zengin karışım afrnin 14.7 den düşük, fakir ise 14.7 den yüksek olması anlamına gelir. Tabi bu miktarlar bizim algılama yetimizin dışında, çok küçük milimetrr küplük düzeltme komutları gönderir ecu enjektörlere.

Tam uygum olarak ayarlanmış bir LPG ilemotorun hiç bir ayarı bozulmaz, hiç bir fark hissedilmez.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Güzel diyosunda mutlu adamların yaptığı o hassas ayarla araba kağnıdan beter. Ben anca rolantiyi normalden biraz yükseltmekle araba kullandığımı anlaya biliyorum. 950rpm yola çıktımı ibre zemine çakılıyo.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Hocam o dediğiniz backfire (yanlış hatırlıyor olabilirim) olabilmesi için motorun yüksek devirde zorlanması lazım vvtia teknolojisiyle de zaten emme ve egzos zamanlamaları ayarlanıyor.

LPGnin oktanı daha yüksek benzine göre, yanma sıcaklığı daha yüksek, fakat daha hızlı yanar. Benzin enjeksiyon sürelerine göre lpg enjekte edilir zaten, fakat yine benim dediğim noktaya geldik. :) yetiştiremezse cevap vermeyi fazladan göndererek denge kurmaya çalışır dediniz. Yüksek devir her halukarda zararlı işte. Fazla yük, daha fazla lpg nin enjeksiyon edilerek 1 sn içinde.daha fazla yanmanın, haliyle daha yüksek sıcaklığın oluşması demek. Benzinle giderken bile 2500 devirdeki sıcaklık farklı 5000 devirde 1 saat sürdükten sonraki sıcaklık farklı. :)

Yüksek devirdeki sıcaklıktan ötürü hangi kit olursa olsun hassas subaplar sıkıntı çıkaracaktır. Fakat lpg taktıran adam ekonomi için taktırmıştır, bu lpg kitleriyle 4bin devrin üstüne niye çıkılır anlamam.

Düşük devirlerde (3500 altı) fakir karışım da aynı şekilde sıcaklığı yükseltecektir.

Güzel diyosunda mutlu adamların yaptığı o hassas ayarla araba kağnıdan beter. Ben anca rolantiyi normalden biraz yükseltmekle araba kullandığımı anlaya biliyorum. 950rpm yola çıktımı ibre zemine çakılıyo.

Abi o zaman o adamlar hassas ayar yapamamışlar :)

İskambil hocam herşeyin fazlası zararlı. Ne fakir ne zengin tam ayarında belki çok az zengin ayarlatıp 4bin devrin üstüne çıkmamak. Bakalım benim aracıma 8 bin km önce takılmış lpg, 6bin km adam fakir ayarla binmiş, aldığım gibi aracı ustamda güzel bi ayar çektirdim çakı gibi stft %0 civarında hep. Hep birlikte göreceğiz subaplar ne kadar dayanacak. Ben eminim en az 100bin gideceğine :)

Senin durumda motorun stft ltft değerleri de bozulmuş olabilir. Akü kablosunu çıkartıp ertesi gün takarak dener misin? Araçta canlanma varsa ayarlardır. Buji ve hava filtresi değişimi yapılmadıysa da acilen yaptırın derim, araç yeni doğmuş gibi oluyor :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...