Jump to content

Yeni Mazda MX-5 Fiyatı Hakkında Öngörüler

batu1709
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Dün uzun hesap yapacak zamanım yoktu. Tamam gelelim 25.000TL meselesine, yani sizin dediğiniz gibi dört işlem, bildiğimiz üzere Mazda MX-5 2000 motor, hardtop, otomatik vites geçen aya kadar ülkemizde 108.000TL'den satılmaktaydı. Ve Mazda bu araçtan kar ediyor doğru mu? (Amerika fiyatı ise 28.665 dolar, nispeten birbirine yakın fiyatlar, bu fiyatı ileride kullanacağım.) 

108.00TL üzerinden Mazdanın ettiği %7'lik karı hesaplayalım 7.560TL (herhalde bu kadarcık da karı vardır Mazdanın bu araçtan)

108.000TL üzerinden %5'lik bayii karını da hesaplayalım 5.400TL, bu ikisini toplayalım 12.960TL (bu rakamı bir kenara koyuyorum şimdilik)

108.000TL üzerinde %18'lik KDV var bunu çıkaralım 16.475TL, kalıyor 91.525TL (bu KDV'siz fiyat)

91.525TL üzerinden %90'lık ÖTV'yi de alalım 42.954TL, kalıyor 48.171TL 

48.171TL üzerinden Mazda'nın %7'lik karını ve %5'lik bayii karını çıkartalım, kalıyor 35.211TL (Bu AR-GE, reklam, nakliye vs vs vs dahil olan MX-5 maliyeti)

Şu anda Türkiye fiyatları bilinmediğinden Amerika fiyatları üzerinden hesabıma devam ediyorum. Şimdi yukarıdaki 35.211TL MX-5 elektrikli hardtoplu fiyatı. Ama Türkiye'ye yeni kasa soft top olarak geliyor. (Aşağıda iki araç arasındaki fiyat farkını gösteren ekran görüntüsünü de ekledim.) İki araç arasında 3750 dolar hardtoplu eski MX-5 lehine bir fark var.  Hızlıca vergi bayii karı vs kesip 2750 dolara düşürüyorum ve maliyet farkı olarak hesaplıyorum bunu.

2.750 dolar bugününün kuru ile 8.112TL'ye denk geliyor.

35.211TL üzerinden 8.112TL'yi de çıkaralım, kalan 27.099TL (Bu bence soft top MX-5'in Mazda'ya AR-GE, reklam, nakliye vs vs dahil maliyetidir)

Şimdi hesabı terse doğru işletelim bakalım ne çıkacak. Yeni Mazda 1600 motor, soft top, düz vites. İlk önce,

27.099TL'ye %45 ÖTV'yi ekleyelim, 39.293TL oldu.

39.293TL'ye %18 KDV ekleyelim, 46.365TL eder.

46.365TL'ye %7 mazda karı ve %5 bayii karı ekleyelim yukarıda hesapladığımız bayii karlarını baz alarak (12.960TL); 59.325TL (Bu aracımızın tam giydirilmiş olarak fiyatı)

Sonuç 59.325TL. Sorular neydi. Araç maliyeti olarak 25.000TL nereden geldi ve Mazda bu aracı 85.000TL den satarsa nasıl kar edecek? 

Ama varsayalım en üstteki hardtop fiyat hesaplamasından Mazda'ya aracın maaliyeti mesela 40.000TL olsun, ki 35.211 hesapladık. Ve soft top maliyeti de aynı fiyata gelmiş olsun ki Amerika fiyatına bakıp daha ucuz maliyet olduğunu düşündük.  ÖTV %45, KDV %18 eklesen 68.440TL oluyor. Üstü yine kar. Öyle de kar böyle de kar.

O zaman ya Mazda senelerce MX-5 2000 motor Hardtop, otomatik vites aracını 30.000-40.000 zarar yazarak sattı. Ya da bizim hesabımız doğru bu araç bu fiyata satılabilir.

Yani tekrar ve tekrar Mazda MX-5'i istese 85.000TL'den satar ve iyi de kar eder. Zaten CX-3 vs araçlarında bunu yapıyor. İyi hafta sonları.

Screen Shot 2016-02-26 at 20.27.44.png

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Abiler neyi tartışıyoruz, artık kırıcı mesajlara kadar vardı durum. 

Ülkemizde onlarca markanın %45 ötv'yle 100 binin altında satılan modelleri var, hatta Mazda'nın da var, hani havsalaları zorlayacak bir fiyattan bahsetmiyoruz burada. Mx5 de supersport değil neden 100 binin altında satılamasın?

Biliyorum, bizler için; üstünün tenteli, iki kapısının ve iki koltuğunun oluşu alışılmış bir durum değil ama uzay teknolojisi değil tüm bunlar.

Ve unutmayalım, Mazda dünyada peynir ekmek gibi satmak istediği için üretiyor bu arabayı. Sınırlı sayıda ve 'kendini özel hissetmeyi seven' kişilere üretilen bir model değil.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Selam arkadaşlar benki mazdayla uzaktan yakından alakam olmayan birisiyim (çocukluğumdaki 323ler hariç )

Benzinli araca tövbe edelide çok olmuştur, ama mx-5'i görünce içimde bişeyler pırpır etti. Aha dedim içimdeki çocuğu uyandırıcak araba budur!!! sonra yaklaşık fiyatı duyunca bütün hevesim kaçtı moralim bozuldu. Sonuçta bu araba büyükler için bi oyuncak benim gözümde. Hava güzelken atlayıp boğaz turu yapacağınız yaz geceleri dondurma yeme bahanesiyle turlamalık bi araç. Ama malum satış zihniyeti beni sıradan dizel 1.6 otomatik bir sedana mahkum kılıyor.Arkadaş ben senin müşterin değilim aslında!!! Alacağım araç mx-5 dışında kesinlikle mazda olmayacak!!! 85-90 mantıklı olan fiyat. Bu fiyattan satarsan hem kar edersin hemde benim gibi aslında başka markaların müşterilerinide kaparsın. Ama yok biz 5 tane satıcaz onlarada fahiş fiyatı dayayacağız diyosanız siz bilirsiniz. Burdan o 5 aracı alacak arkadaşlara sesleniyorum sizde almayın kardeşim gelin birlik olalım ve istediğimiz olması gereken fiyatta direnelim.gerekirse gidelim toplu alım için pazarlık yapalım ama kazık yemeyelim. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

@HızlıveAtarlı Bravo. Tam benim düşündüğüm şey de bu lafı ağzımdan aldınız. Bu arabayı alacak kişiler zaten bu forumu takip ediyordur diye düşünüyorum. Kimseyle polemiğe girmeye de gerek yok. Güçlerimizi birleştirelim derim. Birleşelim hemen, birlikten kuvvet doğar, gerekirse bayiiye gidip filo indirimi isteyelim :)) Başlatıyorum listeyi. Bizimle olan kendini eklesin.

@HızlıveAtarlı

@muratinc

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

28.02.2016 at 19:00, muratinc :

@HızlıveAtarlı Bravo. Tam benim düşündüğüm şey de bu lafı ağzımdan aldınız. Bu arabayı alacak kişiler zaten bu forumu takip ediyordur diye düşünüyorum. Kimseyle polemiğe girmeye de gerek yok. Güçlerimizi birleştirelim derim. Birleşelim hemen, birlikten kuvvet doğar, gerekirse bayiiye gidip filo indirimi isteyelim :)) Başlatıyorum listeyi. Bizimle olan kendini eklesin.

@HızlıveAtarlı

@muratinc

Ben de sizinle aynı fikirdeyim, başından beridir konuşuyoruz, hesaplıyoruz olması gereken fiyatı, zaten bu aracın aklımıza/kanımıza girmesinin sebebi de bu öngörümüz değil mi? Beklentim 100 bin TL üstü olsa açıkçası hiç niyetlenmem, bu foruma da girmezdim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

HızlıveAtarlı
01.03.2016 at 15:33, viso :

Ben de sizinle aynı fikirdeyim, başından beridir konuşuyoruz, hesaplıyoruz olması gereken fiyatı, zaten bu aracın aklımıza/kanımıza girmesinin sebebi de bu öngörümüz değil mi? Beklentim 100 bin TL üstü olsa açıkçası hiç niyetlenmem, bu foruma da girmezdim.

Sizide yazıyoruz öyleyse

@HızlıveAtarlı

@muratinc

@viso

Evet beyler yokmu başka 85binden bikuruş fazla vermem diyen? Tamam araç eğlenceli falan ama Test videolarında aracın malzeme kalitesi yerlerde diyolar. Sırf üstü açık diye 100bin verilmez, o rakamlara çok daha iyi arabalar alınır diyenleri adını yazdırması için bekliyoruz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

"Marka Gonumlandırma" diye bişey varmış... Ürünün fiyatını şöyle bigüzel yükselttinmi Marka yukarı Gonumlanmış oluyormuş...

Koreliler mesela ucuz malı almaktan çekinirmiş , almazmış.... Bizim tüketiciyi en güzel tekstilciler ayakkabıcılar çözdü, ayakkabıyı 400 e çıkarıp %50 indirim verip 200 e çok güzel kaptırıyorlar bayanlara . MX-5 i de 200 e  çıkarıp %50 indirimle 100 e indirmeliler ki özellikle  bayan tüketici kapış kapış alsın...

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mazda bayisine her gittigimde aracı pahalı bir fiyattan cıkartıcakları izlenimine kapılıyorum. Aracın TR ye gelmesine surda azıcık bir zaman kalmasına ragmen hala net bir bilgi bile vermekten kacınıyorlar. Ben bu kapora verenleride anlamadım. Neye göre kapora verdiler fiyat konusunda ne bilgi aldılar hiçbir cıkarım yapamıyorum. Benim tek güvendigim konu biraz farklı olucak ama FIAT ın 124 spider ı. Bir kere MX-5 ile %99 aynı araba. Bir tek tasarımda ufak farklılıklar var stop lambası tampon vs gibi. Hatta ve hatta bu aracın cıkmasına o kadar seviniyorum ki rekabeti kızıstıracagına inanıyorum mantıgıyla hareket eden insanlar için. 

Bir kere FIAT 1.4 turbo ünitesiyle 170HP güç verecek. Mazda MX-5 in 2 litre motorunun 155 HP oldugunu düşününce bir nevi Mazda MX-5  de 2 litrenin hayalini bile kuramayanlar için mükemmel bir boslugu doldurup harika bir alternatif üreticek. Bence bu motor ortalıgı karıstırabilir. Ne kadar MX-5 efsanesi MAZDA cıkıslıda olsa mazda zaten FIAT la anlasma yaparak MX-5 ini İtalyanlarada sundu. Aslında bu iki araç aynı, motor ve kozmetik farklılıklar dısında. Fiyatı MX-5 in altında olursa ciddi kafa karıstıracagına inanıyorum. Ön yargılı bakmayın FIAT markasına arac gercekten aynı bilenler bilir önceki sayfalardada paylasılmıstı fotograflar.. 

Mazda Türkiye zaten sayılı olan mx-5 müşterisini FIAT a kaybetmek veya fiyatlardan dolayı küstürmek istemiyorsa bize 1.5 litre küçük hacmin fiyatta avantajını göstermeli artık!

selefi 2 litrelik(%90ötv) 108 bin e anahtar teslim ise 1.5 motor yeni mx-5(%45 ötv) belirgin bir derecede 100 bin liranın altında baslangıc fiyatı sunmalıdır. Bunu sayet FIAT mantıklı bir sekilde sunarsa ciddi bir sekilde FIAT bayisini tebrik edip aracıda ciddi sekilde düşünecegimden süphem yok. Mazda genel müdürü sayın Nurkan bey butik bir markayız diyor cok güzel ama butik bir işletme müsterisini küstürürsede zararlı cıkar bunuda unutmamak gerek. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir yerde Fiat 124 spider'ın italya'da 25000 euro civarı satılacağını okumuştum. Türkiye'de 100,000 TL'nin altında bir fiyatla beklemek bence yanlış. Türkiye'ye geleceği bile meçhul bence

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben de Mx5 i ciddi şekilde düşünüyorum. ANCAK neredeyse tüm avrupada diğer mazda modelleriyle kıyas yaptığımda bu aracın boş halinin 80-85 civarı,dolu halinin ise 100bin civarında olması gerektiğini düşünüyorum. Bu durum tüm dünyada böyle iken bizde tersi olursa bu butikçilerin ayıbı olur.. Zaten Türkiye'de hiçbir ağırlığı olmayan bir segmentten bahsediyoruz,alacak olanlar baştan zarar etme ihtimallerini gözardı etmişler. Sırf bunları düşünerek belki de ürün gamında en küçük kar hesaplanarak bu araç sunulmalı tüketicilere..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Şunu da belirteyim, aracı Amerikada showroomda inceleme şansım oldu. Araç o kadar küçük ki zaten görünce ''bu kadar küçük aracın maliyeti ne olacak ki'' demeden kendimi alamadım:) Şaka bir yana dış görünüm gerçekten çok güzeldi. Ben 1.79 boyunda 90 kiloyum. İçeride herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Sürüş pozisyonumu rahat ayarlayabildim. Üst tarafın açılıp kapanma mekanizması gayet pürüzsüz çalışıyor,koltuklar rahat,iç mekan malzeme kalitesi ise gayet güzeldi. Yalnız showroomdaki tüm araçları tek tek inceledikten sonra şuna kanaat getirdim; mazda 3 mazda için belki de en önemli araç. Zaten satışlar da o yönde olduğu içindir ki 3' e ayrı bir çalışılmışlık var gibi. Fiyat kalite dengesi çok iyi ve birçok değerlemede ortalamanın altında kalan pek bir yer yok..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir yerde Fiat 124 spider'ın italya'da 25000 euro civarı satılacağını okumuştum. Türkiye'de 100,000 TL'nin altında bir fiyatla beklemek bence yanlış. Türkiye'ye geleceği bile meçhul bence

fiat.com.tr

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben içinde rahat oturamadığım için hayal kurmaktan vazgeçtim bu araca , 1,85 / 93 kg... Harbiden çok ufak ancak bu sabah gördüğüm  Daihatsu copenden  büyük :) onada  binenler var...

mx5.JPG

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Herkese merhaba,

Fiat 124'de gelecek tabii ki. 140bg civarı 1.4LT turbo motor olacak. Ayrıca aynı motor Abarth adı altında sadece yazılım ile 168bg oluyor bunu da göz önünde bulundurmak gerekli. Mazda'ya göre artıları çok bu bakımdan. Ayrıca sürüş zevki de Mazda ile aşağı yukarı aynı, testler yayınlanmaya başladı.

Mazda MX-5'i çıplak hali ile de getrmeli, mesela ben sipariş verirsen 3 ay olsun 5 ay olsun beklediğimde MX-5'i istediğim donanımla almalıyım. Yoksa araba full+full diyerek yüksek fiyat çekmek etik değil. Çıplak hali ile bu araba 85.000TL'ye satılabilir o zaman. Zaten bu araba kullanım zevki için alınacak ekstralar olmasa da olur, çoğu evin 2. hatta 3. arabasından bahsediyoruz. Üstünü açıp püfür püfür gezeceğiz, o bagajla tatile vs gitmek zaten zor.

Fiat 124 aslında Mazda MX-5 2.0LT'nin rakibi olur, eee mazda onu da getirmeyecek, yoksa 1.5LT'yi pahallı sattığı daha bir göze batar. 180.000TL fiyat koyacak hali yok 2.0TL MX-5'e.

Eğer bu araçlar 100.000TL olacaksa ve Fiat 124 Mazda'dan 5.000TL pahalı bile olsa ben onu tercih ederim mesela. Sonuçta hızlanması, son süratı azımsanmayacak derecede daha iyi olacak. Eee yol tutuş da aynı seviyede. Ayrıca bagajı da büyük ve araç Mazda'dan daha heybetli. Ben MX-5'in tasarımını daha çok beğendim ama iki araç yan yana geldiğinde bariz şekilde Fiat'ın albenisinin daha yüksek olacağını düşünüyorum.

Yani Fiat önde olacak her açıdan. Mazda kendi yarattığı canavarı yenmek istiyorsa makul bir fiyat politikası belirlemeli, yoksa 100.000TL verip 170bg'lik turbo makineyi almak varken (yazılımla yükseltildiğini varsayıyorum) kimse 130bg atmosferik motor ile yetinmek istemez. 

Bu otomobili çıplak donanımla almak istiyenlere Mazda bunu sağlamalı, gerekirse bekleriz. İstediğimiz fiyat da 85.000TL'dir. Organize olup bu talebimizi merciine iletelim derim ben. Hatta otomobili gerçekten almak isteyen kişiler buluşup kapora vermeye de gideriz olacaksa bu fiyatlar. 1-2 kişi göz ardı edilebilir ama burada 10 kişi vb olursak göz ardı edebileceklerini sanmıyorum.  

Mazda ya da Fiat ikisinden biri talebimize olumlu yaklaşacaktır diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz organize olsak mı?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 saat önce, muratinc :

Herkese merhaba,

Fiat 124'de gelecek tabii ki. 140bg civarı 1.4LT turbo motor olacak. Ayrıca aynı motor Abarth adı altında sadece yazılım ile 168bg oluyor bunu da göz önünde bulundurmak gerekli. Mazda'ya göre artıları çok bu bakımdan. Ayrıca sürüş zevki de Mazda ile aşağı yukarı aynı, testler yayınlanmaya başladı.

Mazda MX-5'i çıplak hali ile de getrmeli, mesela ben sipariş verirsen 3 ay olsun 5 ay olsun beklediğimde MX-5'i istediğim donanımla almalıyım. Yoksa araba full+full diyerek yüksek fiyat çekmek etik değil. Çıplak hali ile bu araba 85.000TL'ye satılabilir o zaman. Zaten bu araba kullanım zevki için alınacak ekstralar olmasa da olur, çoğu evin 2. hatta 3. arabasından bahsediyoruz. Üstünü açıp püfür püfür gezeceğiz, o bagajla tatile vs gitmek zaten zor.

Fiat 124 aslında Mazda MX-5 2.0LT'nin rakibi olur, eee mazda onu da getirmeyecek, yoksa 1.5LT'yi pahallı sattığı daha bir göze batar. 180.000TL fiyat koyacak hali yok 2.0TL MX-5'e.

Eğer bu araçlar 100.000TL olacaksa ve Fiat 124 Mazda'dan 5.000TL pahalı bile olsa ben onu tercih ederim mesela. Sonuçta hızlanması, son süratı azımsanmayacak derecede daha iyi olacak. Eee yol tutuş da aynı seviyede. Ayrıca bagajı da büyük ve araç Mazda'dan daha heybetli. Ben MX-5'in tasarımını daha çok beğendim ama iki araç yan yana geldiğinde bariz şekilde Fiat'ın albenisinin daha yüksek olacağını düşünüyorum.

Yani Fiat önde olacak her açıdan. Mazda kendi yarattığı canavarı yenmek istiyorsa makul bir fiyat politikası belirlemeli, yoksa 100.000TL verip 170bg'lik turbo makineyi almak varken (yazılımla yükseltildiğini varsayıyorum) kimse 130bg atmosferik motor ile yetinmek istemez. 

Bu otomobili çıplak donanımla almak istiyenlere Mazda bunu sağlamalı, gerekirse bekleriz. İstediğimiz fiyat da 85.000TL'dir. Organize olup bu talebimizi merciine iletelim derim ben. Hatta otomobili gerçekten almak isteyen kişiler buluşup kapora vermeye de gideriz olacaksa bu fiyatlar. 1-2 kişi göz ardı edilebilir ama burada 10 kişi vb olursak göz ardı edebileceklerini sanmıyorum.  

Mazda ya da Fiat ikisinden biri talebimize olumlu yaklaşacaktır diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz organize olsak mı?

Mazda Türkiye'de (ya da Fiat) bir tanıdık bulmak lazım bence. O şekilde iletmemiz daha kolay olur maruzatımızı. Ben Fiat istemiyorum, Mazda için kapora da vermiştim daha evvel.

Benim boyum da 185, bazı yorumlarda @emregc gibi rahatsız olanlar olmuş ama göreceğiz, eğer belirgin şekilde dar değilse ve astronomik bir fiyat (en donanımlısı 100 bin TL'yi geçmeyecek şekilde) istemezlerse vazgeçmeyeceğim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Açıkcası Fiat 124 spider beni çekmedi, hem 124'ün tasarımı aradığım tarz değil hem de yabancı forumlardan anladığım 1.5 skyactiv motor küçük hacimli olmasına karşın sağlam, yüklenmeye müsait, güzel sesli bir atmosferik makine.

1.4 Fiat motoru hakkında bilgim yok ama tipik bir küçük hacimli turbo motorsa şayet yazılım haricinde çok da fazla bir şey yapılabileceğini zannetmiyorum, bilgisi olanlar daha net yorum yapabilirler.

İki aracın da içi birebir aynı ki bu hiç hoşuma gitmedi, her ne kadar onbinlerce satılacak seri üretim bir araç da olsa MX5 özgün bir araba idi nihayetinde. Ve yine üzülerek, maliyetleri düşürmek adına bu tarz ortak projelere gelecekte daha çok maruz kalacağız hissindeyim.

Hoşlandığım arabalardan birini alabilirsem(brz yahut mx5) uzun yıllar tek arabam olmasını hedefliyorum, günlük hayatta dizel ve dört kapılı bir araba herkesin aksine bana konfor değil rahatsızlık veriyor, dışarı zorunlu olmadıkça da çıkmıyorum:)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Valla ben evliyim tek araba olarak kullanmam zor. X1 ve Mini cooper var, Mini'yi satacağım Mazda istediğim fiyata olursa.

Modifiye de sadece yazılım vs ufak defek yaparım, yoksa mazdanın atmosferik motora girişirseniz iyi bir güç alırsınız bence de. Ama tabii çok daha fazla bütçe gerekir atmosferik motoru güçleidrmek için. Fiat daha mantıklı bana göre fazla para harcamadan daha fazla güç. 

Şu an dolar kuru 2.90TL fırsat bu fırsat Mazda bu aracı uygun fiyata satmalı bana göre. Tabii piyasayı tartıyolar şu anda, ancak hala bir fiyat açıklamış da değiller. En donanımlısı da bana göre 100.000TL'yi geçmez, 95.000TL bekliyorum şahsen. Yoksa cidden zorlanırlar satarken. Ya da dolar 3.20TL falan olunca bile eski fiyattan satmaya devam ederler. Sonuçta BRZ aynı pistte 1.30 dakiklık süreçte Mazda'nın 1.5LT motorlusuna 3sn fark atıyor.

Ben bu arabayı 30.000 dolara alacağım, paramı kenara koydum. Uygun fırsat mutlaka olacaktır. Alınca da yazarım buradan.  İki arabanın boyutlarını da aşağıdaki linkten karşılaştırabilirsiniz arkadaşlar.

http://www.topgear.com/car-news/first-look/meet-fiats-124-spider-italys-mx-5-based-answer-mx-5

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

12 saat önce, muratinc :

Valla ben evliyim tek araba olarak kullanmam zor. X1 ve Mini cooper var, Mini'yi satacağım Mazda istediğim fiyata olursa.

Borusan'a çalışmışsınız :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Misafir
Bu konu yorumlara kapatılmıştır.
 Paylaş

• Yeni Oluştur...