Jump to content

Yerli Otomobil Prototipinin Kamuflajlı Görüntüsü

Ali
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Bakan Işık, yerli otomobile ilişkin, 2016'da her türlü arazi şartında deneyecekleri 30-40 araç üretmeyi, 2019 sonuna kadar da Türkiye'de bunun seri üretimini başlatmayı hedeflediklerini söyledi.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Tasarım direk olarak Cadillac Bls'den alınma gibi duruyor, iç mekan da buna dahil.  https://www.google.com.tr/search?q=cadillac+bls&oq=cadillac+bls&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8

Umutlu olduğum bir projeydi bu. Gelişmeleri sık sık takip etmeye çalıştım, hatta abartıp içeriden bilgi alma denemelerine bile girdim :) Malumunuz, bisikletten bozma şasiye 2 akü bi çamaşır makinası motoru takıp elektrikli otomobil yaptık diye gezinen üniversiteler vs. haber oluyor bol bol memlekette ve haber başlıkları da "yerli otomobil" gibi şeyler oluyordu. https://www.google.com.tr/search?q=elektrikli+otomobil+%C3%BCniversite&safe=off&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAgQ_AUoAmoVChMI9Zb9rpO_yAIVxtUsCh37EQB6&biw=1366&bih=677

Bir açıklama yapılmıştı, bu tür haberler gerçek yerli otomobilin imajını zedeliyor diye, umudum daha da artmıştı bu açıklamadan sonra. 

Sonuç olarak, yüzde yüz yerli denilen otomobil tasarım olarak Cadillac Bls çıktı. Tasarımın, bazı parçaların vs. dışarıdan alınmasına karşı değilim zaten otomobil gibi komplike bir makinanın herhangi bir ülkede yüzde yüz yerli yapılması çok zor, anca Çin vs. tabi arge işin içine girince o da karışır. Ama yüzde yüz yerli diye laf salatası yaparken birebir kopya yapılması da saçma ve tamamen imaj zedeleyici. Kamufulaj tasarım çalınmasın, tanıtım yapılmadan gerçek görüntü ortaya düşmesin amaçlı yapılır araçlara. Bizimkiler tasarımın Cadillac'tan geldiği anlaşılmasın diye kamufle etmişler ama :)

Tasarım kısmını geçelim, tekniğe gelelim. Hiç bir bilgi yok, daha önce söyledikleri aracın elektrikli olacağıydı ama en başta menzil olmak üzere pek çok veri önemli bu durumda. Hadi aracın altyapısını tamamen aldın, eklediğin donanımlarla değişen ağırlık vs. ile yol tutuş, güvenlik gibi kalemlerde neler değişti?

Ayrıca yerli bir firma, DMA, Toyota Corolla'ları alıp elektrikli hale getiriyor ve filolara satış yapıyor şu an. Şu açıklama kadarıyla DMA'nın yaptığını yapıyorlar, tabi DMA ekstra olarak satış da yapmakta :) http://dmaoto.com/tr/

Üretim kısmında da "Bir babayiğit çıkarsa 2020'de üretime geçmek istiyoruz" mantığı var. Şu an açıklandığı kadarıyla ölü bir yatırım bu araç. Devlet desteği vs. ile işin yağını yiyecek birisi belki bir üretim tesisi kurar da üretir, teknik vs. olarak da yeterince iyi olmayacağından, dış pazara satılamayacağından vs. dolayı üretim bir kaç yıl içinde duraklar, işin yağını yiyip tesisi kuran firma da o tesisi yabancı bir firmanın aracını üretmek için kullanmaya başlar, nurtopu gibi bir Tofaş'ımız daha olur sonuçta.

Umarım yanılıyorumdur ama az biraz meraklısı olduğum bu konularda beni malesef ki hiç tatmin etmedi bu ortaya çıkan şey. Seçim yatırımı goygoyu da malumunuz, neyse o tarafa girmiyorum.

• Beğen 7
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2016 yılını bitirmek üzereyiz. Bir babayiğit çıksa bile 2020'ye tesisi falan hazır edebilmesi mümkün müdür? Elinde hazır tesis olan firmalara selam çakmışlar gibi görünüyor.

Üretim kısmında da "Bir babayiğit çıkarsa 2020'de üretime geçmek istiyoruz" mantığı var. Şu an açıklandığı kadarıyla ölü bir yatırım bu araç. Devlet desteği vs. ile işin yağını yiyecek birisi belki bir üretim tesisi kurar da üretir, teknik vs. olarak da yeterince iyi olmayacağından, dış pazara satılamayacağından vs. dolayı üretim bir kaç yıl içinde duraklar, işin yağını yiyip tesisi kuran firma da o tesisi yabancı bir firmanın aracını üretmek için kullanmaya başlar, nurtopu gibi bir Tofaş'ımız daha olur sonuçta.

Umarım yanılıyorumdur ama az biraz meraklısı olduğum bu konularda beni malesef ki hiç tatmin etmedi bu ortaya çıkan şey. Seçim yatırımı goygoyu da malumunuz, neyse o tarafa girmiyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mehmet abi, 2015 bitiyor :D Tesis kurulmak istenir, para da basılır, devlet yer vs. destek verirse yetişebilir de ölme eşşeğim ölme. 

Benzetmeyi ben keşfetmedim, çok amerikanvari olmuş lan, millet ne yazmış hakkında diye internette gezinirken buldum açıkcası :)

Malum parti yönetime geldiği dönemde ABD kendi içinde dolara verdiği faizi düşürdüğü için yatırımcılar yurtdışına para akıtmıştı, bizimkiler de hızlı dönüşe en uygun sektörlerde bu paraları kullandılar, inşaat sektörü gibi ve ilk aşama için iyi bir fikirdi. 2010 lara doğru faiz geri yükseldi ABD'de, paralar çekilmeye başladı ve bizim gibi kısa vadeli planlar yapanlar da faiz lobisi goygoylarıyla bahanelere sığındılar. 

Süreklilik için arge, knowhow önemli. Sadece üretmek yetmez, kendi ürettiğinle rekabet pazarına girebileceksin vs. ki aynı şeyi senden ucuza üretenler seni engelleyemeyecek. Otomobil konusunda en mühim adım Saab'ı satın alma girişimimizdi, keza el değiştiren diğer firmalar da oldu son dönemlerde, Volvo gibi. Kurulu düzeni, argesi, bol bol işi bilen mühendisi olan bir firma satın almış olsaydık knowhow'ı ve pazarı, servis ağını vs. vs. de satın almış olacaktık. 

Yerli otomobili ürettik diyelim, güncel otomobillerle rekabet edecek kalite vs. ye de sahip olsun eyvallah. Memleket içinde teşfik vs. satarsın ama tek bir ülkede otomobil satarak para kazanamazsın, para kazanamazsan geliştiremezsin vs. Pazar payını yurtdışında arttırmak lazım, servis ağı kurmak lazım vs. vs. kolay işler değil bunlar.

Başka bir marka alınmadan böyle büyük bir işe giriliyorsa ve yerlilik önemliyse, yurtdışına kaçırdığın o değerli mühendislere parayı akıtacaksın, getireceksin memlekete, yukarıdan aşağıya bir oluşum başlatacak ve maliyetleri sorgusuz sualsiz karşılayacaksın. Adam akıllı arge, üretim-satış ve pazar planlamanı yapacaksın, kaybettiğin para umrunda olmayacak, satışların devam ederken bile kaybetmeyi göze alacaksın ki marka gelişebilecek. Ve gaza gelip başladıktan sonra ortada bırakmama güvenini vereceksin, uzun süre devam edeceksin, geliştikçe kayıpların azalacak, kar etmeye başlayacaksın. Elindeki marka ve onun değeri de yanına kar kalacak.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İç tasarım falan hiç hoşuma gitmedi benim. Sanki 2005li yıllardan kalmış bir araba gibi geldi bana.

gallery_6670_115_32234.jpg

gallery_6670_115_12553.jpg

gallery_6670_115_23139.jpg

Bir iki teknik bilgi verselermiş iyiymiş. Birde araca baktığımda her arabadan, markadan bişeyler çalınmış gibi bir hissiayat verdi bana. :) Neyse ben kaçayım şimdi hükümete çakıyorlar diye çıkar gelir birisi :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Beyler,

Bu Cadillac BLS... 2005 yılında üretim bandına girdi ve 2009 da üretim bandından kaldırıldı.

Sebebi ise satışlarının düşük olması...

Ben haber detay fotoğraflarında 1.5 dci Renault motoru var içinde gibi gördüm çakma aman pardon yerli otomobilin...

Cadillac BLS ise en düşük hacimde 1.9 Litre dizel olarak üretildi. Benzinli seçenekleri ise 2.0 ve 2.8 Litre motor hacmiyle üretildi.

Yahu, millet 2005 te üretmiş, 2009 da üretimden kaldırmış, biz daha üretecek "Babayiğit" arıyoruz... Yemin ediyorum hadi buradan da rahmetliyi anayım, Levent Kırca skeci gibi... Hiç mi bu bakanlar demez "Yahu internet var, insanlar bu arabayı araştırır buluverir bi yerden de rezil rüsva oluruz, bari bir iki facelift yapalım"...

Yahu Twitter'da Türkiye gündeminde TT oldunuz, TT1 ve TT2 # leri paylaşayım sizinle; #yerliotomobil ve #YerliCadillacBLS ... Türk Silahlı Kuvvetleri nin baş harflerini birleştirin, aralarına a harfleri koyun, sonuç çıktı değil mi ? İşte o çıkan sonuçtan geçiyor insanlar bakanla ve otomobille...

Kimse kalkıp "Ya olm Efe ne biçim konuşuyosun, adamlar denedi & deniyor yerli araba yapıyoruz aslanız kaplanız" demesin... Yapmıyoruz, çalıyoruz, araklıyoruz.. Daha doğrusu yapmıyorlar, çalıyorlar, araklıyorlar..Ben niye kendimi ve sizi hırsız kategorisine soktuysam :)

Arabayı boyamışlar mı ya da kaplama mı ne yapmışlar, o bile yerli değil :) ! 3M folyo ile kaplamışlardır :)

Esas elektrikli arabamız var esas onu destekleyelim en azından Çalıntı, Çakma, Araklama değil ! 

http://www.otoruyasi.com/yerli-elektrikli-otomobilimiz-3-gen-sapmaz/

post-5576-0-58131700-1444736967_thumb.pn

post-5576-0-96052300-1444736976_thumb.pn

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

yapsınlarda neye benziyorsa benzesin.önce tohum sonra fidan.tırnak makası ve cımbız bile dışarıdan geliyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yediğimiz patates bezelye Kanada'dan et Şili'den buğday Rusya'dan, sabun Mısır'dan geliyor yani tarımda iyi denilen ülke bu halde teknoloji olarak  Bulgaristan, Romanya'nın gerisinde ülke olarak araba üretsen bile o araba ancak başkasının teknolojisi, imalat sistemi ile yapılabilr.

5 sene kadar Bursa'da otomotiv ana ve yan sanayinde calıştım; Peugeot-Karsan'da boya kısmında tüm tesisleri Alman-Fransız mühendislik firmaları inşa etmişti, cunku o şekilde onlarca tesis yapmış tecrübeleri vardı. Tofaş'ta şimdiki durumu bilmiyorum ancak zamanında Tempra, Palio gibi araçlarda motorun kendisi ve mekanik aksamın önemli kısmı italya'dan geliyordu.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Beyler,

Bu Cadillac BLS... 2005 yılında üretim bandına girdi ve 2009 da üretim bandından kaldırıldı.

Ben haber detay fotoğraflarında 1.5 dci Renault motoru var içinde gibi gördüm çakma aman pardon yerli otomobilin...

Cadillac BLS ise en düşük hacimde 1.9 Litre dizel olarak üretildi. Benzinli seçenekleri ise 2.0 ve 2.8 Litre motor hacmiyle üretildi.

Yahu, millet 2005 te üretmiş, 2009 da üretimden kaldırmış, biz daha üretecek "Babayiğit" arıyoruz... Yemin ediyorum hadi buradan da rahmetliyi anayım, Levent Kırca skeci gibi... Hiç mi bu bakanlar demez "Yahu internet var, insanlar bu arabayı araştırır buluverir bi yerden de rezil rüsva oluruz, bari bir iki facelift yapalım"...

Yahu Twitter'da Türkiye gündeminde TT oldunuz, TT1 ve TT2 # leri paylaşayım sizinle; #yerliotomobil ve #YerliCadillacBLS ... Türk Silahlı Kuvvetleri nin baş harflerini birleştirin, aralarına a harfleri koyun, sonuç çıktı değil mi ? İşte o çıkan sonuçtan geçiyor insanlar bakanla ve otomobille...

Kimse kalkıp "Ya olm Efe ne biçim konuşuyosun, adamlar denedi & deniyor yerli araba yapıyoruz aslanız kaplanız" demesin... Yapmıyoruz, çalıyoruz, araklıyoruz.. Daha doğrusu yapmıyorlar, çalıyorlar, araklıyorlar..Ben niye kendimi ve sizi hırsız kategorisine soktuysam :)

Arabayı boyamışlar mı ya da kaplama mı ne yapmışlar, o bile yerli değil : :)! 3M folyo ile kaplamışlardır :)

Esas elektrikli arabamız var esas onu destekleyelim en azından Çalıntı, Çakma, Araklama değil ! 

Yahu ne alakası var canım. Cadillac bizden çalmıştır kesin. :D 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Her seçim öncesi şu sözde yerli & milli helikopter, gemi, füze, araç vs. haberlerini gormekten nefret ediyorum. Ha gerçekten bir icraat olsa gurur duyacagim, helal olsun diyeceğim ama adamlar bizim milleti nasıl kekleyeceklerini çok iyi çözmüşler. Ben almiyayim, kek sevmem teşekkürler.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bu kadarınıda beklemıyordum arkadas bu nedir ya,,bir devletin her işimi düzenbazlık olur,,

hoş boşa dememişler imam......cemaat.....

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Beyler,

Arabayı boyamışlar mı ya da kaplama mı ne yapmışlar, o bile yerli değil : :)! 3M folyo ile kaplamışlardır :)

abi sizin cx-3 ne alemde geldi mi?yoksa levorga mı karar kıldınız,merak ediyorum bi aydınlatın beni :2funny:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bu kadarınıda beklemıyordum arkadas bu nedir ya,,bir devletin her işimi düzenbazlık olur,,

hoş boşa dememişler imam......cemaat.....

Gerçekleri söyleyince de Hükümete çakıyorlar diyorlar. Çalıyorsa, kandırıyorsa, hile yapıyorsa çakarız arkadaş. :)

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...