Jump to content

1.5 Skyactiv (Benzin) Motor Yağı Önerileri

AreY
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Arkadaşlar 5nci yıl bakımı içi iki yağ markasi arasında kaldım. Liqui Moly ve Castrol. Çok sakin kullanırım. Hiçbirzaman trafik, dur kalk sorunum olmaz. Yılda ortalama 8-9 bin km yaparım eğer Türkiye e yıllık izne gelmezsem. İskandinav iklimine uygun her iki markadan kullanim şartlarıma uygun yağ tavsiyesine ihtiyacım var. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ne zaman Castrol kullansam motor hep daha sesli çalışıp daha az gitme isteği uyandırıyor bende. Mobil, motul, liqui moly, total, shell iyi yağlar

• Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Tüm süreçleri aktararak canını sıkmak istemiyorum forum üyelerinin. Ancak 2015 Mazda 6 aracıma ağır ve detaylı bir servis bakımı yaptırdıktan sonra, ilk rutin yağ bakımı için epey yağ araştırması yapmıştım. Gerek forumdan gerekse yabancı sitelerden edindiğim fikirler neticesinde; Mazda Skyactiv motor için "Motul 8100 X-Clean EFE 5w-30"da karar kılmıştım. Yaklaşık 1500 km oldu yağı değiştireli. Yakıt tüketimim 0.5 litre düştü ve çekişte fark yok. Kesinlikle tavsiye ediyorum. 0w-20 yağ mı 05-30 mu arasında gidip gelmiştim. Envai çeşit görüş var bu konuda. Benim tecrübem yukarıda ismini verdiğim yağın gayet iyi olduğu yönünde. Filtre olarak da "Mann" tavsiye ederim. Tabi orijinal filtre düşünmüyorsanız. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

17 saat önce, g3z3g3n1616 :

Arkadaşlar 5nci yıl bakımı içi iki yağ markasi arasında kaldım. Liqui Moly ve Castrol. Çok sakin kullanırım. Hiçbirzaman trafik, dur kalk sorunum olmaz. Yılda ortalama 8-9 bin km yaparım eğer Türkiye e yıllık izne gelmezsem. İskandinav iklimine uygun her iki markadan kullanim şartlarıma uygun yağ tavsiyesine ihtiyacım var. 

İskandinav şartları ve sakin kullanım için 0w-20 kusursuz tercih gibi, büyük ihtimalle servis de 0w-20 kullanıyordur. En alttaki API/ACEA standartlarını karşıladığı sürece markada pek fark olacağını sanmıyorum zira 5w-30, 10w-40 vb yağlarda kolay ucuza kaçılsa da 0w-20'ler zaten %100 sentetik ve üretimde belli bir standart gerektiren pahalı yağlar. 

855635844_mazda3yag.thumb.jpg.b4241437de3fbd8ffe2ea2be2cf2a0a2.jpg

• Beğen 1
  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

@g3z3g3n1616 Mazda'nın istediği API SN Amerikan standardını karşılıyor, Avrupa standardı belirtilmemiş. SN plus dediği de aynı şey, emisyonlar için vs güncellenmiş bir etiket. Uyumlu bu yağ, 0w-20'lerin büyük çoğunluğu uyumludur. Yalnız %100 sentetik yazısını ve açıklamasını göremedim, son dönemde madeni/sentetik olarak bileşik 0w-20 üretebiliyorlarsa bilmiyorum, normalde 0w-20-30-40 hepsi tam sentetikti.

• Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 4 hafta sonra ...
  • 1 yıl sonra ...

Herkese merhaba,

aracımın bakımını yaptırdığım yetkili servis petrol ofisinin yağını kullanıyormuş. bir sonraki bakım için kitapçıktaki değerleri karşılayan bir yağ alıp getirsem sorun olur mu diye sorduğumda garantide sıkıntı yaşarsınız dedi. 
Mazda tüm bayiilerinde mi petrol ofis yağı kullanıyor ? Bu marka getçekten kaliteli mi ? 
hepinize sağlıklı günler.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

@osmansen Petrol ofisi yağını kullanabilir ama kitapçıktaki değerleri karşılıyordur zaten kullandıkları yağ merak etmeyin. 1.5 benzinli ise 10w-40 bile kullanılabiliyor bizim motorlarda. Servis 5w-30 koyuyordur büyük ihtimal.

Daha önce gittiğim Ankara S&K Mazda'da da Herter'de de 5w-30 Mazda original oil (Total üretimi) kullandılar hep. 

Garantide sorun yaşarsınız dedikleri doğru, evet size sorun yaşatırlar başınıza motorla alakalı bir sorun gelirse ama aldığınız motora uyumlu yağın-orjinal yağ filtresinin faturası ve işlemin uygulandığına dair belgeniz elinizde ise hukuki olarak hiçbir hak iddia edemezler. Yani en nihayetinde 3 yıllık üretici garantiniz bozulmaz. Dışarıdan getirdiğiniz yağı koymak zorunda değiller orası ayrı.

• Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 saat önce, osmansen :

Herkese merhaba,

aracımın bakımını yaptırdığım yetkili servis petrol ofisinin yağını kullanıyormuş. bir sonraki bakım için kitapçıktaki değerleri karşılayan bir yağ alıp getirsem sorun olur mu diye sorduğumda garantide sıkıntı yaşarsınız dedi. 
Mazda tüm bayiilerinde mi petrol ofis yağı kullanıyor ? Bu marka getçekten kaliteli mi ? 
hepinize sağlıklı günler.

servise göre değişiyor. onlar petrol ofisi tercih etmiş olabilir ama mesela ankara'da herter hem orjinal dexelia hem de castrol seçeneği sunabiliyor. ben geçen hafta castrol koydurdum mesela. servisin seçeneğine bağlı demek ki. 

• Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 ay sonra ...
17.08.2020 at 17:50, Leanback :

@g3z3g3n1616 Mazda'nın istediği API SN Amerikan standardını karşılıyor, Avrupa standardı belirtilmemiş. SN plus dediği de aynı şey, emisyonlar için vs güncellenmiş bir etiket. Uyumlu bu yağ, 0w-20'lerin büyük çoğunluğu uyumludur. Yalnız %100 sentetik yazısını ve açıklamasını göremedim, son dönemde madeni/sentetik olarak bileşik 0w-20 üretebiliyorlarsa bilmiyorum, normalde 0w-20-30-40 hepsi tam sentetikti.

Son 2 bakim bu yağı kullanıyorum. Daha önceki ilk 4 bakimda servis hangi marka olduğunu bilmiyorum 5w-30 kullandi. Fark olarak araba sabahlari soğuk havada daha sessiz gibi ve cabuk ısınıyor. Yakit a katkısı olmadi gibi. Aldigimdan beri şehir içi 6.8 - 7.1arasinda gidip geldi. 

Sormak istediğim bundan sonraki bakimlarda bu yağda devam etmelimiyim yoksa 5w-30 a gecmelimiyim? Yag değişimi yapan usta bundan sonraki bakimlarda 5w-30 geçmemi önerdi. Hangi yagin artisi fazla ise onu kullanayim diyorum. Sizin tavsiyeniz nedir fikrinizi alabilirmiyim? 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

@g3z3g3n1616 Soğuk marşınız çok ise, bulunduğunuz iklim genel olarak soğuk ve kısa mesafe yol yapıyorsanız, aracın da km'si çok yüksek değilse (200k km üstü örneğin) 5w-30'a dönmeniz için hiçbir sebep yok. 

Aşağıya 8482 mil oyunca 0w-20 yağ kullanılmış 2.5 Skyactiv motorun yağ analiz verilerini ekliyorum. Sonuçlar motorun gayet sağlıklı olduğunu gösteriyor ve 10bin mile bile çıkarabilirsiniz yağ değişim aralığını demişler, muhtemelen daha fazla da gider, zaten 20bin km Avrupa'da bakım aralığı 0w-20 yağ ile. Yani 0w-20 yağı rahatlıkla kullanabilirsiniz, sadece motoru uzun süre sıkıştırınca tereddüt ettirir 0w-20'ler, 1-2 motor tipi ve araç dışında ciddi sorun yaşayan olmadı bildiğim kadarıyla.

spacer.png

• Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

11 saat önce, Leanback :

@g3z3g3n1616 Soğuk marşınız çok ise, bulunduğunuz iklim genel olarak soğuk ve kısa mesafe yol yapıyorsanız, aracın da km'si çok yüksek değilse (200k km üstü örneğin) 5w-30'a dönmeniz için hiçbir sebep yok. 

Aşağıya 8482 mil oyunca 0w-20 yağ kullanılmış 2.5 Skyactiv motorun yağ analiz verilerini ekliyorum. Sonuçlar motorun gayet sağlıklı olduğunu gösteriyor ve 10bin mile bile çıkarabilirsiniz yağ değişim aralığını demişler, muhtemelen daha fazla da gider, zaten 20bin km Avrupa'da bakım aralığı 0w-20 yağ ile. Yani 0w-20 yağı rahatlıkla kullanabilirsiniz, sadece motoru uzun süre sıkıştırınca tereddüt ettirir 0w-20'ler, 1-2 motor tipi ve araç dışında ciddi sorun yaşayan olmadı bildiğim kadarıyla.

spacer.png

Arabam 76 bin de. Işe git gel hafta sonları alışveriş ile yilda 7-8 bin km yol yapıyorum. İklim ne çok soğuk nede çok sicak. Cok sakin kullanırım arabayi. Uzun yolculuklarda 130 km hiza sabitlerim. 3 defa Türkiye e geldim gittim hiçbir sıkıntı yasamadim 5w-30 yağ kullandığım dönem. Bu yaz kısmetse araba ile gelicem Türkiye e. Umarim o sıcakta ve yükte motor a sıkıntı vermez 0w-20 yag. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

@g3z3g3n1616 Motora ve yağa binen yük bindiren aktiviteler, uzun süre maksimum hızla gitmek, düzenli piste çıkmak, sıcakta dağ yollarında vs uzun süre gazlamak veya romörk çekmektir. Böyle kullanımlarınız yoksa 0w-20'den devam edin. Sıcakta uzun yol gitmek yağa herhangi bir stres bindirmez.

• Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

4 saat önce, Leanback :

@g3z3g3n1616 Motora ve yağa binen yük bindiren aktiviteler, uzun süre maksimum hızla gitmek, düzenli piste çıkmak, sıcakta dağ yollarında vs uzun süre gazlamak veya romörk çekmektir. Böyle kullanımlarınız yoksa 0w-20'den devam edin. Sıcakta uzun yol gitmek yağa herhangi bir stres bindirmez.

Tsk.ler bilgi icin. O zaman bu yağı kullanmaya devam ediyorum.

Liqui Moly Special Tec AA 0W-20 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 4 ay sonra ...

MErhabalar,

MAzda 3 2018 benzinli aracım için ilk bakımda Motul 8100 xclean efe 5w30 yağ kullandım. ikinci bakımda Liqui Moly tercih ettim. Toptec 4200 5w30 kullandım. Yağ ile beraber Ceratec motor koruma katkısı da kullandım. Gözlemime göre Motul kullandığım dönem araç daha sessiz ve rahat çalışıyordu. Alman malı olması sebebiyle Liqui Moly tercih etmek istesem de Motul daha iyi gibi. 

Birçok yazılanı okudum özellikle 0w20 yağ tercih edenler de çok fazla. 30000 km deki aracım için kullanım ve tecrübelerinize göre hangi yağı önerirsiniz? 

Şimdiden teşekkürler..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

@Tlghn61 Bende ilk defa yetkili servis harici yağ değişimi yaptım, filtron hava ve polen filtresi, yağ filtresini mann tercih ettim, yağ da Motul eco-nergy 5w-30. Motul'un yetkili bayi Aksu madeni yağ servisinde yapıldı. Toplam bakım maliyeti filtreler işçilik vs dahil 735tl tuttu. Servis 2300-2500tl arası bir fiyat vermişti. Hava ve poleni kendim değiştirdim yalnız, 2 dakikalık iş bu modellerde.

261742552_yagdegisimi.thumb.jpg.f2710cadab0d3bd61accd08dadec257f.jpg

Aslında biraz daha kullanıp yazacaktım ama konu öne çıkınca ilk 100km kadarlık izlenimimi yazayım, Motul ile ilgili bu forumda da bir iki arkadaştan (farklı Mazda modelleri için) sesli çalışma, zor çalışma, isteksizlik gibi yorumlar okuduğum için ilk başta Mobil 1 esp koymak istedim ama 500tl'ye yakın bir fiyat verdiler. Biraz önceki aracımdaki Motul memnuniyetimden, biraz da yetkili arkadaş hiçbir sorun olmaz falan deyince gözü karartıp koydurdum. Hiçbir olumlu beklentim yok iken, arabayı çalıştırıp daha aşağıdaki ışıklara gelmeden motorun yumuşaklığını anında anladım. Alt devirdeki sertlik, homurtu neredeyse yok oldu, sesin pürüzleri gitti, işin garibi araba gaza daha istekli cevap vermeye başladı, şaştım açıkçası. Psikolojik falan mı derken ertesi gün ilk marşı verince motora, bizim arabaların meşhur bağırtısının bile yumuşamasından, arabanın hız kazanmasındaki akıcılığından ve sesin yumuşaklığından anlaşıldı ki, motor bu yağa bayıldı. 1.5 benzinli skyactiv kullanıcıları için acayip bir şiddetle öneriyorum, önceki 5w-30 dexelia yağ değişiminde dikkat etmeme rağmen asla böyle bir olumlu değişiklik olmuyordu, nasıl verdiysem arabayı öyle alırdım valla yandım şimdiye kadar niye bekledim diye. Mucize beklemeyin ama motorla ilgili her konuda iyileşme hissettim.

Hatta tüketimde bile iyileşme var gibi ama onu netleştirmek için vakit lazım biraz. 0.4-0.5 lt gibi daha az gösteriyor aynı kullandığım güzergahlarda.

Birde 8100 X-clean efe yerine eco-nergy daha uygun bu araçlar için, yağ seçici de bunu öneriyor. X-clean partiküllü dizel araçlar için daha çok katkı içeren bir yağ.

Bu yağ varken ne başka markaya ne de 0w-20 yağa girmezdim. Liqui moly'de üst seviye yağdır ama onlar prensip olarak baz madeni yağa yoğun katkı şeklinde üretim yapıyor bildiğim kadarıyla, yağ değişim periyodları da çok uzun. Zaten tam sentetik veya %100 sentetik diye bir ibare kullanmıyorlar (tam sentetik ile %100'de aynı şey değil bu arada), technosynthese diyor Liqui moly. Motul ise %100 sentetik olduğunu iddia ediyor.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Motordaki yağ, insan vücudundaki kan gibi adeta. Olumlu sonuç almanıza sevindim doğrusu. Garantiden dolayı yetkili servise mahkumuz maalesef hala. Keyifli sürüşler.

• Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

08.04.2022 at 14:20, Leanback :

@Tlghn61 Bende ilk defa yetkili servis harici yağ değişimi yaptım, filtron hava ve polen filtresi, yağ filtresini mann tercih ettim, yağ da Motul eco-nergy 5w-30. Motul'un yetkili bayi Aksu madeni yağ servisinde yapıldı. Toplam bakım maliyeti filtreler işçilik vs dahil 735tl tuttu. Servis 2300-2500tl arası bir fiyat vermişti. Hava ve poleni kendim değiştirdim yalnız, 2 dakikalık iş bu modellerde.

261742552_yagdegisimi.thumb.jpg.f2710cadab0d3bd61accd08dadec257f.jpg

Aslında biraz daha kullanıp yazacaktım ama konu öne çıkınca ilk 100km kadarlık izlenimimi yazayım, Motul ile ilgili bu forumda da bir iki arkadaştan (farklı Mazda modelleri için) sesli çalışma, zor çalışma, isteksizlik gibi yorumlar okuduğum için ilk başta Mobil 1 esp koymak istedim ama 500tl'ye yakın bir fiyat verdiler. Biraz önceki aracımdaki Motul memnuniyetimden, biraz da yetkili arkadaş hiçbir sorun olmaz falan deyince gözü karartıp koydurdum. Hiçbir olumlu beklentim yok iken, arabayı çalıştırıp daha aşağıdaki ışıklara gelmeden motorun yumuşaklığını anında anladım. Alt devirdeki sertlik, homurtu neredeyse yok oldu, sesin pürüzleri gitti, işin garibi araba gaza daha istekli cevap vermeye başladı, şaştım açıkçası. Psikolojik falan mı derken ertesi gün ilk marşı verince motora, bizim arabaların meşhur bağırtısının bile yumuşamasından, arabanın hız kazanmasındaki akıcılığından ve sesin yumuşaklığından anlaşıldı ki, motor bu yağa bayıldı. 1.5 benzinli skyactiv kullanıcıları için acayip bir şiddetle öneriyorum, önceki 5w-30 dexelia yağ değişiminde dikkat etmeme rağmen asla böyle bir olumlu değişiklik olmuyordu, nasıl verdiysem arabayı öyle alırdım valla yandım şimdiye kadar niye bekledim diye. Mucize beklemeyin ama motorla ilgili her konuda iyileşme hissettim.

Hatta tüketimde bile iyileşme var gibi ama onu netleştirmek için vakit lazım biraz. 0.4-0.5 lt gibi daha az gösteriyor aynı kullandığım güzergahlarda.

Birde 8100 X-clean efe yerine eco-nergy daha uygun bu araçlar için, yağ seçici de bunu öneriyor. X-clean partiküllü dizel araçlar için daha çok katkı içeren bir yağ.

Bu yağ varken ne başka markaya ne de 0w-20 yağa girmezdim. Liqui moly'de üst seviye yağdır ama onlar prensip olarak baz madeni yağa yoğun katkı şeklinde üretim yapıyor bildiğim kadarıyla, yağ değişim periyodları da çok uzun. Zaten tam sentetik veya %100 sentetik diye bir ibare kullanmıyorlar (tam sentetik ile %100'de aynı şey değil bu arada), technosynthese diyor Liqui moly. Motul ise %100 sentetik olduğunu iddia ediyor.

Bende bu süreçte dediğiniz gibi gözü karartıp Motul aldım değişim için bekliyor. Olumlu yorumlarınız beni oldukça memnun etti umarım bizde de aynı etkiyi gösterir. Bilgi için teşekkür ederim. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...