Jump to content

Mazda CX-3 Araç İçi Yol Çekim Kamerası Montajı

Servet
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Yahu isime hitaben tesekkür edeyim mesaja diyecem ama, isim yokki :)

Evet epey inceledim. Abd'deki modeller yakın şeklen. Ha olmadı universal karartmalı alıp sabitleme demiri ile oynayarak montajı yaparım. Gerilim kısmını hallederim. Universal alırsam zaten pusula vs olmaz

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

13 minutes ago, Servet said:

Yahu isime hitaben tesekkür edeyim mesaja diyecem ama, isim yokki :)

Evet epey inceledim. Abd'deki modeller yakın şeklen. Ha olmadı universal karartmalı alıp sabitleme demiri ile oynayarak montajı yaparım. Gerilim kısmını hallederim. Universal alırsam zaten pusula vs olmaz

Eyvallah abi Ömer ismim. Hesabı ilk açarken biraz karışıklık oldu isim soyisimle açmıştım ama sonra bu hesabı kullanmak zorunda kaldım forumda teknik bir sorun varmış. Tanışma bölümünde tanıtmıştım kendimi. Haberdar edersen sevinirim. Benim gözler aşırı hassas ve bu karartmalı ayna olmazsa olmaz benim için. Fiat punto ya bile ucuza bulup, bmw karartmalı ayna taktım oradan hesap et :) 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

8 saat önce, Servet :

Ersin selamlar. Haldex 6 ve elektronik kilidin ( kayan tekere fren uygulama ) devreye girmedeki hızı şu an mazdaya ait

En iyi dört çeker subaru 2000-2500 devir dakika isterken elektronik kilit için mazda bunu 1000 devir dakikada yapıyor. Buda çok hızlı awd senkronu demek

Güzel detay geldi, eyvallah. Subaru ile karşılaştırmalı videolara da yürümüştüm, ön tekerler roller üzerindeyken sistemin tepkisi Subaru'dan iyiydi. Tabi frene abanarak diferansiyeli diğer tekere de güç iletmeye zorlamak gündelik koşullar, çıtır offroadlar için yeterli. Biz ya yancıyız ya dağcı, mekanik kilit lazım her türlü :D Altımızda da önden çeker var ya neyse :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Merhaba @Servet

Ben de araç içi kamera kullanmaktayım. Hatta arka taraf içinde aldım fakat henüz montajını yapmış değilim.

Şöyle bir konumuz var belki bakmak istersin Araç Kamerası  ile ilgili olarak. 
Yukarda belirttiğiniz hususta bir sorum var. Bu kameralar 5 volt ile çalışıyor değil mi bildiğim ?
Bir de elektriği tavan lambasından aldım demişsiniz. Lambalarda sürekli elektrik oluyor mu ? (Olmaması lazım diye düşünüyorum. Sonuçta kapılar kapatıldığında sönüyor)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

29 dakika önce, s.halilduru :

Merhaba @Servet

Ben de araç içi kamera kullanmaktayım. Hatta arka taraf içinde aldım fakat henüz montajını yapmış değilim.

Şöyle bir konumuz var belki bakmak istersin Araç Kamerası  ile ilgili olarak. 
Yukarda belirttiğiniz hususta bir sorum var. Bu kameralar 5 volt ile çalışıyor değil mi bildiğim ?
Bir de elektriği tavan lambasından aldım demişsiniz. Lambalarda sürekli elektrik oluyor mu ? (Olmaması lazım diye düşünüyorum. Sonuçta kapılar kapatıldığında sönüyor)

Kapılarda switch var kapandığında o söndürüyor. Aynı şekilde lamba üzerinde düğme mevcut. Nasıl otomobil çalışmıyorken, kontak bile kapalıyken tavan lambası yanıyor ! Bu durumda tavan lambalarında sürekli elektrik var. Benim tavan lambası açık kaldığı için aküm bile bitmişti. Ama şu var bazı Mazda 3'lerde açık kalan tavan lambasını 30 dakika sonra otomatik kendisi kesiyormuş. Bunu ya @Semih Uluca yada @Mutlu Tekir arkadaşlarımdan birisinden duymuştum, Yada ikisinden birden aynı anda duydum. Yada tamamen yanılıyorum ikisi de böyle bir şey söylememiş olabilir. :D Binlerce konu okuyunca arada böyle cozurtma olabiliyor. :fiuw:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

21 dakika önce, İlhan :

Kapılarda switch var kapandığında o söndürüyor. Aynı şekilde lamba üzerinde düğme mevcut. Nasıl otomobil çalışmıyorken, kontak bile kapalıyken tavan lambası yanıyor ! Bu durumda tavan lambalarında sürekli elektrik var. Benim tavan lambası açık kaldığı için aküm bile bitmişti. Ama şu var bazı Mazda 3'lerde açık kalan tavan lambasını 30 dakika sonra otomatik kendisi kesiyormuş. Bunu ya @Semih Uluca yada @Mutlu Tekir arkadaşlarımdan birisinden duymuştum, Yada ikisinden birden aynı anda duydum. Yada tamamen yanılıyorum ikisi de böyle bir şey söylememiş olabilir. :D Binlerce konu okuyunca arada böyle cozurtma olabiliyor. :fiuw:

İkinci nesillerde öyle bir şey yok @İlhan  Lambayı açık bıkraktın mı akün bitiyor :D:D:D

Doğru diyorsun. Kapalıyken de lambalar açılabildiğine göre var. Switchten önce almak gerek. 
Ben hala çözemedim şu işi. Ön konsoldaki çakmaklıktan tavana kablolu şekilde takılı duruyor. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

16 dakika önce, s.halilduru :

İkinci nesillerde öyle bir şey yok @İlhan  Lambayı açık bıkraktın mı akün bitiyor :D:D:D

Doğru diyorsun. Kapalıyken de lambalar açılabildiğine göre var. Switchten önce almak gerek. 
Ben hala çözemedim şu işi. Ön konsoldaki çakmaklıktan tavana kablolu şekilde takılı duruyor. 

Kol dayamanın içindeki çakmaklıktan, yere paspasın altına in. Oradan torpido kapağının sağından, kenarlardan doğru yukarı çık. Direğin içine kabloyu sok/sıkıştırarak tavana götür. Ön camın üstünden tavan döşemesiyle birleştiği yere kabloyu içine sok/sıkıştır dikiz aynasına kadar götür. Ben o şekilde kullanıyordum. Yanlış hatırlamıyorsam torpidonun üstünden bir yerlerden geçerken kablo gözüküyordu. Ama çakmaklıktan ön cama sarkan bir şey yoktu en azından. Benim kamera bozulduğu için söktüm koydum kenara..Kaliteli bir şey almam lazım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Selamlar. Kamera 5 volt ile çalışıyor doğru. Dc dc converteri tavan içinde gizledim. Tavandaki 12 volt uyku moduna giriyor araç kilitlenince. Süreye bakmadım. Araç yanına gelince power ışığı yanmıyor, taki kapıyı açana kadar. Buda uyku modu var demek araçta.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Tavan lambası aslında programlanabilir. Kişiselleştirme opsiyonlarına bakarsanız kullanıcı kitabında lambaların 30 dk sonra kendiliğinden söndür gibi bir seçenek var, Mazda'nın yazılımı ile değiştirilebilir bu. Bu arada ben söylememişimdir İlhan abi.

Servet hocam, araç içi kamera ben de 3'ümde kullanıyorum. Tavan lambası ya da yağmur sensörü taraflarından enerji alanlar var ama ben riske atmak istemedim. Ön konsolu söktüm, klima tuşlarının altındaki çakmaklığın arkasından kabloların yalıtımlarını sıyırıp kabloları ekledim oraya. Oradan sürücü ayak altına çıkarttım kabloyu, direksiyon altındaki metale sabitleyip ön sol sütundan çıkardım. Sol ön sütunu ve kapı fitilini sökünce kablo rahatça girdi aradaki boşluğa. Kabloyu tavan döşemesinin içine ittirdim, ayna hizasından kabloyu çıkardım. 

5v ile çalışır. Bunun için de adaptörü söktüm, sadece voltaj düşürücü devresini aldım. Parmak ucu kadar bir şey. Çakmaklık soketinin yan ve ortasına giden kablolarını da kestim, bu çakmaklık gücünün arka tarafındaki kablolara bağladım.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Siz tam kaynağından gerilimi aldınız. Benimkisi evet, bilmeyen için riskli nokta. Ama ilgili konu yardımı ile montaj yapmak isteyen tavan lambasından alınması gerekeceğini bilmeli. Radar bölümüne yanlışlıkla müdahale, ciddi maliyet demek dediğiniz gibi

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 5 ay sonra ...

Kamera son zamanlar çekim yapmamaya, açılıp kapanmaya başladı. Zaten gece çekim kalitesi kötü idi. Meraktan ve ihtimal araca uyabilir niyetiyle aldığım kamerayı monte ettim. Kamera üzerinde dahili ekran yok. Gps, g sensör ve HD çekim kalitesi var. Telefona yüklenen yazılım ile wifi üzerinden görüntü izleme kalibrasyon vs yapılıyor.

Bir kaç kare çekim yaptım montaj ile ilgili. Eski kamera sabitleme ayağını kullanmak için mini operasyon yaptım. Daha önceki kameranın güç kaynağını kullandım. Güç olarak yeterli geldi

563f616c39d7380570215be41e322a91.jpg

Eski kamera

21c7014dba936c4462dbaa86195e6736.jpg

Yenisi

f5fd7d6e639d37da46af73ebcb827f1f.jpg

Şimdi gelelim tıkandığım yere. Telefonda gördüğüm görüntüyü bir şekilde wifi ile araç ekranında görebilirmiyim, neler yapılabilir. Bi el atın mevzuya

79aedd0186e86d2eceb60a4f8dbf3ccc.jpg

Araç kamerayı wifi olarak görüyor ama başka bi nane yok

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

17 hours ago, Servet said:

Şimdi gelelim tıkandığım yere. Telefonda gördüğüm görüntüyü bir şekilde wifi ile araç ekranında görebilirmiyim, neler yapılabilir. Bi el atın mevzuya

Evet teknik olarak mümkün ama biraz dolambaçlı.  Aşağıdaki kabloyu alıp bağlaman lazım. O kablonun ucunada eğer gerekiyorsa hdmi çevirici ile, gerekmiyorsa direk olarak bir cihaz bağlayabilirsin. Eğer kameranın kendi video çıkış özelliği varsa direk onun kablosunu takabilirsin. Eğer yoksa, telefonundaki görüntüyü yansıtmak için ufak cihazlar var. Onlardan takabilirsin. Yanisi mümkün. Ya da android telefon kullanıyorsan, screen cast yüklüyorlar tweaklerle ama tavsiye etmem. Onunla da görüntü aktarımı yapabilirsin.

PQ2DQd.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Kameranın video çıkışı yok maalesef. Telefon görüntüsü aktarma işi biraz sıkıntı çünkü eşim kullanıyor ekseriyetle. Oda hayatta uğraşmaz söker atar ne var ne yok :)

Yinede alayım ben kabloyu, kızlar yolculuklar olunca birşeyler izler en azından. Kablo nerde satılır, servis montajını yapar mı? 

Edit : tapatalk çalışmıyor sanırım giriş yapamıyorum 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

24 minutes ago, Servet said:

Kameranın video çıkışı yok maalesef. Telefon görüntüsü aktarma işi biraz sıkıntı çünkü eşim kullanıyor ekseriyetle. Oda hayatta uğraşmaz söker atar ne var ne yok :)

Yinede alayım ben kabloyu, kızlar yolculuklar olunca birşeyler izler en azından. Kablo nerde satılır, servis montajını yapar mı? 

Edit : tapatalk çalışmıyor sanırım giriş yapamıyorum 

Kabloyu almak biraz sıkıntılı.

http://www.mzdconnect-art.16mb.com/en/Main

Bu arkadaş satıyor kabloyu. Rusya'da kendisi. Servisin takacağını zannetmiyorum. Sitesinde nasıl takılacağı yazıyor. İki kısımdan oluşuyor. Görüntü girişi CMU nun arkasına, ses girişi de tuner modülüne takılıyor. Kesme biçme yapıştırma gibi bir şey yok. Araya köprü gibi giriyor.

Mk28a7.jpg

Aux moduna geçtiğinizde görüntü ve sesi veriyor. Pratik bir kit. Fiyatı biraz tuzlu. 150 dolarcık. Ebay üzerinden satılıyor ama malesef ülkemizde paypal yasaklı olduğundan alamıyoruz.

http://www.ebay.com/itm/Video-interface-Mazda-2-3-6-CX5-CX3-MX5-CX9-Miata-Toyota-iA-Scion-iA/331959760845?_trksid=p2047675.c100011.m1850&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D39344%26meid%3D996c438ff3bb435c846c5845b8d3339d%26pid%3D100011%26rk%3D1%26rkt%3D3%26sd%3D331929259467

Ben arkadaşla direk görüştüm. İngiltere'deki banka hesabımdan, Rusya'daki banka hesabına parayı yolladım direk. Pazarlık yapıp 120 dolara anlaştım. O da kargoya verdi. 6 günde ulaştı elime. Henüz takma fırsatım olmadı ama en kısa zamanda takacağım. Ben Apple TV bağlamayı düşünüyorum.

6mbp59.png

Apple TV 4. nesil yatıyor evde öyle. Hatuna yılbaşında işyerinden hediye etmişlerdi. Cihaz normalde 220 normal prizden çalışıyor ama ben biraz modifiye ederek bunu araçta çalışır hale getirmeyi düşünüyorum. HDMI to RCA çevirici ufak cihazlar var.

0ygWnL.jpg

Bu cihazlar ile de yukarıdaki kite HDMI herhangi bir cihazı bağlayabiliyorsunuz. Apple TV 4. Neslin hoş bir kumandası var. Normal kumandalar gibi kızılötesiyle çalışmadığı için, cihazı direk görmesine gerek yok. Bluetooth üzerinden çalışıyor yanılmıyorsam. Apple TV yi torpido güzüne, diğer gerekli ekipmanları da, torpidonun arkasına yerleştirmeyi düşünüyorum. Böylelikle tertemiz bir uygulama olabilir. Her şey yolunda giderse, cep telefonundan internet paylaşımını Apple TV'ye vereceğim. Youtube, canlı televizyon kanalları, Apple TV'ye yüklü dizi ve fimler, internet radyoları ve en önemlisi iphone görüntüsü yansıtma ile google navigasyon vb. programlar olacak. Apple TV'ye alternatif olarak Android TV kutuları var.

LQN8Za.jpg

Bunların avantajı da, bazı modellerde, yukarıdaki gibi hdmi dönüştürücüye ihtiyaç olmuyor ve ekstra usb girişi ile disk falan takılabiliyor. Milyon tane uygulama var bildiğiniz gib Google Playstore da. Bu cihazın dezavantajı kumanda olayı. Bu yöntem ile aracın CMU suna ne bağlarsanız bağlayın, dokunmatik ekranı kullanamıyorsunuz. CMU sadece televizyon görevi görüyor. Bütün etkileşimi, bağladığınız cihazların kumandaları ile yapmak zorundasınız. Apple TV nin kumandası acayip pratik ve üzerinde touch panel var. Kumandaya bakmadan kullanabiliyorsunuz yani. Bakalım denemelerimi yapacağım. Sonuçlarını paylaşırım.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...
30.03.2016 at 15:36, Servet :

Her aracımda olmazsa olmazımdır güvenlik kamerası. Şimdiki aracım eşime ait ancak, onunda sürekli yol yapması nedeniyle kamera montajı zaruri. Allah muhafaza kaza vs'de belgi niteliği oluyor.

Kamera özeliikleri şöyle; Dahili gps ve ekranı yok. Ekranlı almama nedenim aracın ekranını ileriki zamanda ihtiyaç halinde kullanmak. Gps olan modeller çok çok başarılı ancak malum dolar kuru biraz cebi zorluyor.

İleiki evrede alabilirim.

Kamera linki;

http://www.aliexpress.com/item/Mini-HD-720P-Car-DVR-Video-Recorder-Vehicle-Dash-Camera-with-G-Sensor/32231933976.html

Montajı anlatayım;

Aracı aldıığım gün ( İzmit Haldız ) plakanın takılmasını bekliyorum. Daha önce servis müdürü ile görüştüğümde, montajın serviste yapılasının iyi olacağını, garanti vs başımın ağrımaması için tavsiye etmişti.

Ancak, servis sahasında elektrikçilerinin olmadığını söylediklerinde şaşırdım. Tabiki gerekçeyi duyunca helal olsun dedim :) Maxda elektrik arızası yapmıyorki personel olsun dediler :) Neyse,

O vakit bir mekanik ustası tahsis etmelerini, tavan aydınlatma ve radar ünitesi kapaklarının sökümü konusuna yardım etmelerini rica ettim. Arkadaşlar gerekli hazırlıkları yaptı ve bende elektriksel montajı hallettim.

( mesleğim akülü fotklift onarımı, branşım elektronik )

Montaj fotoları;

v5yYpz.jpg

rMyY2m.jpg

9obvd5.jpg

PkGvr5.jpg

Birde vidyo koyalım. Hafta sonu çekim yaptım. Gölcük, Beylik'te

Buda bonus :)

@Servet Abi bonustaki video da araçta hangi marka model lastikler var ?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...