Jump to content

91 Mazda 626 Motor Yağ Yakma Sorunu

Mursel_Balci
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Evet arkadaşlar parça listesi kesinleşti.

şunu söyleyeyim araca daha önce motor yapılmamış. sadece üst kapak değiştirmişler. bunun için araca gömlek yapılmayacak 0,50 ye büyütüp piston segman takımıda ona göre değiştirilecek. ben elimle kontrol ettiğimde üst kısımda tırnak takılıyordu tahmini 1 mm kadar aşınma mevcut. rektefiyeci ölçü aletiyle geldi ama ölçmeden eliyle bakıp segman kurtarmaz aşınma çok olmuş motor yapılması gerek dedi.

her halükarda lazım olacağı için conta işini bugünden hallettim.

Stone marka japon malı takım conta aldım. fiyat olarak 200 tl.

Bugün kesinleşen alınacaklar listesi ve benim ustamın almamı tavsiye ettiği markasını yada menşeini belirttiği parçalar

MOTOR PARÇALARI

Piston Takımı 0,50 (Kore malı olabilir)

Segman Takımı 0,50 ( japon malı )

Ana kol yatak

Gez ayı

Yağ pompası (ysk)

Termostat (japon malı)

BAKIM MALZEMELERİ

Yağ

Yağ filtresi

Hava filtresi

Antifiriz

Bujiler

Direksiyon yağı

Triger seti (dayco - gmb)

Diğer Kayışlar

EKSTRA ÇIKANLAR

Sol motor kulağı

Debriyaj Bilyası

Sağ iç aks körüğü

Jikle müşürü (bulabilirsem değiştireceğim)

Sol dış aks kafası az da olsa tam direksiyonu kırıp dönerken ses yapıyor duruma göre onu da alacağım.

Ayrıca benzin deposunda küçük bir delik vardı. bende sıkıntı olmasın diye benzini komple boşaltmıştım. benzin deposu sökülüp kaynak yapılıp tekrar takılacak.

Yarın sabah parça almak için aksaraya gideceğim ayrıca ikitellideki parçacılara da soracağım. en azından motor parçalarını alıp rektefiyeciye götürmem lazım.

Bu arada işçilik olarak 800 tl

Rektefiyeci ise 500 civarı tutar şeklinde fiyat aldım.

Ayrıca motor tapalarına bakılacak. eğer paslanma mevcutsa tüm tapalar da değişecek.

Debriyaj baskı balata orta halli 40-50 bin km daha götürür dedi. şimdilik değişmeyecek.

Devirdaimin durumu ve sübapların durumu da iyi çıktı.

Tecrübeli olanların tavsiyelerine bekliyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Marş- sarj dinamosunu bakima gönder.

Su hortumlarınin yarısını değiştir.

Bol miktarda boya tiner vernik alıp parçaları güzelce temizleyip boyamadan takmayin.

Çiçek gibi olsun.

Eskiyen 10cm lik su hortumunun, kendi kendine, toplu iğne başından daha küçük çapta yırtılması yüzünden cayır cayır motor yakmışlığım var.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Marş- sarj dinamosunu bakima gönder.

Su hortumlarınin yarısını değiştir.

Bol miktarda boya tiner vernik alıp parçaları güzelce temizleyip boyamadan takmayin.

Çiçek gibi olsun.

Eskiyen 10cm lik su hortumunun, kendi kendine, toplu iğne başından daha küçük çapta yırtılması yüzünden cayır cayır motor yakmışlığım var.

Şarj dinamosu bakımdan geçti.

Geçenlerde marş motoruna da ben el attım.

Su hortumları aklımda olsun

Parçalar benzinle temizlenecek ama cillop gibi olacağını pek sanmıyorum vakit olarak biraz sıkıntı var. biran önce aracı toplayıp almam lazım. Gönül isterdiki şöyle geniş geniş kendim kafama göre söküp toplayayım:)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Öncelikle kolay gelsin , söleyeceklerim şunlar;

1- Yağ pompası ve termostat orjinalse değiştirmeyiniz, neden değişiyosunuz, çalışan orjinal parçayı ??? takacağınız parçalar eskiler kadar doğru çalışmayabilir. bence değişmeyin tabii orjinal salar, değilseler değişilebilir.

2- Conta takımını orjinal yetkili servisten almanızı önermiştim yan sanayi almışsınız, sağlık olsun, 

3- Triger setini değişme sebebiniz nedir, genellikle gergi rulmanlarının  orjiali çok pahalıdır ve kayışla ayrı ayrı satılır, bilye orjinal olmasa bile kayışı yetkili servisten 30-40 tl gibi bir fiyata alabilirsiniz, bari kayış orjinal olsun, hatta bütçe varsa rulmanda orjinal olsun.

4- Gelelim su hortumlarına , sonuçta herşeyin bir raf ömrü vardır lakin her daim bu tür problemler olabilir sonuçta araba kullanıcılarının sürekli aracın yağını ve suyunu kontrol etmeleri gerekir, bence gereksiz yere hortumlarada para vermeyin, sağlamsalar.

5- Motor bloğunu kopmle yıkatın  hazır sökük iken ve güzelcene boyayın, şanzımanıda aynı şekilde , tüm diğer sökülen parçaları basınçlı yıkama ile benzin kullanarak yıkayınız.

6- Parça olarak kore malındansa japon iyidir tabii , yerli olarakta subsan olabilir. Tabii bende başkasından duymuştum, bir ustanıın önerisiydi, szi genede bir kendi uıstanıza sorunuz.

7- Antifirz su oranı %50-%50 olmalıdır.

8- Yağ olarakta TR şartlarına en uygun yağ 10-40 yarı sentetiktir, onun dışında, en başda motor yapıldıktan sonrada hep  aynı yağı kullan, viskosite değeri değişmesin. Petronas 10-40 SM/CF yağ öneriyorum.

9- Akü kutup başlarını temizlettiriniz.

10- Egsoz sistemine baktır tıkalı eskimiş susturucu varsa değiştiriniz.

11-LPG beyniniz 3 yılı geçmiş ise uygun olanlarından , yenisini ile değişiniz.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yağ pompasinfa sorun yok ama ustanın dediği 25 yıl çalışmış ne zaman arıza çıkaracağı belli olmaz sokup takması da zor olduğu için değiştirmemi tavsiye etti.

Termostatta sorun yok orjinal mi bilmiyorum ama onuda sokmuşken değiştirelim dedi.

Triger 200 binde değişmiş rulmanları orjinal sanırım ve bozulmuş. Gmb daha önce 2 kez kullandım bir sıkıntı olmadı

Pistonda yerli yok sanırım bulabilirsem japon alacağım bulamazsam kore

Mümkün olduğunca tayvan ve cinden uzak duruyorum

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yağ pompasinfa sorun yok ama ustanın dediği 25 yıl çalışmış ne zaman arıza çıkaracağı belli olmaz sokup takması da zor olduğu için değiştirmemi tavsiye etti.

Termostatta sorun yok orjinal mi bilmiyorum ama onuda sokmuşken değiştirelim dedi.

Triger 200 binde değişmiş rulmanları orjinal sanırım ve bozulmuş. Gmb daha önce 2 kez kullandım bir sıkıntı olmadı

Pistonda yerli yok sanırım bulabilirsem japon alacağım bulamazsam kore

Mümkün olduğunca tayvan ve cinden uzak duruyorum

hocam ikitelliye ne zaman gideceksiniz

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

hangi firmada

hocam aksaray kurtlar sofrası. hangi firmada olduğunuzu söylerseniz yardımcı olayım fiyatta yada daha iyi bir yere yönlendireyim

ya da telefonunuzu yazarmısınız bana

ya hocam gözünü seveyim .senin parça aldığın yerlere mal veriyorum ben. çine tayvan derler tayvana japon derler.bir ulaşsan bana :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Parçaları aldım arkadaşlar. Kaangörmek sayesinde de hem indirim sağladılar hem de yardımcı oldular. kendisine buradan tekrar teşekkür ediyorum.

Öncelikle aksaraya gittim.

parçacıları gezmeden birde yetkili servisten fiyat alayım dedim.

evo servisi aradım. 91 model mazda 626 aracım olduğunu motor parçaları lazım olduğunu ellerinde olup olmadığını sordum.

Onlarda parça listesini şase numarasıyla birlikte mail atmamı söylediler.

Maili gönderdim. tekrar aradım mail geldi fiyatlandırıp dönüş yaparız dediler biraz aciliyetim olduğum için çabuk dönüş yapmaları yönünde de ricada bulundum.

Sabah 9,30'ta attığım maile geri dönüşü öğleden sonra 3'te yaptılar.

Verdikleri cevap araç eski model olduğu için parçaların ellerinde yokmuş. :)

Aksarayda öncelikle kazancı segmandan fiyat aldım.

Daha sonra benim ustamında parça aldığı genç tokelden fiyat aldım.

Bir yerden daha fiyat aldım ismini hatırlamıyorum.

Ustanın da parça aldığı genç tokelden almaya karar verdim. hem fiyatları iyi hem ustamın zaten parça aldığı yer hem de kaan yardımcı oldu sağolsun.

Parça ararken özellikle var japon malı olmasına özen gösterdim. yani taiwan ya da çin malı olsa fiyatlar bayağı düşebiliyor.

Aldığım tüm parçalar ve fiyat listesi

Stone marka takım conta (Japon) 200 TL bunu önceden ikitelliden almıştım.

Piston takımı 0,50 (todo marka piyasada hep taiwan malı jcc mevcut bu marka ondan biraz daha iyi dediler)

Segman takımı 0,5 (japon) Piston + segman takımı 260 TL

Ana Kol Yatak std (japon) gez ayı ana yatağın içinde oluyormuş ayrıca almadım. 130 TL

Triger seti (kayış continental alman malı- rulmanlar gmb kore malı ) 110 TL

Yağ Pompası (ysk marka taiwan malı) 160 TL

Termostat (Japon malı) 30 TL

Debriyaj Seti (daikin marka japon malı ) 320 TL

Sol motor kulağı 60 TL

dış aks kafası sol (taiwan gck marka) 100 TL

AC Kayışı (continental) 20 TL

Şarj Kayışı (Continental) 15 TL

Sağ iç aks körüğü 10 TL

Fren Ana Merkezi (Taiwan) 110 TL

Yağ Filtresi (japon malı) 10 TL

Hava Filtresi 20 TL

Bujiler (NGK) 30 TL

Yağ Mobil 10/40 60 TL

Antifriz 20TL

Toplam 1650 TL tuttu.

Ayrıca benzin deposunda ufak bir delik vardı o sökülüp kaynak yapıldı.

Motor yarın rektefiyeciden gelecek.

Bir sıkıntı çıkmazsa pazartesi günü alacağım aracı.

Cumartesi sabah vakit bulursam bazı parçaları temizlik boya işlemi yapabilirim.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benim hava filtresi bantla yarısı kapatılmıştı bende bu zamana kadar bu şekilde kullandım. bantı söktüğüm zaman araç gaz yemiyor yığılıp kalıyordu. şimdi bu banttan da kurtulmak istiyorum. bu konuda ne yapmam lazım. bilgisi olan varmı ?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu bantın amacı aracın fazla hava almasını engellemektir , bilindiği üzere lpg zaten kendiside gaz olduğundan fazla havaya ihtiyaç duymamaktadır, benim arabamda böle bir bant yok, sebebi ise hava filtresinin ana hava girişinin dışındaki tüm girişleri çok iyi izole etmiş olmam ve karbüratörün hiçbir şekilde hava almamasıdır.  

Bunu nasıl sağlarız,

Öncelikle mikser, hava filtresi ve karbüratör üçgenin de hava sızıntısı olmamalıdır, sıvı conta ile izole edilebilir.

Rezonans uzantısındaki bağlantılar kelepçeyle monte edilmeli hava kaçağı olmamalıdır.

Sıcak hava girişi sabitlenmeli ve hava girişi engellenmelidir.

Hava filtresinin motor bloğuna oturduğu yere uygun bir tampon bırakarak mikserden kaynaklı yükseklik farkını giderip hava filtresinin öne kasılması engellenmelidir.

Hava filtresi monte edildikten iyicene lpg ayarı verilmeli ve bu ayardan sonra kesinlikle hava filtresine müdahele edilmemelidir, yani temizlik falan yapmak veya yenisini takmak durumunda ayar değişecek olduğundan fark olacaktır.

Karbüratör kelebek milinin hava almadığından emin olunmalıdır. Boşluk varsa tornada yapılmalıdır.

Tüm işlemler yapıldıktan sonra araç 1.0 da rölantide LPG de çalışırken , sadece bir girişi açık olan hava filtresinin ağzı elle kapatılmalıdır , araç stop ettiyse izole başarılı demektir yoo stop etmediyse demkki hala bir yerlerden hava alıyor demektir.

Bu bantlama olayı aslında o kadar abartı bir sorun değil , daha iyi bir çekiş ve performas, ayrıca daha akonomik bir sürüş sağlar lakin bu düşük devirler için geçerlidir , yüksek devirlerde motorun ihtiyacı olan hava girişi kısıldığından aşırı yakıt tüketimi olabilmektedir, hava girişleri olabildiğince izole edilmeli ve bant sarmadan kullanılmalıdır.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

benim mikser hava filtresinin içinde ve iyi bir şekilde izole edilmiş durumda. bundan dolayı yükseklik farkı da yok. zaten karbüratörün bakımı yapılmıştı. hava filtresiyle birleştiği yere de kendim bir conta yapmıştım. Karbüratörün miline tornadan parça yapılıp takıldı. sıcak hava girişi de bantla kapatılmış durumda. araç toplansın bu konuya da el atmayı düşünüyorum. bantın olması aslında benim için sorun değil. fakat benzinde performansı olumsuz olarak etkileyecektir. görüntü olarak da hoşuma gitmiyor. eğer hiç olmazsa bant yerine orayı kapatacak daha güzel bir şey düşünebilirim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benzinde sadece bant değil mikserin hava girişinin dar olmasıda etkilidir yani aslında bizim hem benzin hemde lpg ye uyarlanacak ve daralıp açılabilen bir mikser tasarımına ihtiyaç var, ayrıca hava girişi olarakta bir aralar ben bir tür esnek kauçuktan bir agız yapmıştım düşük devirde emiş az olduğundan az hava alıyordu gaza asılınca emiş artyor ve kauçuk esneyerek daha fazla hava girişine izin veriyordu, yapılmayacak bişey değil lakin benim temmuz ortalarına kadar uğraşmam imkansız vakit yok ama sonrasında bir kaç uygulama düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benim hava filtresi bantla yarısı kapatılmıştı bende bu zamana kadar bu şekilde kullandım. bantı söktüğüm zaman araç gaz yemiyor yığılıp kalıyordu. şimdi bu banttan da kurtulmak istiyorum. bu konuda ne yapmam lazım. bilgisi olan varmı ?

Mürsel abi ya blos mikser alıp kurtulacaksin yada karbüratör delinecek diğer türlü mikserin boğaz çapı kucultulmeden bantsiz verimli olmuyor bende düzgün usta bulursam deldiricem karbüratöru
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sn Mürsel balcı lpg mikserinizin ağız çapı kaç cm, bakınız 323 lerinki yarı yarıya daralmalıdır ,benim karbüratör ağzı 6 cm  ama  3 düşmüş durumda mikserli , sizinkide buna yakın olmalı.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Gürhan abi benim mikser o kadar çok engellemiyor 1 cm falan gaz ayarim son limitte rölanti bozmayacak kadar açık ama yinede mikserle randiman iyi olmuyor

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...