Jump to content

ISOFIX Nedir ? Nasıl Kullanılır ?

İlhan
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

ISOFIX bağlantısını bilmeyen arkadaşlarımız olabilir. Onun için bu konuda mini bir açıklamada bulunmak istiyorum. Aslında forumda daha önce bir kaç defa bu konular konuşuldu ama. Konusu geçmişken tekrar paylaşmak istedim.

İsofix Nedir ?

ISOFIX otomobillerde uluslararası standart haline gelmiş bir bağlantı sistemi olup. Çocuk oto güvenlik koltuğunun, aracın emniyet kemerine ihtiyaç duymaksızın en kolay ve en hızlı  şekilde araca doğru bir biçimde bağlanmasını sağlar.

Peki Bu isofix bağlantıları, otomobilimizin neresindedir ?

isofix.jpgisofix_002.jpg

Otomobilimizin koltuğunda sırt dayama ve oturma minderinin birleşim arasındadır. Bulunduğu noktalarda bu şekilde işaretler olabiliyor.

what-is-isofix.ashx?w=974&vs=1&d=2012100

Sarı renkte olan aparat koltuğun arasına girerek, o işaretlenmiş olan kancalara kilitleniyor. Bu sayede koltukta sarsılma, savrulma, kayma, esneme hiç olmuyor.

İsofixli koltuklar 2 çeşitden ibare. Birincisi mevcut kasasıyla, oturma ve sırt dayaması  bir bütün olanlar. Yani kasa sabitlendiğinde ne sırt nede minder hiç kıpırdamıyor. Ve oto koltuğunun kendinden emniyet kemerleri oluyor. Bu koltuklar genelde maksimum 15-18 kg'a kadar kulalnılabiliyor.

Birde diğer çeşidi varki daha büyük çocuklar için. Bunların sırt ve oturma minderi birbirinden bağımsız çalışıyor hareket ediyor. Oto koltuğu isofixle araca sabitlendikten sonra. Çocukta oto koltuğuna emniyet kemeri ile sabitleniyor.

Birde şu bağlantı aparatı var.

mazda3_4_500.jpg

Burada fotoğrafta görüldüğü gibi emniyet kemeri ile sabitlenen bir oto koltuğu. Ve arkadaki bu bağlantı ile sabitlenmiş koltuğa.

wz4O8D.jpg

Buda isofixli ama arkada bu bağlantı aparatı da olan bir çocuk oto koltuğu

13718_buyuk_6_4.jpg

İlginçtir benim kullanmakta olduğum isofixli oto koltuğunda bu bağlantı yok. İlkin sadece emniyet kemeri ile bağlananlar için olsa gerek diye düşünmüştüm. Ama son fotoğrafta paylaştığım isofixli bir koltuk olmasına rağmen, bu bağlantı var. 

Bu konuda kafam karıştı bilgisi olan var mı ? Mesela @Burak abi bu konuda tecrübe ettin mi ?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

@İlhan hiç isofixli koltuk kullanmadık. Selim doğduğunda almıştık o zamanlar da ISOFIX pek yoktu onu Mert'te de kullanınca hiç ISOFIX'e geçemedik ama üst bağlantı mantıklı koltuğu alttan kancalar tutuyor, üstten ne tutacak bu durumda ? Sen nasıl sabitliyorsun koltuğu eğer üst bağlantın yoksa, kemer mi takıyorsun ?

Bir de üstteki mesajdan itibaren bölsen mi acaba "ISOFIX Nedir ? Nasıl Kullanılır ?" şeklinde ? 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Abi önerin güzeldi konuyu böldüm.

Benim kullandığım koltuk isofixli idi. Üsttende otomobilin emniyet kemeri tutuyor.

Wk06m4.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İsofix bağlantısı olamayan çocuk oto koltuklarını bağlamak için bir isofix bağlantı kemeri çıkarmışlar.

lHLM-6138_1.jpg

Mevcut oto koltuğu sır/bel kısmından bu kemer eşliğinde koltuğa sabitleniyor.

50 lira gibi bir fiyatı var..Ama daha detaylı bir araştırma ile daha ucuza alınabilir.

http://www.e-bebek.com/holmbergs-isofix-kemer_HLM-6138

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...