Jump to content

SCBS Akıllı Şehir İçi Fren Desteği

61kdeniz
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

3 saat önce, tarahumara :

Bi boşvermişlik, aman nasıl olsa kendi duruyorculuk sezdim. :D

:)))))

İlginç ki bende de pek çalıştığını söyleyemem. Yani, gerekli oldu da çalışmadı değil, bir kaç defa sınırları zorlayarak denemeler yaptım, olmadı. "Ulen acaba bir şekilde kapalı mı, bir gün yan gelmeyelim" dedirtti hani...

Fakat iki üç gün önce, okulun girişindeki, şu inip-kalkan çıta şeklindeki güvenlik kapısının üzerindeki DUR levhasının fosforu yüzünden KKKGGGGTT! diye durdu. Şöyle oldu; güvenlikçi beni gördüğü hâlde açmadı. Gıcık. İllâ araç duracak, bakacak "Ha, sen misin hocam?" diyecek de açacak. Kardeşim okuldaki tek Mazda benim zaten... Ben de biraz kararlı yaklaştım, "aç bak, kırıp geçeceğim yoksa" gibi oldu biraz. Bizim kızın ateşi vardı o ara, biraz asabiydim. Eleman açmadı tabii. :D Bizim Mazda da "abi duralım, çocukla çocuk olma" dedi, durdu.

Tek maceram budur. :)

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sorun şuki biz duruyoruz ama arkadakiler duramıyor. :)Geçen kırmızı ışıkta trafik bir anda durunca ben müdahale etmeden durdu ama arkadaki abi sağolsun bizim tamponu traşladı. Yani diyeceğim o ki önünüzden çok arkanızı kollayın.

HTC_M8x cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...

Bu sistemin Mazda'lardaki calisma sekli diger markalara gore biraz farkli. Ayaginiz herhangi bir derecede fren uzerindeyken sistem calismiyor bilginiz olsun. Ornegin 20 km/h hizla ondeki araca yaklasiyorsunuz ama ayaginiz cok hafif de olsa frenin uzerindeyse sistem calismiyor ve ondekine tosluyorsunuz. Fiesta aracimda boyle degildi. Ben fren yaparak ondeki araca yaklassam bile, eger benim uyguladigim fren dozaji yetersiz ise kendi yapiyordu yine freni. Olmasi gereken de bu kanimca.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 8 ay sonra ...

Bugün avm girişinde test edesim geldi ve videoya aldım. Ayağım ne gazda ne de frende. 4 km/h hızla bariyeri görünce kendi frenledi.

Not: Müzik sesi yüksek gelebilir önce sesi kısın :D 

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bugün avm girişinde test edesim geldi ve videoya aldım. Ayağım ne gazda ne de frende. 4 km/h hızla bariyeri görünce kendi frenledi.
Not: Müzik sesi yüksek gelebilir önce sesi kısın [emoji3] 

O yükseklik ve inceliği Algılayıp durması müthiş [emoji847] sistem çalışıyor ya ben gayri ihtiyari çok denedim [emoji1]
çok sert frenleme yapmış, insan korkar [emoji4]

Zınk diye duruyor abisi [emoji1]
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 5 ay sonra ...
  • 1 ay sonra ...

Geçen gün TEM de trafik durma noktasına gelmişti, bir anda sol şeritte bir boşluk oluştu ben de ona yöneldim, öndeki araç benden yavaşmış, yaklaşınca alttaki uyarı ışığı yandı ve araç fren yaptı. Ben de gayri ihtiyari ayağımı frene götürdüm ama gel gör ki fren boşalmış gibi sonuna kadar gitti. Bu sistem bildiğin sen fren yapar gibi frene baskı uyguluyor anlaşılan.

index.29.gif

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

normalde frene bastığınızda böyle tutmuyor. abs devreye girip kayıyor. normalde de böyle tutsa süper olurdu. mazdalarda en beğenmediğim şey frenler. benim mazda 2 de böyleydi arkadaşın 2007 mazda 3'u de böyle. 3. nesil nispeten iyi ama daha iyi olabilir kesinlikle. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

1 saat önce, Burak :

Geçen gün TEM de trafik durma noktasına gelmişti, bir anda sol şeritte bir boşluk oluştu ben de ona yöneldim, öndeki araç benden yavaşmış, yaklaşınca alttaki uyarı ışığı yandı ve araç fren yaptı. Ben de gayri ihtiyari ayağımı frene götürdüm ama gel gör ki fren boşalmış gibi sonuna kadar gitti. Bu sistem bildiğin sen fren yapar gibi frene baskı uyguluyor anlaşılan.

index.29.gif

Evet abi aynen dedigin gibi. Sen frene basmissin gibi fren hidroligini pompaliyor. Frene bastiginda bosluk hissetmen bundan. Eger arac frene basmadan hemen once sen bassaydin da asiri sekilde sert oldugunu ve cok yukarida kavradigini gorecektin. Sistem carpma olacagini anladigi zaman, once frenleri balatalara yaklastirip guclu fren performansi icin hazirliyor. Eger sen frene basmazsan kendi uyguluyor. Bu fren sertligi olayini, MRCC aktif haldeyken ve arac kendi fren yaparken sen ayaginla frene bastiginda da anlayabilirsin. Acayip sekilde sert oluyor frenler ve en ufak bir dokunus yaptiginda normalden cok daha guclu fren uyguladigini goruyorsun. Salliyorum, normalde fren pedalinin en ust noktasiyla en dip noktasi arasindaki aralik 10 cm iken, bu sekilde 2 cm oluyor.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 yıl sonra ...

Merhabalar. Geçen hafta içinde şöyle bir durum geldi başıma; şehir içinde düşük sürat ile ilerlerken bir kavşağa yaklaştım , yol hakkı bende olmasına rağmen aksi yönden gelen bir aracın hızlı davranıp benden önce geçmeye çalışacağını hissederek ayağımı gazdan çektim ama fren yapmadım, nitekim diğer araç önüme atladı ve geçip gitti, bu esnada benim aracım şu an tam hatırlayamadığım bir tepki verdi, ön taraftan takırtılı bir ses çıktı ve sanırım araç yavaşladı ama tam durmadı ve ön panelde bir uyarı lambası yandı. Motorda bir arıza oldu endişesiyle hemen sağa çektim ve durdum ama bir sorun yoktu. Sanırım şehir içi fren destek sistemi devreye girmiş olmalı. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sanirim bu sisteme SCBS (Smart City Brake Support) deniyor.  Bundan ayri bir de SBS (Smart Brake Support) da var.  Bendeki ABD Mazda 3 kitabi (PDF) SCBS sisteminin 2 ila 18 mph arasinda çalistigini, SBS sisteminin ise 10 mph üzerinde çalistigini yaziyor.  Bu ikisinin tam olarak nasil çalistigi bana göre hala bir muamma çünkü gerek Türkçe gerekse Ingilizce PDF dökümanlar bu konuda net bir açiklama yapmamislar.

Benzer deneyimi birkaç kez ben de yasadim.  Gösterge panelinde kirmizi FREN uyarisi belirdi ve dediginiz gibi araçta bir sesle birlikte fren yapildigi izlenimini aldim.  Muhtemelen bu konuda daha fazla bilgi/deneyimi olanlar vardir.

• Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

benim bu konudaki deneyimim bir iki defa park alanına girmek için bariyeri açmakta geciktiğimde kazık fren yapması şeklinde oldu. 

sense pakette farklı bir teknoloji daha var bildiğim kadarıyla. sağdan soldan gelenlere karşı da duyarlı galiba tam bilmiyorum.

• Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

iki kez başıma geldi önümdeki aracın yolunda engel olmamasına rağmen yavaşlaması benimde zaten hız dipte müdahalede etmedim ancak sanki araba önden birşeye çarpmış gibi bir ani duruş dörtlüler yandı ekranda uyarı ışıkları bir anda afalladım şaşırdım çalıştırmak istedim hemen çalışmadı dörtlüyü kapattım tekrar çalıştırdım sağa çektim altını biryere mi vurdum acaba baktım asfalt  dümdüz arabanın altındada birşey yok jeton düştü ama çok sert bir fren yaptı araç bir keresinde de garaja biraz hızlı girdim aynı frenajı yaptı stop ettimi şu an hatırlayamadım sanki stop etmedi bu sefer. ilginç bir sistem. 

• Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benim araçta da 5 - 6 kez başıma geldi, SCBS 30 km hıza kadar çalışıyor, en son dün bir trafik lambasında işe yaradı. Biraz dalgındım, önümde trafik birden durdu, SCBS devreye girdi ve aracı durdurdu. Stop etme gibi bir durum da olmadı, daha önceki devreye girmelerinde de olmadı. Daha önceki devreye girmelerinde tehlike yoktu ama dün devreye girmeseydi muhtemelen öndeki aracın tamponuna arkadan hafifçe çarpacaktım :) Makyajlı CX-5'lerde ve Power Sense donanımlı Mazda 3'lerde logodaki radar daha yüksek hızlarda yardımcı oluyor bildiğim kadarıyla.

• Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2016 dizel power sense aracım kalkışlar harici ayak gazını neredeyse kullanma ihtiyacı duymuyorum o yüzden 30 km üzeri hızlarda hız radarı devreye giriyor ve aracın hızını öndeki araca göre ayarlıyor hız sabitleme hız radarı ile uyumu sayesinde kötü hava şartları ve anlık dikkat kayıplarında bazen bizden önce devreye giriyor ancak hiç bir zaman kontrolü elden bırakmamak lazım,otonom araçlarda bile hala yola dikkatin verilmesi gerektiği vurgulanıyor....

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

15.08.2016 at 12:53, Tarahumara :

Bu sistemin Mazda'lardaki calisma sekli diger markalara gore biraz farkli. Ayaginiz herhangi bir derecede fren uzerindeyken sistem calismiyor bilginiz olsun. Ornegin 20 km/h hizla ondeki araca yaklasiyorsunuz ama ayaginiz cok hafif de olsa frenin uzerindeyse sistem calismiyor ve ondekine tosluyorsunuz. Fiesta aracimda boyle degildi. Ben fren yaparak ondeki araca yaklassam bile, eger benim uyguladigim fren dozaji yetersiz ise kendi yapiyordu yine freni. Olmasi gereken de bu kanimca.

Benim aracın yaptığı frenlerde genellikle ayağım frendeydi, sanmam ama acaba sistemler farklı mı?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...