Jump to content

Motor Yağı Hakkında Bir Sorum Var!

bosphoruss9
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Sıkıştırma oranı yüksek olunca basınçta yüksek olur beraberinde yanan mazotun isi daha fazla yağa etki eder, yani basınçtan dolayı yağın olduğu kısımlara is daha fazla sızma yapar , bunun sebebi nerdeyse benzinli motorun iki katı olan sıkıştırma oranıdır. Tabii dizel motor yağlarının siyah oluşunun bir sebebide mevcut motorda yakıttan ve basınçtan dolayı oluşan oluşan bu isi temizlemek için farklı özellikte olmaları diye biliyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Motorlarda silindir basıncını karşılaştırmanın en güzel yolu "ortalama efektif basınç" olarak geçer ve Pem   olarak gösterilir.

Modern benzinli (otto) motorlarda ortalama efektif basınç  Pem=  850 ile 1050 kPa  arasında

Modern dizel motorlarda ise Pem  =700-900 kPa arasında değişmektedir.  

Aşırı beslemeli motorlarda (benzinli veya dizel) rakamlar 1200 kPa civarlarına çıkabilmektedir. 

rakamları pratikte canlandırmak isteyen arkadaşlar için  100 kPa  = 1kg / cm2 yaklaşık

extra bilgi :  yeni skyactive motorlarda   benzinli de dizel de  14e1    aynı sıkıştırma oranına sahip ama dizel skyactive in yağı çok çok çabuk koyu bir renk alacaktır.

konuyu dağıtmadan bağlayayım :   yağ ile sıkıştırma oranı ilişkisi ve sıkıştırma oranı ile basınç ilişkisi   pratikte düşünülen gibi değil. 

___________________________________________________________________________________

Motor yağına gelirsek de,  motor yağı  yanma sonrası silindirlerde kalan yanma artıklarını da temizler. Motorinde yağ rengini bozan artıklar vardır. bu yüzden motor yeni yağ ile 5 dk çalıştırılsa bile yeni yağ koyu renkli olacaktır.   benzinli motorda daha az ve lpg li motorda neredeyse yoktur. zaten başka bir konuda lpg li motorların neden sübap erittiğini de bu şekilde açıklamıştım.. subaplar üzerinde kurum oluşmadığı için ısı iletimi  merkeze doğru muazzam bir şekilde oluyor.

uzatmadan : lpg li araçların motor yağının rengi daha geç koyulaşacaktır.  

Bu sebeplerden motor yağının eskidiğini anlamak için rengine bakmayınız.

Yağda oluşan tortu konusunu da merak eden arkadaşlar için cevaplayayım : 

Motor yağınız metal artıklarını, yanma artıklarını,  hava filtresinden geçen tozları hepsini  bünyesine alan temizleyen deterjanlar içerir. Takdir edersiniz ki bir yeri temizlerken, mutlaka temizleyen malzeme kirlenir. Burada yağdaki partikülleri süzen yağ filtremiz var ama  filtrenin gözenekleri öyle mikron mertebesinde değil, küçük partikülleri kaçırıyor ve zaten yağ filtresinde çok partikül birikmesi yağ devirdaim ini aksatabilir. yağ basıncını düşürebilir.  bu yüzden başta yakıt ve hava filtrenizin kalitesine bağlı olmak üzere motor yağınızda kirlenmeler olacaktır. bu kirlenmeyi anlatmak için TORTU kelimesini kullanmak bana çok doğru gelmiyor.

Ama en son 2 yağ değişimimde  kaliteli katkılar kullanıyorum ve ilave olarak yağ değişimi öncesi motor içini temizleyici bir katkı ile 10 dk temizliyorum.  

Bu son değişimde  yağ filtresini sökmek için aracı kaldırdığımızda filtreden yağların fışkırdığını gördüm. filtreyi sökünce farkettim ki içi  10 dk içinde çamurla dolup tıkanmış yağ basıncı da tıkanan filtreyi geçemeyip contadan sızdırmış.  buradan çıkardığım sonuç  motorun içi çok kirliymiş..  yüzeylerde artık maddeler varmış.  standart 1.6 araçların filtresinden 2 kat büyük bir yağ filtresi olmasına rağmen tüm pisliği almaya yetmemiş.

Dipnot: aracımdaki Ram air intake ve spor hava filtresi motor yağını çok hızlı kirletiyor. 

siz aracınızın yağını belirtilenden sık değiştirin ve katkı maddesi kullanmayın. yağ değiştirirken rengine bakmayın. parmağınızla kontrol edin.

başlangıçtaki terimleri belirtmemin sebebi , araştırma yapmak isterseniz , daha kolay bir şekilde bilgilere ulaşabilmeniz için.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben aynı şeyleri iki paragrafta anlatmışım, sonuçta aynı şeyi anlatmışız, hem motor, hemde yakıt farkı mevcut duruma sebep olmaktadır,

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben aynı şeyleri iki paragrafta anlatmışım, sonuçta aynı şeyi anlatmışız, hem motor, hemde yakıt farkı mevcut duruma sebep olmaktadır,

ben dizelin sıkıştırma oranının yüksek olmasına rağmen efektif basıncının daha düşük olduğunu yazdım    yani sizin iddaa ettiğinizin tam tersini..   

sıkıştırma oranının yağ kirlenmesi ile doğrudan alakası yoktur.   

bunu üstüne basa basa  bir muhalif düşünce olarak dile getirmek istemezdim ama keşke daha dikkatli okusaydınız. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

yok soğuk oalyından cok soğuk olmuyor o yüzden 5w40 yada 5w30 en ıdealıdır. LPG kullanıyorsan 5w40 daha ıyı olur :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ben dizelin sıkıştırma oranının yüksek olmasına rağmen efektif basıncının daha düşük olduğunu yazdım    yani sizin iddaa ettiğinizin tam tersini..   

sıkıştırma oranının yağ kirlenmesi ile doğrudan alakası yoktur.   

bunu üstüne basa basa  bir muhalif düşünce olarak dile getirmek istemezdim ama keşke daha dikkatli okusaydınız. 

Nasıl yok, o sizin teoriniz, silidirdeki yakıt isi ve tortusuna en fazla yüksek basınç altındaki yakıtın yanması sebep olur, bu durumda da daha şiddetli bir yanma söz konusu olur, motora daha fazla is ve kirletici madde nüfuz eder.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Açık hava filtresi kullanımı yağı daha erken kirletir gibi sonuç çıkıyor ancak bu filtrelerinde kalitelisi dandiği var. 20 TL ye de filtre alabilirsiniz 350 TL ye de. Ancak bu filtrelerin Farkları biri hem partikülleri hem havayı daha iyi geçirirken diğer kaliteli olanı havayı daha iyi geçirirken partikülleri tutma özelliğine sahiptir. Yağın kirlenmesine katkısı illa ki vardır. Ancak benim Bahsettiğim yağ filtresinin dandikliği ise şu şekilde videoda gösterilmiş. Süzmeyen filtre yağı daha çok geçirecektir illa ki.

Ancak yakıtların bıraktığı tortuyu yağın temizleme olayı yağ rengine direk yansır doğal olarak.

https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=U53yl4zQFV0

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...