Jump to content

3. Nesil Mazda 3 Chip Tuning ? +14hp +18tork

karaqedi
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Bence Türkiye'de Motorlu Tasitlar Vergisi silindir hacmindeki mini artislarla ciddi miktarda arttigi için biz tüketicileri "silindir hacmi arttikça yakit tüketimi ciddi miktarda artar" diye kosullandiriyor.  Genel olarak silindir hacmi arttikça yakit tüketimi de artar, bu dogru.  Ancak, yakit tüketimi diger birçok degiskene de baglidir.  Bu degiskenler bazen silindir hacmindeki artistan daha önemli olabilir.

Örnegin, silindir hacmi tamamen ayni olan iki arabadan biri digerinden daha az yakit tüketebilir.  Muhtemelen bunu zaten biliyorsunuz.  Yani iki arabanin silindir hacminin ayni olmasi yakit tüketimlerinin de ayni olmasi anlamina gelmez.  Benzer sekilde, bir araba silindir hacmi daha biraz daha düsük diger bir arabadan daha az yakit tüketebilir.  Bunda yukarida bahsettigim gibi "diger degiskenler" rol oynar.  Diger degiskenlerden kasdim, aracin tasarimiyla ilgili degiskenlerden tutun da aracin filitreleri, sürücünün kullanim tarzi, lastik basinçlari, yolun topografyasi (düz, yokus, vs), gibi seyler olabilir.

Biz toplum olarak maalesef senelerdir MTV nedeniyle hep "silindir hacminin artmasi kötüdür" seklinde kosullanmisiz.  Bence bu yanlis bir kosullanmadir.  Silindir hacmindeki ufak artislar olumsuz olarak algilanmamalidir.  Örnegin, bence 1.5 litre motorla 2.0 litre motor arasinda aman aman bir fark yoktur.  Hatta ortak yanlari daha fazladir (ikisi de 4 silindirlidir).  Yakit tüketimleri de "diger degiskenler" nedeniyle birbirine pek yakin olabilir, bu çok dogaldir.  Örnegin, yokus yukari çikarken 1.5 litre motorda 2.0 motorla ayni torku elde etmek için gaza daha çok basmaniz gerekebilir.  Dolayisiyla 1.5 litre motorun ANLIK tüketimi 2.0 litre motordan biraz daha fazla olabilir, diye düsünüyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 dakika önce, AKayhan :

Bence Türkiye'de Motorlu Tasitlar Vergisi silindir hacmindeki mini artislarla ciddi miktarda arttigi için biz tüketicileri "silindir hacmi arttikça yakit tüketimi ciddi miktarda artar" diye kosullandiriyor.  Genel olarak silindir hacmi arttikça yakit tüketimi de artar, bu dogru.  Ancak, yakit tüketimi diger birçok degiskene de baglidir.  Bu degiskenler bazen silindir hacmindeki artistan daha önemli olabilir.

Örnegin, silindir hacmi tamamen ayni olan iki arabadan biri digerinden daha az yakit tüketebilir.  Muhtemelen bunu zaten biliyorsunuz.  Yani iki arabanin silindir hacminin ayni olmasi yakit tüketimlerinin de ayni olmasi anlamina gelmez.  Benzer sekilde, bir araba silindir hacmi daha biraz daha düsük diger bir arabadan daha az yakit tüketebilir.  Bunda yukarida bahsettigim gibi "diger degiskenler" rol oynar.  Diger degiskenlerden kasdim, aracin tasarimiyla ilgili degiskenlerden tutun da aracin filitreleri, sürücünün kullanim tarzi, lastik basinçlari, yolun topografyasi (düz, yokus, vs), gibi seyler olabilir.

Biz toplum olarak maalesef senelerdir MTV nedeniyle hep "silindir hacminin artmasi kötüdür" seklinde kosullanmisiz.  Bence bu yanlis bir kosullanmadir.  Silindir hacmindeki ufak artislar olumsuz olarak algilanmamalidir.  Örnegin, bence 1.5 litre motorla 2.0 litre motor arasinda aman aman bir fark yoktur.  Hatta ortak yanlari daha fazladir (ikisi de 4 silindirlidir).  Yakit tüketimleri de "diger degiskenler" nedeniyle birbirine pek yakin olabilir, bu çok dogaldir.  Örnegin, yokus yukari çikarken 1.5 litre motorda 2.0 motorla ayni torku elde etmek için gaza daha çok basmaniz gerekebilir.  Dolayisiyla 1.5 litre motorun ANLIK tüketimi 2.0 litre motordan biraz daha fazla olabilir, diye düsünüyorum.

Zaten Mazda'nın 2012 sonrası Mazda 3 için 13 ve 14 sıkıştırmalı skyactiv'leri geliştirirken söylediği şey şuydu, "Biz çok satılan konvansiyonel motorlarda hacim küçültüp, motoru turbolayarak emisyon testlerinin etrafından dolaşmak yerine, basitçe içten yanmalı motorun ısıl vermini yükseltmek ve bunu doğru motor hacmiyle yapmak istiyoruz, bu hacim de bizim için 2.0lt" demişlerdi. Mazda 6'ya 2.0lt motor otomatik şanzımanla biraz zayıf geliyor ama Mazda 3 için 2.0 motor harikalar yaratıyor bence, başka ülkelerde 2.0 kullanan kişilerin yorumlarına bakıyordum, bize göre çok daha canlı performansa rağmen tüketimler bir çıt daha düşük. Örneğin Autoexpress'in 2.0lt 120hp uzun dönem aracı bu, gayet dikkatsiz kullandık demelerine rağmen uzun dönem tüketimi 41.5mpg - 6.7lt (Ayrıca Mazda Mx-5 ve BMW G30 5 serisi ile birlikte uzun dönem testinde 5 yıldız verdikleri tek otomobil)

http://www.autoexpress.co.uk/mazda/3/88417/long-term-test-review-mazda-3

Downsizing ile ilgili, işin arka planına bakan makaleler,

https://www.carthrottle.com/post/car-makers-are-finally-admitting-that-downsizing-was-a-stupid-waste-of-time-and-money/

http://www.telegraph.co.uk/cars/news/age-engine-downsizing-says-volkswagen/

http://www.carmag.co.za/news_post/we-dont-believe-in-cvts-or-downsizing-says-mazda/

https://www.goauto.com.au/news/mazda/mazda-right-to-resist-downsizing-hirose/2017-09-11/65470.html

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

enerjinin korunumu yasası ve F=m.a  denklemini bi kenara not alırsak

bir aracı 90 km sabit hızla götürmek için 30hp güç lazımsa,   

isterseniz 6000cc olsun, isterse 1500 cc olsun   90 km sabit hızla gitmek için 30hp güç alacak şekilde yakıtı kısacaktır.  aynı yakıtı tüketecektir. aksi 31 hp üretten araç hızlanmaya başlar. 

bu kağıt üstündeki hesap.. gerçekte ise , aradaki fark şöyle olacaktır. 4 silindirin sürtünmesi  12 silindirin sürtünmesi ve küçük hacmin volümetrik veriminin fazla olması falan filan  derken küçük farklar olacaktır. 

ama gaza TAM bastığınız anda birisi 650 hp  birisi 120 hp  güç üretecek  ve yine net olarak   5.5 kat fazla yakıt tüketecektir. 

yani tasarımsal farklılıkları yoksa,   sabit hızla giderken  birbirine yakın bir çok motor   benzer yakıt tüketimi karakteri sergileyecektir.  aracın daha çok yakıt yakmasına sebep olan faktörler..  ağırlığı, rüzgar sürtünme katsayısı,  en geniş yerinin gidiş yönüne göre kesiti, aktarma organlarında kaybolan gücü  vs.  sayılabilir. en sona motor hacmini koyabilirsiniz..

internetten araştırın 7.60Li  bmw nin yakıt tüketimini   6.0 motor. V12 çift turbo..   12-13 lt falan yakıyor böle normal şöförlü sürüşlerde..  2100 kg olması da cabası.. 

veya  250 cc motorsiklet.. hem hafif 100-150kg .. hem motor küçük   o da 3lt - 4lt yakıo belki 

ben 18 yaşımdan beri 2.0 araç  kullanıyorum.  yıllardır  aracı motorunu soran tüm insanlardan aynı tepkiyi aldım...  özellikle düşük eğitim seviyeli insanların bu konudaki yorumu,  off ne yakar, su gibi içer, benzin dayanmaz..  şeklinde oluyor..  eğitim seviyesi artınca,  bakış açısı değişmese de,  yine bi ön yargı oluyor...   

bakın çok değişik bir örnek vereyim ,  aylık 30 bin tl net kazancı olan bir doktor arkadaşım,  var.. 

12lt ortalama tüketimi olan  c180 le geziyor.. ve ayda 1000 km yapmıyordur..     

aracı değiştirmeyi düşünüyordu   ve   bırakın 6 silindirli  motorları,     2,0 mazda 6 ya baktığımızda bile  direk olarak,   " abi yakıtının altından kalkamayız" diyor.    hayır işin trajik yanı ise,   > bende var işte mazda 6,  bakıyor görüyor..  hâtta arada kullanıyor..  araçları bile değiştirdik bi ara..  ama "gel bundan al" ,  dediğim zaman,   yapamıyor, adam korkuyor çok yakar diye...  çok çok anlamsız..    yeni kasalar skyactiv  diyorum. daha da az yakıyor diyorum..  biz kullandık diyorum. 7.5  - 8.5 diyorum.. 9 diyorum..  yok abi,  olmuyor. içi almıyor..  aklı alsa da kalbi almıyor adamın...       hayır maddi olarak bi problem de yok ortada.. 20 lt  de yaksa 30 lt de yaksa,  haberi olmaz.. ,  bu güne kadar, bi kere bile c180 ne yakıyor diye hesap yaptığını da görmedim..  

bizim ülkemizde  dediğiniz gibi bazı insanlar şartlanmış..  düşünceler oturmuş .  değiştiremiyorsun.  

benim şimdi ekonomi odaklı tasarlanMAmış   olan  2.0 mazda 6 ,   nerden baksan 1500-1600 kg vardır.   öyle ki kriko zor kaldırıyor..      1.5 skyactiv 3  ile  uzun yola gitsek yanyana.. ben daha az yakarım diye iddaa etsem. kimse inanmaz..  

inandırmak için arabaya benzin döküp yaksam,    2,0 çok yakıyordu, ateşe verdi..  derler. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

4 saat önce, Zealot :

ben 18 yaşımdan beri 2.0 araç  kullanıyorum.  yıllardır  aracı motorunu soran tüm insanlardan aynı tepkiyi aldım...  özellikle düşük eğitim seviyeli insanların bu konudaki yorumu,  off ne yakar, su gibi içer, benzin dayanmaz..  şeklinde oluyor..  eğitim seviyesi artınca,  bakış açısı değişmese de,  yine bi ön yargı oluyor...   

...  

bizim ülkemizde  dediğiniz gibi bazı insanlar şartlanmış..  düşünceler oturmuş .  değiştiremiyorsun.

Bizim ülkemizdeki araçlarin % 99 gibi bir orani 2000 cc ve altindadir.  Iste size TÜIK 2017 verileri:

"Ocak-Temmuz döneminde trafiğe kaydı yapılan 431 bin 532 adet otomobilin %40,4’ü 1501-1600, %26,9’u 1401-1500, %14,3'ü 1300 ve altı, %13,5'i 1301-1400, %3,8’i 1601-2000, %1,1’i 2001 ve üstü motor silindir hacmine sahiptir."

Kaynak: Türkiye Istatistik Kurumu Haber Bülteni, Motorlu Kara Tasitlari, Temmuz 2017.

Yukaridaki veri isiginda halk dogal olarak motor silindir hacmi üst sinirini 2000 cc olarak algilamaktadir.  Yani halka göre tüm araçlar 4 silindirlidir ve en büyük motor hacmi 2000 cc olmaktadir.  Halkimizin algi darligi bundandir.

Zaten bildiginiz gibi ülkemize 2000 cc üzeri araç pek ithal edilmiyor.  Yukaridaki % 1 gibi oran bunu net açikliyor.

Böyle olunca da halka göre en büyük motor 2000 cc oluyor.  Devlet de bu algiyi kendi lehine kullanarak bir MTV skalasi yaratiyor.  Her 100 - 200 cc'de bir vergi dilimi artiyor.  Basit, degil mi?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 saat önce, Zealot :

%3.8 in içindeymişim.  hep azınlık, hep ezilen tarafta olduk zaten 

Allah mükafatını verdi. Mx-5 hayrını gör.  :D 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

15 saat önce, Zealot :

inandırmak için arabaya benzin döküp yaksam,    2,0 çok yakıyordu, ateşe verdi..  derler. 

Bu nedir yaaa, sesli güldüm :D:D:D 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...