Jump to content

Yeni Mazda MX-5 Fiyatı Hakkında Öngörüler

batu1709
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

19 saat önce, Canuck :

?? Zaten bende o mantiga gore hesapladim. Yani diger ulkelerdeki fiyati Turkiye'ye uyarliyorum. O zaman da fiyat minimum 115 civarina geliyor.

Mazda bayileriyle fiyatin ilgisi nedir anlayamadim. Fiyati Mazda Turkiye tespit ediyor. Mazda bayisi bu fiyat uzerinden kendi kar majini biraz dusurerek cok az bir miktar ayarlama yapabilir ancak o da devede kulak bile olmaz.

ben sizin herhangi bir iletinize cevap olarak yazmamıstım,, ama o sekılde gitmiş galiba mesajım,genel olarak fikrimi belirtmiştim,

yinede o aracın 100bin civarında olacağını bu ülkede ucuza mal satılmayacağını düşünüyorum

4 saat önce, brz :

Neden, yurtdışı satış fiyatlarından vergisini düşünce arabanın üretim maliyetini elde ettiğinizi zannediyorsunuz, anlayamıyorum!

aynn öyle ordada bayi karı + devlet vergisi var,,onlarıda düşünce hayalini kurdugumuz aracların aslında komık rakamlara mal oldugunu görüyoruz,,

tüm dünya vatandaşları adına söylüyorum

F?CK THE SYSTEM

F?CK THE GOVERNMENTS

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

18 hours ago, brz said:

Neden, yurtdışı satış fiyatlarından vergisini düşünce arabanın üretim maliyetini elde ettiğinizi zannediyorsunuz, anlayamıyorum!

Uretim maliyeti degil. Aracin vergiler oncesi baz fiyatini dikkate aliyorum (yani Mazda’nin ve bayinin karlari dahil satis fiyati).  Ornegin aracin Mazda’ya maliyeti 70 TL. Mazda uzerine kendi karini koyup bunu bayiye 95 liraya veriyor. Bayi de musteriye 100 TL’ye satiyor. Tabi musteri vergilerle beraber 150 TL oduyor ama 50 liralik fark devlete gidiyor Mazda sadece araci. Benim yaptigim bu bahsettigim 100 TL’nin uzerine Turkiye’deki vergileri eklemekten ibaret.

MX-5 bizde cok az satilan bir arac ama Avrupa’da oyle degil. Ingiltere’de ilk ciktigindan beri toplam MX-5 satis adedi 117 Bin (son nesil haric). Sadece 3. nesil MX-5 bile toplam 49 bin adet satmis orada simdiye kadar. Yeni nesil muhtemelen daha da cok satacak.  Turkiye’de 2013’de toplam 14 tane MX-5 satilmis. 2014’de ise 22 tane. 2015’de sadece 2 tane satilmis ama hadi onu saymayalim herkes yeni araci bekliyordu diye… Turkiye’de MX-5 gibi arabalar sadece siparis uzerine getirilen ve senede 20-30 tane satilacak arabalar. Fiyat daha dusuk olsa bile satis rakamlari cok artmaz.  Sirketin fazla bir beklentisi olmayinca agresif bir fiyat politikasi uygulamasi ive fiyati dusuk tutmasi cin sebep yok. Zaten az satilacak arabayi niye dusuk kar marjiyla satsin? Ayni arabayi Avrupa’da daha iyi bir fiyata satabiliyor rahatca.  Yeni bir modeli o ulkede satmak icin bir suru burokratik islem, servis elemanlarinin egitilmesi  vb maliyetler var. Bunlar ilk basta katlanilan giderler ama cok az sayida satan bir araba icin fazla goze batiyor.  

Bu gibi sebeplerden Turkiye’de otomotiv sirketleri az satilan spor modellleri getirmek istemiyor. Turkiye’de ki Nissan GTR’larin hepsi grey-import. Cunku Nissan sene de 5 tane araba satmak icin boyle bir arabanin getirecegi riske girmek ve servis maliyetiyle, yedek parca stoklariyla ugrasmak istemiyor. GTR ve MX-5 fiyat acisindan karsilastirilmaz elbette ama demek istedigim her ikisi de cok az sayida satilan araclar. Senede 100 tane GTR satarsan ve bunlardan 3 tanesi garanti kapsaminda patlarsa bunun mali kulfetine katlanilabilir. Ama 5 araba satarsan ve 1 tanesi sorun cikarirsa digerlerinden gelen parayi alip goturur.  Toyota, GT-86 icin websitesine 193 Bin lira fiyat veriyor dostlar alisveriste gorsun misali. Cunku satmak istemiyorlar. Subaru BRZ’yi 135 Bine verirken kim bakar GT 86’ya? Zaten satislar da onu gosteriyor. ODD rakamlarina gore 2013 yilinda 48 tane GT-86 satilirken 2014 yilinda sadece 5 adet satilmis. 2015’de ise 0 (yazi ile sifir).

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Uretim maliyeti degil. Aracin vergiler oncesi baz fiyatini dikkate aliyorum (yani Mazda’nin ve bayinin karlari dahil satis fiyati).  Ornegin aracin Mazda’ya maliyeti 70 TL. Mazda uzerine kendi karini koyup bunu bayiye 95 liraya veriyor. Bayi de musteriye 100 TL’ye satiyor. Tabi musteri vergilerle beraber 150 TL oduyor ama 50 liralik fark devlete gidiyor Mazda sadece araci. Benim yaptigim bu bahsettigim 100 TL’nin uzerine Turkiye’deki vergileri eklemekten ibaret.  

Bu maliyet hesabını farazi rakamlar yerine aynı MX5'e yaptiginiz gibi CX3'e uygular mısınız? Ne çıkacak burada satılması gereken fiyat? Aradaki kar marji ne kadar fark edecek?

Az satılacak araçtan daha fazla kar elde etmek istemesi doğaldır firmanın, bu her urun için geçerli ancak bunun da bir sınırı var. Aynı maliyetteki iki urunden birinden 5 kar ederken diğerinden 25 kar etmek isterse ona "kazık" denir. Eğer dediğim hesabı yaparsanız buradaki kazığı siz de göreceksiniz. Eğer bu kazığı savunmaya devam ediyorsanız da benim ekleyecegim bir şey yok artık.

GTR örneği ise bambaşka, sadece maliyetlere de bağlanamaz. Türk tüketicisi 500bin TL para verip gidip Nissan almaz, getirmeme sebeplerinin başında bu geliyor.

Toyota'nin Gt'yi satmak istemedigini nereden anladiniz bilmiyorum, daha evvel uretip de buraya hiç getirmedikleri onlarca model oldu. Satmak istemiyorsa onu da getirmezdi, neden bir suru maliyete katlanıp da listeye o fiyatı yazdı? Dikkatinizi çekerim, eğer ithalatına karar verildiyse maliyetler başlar yazmaya, yedek parca, eğitim vb. hiç satmasa dahi bu maliyetler yansıdı Toyota'ya.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

aynn katılıyorum türk tüketicisi 500bin para veriyorsa mutlaka  2.eli iyi bir marka olmalı))))

mercedes bmw audi'den baskasına türk tüketicisi kolay kolay o paraları bağlamıyor,,

150bin euro verip maserati alan bile dizel ararken,

220bin euroyu 3.7 motor vergili hemde benzinli nissana vermez bizimkiler,,

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Uzun lafın kısası yeni mx5 çok güzel bir "araba". Üstelik bu kez 1.5 motor seçeneği de sunarak düşük hacmin düşük emisyon değerleri sayesinde Avrupa ülkelerinde senelik alınan vergilerde büyük bir avantaj yaşanacak, bizde ise senelik vergiden ziyade satış fiyatına yansıyacak bir avantaj yaşanmalıydı ama görünene göre öyle olmayacak. Hal böyle iken bu avantaj benim cebime yansımak yerine Mazda'ya, distribütöre, bayiye vs aracıya yansıyacaksa ben bu arabaya 100 bin lira vermek istemem. Aynı arabanın taşana kadar doldurulmuş hali %124 ötv+kdv ile 110 bin liraya satılıyorken, sadece kasa değişti diye %71 ötv+kdv'li ve daha düşük donanımlı araba 100 bin liraya satılamaz. Kasanın değişmesi kullanıcıdan ziyade üreticiye yarar, satış rakamları artar, bu durumdan dolayı araçların bir buçuk misli pahalıya satılması görülmüş şey değil.

Özet: dünyanın hiçbir yerinde ND kasa NC kasadan pahalıya satılmıyorken, bizim ülkemizde %50 daha pahalıya satılacak olması kabul edilemez.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Avrupa'da bazı piyasalardaki satış fiyatları böyle. 

CX3, Türkiye'de 105 bin TL civarına satılan 1.5 SKY-D 4x4 AT Power Sense modeline en yakın versiyon, MX5 ise 1.5 motorlu en üst donanımlı versiyon. Üşendim, diğer ülkelere bakmadım. Bu hesaba göre beklentimize uygun bir fiyat etiketi çıkması lazım, diğer türlü, param olsa dahi bu gerçeği göre göre alamam.

CX3 MX5
İtalya     30.000,00     27.700,00
İspanya     30.330,00     28.350,00
Fransa     31.000,00     30.300,00
İngiltere  £   25.355,00  £   23.105,00
Belçika     27.690,00     25.990,00
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 ay sonra ...
7 saat önce, brz :

Yeni bir bilgiye sahip olan var mı? Henüz netleşmedi mi satış fiyatı/tarihi?

Mart ortası gibi test aracı gelecek dediler, Nisan'da da satış başlayacakmış. Henüz başka bilgi alamadım ben.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

09.01.2016 at 17:59, bosphoruss9 :

tüm dünya vatandaşları adına söylüyorum

F?CK THE SYSTEM

F?CK THE GOVERNMENTS

Sistem ucu açık bir tanım ama Devletler olmasaydı sizin mantığınızla  arabaya ucuz binerdiniz ama  hangi yolda onu sürerdiniz onu bilmiyorum.Değil asfalt yol stabilize toprak yol bile bulamazdınız.

Devlete küfür etmeden önce aşırı vergilendirmeyi tartışmak daham mantıklı.Tabi ben hiç vergi vermeyeyim ama her şey ayağıma gelsin diyorsanız öyle bir dünya yok.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ayni model araclarin farkli ulkelerdeki fiyatlarini karsilastirmak bile donanim farklari nedeniyle %100 dogru bir sonuc vermiyorken, farkli model araclari farkli ulkelerdeki fiyatlariyla karsilastirmak elma ile armutu karsilastirmak demek.  MX-5’in diger ulkelerdeki satis fiyatiyla Turkiye satis fiyatini karsilastirmak daha dogru.    Madem Ingiltere’den ornek verilmis oradaki fiyatlara bakalim. 18,495 Sterlin fiyat var Mazda’nin sitesinde. Bunun icinde %20 VAT olmasi gerek. Yani aracin vergi oncesi fiyati 15,412 Sterlin (18,495 / 1.2)   Turkiye fiyati icin hesaba 15,400 Sterlin ile baslayalim. Doviz kurundan bunun karsiligi:   15,400 x 4.4 = 67,760 TL   Bunun uzerine %45 OTV ekliyoruz:   67,760 + 30,492 = 98,252 TL   Sadece eti yetmez. Suyundan da koymak lazim. O nedenle %18 KDV’yi ve 997 TL MTV'yi de eklememiz gerekiyor:   98,252 + 17,685 + 997 = 116,934 TL   Ayrica baz aldigim bu model donanim acisindan bos bir araba ayrica. Icinde dogru durust hic bir donanim yok. Yukaridaki hesabi en ust donanima gore yaparsak fiyat 140 Bin civarina geliyor.     Hesabi tersten yaparsak, 90,000 TL’lik anahtar satis fiyati Ingiltere fiyatina gore 11,800 Sterlin’e tekabul eder. 100 Bin’ TL’lik Turkiye satis fiyati ise 13,150 Sterlin’e gelir.  Turkiye zaten roadster segmenti icin cok ufak bir pazar.  Hal boyleyken Mazda’nin diger ulkelerden daha ucuza satmasini beklemek gercekci degil. 

Sonunda birisi mantıklı bir yorum yazmış, tebrikler...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Devlet olmasaydı asfalt yol olmazmış, çünkü asfalt yolu bir tek devlet yapabiliyormuş hayrına. Arkadaşım devlet vergi topluyor, çoğu insan köpek gibi çalışıyor bu vegiler yüzünden, vergiyi bir de milyon dolarlarla cukkalıyorlar, asfalt yol  yaptıkları için hayran olmamız gerekiyor öyle mi? Emin ol o yollar babanızın hayrına yapılmıyor, ihalelerden malı götürüyorlar onun için yapılıyor. Ama yol ihallerine vb giriyorsanız bilemem tabii. Biraz organize olunup yol da yapılır, hastanede devlete falan gerek yok. Daha doğrusu halkını sömürmeyen düzgün devletlere ihtiyaç var. İki duble yol, iki köprü yaptı diye bizden minnet bekleyen devlete değil ki köprü ve yollar paralı zaten neyin kafasını yaşıyorsunuz.

Diğer arkadaş da demiş ki, İngiltere fiyatına göre ucuz. Kardeş bu otomobilin maliyeti fabrikaya 25.000TL. Fiyat belirlenirken ülke standartlarına da bakılır, senin İngiltere'deki asgari ücretten haberin var mı? Yok tabii ki ben söyleyeyim, 4450TL civarı. Normal bir işte çalışırsan 4000 sterlin falan alıyorsun İngiltere'de. MX-5 dört aylık maaşın yani. 

Mazda bu arabayı kazık fiyattan satacak biliyoruz, 10 sayfa yazsanız da kimseyi kandıramazsınız. Alan alır almayan almaz. Bu kadar. Ama fiyat normal bilmemne edebiyatı yapmayın burada. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Platon tarafından kaleme alınan ve hocası Socrates' in konuşmalarını içeren ve halkı çalışan, asker ve yönetici olarak 3 sınıfa ayıran (Devlet) isimli kitap önerilir...

Hatta daha bir çok kitap önerilir ki bunların başında da " Ahlak Bilgisi " gelir 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 hours ago, muratinc said:

Devlet olmasaydı asfalt yol olmazmış, çünkü asfalt yolu bir tek devlet yapabiliyormuş hayrına. Arkadaşım devlet vergi topluyor, çoğu insan köpek gibi çalışıyor bu vegiler yüzünden, vergiyi bir de milyon dolarlarla cukkalıyorlar, asfalt yol  yaptıkları için hayran olmamız gerekiyor öyle mi? Emin ol o yollar babanızın hayrına yapılmıyor, ihalelerden malı götürüyorlar onun için yapılıyor. Ama yol ihallerine vb giriyorsanız bilemem tabii. Biraz organize olunup yol da yapılır, hastanede devlete falan gerek yok. Daha doğrusu halkını sömürmeyen düzgün devletlere ihtiyaç var. İki duble yol, iki köprü yaptı diye bizden minnet bekleyen devlete değil ki köprü ve yollar paralı zaten neyin kafasını yaşıyorsunuz.

Diğer arkadaş da demiş ki, İngiltere fiyatına göre ucuz. Kardeş bu otomobilin maliyeti fabrikaya 25.000TL. Fiyat belirlenirken ülke standartlarına da bakılır, senin İngiltere'deki asgari ücretten haberin var mı? Yok tabii ki ben söyleyeyim, 4450TL civarı. Normal bir işte çalışırsan 4000 sterlin falan alıyorsun İngiltere'de. MX-5 dört aylık maaşın yani. 

Mazda bu arabayı kazık fiyattan satacak biliyoruz, 10 sayfa yazsanız da kimseyi kandıramazsınız. Alan alır almayan almaz. Bu kadar. Ama fiyat normal bilmemne edebiyatı yapmayın burada. 

Hangi mesajlara yanit olarak yaziyorsun tam anlamadim. Once vergilerden bahsetmissin. Ben yazdigim mesajlarda yuksek vergiler yuzunden araclarin fiyatlarin cok yuksek oldugunu o nedenle diger ulkelerde ki anahtar teslim fiyatlari Turkiye’deki fiyatlarla karsilastirmanin dogru olmadigini yazdim. Senin yazdigin ilk paragraf da aynen bundan bahsediyor. Yani benim yazdiklarimla ayni.

Sonra Ingiltere fiyatlarini referans verilmesinden ve oradaki ucretlerden bahsediyorsun. Bununla hangi mesaja atifta bulunuyorsun? Ben daha once ki mesajlarda ornek gosterilen yurtdisi fiyatlarini baz alarak hesaplama yaptim.  Eger benim yazdigim mesaja ise atifta bulunuyorsan gelismis ulkelerde ki maaslar hakkinda verdigin bilgiler icin cok tesekkurler. Ben uzun suredir yurtdisinda yasiyorum ama sayende oldukca aydinlandim. Ingiltere vb ulkelerde ki maaslardan ve hayat standardindan hic haberim yoktu gercekten. 

Sonuc paragrafinda isler karisiyor. Bu sefer vergiyi bir tarafa birakip Mazda kazik fiyata satiyor diye anliyoruz. Yuksek fiyatin nedeni vergiler degil Mazda’nin fahis fiyata satmasi yani oyle mi? MX5’in maliyeti 25,000 TL ise Mazda’yi tebrik etmek lazim. Dunya otomotiv tarihinin gelmis gecmis kar marji en yuksek arabasini imal ediyorlar. Bu rakamin kaynagi nedir?

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Konudan cok dısarı cıkmayalım bence abiler. Yasadıgımız ülke belli yönetimi malum.. isyan eden kısım da azınlıksa zaten değişen pek birsey olmayacaktır her 4 yılda bir gördügüm gibi :):) umarım hepimizin işleri daha iyiye gider de hepimiz bu zam ülkesinde herseye ragmen istedigimiz arzuladıgımız araclara kavusuruz. Her ülkenin kendine göre ekonomik genisligi ve politikası var aynı zamanda. İngilterede almanyada bilmem hangi ülkede bizde pahalı olup onlarda ucuz olan sey oldugu gibi bizde ucuz olup onlarda pahalı olan ürünlerde var. Ben teselli olucaksa su yönden bakıyorum olaya.. bugün sıfır güzel donanımlı DSG bir golf,jetta alsan  neredeyse 100 lük oluyorsun. iki tane ayrı dünya fakat iki arabayı bir yanyaya hayal edin derim :D  baska markada bulamazsınız o standart türkiye arabasının yanına koyucak efsane bir roadster ı  .  ben böyle huzur buluyorum az da olsa verilecek rakamı düşündüğüm zaman :D önümüzdeki hafta ehliyetimi geri alma ihtimalım var. Alırsam sayet bu fikri gerceklestirmek isteyecegim en yakın zamandada. saygılar sevgiler 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sayın Canuck,

İlk başta sadece kendinizin yurt dışında yaşadığı varsayımını bir kenara bırakalım, benim de uzun süreli New York maceram oldu izninizle. Kendi deneyimlerimden ben de bir çıkarım yapıyorum. Vergilerden bahsettiğim bölüm sizin yazınızla alakadar değil zaten. Ancak tekrar tekrar aynı şeyi yazıyorum; Türkiye'de CX-3 ifarklı MX-5 için farklı vergi alınmıyor ve CX-3'ün fiyatı ortada. Mazda istese MX-5'i CX-3 ile benzer fiyattan satabilir dediğim bu.

Bir aracın ülkeye göre fiyatı belirlenebilir, mesela Passat Almanya fiyatı 86.500TL iken Türkiye fiyatı 80.800TL. Beetle Almanya 82.500TL, Türkiye 93.000TL. Biri çok satılan biri az satılan model, onun için iki ayrı aracın fiyatını verdim. 

Mazda MX-5 Türkiyeye gelecek olan paket Almanya fiyatı 78.000TL. Bu durumda fiyat ülkenin durumuna göre belirlenebilir. Tekrarlıyorum zaten Mazda CX-3'ü satarken bunu yapıyor. Yani neredeyse dediğimi anlayın diye şekil şema ekleyeceğim.

Gelişmiş ülkelerdeki alım gücünden bahsediyorum. Bunda da anlamayacak bir şey yok. Uzun uzun tekrar yazmayacağım. Yoksa ders verme niyetinde değilim, bana ne yani.

Sonuç paragrafta da işler karışmıyor, bir aracın maliyeti tahminlerden çok çok ucuzdur. Ve bir Ford araç ile BMW arasında da maliyet farkı sandığımız kadar yüksek değil. Ama biri diğerinin 5 katına satılabiliyor yeri geldiğinde. Tamamen algı meselesi bu da. Bir aracın maliyeti genelde satış fiyatının 1/4'ü kadardır. İnternet üzerinde biraz gezinin çokça makale bulursunuz. Mazdayı tebrik etmeye gerek yok, tüm otomobil üreticilerini tebrik edebilirsiniz ayrı ayrı. Yurt dışında 2.el araçların oldukça uygun fiyatlara satılması da bu sebepledir. Araç birkaç sene sonra ederine gelir.

Sabaha kadar tartışsak birşey değişmez Mazda bu aracı 85.0000TL'den de 115.000TL'den de satar ve her iki durumda da kar eder. Benim dediğim bu. Ama bir fiyat kazıktır, diğeri ise Türkiye müşterisine güzellik. Bildiğim bir şeyi de tekrar tekrar tartışmak istemiyorum. Sizi ikna etmek niyetinde de değilim. 

Zihniyettir bu; Türkiye'de zaten vergiler yüksek, bu aracı da parası olan alacak, devlet yolmuş biz de yolalım dersen bu aracı 115.000TL'den satarsın. Alan da alır, almayan da almaz. Benden de bu kadar. Zira sıkıldım aynı şeyleri yazmaktan.

Anlayan anladı, anlamayan anlamayacak. Gereksiz uzatarak zamanını çaldığım herkesten de özür dilerim. İyi geceler.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sayin @muratinc

"İlk başta sadece kendinizin yurt dışında yaşadığı varsayımını bir kenara bırakalım” Diyorsunuz ==>  Ben hic bir bir varsayimda bulunmadim.  Tam tersi baskalarinin gelismis ulke standartlarindan haberdar olmadigini varsayan sizsiniz. "senin İngiltere'deki asgari ücretten haberin var mı? Yok tabii ki ben söyleyeyim” cumlesini yazan sizsiniz

"Gelişmiş ülkelerdeki alım gücünden bahsediyorum. Bunda da anlamayacak bir şey yok. Uzun uzun tekrar yazmayacağım. Yoksa ders verme niyetinde değilim” Diyorsunuz ==> Komik laflar bunlar. Once siz bilmezsiniz tarzi hic bir veriye dayanmayan agresif laflar edip sonra "ders vermeye niyetim yok” demek garip. Sordugum sorulara hala bir yanit goremiyorum. 

25,000 TL’nin detayini goremedim yazinizda. Bir zahmet kaynak gosterebilir misiniz? Bu rakam tum maliyetleri iceren giydirilmis bir rakamdir mutlaka degil mi? Mazda bu araci 25,000 TL’ye nasil mal ediyor merak ediyorum gercekten 

"Bir aracın maliyeti genelde satış fiyatının 1/4'ü kadardır. İnternet üzerinde biraz gezinin çokça makale bulursunuz.” Demissiniz ==> Artik bunun uzerine ne soylesem bos. Boyle bir oraninin %300 kar marjina denk geldiginin farkindasiniz degil mi? Ne makalesinden bahsediyorsunuz Allah askina. Tum otomotiv sirketlerinin mali tablolari ortada. Iste ekli resimde Mazda’nin en son aciklanan 9 aylik kar-zarar tablosu. Faaliyet kar marji sadece %7 civarinda (Operating Profit / Revenue). Hadi faaliyet karindan vazgectim sadece brut kar marjina bakalim. Yani satis, pazarlama, reklam, idari giderler..vb kalemleri de haric tutup sadece uretim maliyetlerine baksak o bile %25’ler civarinda gecen seneki mali tablolarina gore. Maliyetin 4 katina satmak ne demek?? Apple’in Iphone’nu mu? Gerci Apple bile bahsettiginiz kar marji rakamlarinin yanina bile yaklasamaz.  Konumuz Mazda oldugu icin Mazda’nin rakamlarini ornek verdim. Maliyeti satis fiyatinin ¼’u olan hangi otomotiv sirketi ornek verir misiniz?

Anlayan anladı, anlamayan anlamayacak. => Cok dogru

mazda_konsolide.png

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mazda'nın finans raporu bu, aynı şekilde bir kaç ay önce de VW emisyon raporu vardı. Nasıl patladılar hepimiz de gördük. Çoğu şirkette benzer mali tablolar açıklıyor zaten. Sonuçta bu kar üzerinden vergilendiriliyorlar, kimse bu durumda %100 kar açıklamaz. Cem Yılmaz'da vergi rekortmeni olur. Kapitalist düzen vergi kaçırma üzerine kurulu, ama siz %7 karla otomobil satılan bir dünyada yaşadığımıza inanabilirsiniz veya bizi inandırmaya çalışabilirsiniz. Ama gerçek dünyada o karla bakkal olsa dükkanı kapar gider.

Agresif tutumumun sebebi de sermayeyi bu denli savunmaya yönelik tavırların hoşuma gitmemesi. Ben 1/4 derken Türkiye'deki vergili satış fiyatı üzerinden hesap yaptım, direkt %300 kar sizin eklemeniz. 25.000TL maliyet, 60.000TL satış fiyatı diyelim. %12 ortalama bayii karı da var.

Adamlar AR-GE rakamları vb öyle bir şişiriyor ki gözümüzde büyüyor, 9.2 milyar dolar AR-GE harcaması yapmış, araç başına böldüğünde 400 dolar falan düşüyor halbuki.

Ve son olarak yine aynı şeyi söyleyeceğim Mazda bu aracı 85.000TL'den satar, iyi de kar eder.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

14.01.2016 at 10:25, viso :

Avrupa'da bazı piyasalardaki satış fiyatları böyle. 

CX3, Türkiye'de 105 bin TL civarına satılan 1.5 SKY-D 4x4 AT Power Sense modeline en yakın versiyon, MX5 ise 1.5 motorlu en üst donanımlı versiyon. Üşendim, diğer ülkelere bakmadım. Bu hesaba göre beklentimize uygun bir fiyat etiketi çıkması lazım, diğer türlü, param olsa dahi bu gerçeği göre göre alamam.

CX3 MX5
İtalya     30.000,00     27.700,00
İspanya     30.330,00     28.350,00
Fransa     31.000,00     30.300,00
İngiltere  £   25.355,00  £   23.105,00
Belçika     27.690,00     25.990,00

Lütfen şu mesajı okusun yüksek fiyatı savunanlar, daha ne diyebilirim ki? Marka aynı, vergi dilimi aynı, geldiği yer aynı, her şey kabak gibi ortada.

MX5 CX3'TEN HER PİYASADA, ÜSTELİK AZ BUZ DA DEĞİL, 2 BİN EURO KADAR DAHA UCUZ.

Burada olmaması için mantıklı bir gerekçe sunan varsa lütfen yazsın.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mazda'nın finans raporu bu:  Gercekten mi? Ben de Toyota’nin raporu sanmistim. Ama raporun Mazda’nin websitesinde olmasindan vaziyeti anlamam gerekirdi…  Elbette Mazda’nin. Mazda’nin finansal raporlarini Birlesmis Milletler mi hazirlayacak?

aynı şekilde bir kaç ay önce de VW emisyon raporu vardı. Nasıl patladılar hepimiz de gördük: Hoppala. Arif’in Manchester’a attigi golu konusurken emisyona nereden geldik diyecegim ama mantikli bir yanit alamayacagimi biliyorum. VW emisyon rakamlarinda hile yapiyorsa Mazda da mali tablolarini eksik gosteriyor elbette, tartismaya bile gerek yok… Zaten bu Japonlar Pearl Harbour’u da bombalamisti. Ne ilgisi var demeyin aklima geldi oylesine. Benim denetimini yaptigim pek cok sirkette yoneticiler bonuslarini artirmak, hisse senedi fiyatlarini desteklemek icin mali tablolarini mumkun oldugu kadar iyi gostermek isterdi. Ticari kar ile vergiye tabi mali kar cok farkli konular cunku. Ama bu Japonlar salak oldugu icin tam tersini yapiyor demek ki.

Çoğu şirkette benzer mali tablolar açıklıyor zaten. Sonuçta bu kar üzerinden vergilendiriliyorlar, kimse bu durumda %100 kar açıklamaz: Vergi nasil hesaplanir, Brut kar, faaliyet kari, vergi oncesi net kar nedir? Vergi oncesi kardan vergiye tabi matraha gidene kadar neler eklenir, cikarilir? Cok uluslu sirketlerde vergi planlamasi ve transfer fiyatlandirmasi nasil olur? Bu konularda hic bir fikriniz olmadigi belli. Boyle teknik konulari bilmemek ayip degil elbette. Ama siz hic bilmediginiz konularda atip tutuyorsunuz.

Kapitalist düzen vergi kaçırma üzerine kurulu, ama siz %7 karla otomobil satılan bir dünyada yaşadığımıza inanabilirsiniz veya bizi inandırmaya çalışabilirsiniz. Ama gerçek dünyada o karla bakkal olsa dükkanı kapar gider:  Siz de hayal dunyasinda yasamaya devam edin. Ayrica verdigim rakam faaliyet kari. Bunun uzerine faaliyet disi gelir gider kalemleri gelir. Net kar marji daha dusuk veya daha dusuk de olabilir yani. Ustelik vergiye tabi kar cok daha fazla da olabilir vergiden dusulemeyen giderler nedeniyle. Kaldi ki sadece otomotiv degil, pek cok sirket %5 ve uzeri net kar edebilmek kirk takla atar merak etmeyin. Bu Mazda cok vergi veriyor anlamina gelmez elbette. Tam tersi bu tip sirketlerin tum mesaisini vergiyi en aza indirmek icin harcayan ekipleri var. Mazda’ya veya bir baska sirkete cok buyuk bir vergi cezasi bile gelebilir. Ama bu kor gozun parmagina vergi kacirdiklari anlamina gelmez. Vergiyi dusurmek icin pek cok “yasal” yol var. 

Agresif tutumumun sebebi de sermayeyi bu denli savunmaya yönelik tavırların hoşuma gitmemesi: Saygisizlik yapmayin. Benim sermayeyi savundugum yok. Tek yaptigim dort islem yapip gerceklerden bahsetmek. Ama sizin neyi savundugunuz bile belli degil. Kendi fikrinizi bile tutarli, mantikli bir sekilde ifade edip savunamiyorsunuz.

Ve son olarak yine aynı şeyi söyleyeceğim Mazda bu aracı 85.000TL'den satar, iyi de kar eder: Ne kadar kar eder mesela? Bir hesabinizi gorsek. Japonya’da vergisiz fiyati ortalama 2,800,000 Yen civari olan MX-5 Turkiye’de uzerine %45 OTV + %18 KDV + MTV koyduktan sonra 85,000 TL’ye satilinca ne kadar kar kalir merak ettim gercekten. Pardon MX-5’in maliyeti 25,000 TL’ydi degil mi? (ama 25,000 TL nereden geliyor o konuyu fazla karistirmayalim)

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan kisilerle tartismam ancak israrla hic bir dayanagi olmayan seyler yazmaya devam ediyorsunuz.  Her mesajimda yazdiklarinizi curutuyorum. Sorularima hic bir cevap veremediginiz gibi kafadan rakamlar, bir takim hukumler salliyorsunuz.  

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Misafir
Bu konu yorumlara kapatılmıştır.
 Paylaş

• Yeni Oluştur...