Jump to content

Mazda Avrupa ve Mazda nın Türkiye deki geleceği

Burak
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Emre Özpeynirci/Hürriyet/10.10.2007

eozpeynirci@hurriyet.com.tr

Mermerler-Mazda savaşı başladı

Japon otomotiv şirketi Mazda, yepyeni modellerle dünyada önemli başarılara imza atarken, Türkiye’deki durumu ise her geçen gün karmaşık bir hal alıyor. Son 1 yıldır Türkiye’deki konumu tartışılan Mazda, 22 yıldır Türkiye’de temsilcisi olan Mermerler Grubu’yla 31 Mart 2007’de sözleşmelerinin bitmesinin ardından, Türkiye’ye doğrudan girme kararı almıştı. 2008 yılı başında, Mazda Avrupa bünyesinde Türkiye’de kendi kurdukları şirketle hizmet vermeye başlayacaklarını açıklayan Japon şirkete, eski ortağından ilk itiraz geldi.

Son 6 aydır yaşanan süreçte sessiz kalan Mermerler Grubu, Mazda’ya karşı hukuki süreci başlattı. Bir başka deyişle Mermerler Grubu ile Mazda arasında Türkiye’de beklenen savaş başlamış oldu. Tabi bu savaş en çok Mazda’nın yeni modellerini bekleyen Türk tüketicisini etkileyecek. Çünkü hukuki süreç ne kadar uzarsa Mazda’nın Türkiye’de faaliyete geçmesi o kadar ertelenecek.

Aynı zamanda Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı da olan Yüksel Mermer’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Mermerler Grubu’nun eski ortağına karşı hukuki mücadelesi ilk olarak isim hakları konusunda başlatılırken, portföy tazminatı, ithalat izni gibi bir çok davanın bunu takip edeceği belirtiliyor.

Peki hukuki süreç nasıl başladı. Mermerler Grubu, Mazda’nın Türkiye’de ’Mazda Motor Logistics Europe Türkiye’ ismiyle ticari faaliyete geçmesi üzerine harekete geçerek hemen İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi’ne ihtiyati tedbir talebinde bulundu. Gerekçe olarak ise, ’Mazda Motor’ ve ’Türkiye’ ibarelerinin Mermerler Grubu’na ait olduğu, Mazda’nın bunları kullanamayacağı gösterildi. Mermerler Grubu, Mazda’yı basiretli olması yönünde uyarırken, Türkiye’de ’Mazda’ ismiyle şirket kuramayacağını belirtti.

Haberin tamamı burada

İşte şimdi anlaşıldı vehbinin kerrakesi, bu dava süreçleri falan oldukça uzun zaman alabilir, olan yine bize olur, filler tepişir otlar ezilir...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• Yanıt 269
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

• Burak

59

• MuRDoC_111

10

• Selman

22

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

Gönderilen Fotoğraflar

Guest uyumsuzelement

hangi adla satacaklarmış mazda adı altında olmassa  sen hem yatırım yapma hemde yapanlara köstek ol bu mermerleri hadım etmek lazım

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

böyle devasa şirketlerin dava sürecinin uzayacağını hiç sanmam,şipşak biter bu dava gibime geliyo...senin,benim davam olsa en az 2 sene sürerdi ama,bunlarla uğraşamazlar...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest uyumsuzelement

böyle devasa şirketlerin dava sürecinin uzayacağını hiç sanmam,şipşak biter bu dava gibime geliyo...senin,benim davam olsa en az 2 sene sürerdi ama,bunlarla uğraşamazlar...

bencede mazdaeurope bastırır kaldıki sen bayisin mutlaka sanada satış için bi şart koşmuştur zamanında koz olarak kullanılacak sekilde mermerlerin yaptıgı iş şu an çamura yatmak ve bu arada eldeki malzemeleri fahiş fiyata çakmaya çalışmaktan öte bişey deil
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest uyumsuzelement

Kurduğun şirkette "Mazda Motor Türkiye" ifadesi geçemez diyor, yoksa dünya çapında tescilli patente bir şey diyemez...

mazdaeurpe die gelsinler  yada mazdaeuroasia bunun patentini alim hemen :D
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Patent değil sözkonusu olan, Türkiye'deki ticari isim hakkı..... Patent Mazda Japonya'da orası tartışmasız... "Mazda Ulusal Pazarlama A.Ş." olabilir mesela, bunda sorun çıkmaz...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest uyumsuzelement

Mümkün olabilecek bütün isim hakları ve web adreslerini zaten almışlardır...

inanmayın bizi vazgecirip kendi alacak o isimleri :2funny:
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mermer bunu uzun zaman önce söyledi, "Türkiye'de isim hakkı bizde, pazarlık edeceğiz" demişti ama arada kaynadı o söz... Bunlar da kuru bir teşekkürle geçiştirmeye çalıştılar ama yemedi, durum öyle gösteriyor... Şimdi pazarlığa oturacaklar...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İsim hakkı davasını anında kaybeder Mermerler, boşuna avukat parası ödicekler. Mazda tanınan markalar statüsüne girdiği için isim hakkı filan alamaz Mermerler. Öyle olsa Özgörkey Coca Cola distribütörlüğünü bıraktığında Türkiye'de Coca Cola markalı ürün satılamazdı. Ya Mermerler olmicak duaya amin diyo, ya da gazete sıkış haberler yaratıyo.

Diğer konu da Mazda isimli şirket kurulamayacağı olayı. Aslında bu kısmen doğru ama Mazda'yı enterese etmiyo, ben gitsem şu anda Mazda diye bi şirket kuramam, %100 Türk ortaklı şirketler yabancı isimli şirket kuramıyolar. Şirkete yabancı isim koyabilmek için ortaklardan en az birinin yabancı olması gerekiyor. E tabi Mazda'da yabancı ortaktan fazla şey yok :D

Sözün özü Mermerler abesle iştigal etmekte. Mazda gibi tüm dünya çapında bilinen çok büyük bi markanın distribütörü, bulunduğu ülkede isim hakkı alsa bile ana şirket geldiği anda o "isim hakkı" kuş olur uçar gider.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben son mevzuatı bilmiyorum ama Emre Özpeynirci kafadan haber sallamaz, zaten dava dilekçesini vermiş eklediğim linkte, yani bu dava açılmış... Mermer'in de pek boşa kürek çekeceğini sanmam, avukatlar ordusu vardır yanında muhtemelen...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Selman Abi yanlışım varsa düzelt, Mazda Mermerler'e bu gibi bi durumda isim hakkı verir. Daha genel konuşmak gerekirse tedarikçi firma distribütöre der ki "Distribütörlük anlaşmamız sürdüğü sürece sen distribütörü olduğun bölgelerde (ki bu durumda bu bölge Türkiye oluyor) benim ismimi kullanabilirsin."

Benim okulda ve bizim işten gördüğüm kadarıyla şu anda asıl Mazda Mermerler'e dava açabilir. Zira Mermerler şu anda (veya yakın gelecekte dava açıldığı zaman) Mazda marka herhangi bir araç satma yetkisine sahip değil (veya olmayacak). Buna rağmen şirket adında Mazda ismini geçirerek tüketiciyi kandırmaya yönelik davranışta bulunuyor. Ayrıca distribütörlük anlaşmasının feshiyle beraber Mazda ismini kullanma yetkisi Mermerler'den alındı.

Bence bundan sonra olacak şey çok kısa bi mahkeme sürecinin ardından Mermerler'in Mazda Motor Türkiye'sinin ismini Chery Motor Türkiye olarak değiştirmesi, Mazda'nın da krallar gibi gelip istediği adla şirket kurması olacak...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Türkiye’de Mazda isminin tüm ticaret sicil hakları bize ait. Patenti ise onların. Yani araç satabilirler ama Türkiye’de Mazda ismiyle şirket kuramazlar. Biz ayrıca ticaret kanunu uyarınca Mazda’ya portföy tazminatı davası açacağız. Bu da bugüne kadar Mazda için Türkiye’de yaptığımız yatırımlar, pazarlama harcamalarını karşılıyor. Türkiye’de distribütör firmaları korumak için kanun bizim yanımızda. Çünkü markalar Türkiye’de belli bir pazar payına ve güce ulaştıktan sonra gelerek tüm hakları bizden alıyor. Bu ticaret kanuna aykırı. Bu davanın ardından da ithalat iznine yönelik bir dava açacağız. Çünkü Mazda’nın Türkiye’de ithalat izni halen bizim elimizde."

Bu Mermerler gurubunun açıklaması, altı çizili bölüm bana mantıklı geldi...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Doğru da Mazda hiçbi şey mi yapmadı 22 yıl boyunca? Mazda'nın TR için ayrılmış bir reklam bütçesi, vs. vardır. Veya hiç olmadı "olmayan" tv reklamları Türkiye'de mi çekildi? Hayır, hepsi Japonya'da veya başka bi yerde çekilip Türkiye'ye beleş gönderildi büyük ihtimalle. Yani ortak bi çaba olduğu kanısındayım ben...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...