Jump to content

2. Nesil Mazda 3 (BL) Kabin İçi Trim Sökme Rehberi

Mutlu Tekir
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Bu direksiyon mafsalından geldiğini düşündüğüm ses gres sonucunda azaldı ama tamamen kesilmedi 2-3 gün ses çıkarmamıştı, yine ortaya çıktı. Arada geliyor, arada gelmiyor. Öneriler değerlendirilir. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

trimlerden bu kadar sikayetçiysen bagajdan gelen seslere dikkat ettin mi yada sende böyle bir sıkıntı var mı. bizim bagajdan cok fazla ses gelıyor. arabanın hıcbır yerınden gelmıyor sadece bagaj.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

Merhabalar,paylaştığınız bilgiler çok faydalı olacaktır. Emeğinize sağlık.
Acaba araçlarımızdaki anahtar girişinde bulunan plastik kapağı çıkarmak mümkün müdür? kolayca nasıl çıkarılabilir?  @Mutlu Tekir

sadsad.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Hocam hiç bir fikrim yok, direksiyon alt ve üst kapaklarını söktüm ama oraya bakmak aklımın ucundan geçmedi. Ama zannediyorum ki döndürerek ya da çekerek çıkıyordur.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

14 saat önce, Mutlu Tekir :

Hocam hiç bir fikrim yok, direksiyon alt ve üst kapaklarını söktüm ama oraya bakmak aklımın ucundan geçmedi. Ama zannediyorum ki döndürerek ya da çekerek çıkıyordur.

Bende çevirilerek açılacağını düşündüm ve elimle çevirmeye çalıştım fakat dönmeye dair hiç bir hareket göremedim. Zaten içeriye doğru giren bir mekanizması olduğu için tam kavrayamıyorum. Metal kısımı çizmek istemediğim için de bir tornavida ile uğraşmaya cesaret edemedim. Plastik sağlam bir parça bulabilirsem tornavida gibi kenarına sokarak çıkarmayı deneyeceğim tabi çıkıyorsa :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 dakika önce, SpeedMazda :

Plastik sağlam bir parça bulabilirsem tornavida gibi kenarına sokarak çıkarmayı deneyeceğim tabi çıkıyorsa :)

Kullanmadığınız banka kartınız yardımcı olabilir, yine olmazsa cep telefonun malzemecilerinde bulabileceğiniz sert plastik tornavidalarından kullanabilirsiniz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

Emeğine sağlık hemşo harika anlatmışsın.Ben açıkçası bu tarz sökme takma işlerine pek cesaret edemiyorum.Aracın biryerine zarar veririm diye..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 ay sonra ...

Bagajda LPG tankından dolayı terleme olduğunu sanıyordum ne zamandır. Fakat terleme değil de hafif birikinti şeklini alınca şüphelenmeye başlamıştım. Toyotaclubtr'den abim Mehmet Akın, ziyarete gelince araçlarla uğraşırken yol gösterdi. Sökünce bagaj trimlerini stop vidalarından su sızdığını ve yol yaptığını gördük. Hal böyle olunca söktüm farları.

Bagaj trimlerini çıkarmak kolay. Tüm plastik vidaları çıkardıktan sonra önce alttaki eşik trimini çıkarın yukarı çekerek, sonra da yandaki trimlerini ortaya kendinize doğru çekin. Fakat ben tamamen çıkarmaya gerek olmadığından yan trimleri ortaya doğru çektirip bıraktım. Aynı şekilde hazır el atmışken bagajdaki stoplara da el atayım dedim. Bagajdaki plastik vidaları çıkarıp düzgünce çekince geliyor trim. 

8 (1).jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

Dayson mastiği 1 kat sıktı usta, ardından 1 kat daha üstüne sıktı ve 30 dakika güneşte bekletti ki biraz katılaşsın diye. Aynı zamanda tampon plastik vidalarının olduğu yerden de su sızıyordu. Oraya da güzelce dışardan su girmesini engelleyecek şekilde daysonu sürdü. 
Far contası o kadar ezilmiş ki, vidanın dibindeki contadan daha az durumdaydı. Yani far vidaları tam sıkıldığında conta tam basmıyor kaportaya.
DSC_0022.jpg

DSC_0023.jpg

Elektrik ustasındaki iş bitince lpg cinin yolunu tuttum ve tankı sökmesini istedim. Söyledim durumu bagaja su sızdığını vs. Tankı çıkardığımızda karşılaştığım manzara korku filmi gibiydi. Tamamen pas, 3 parmak su doluydu. Hemen tıpayı açtım, girdap etkisiyle su boşaldı. Havlularla kurulayıp temizledikten sonra 2 kez wd40 pas sökücü sıktım 2-3 dakika bekledim paslara işlesin diye ve sonra havluyla sildim. Temizleyebildiğim kadarını temizledim, kaldı çıkmayanlar. 
Mehmet Akın abimin aklıma soktuğu stepne yuvasını vurdurarak yüksekliğini azaltma yöntemini söyledim. Vurdurarak stepnenin orta kısmındaki yükselti indirildi ve dümdüz bir zemin elde edildi. Buraya tankı koyunca çok güzel oturdu. Eskiden 5 parmak yükseklik farkı varken, şimdi 1-2 parmak civarına düştü ve bagaj hacmi daha da arttı. Olası su olaylarına karşın zemindeki 2 tıpayı da açık bıraktırdım.
DSC_0027.jpg

DSC_0028.jpg

DSC_0029.jpg

DSC_0030.jpg

DSC_0031.jpg

DSC_0032.jpg

DSC_0033.jpg

DSC_0034.jpg

DSC_0035.jpg

Ayak ucu aydınlatma için yolcu ayak ucunun üstündeki kapaktaki soketi kullanabilirsiniz. O sokette aktif güç var. Bugün led ampul bağladım ve iç tavan aydınlatmayla eş zamanlı çalıştığını farkettim. Ayak ucu karşılama aydınlatmaları için bu soketi kullanacağım. Aynı zamanda orta sütunlara kadar kabloyu getirip arka yolcu ayak aydınlatmasını da yapacağım kısmetse.
Yolcu ayak ucundaki sokette mor kablo - , kahverengi ise +. 

Ayak ucundaki plastik trimlerin en ucundaki parçaları çıkarınca iki taraf öbür taraftan görülebiliyor. Bunu fırsat bilip yolcu ayak ucundaki kabloyu ittirdim ve sürücü ayak ucundaki yerden de kabloyu aldım. Bir taraftan öteki tarafa kablo geçirmek isteyenlere örnek olabilir.
DSC_0050.jpg

DSC_0051.jpg

DSC_0052.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bugün torpido aydınlatma ampulunu değiştirmek için torpidoyu ve yuvasını çıkardım. Led şerit konumda anlattım ama burada da paylaşırsam konu bütünlüğüne daha uygun olur. Kitapçıkta anlatıldığı gibi yol doğru izlenirse her şey tık tık zahmetsiz bir şekilde çıkıyor.

Torpido içi aydınlatma için de torpidoyu söktüm. Önce torpido kapağını söküyorsunuz. İki yandaki ayakları dışarı doğru itip kendinize çektiğinizde ayaklar kilitlerinden kurtuluyor. Diğer ayakları da çekerek çıkarıyorsunuz. Torpidoyu çıkardıktan sonra 2 tane vidamız var. Ardından kapı eşiği trimi ve kapı eşiğinin hemen üstündeki yan trimi çıkardıktan sonra torpido yuvasını çekerek çıkarabilirsiniz. Torpido içi aydınlatma ampulu halojen ve kopuktu teli. T10 ampul buradaki, T10 ledi yerine taktım ve park ya da kısa farları açınca buradaki ampul de yanıyor.

DSC_0068.jpg

DSC_0059.jpg

DSC_0060.jpg

DSC_0061.jpg

DSC_0062.jpg

DSC_0063.jpg

DSC_0064.jpg

DSC_0065.jpg

DSC_0066.jpg

DSC_0067.jpg

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Havalar ısındı sizin orada anlaşılan mutlu :) uygulamaların, anlattıkların yıllar sonra da Mazda sahiplerine yol gösterecek. Tebrikler.. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...
  • 7 ay sonra ...

Uzun bir zaman sonra tekrardan merhabalar.
Sağ aynamı çarpıp kırmaktan ötürü değişim gerekti. Ayna camı, ayna kapağı ve aynanın altındaki ayna gövdesi kapağı ile halledebilirdim ama ayna gövdesi alt kapağını hiçbir yerde bulamadığımdan ötürü tümden yan sanayi ayna aldım parçamania.com internet sitesi aracılığıyla, TST Otomotiv'den.

Çarşamba sabah siparişi geçtim, stoklarında olmasına rağmen ve perşembe aradığımda "cuma kesin kargolarız" demelerine rağmen cumartesi kargolandı ve ancak pazartesi akşam teslim edilebildi, pazartesi akşamı aynayı takabildim.

Aynanın sökülebilmesi için önce yan camın ucundaki trim parçasının sertçe çekilerek sökülmesi gerekiyor. Ardından 3 tane yıldız vida gözüküyor. Yalnız bunların alttaki 2 tanesinin çıkabilmesi için kapı panelini de indirmem gerekiyordu. Kapı panelini tutan 3 vida var. Kapı tutamacının üst plastik kapağını çıkarınca üstte ve altında 2 vida gözüküyor. Bir de kapı açma kolunun içindeki plastik kapağı çıkarınca 1 vida var. Gerisi hep klips. Artık bir kaç tane kırıldıysa da yenilersiniz, pahalı bir şey değil zaten.

Aynanın kapıya oturan gövde parçasının ucunda çatlak vardı, gövdeye orijinal vidalar büyük kaldığından montajı gelen ayna ile yapamadım. Bu nedenle 10 dakikalık iş bana 1.5 saate patladı. Ben de kapıya oturan parçayı orijinal olandan çıkararak kullandım. Bunun için kapıya oturan parça ile ayna gövdesinin ayrılması gerekiyor. Birbirini tutan 3 vidayı söktükten sonra soketin bağlı olduğu kabloyu dikkatlice çıkardım, ve orijinal aynanın gövdeye oturan parçasını yeni gelen ayna gövdesine yerleştirip vidaladım. Hazır eski kapıya oturan parçadaki contalar (süngerimsi) eskidiğinden, yenisinden dikkatlice çıkarıp eski orijinal parçaya yerleştirdim. Sonrasında orjinal parçanın vida ve yuvaları uyumlu olduğundan kolayca montajı yapıldı.

Kapağın iğrenç bir gri renkli astarı vardı. Onu elimdeki siyah astarla 4 kat boya atıp ardından parlak vernikle de parlattım ve ilk başta parlak siyah görünümlü güzel bir şey ortaya çıkmıştı, ama aynaya takınca arabada çok sırıttı. Zımparayla verniğini alıp son bir kat mat siyah boyayla spreylemeyi düşünüyorum. Belki ileride aracın renginde boyatırım.

large.DSC_0106.JPGlarge.DSC_0105.JPGlarge.DSC_0103.JPGlarge.DSC_0102.JPGlarge.DSC_0098.JPGlarge.DSC_0099.JPGlarge.DSC_0100.JPGlarge.DSC_0101.JPGlarge.DSC_0097.JPGlarge.DSC_0096.JPGlarge.DSC_0095.JPGlarge.DSC_0094.JPGlarge.DSC_0093.JPGlarge.DSC_0092.JPGlarge.DSC_0091.JPG

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

24 dakika önce, Mehmet Özdemir :

motoruyla biirlikte mi geliyor ürün mutlu? fiyatı nedir acaba?

Herşeyi içinde ısıtmalı aynası, katlama motoru vs. Bunları yedek tutuyorum her ihtimale karşı diye. 300 tl tüm ayna. Çıkma bulamadım, bulabilseydim eğer, kapaklar ve ayna camı ile en fazla 100-150 ye bitirebilirdim de.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...
6 saat önce, s.halilduru :

İkinci nesilin sökme rehberi var. İşinize yararsa göndereyim @Mutlu Tekir hocam. 

Bende de var, internetten bulunabileceğini, benim o servis manueline ek olarak püf noktaları paylaştığımı ilk mesajımda belirttim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...