Jump to content

Mazda CX-3 Şehir İçi Fren Sistemi

mazdago
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Arkadaşlar günaydın herkese sabah esimi ise bırakmak için araca bindigimizde şehir içi yaklaşık 30 km hızla giderken önde hiç birşey olmamasına rağmen araç kendi kendine fren yaptı birakti. Eşim niye durdun dedi ben durmadim kendi fren yaptı dedim ve o esna da arkadaki bayan şoför benim aracın tamponuna çarptı. Daha önce çok defa kutu vs koyup denemistim sistem nasıl diye ama böylesi ilk defa başıma geldi.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Hayır yol boştu sadece güneşten gölge ye geçtim o esna da oldu bende acaba gölgeyi nesne olarak mı algıladı diye dusunuyorum

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 saat önce, mazdago :

Hayır yol boştu sadece güneşten gölge ye geçtim o esna da oldu bende acaba gölgeyi nesne olarak mı algıladı diye dusunuyorum

İncelediğim kadarı ile SBS te Lazer, radar ve ileri algılama kamerası kullanılırken SCBS te sadece lazer kullanılıyor. Görsel bir yanılmadan dolayı olabilme ihtimalini bu açıklıyor olabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Geçmiş olsun. Benim bildiğim kadarıyla da SCBS lazer ile çalışıyor. Lazer ışının gönderip bir yüzeyden geri yansımasına göre hesaplamarını yapıyor. Kamera bazlı ya da radar bazlı bir sitem değil. SCBS nin aksine SBS radarı ve kamerayı da kullanıyor diye biliyorum. Yani gölgeden etkilenmemesi lazım. Garipmiş gerçekten. Benim fiesta aracımda da aynı sistem var. Çok kez aktif oldu fakat hiç gereksiz yere aktif olduğunu görmedim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benim araçta sadece scbs var motion paket. Gölgeyi nesne olarak algıladığı varsayımı üzerinde duruyorum. Aksi halde çok çok garip bir durumla karşılaşma sebebi verebilir. En önemlisi güven duygusunu alıyor benden. Aracı ilk aldigimda evin önüne TV kutusunu koyup denemistik çok. Çarpmadan duruyordu trafikde de çoğu kez çalıştığını gördüm ama böyle bir durum şaşırtıcı ve soru işaretleri ile geldi bana

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Olayın olduğu bölgede yüksek frekans dalgaları olabilecek şeyler varmıydı acaba askeri bölge mesela yada daha başka vericilerin olduğu bir yer... Radarlar bunlardan etkileniyorlarmış...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Çok geçmiş olsun,neden durduğu konusunda bir fikrim yok, ama sistem hakkında yorum yapabilirim.

Çok iyi ve başarılı bir sistem olduğu gibi riskleride var,benim başıma birkaç sefer geldi,araç ani fren yapınca arkadaki aracın size çarpma riski çok fazla 

Benim arkamdan gelen araçları çok ani frenleme yaptığını gördüm,hatta kornaya bastıklarıda oluyor,ben biraz şanslıymışın çarpma olmadı ama size çarpmışlar,bizim başımızada gelebilir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

29 dakika önce, abdullah :

Çok geçmiş olsun,neden durduğu konusunda bir fikrim yok, ama sistem hakkında yorum yapabilirim.

Çok iyi ve başarılı bir sistem olduğu gibi riskleride var,benim başıma birkaç sefer geldi,araç ani fren yapınca arkadaki aracın size çarpma riski çok fazla 

Benim arkamdan gelen araçları çok ani frenleme yaptığını gördüm,hatta kornaya bastıklarıda oluyor,ben biraz şanslıymışın çarpma olmadı ama size çarpmışlar,bizim başımızada gelebilir.

Abi peki başına gelme durumu nasıl oldu ? 

Yani aniden yaya, kedi, köpek vs mı çıktı ? Yahutta akan trafik durdu, öndeki duran aracımı gördü sistem ? Yada ne bileyim bisiklet, motosiklet vs bir nesneyi mi gördü sistem ?  Başarılı bulduğuna göre aniden durduk yere, bir çalışma durumu söz konusu değil !

Abi bencede şanslısın ama arkadaki araç sana çarpmadığı için değil. Asıl sen öndeki nesneye çarpmadığın için şanslısın bence.. Allah göstermesin bir canlıya çarpmak yerine, varsın arkadaki otomobil bana çarpsın. Yine öndeki bir otomobile, motosiklete vs. çarpmaktansa, varsın arkadaki araç bana çarpsın. Bu tip maddi hasarlı kazalarda, genelde arkadan çarpan kusurlu bulunuyor. Bu anlamda takip mesafesi çok önem arz etmekte. Birde önden çarptığında daha çok hasar çıkıyor otomobilde. Ne bileyim tampon, kaput, radyatör, farlar, cam suyu motoru/bidonu vs. liste uzar gider. Arkadan çarpmalarda ise çarpan araç eğer ani fren yaptıysa. Fren yapma sonucunda aracın önü aşağıya eğildiği için, bizim aracın altına giriyor. Genelde de böyle durumlarda sadece arka tampon hasar alıyor. Birde işin hasarı dışında insani boyutu var. Önünüzdeki çarptığınız kişi çok ters birisi olabilir. O zaman çık işin içinden çıkabilirsen. :D

Yakın zamanda başıma geldi trafik aniden durdu..Bende ani ama rahat bir şekilde durdum. Ama arkadamdaki Opel Astra duramadı ve bana arkamdan çarptı. İndim baktım Astra'nın önü çamurluğu farı darmadağın. Benim sadece arka tamponun altı futbol topu ebatında içeri çöktü. Isıtma ve çekme ve hafif çekiçleme ile çok basit çekilde hallediliyor böyle durumlar. Dedim ben bekleyemem tutanak filan uğraşamam, ben kendi hasarımı yaptırırım, sizden bir karşılama talebim yok. Sizden tek ricam takip mesafesine dikkat edin. Aracınızın lastiklerine ve frenlerine baktırın dedim. :D

Biliyorum biraz farklı boyut getirdim konuya ama..:fiuw:

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İlhan bey haklısınız aracın nasıl ve neden durduğunu belirtmedim,boş yolda hiçbir zaman durmadı önümde yaya ve araç varken frenleme oldu.Genelde akan trafikte ve kavşaklarda daha çok oldu.

Şanslıyım derken tabiki kazaların hiçbirinin başımıza gelmesini istemeyiz hele suçlu kendimiz olunca vicdanımız çok rahatsız olur,sizin dediğiniz gibi ben kimseye çarpmadığım için şanslıyım.

Ayrıca konulara derinlik getiriyorsunuz çok teşekkürler.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Trafikte ise yarıyor mesela d100 karayolunda trafik olunca bazen aracın dibine kadar giriyorum araç kendi frenleme yapıyor orda çok başarılı. Begenmistim arabadakiker de vayyy felan yapmıştı :) belki bir seferlige mahsus bir şeydir daha sonra olmadı hiç şuan sistem normal şekilde çalışıyor. Ama kedi köpek gibi şeyleri algılamaz çünkü TV kutusunu koyuyorum tampon yüksekliğinde onu gormuyor çarpıyor. Kutuyu dik koyuyorum kaput hizasını geçiyor o zaman duruyor. Yani kaput hizasından aşağı cisimleri görmüyor tabi benim arac motion paket sadece scbs var. Sensr paketler de Mazda logosunun olduğu yer değişik cam gibi. İçinde kamera var o gorup duruyor olabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sensörlere biraz açıklık getirelim.

40b26f8c.gif

Öndeki mavi mazda amblemindeki radar. SBS (Smart Brake Support) , MRCC (Mazda Radar Cruise Control) ve DRSS (Distance Recognition Support System) sistemleri için.

Sarı olan kamera. LDWS (Lane Departure Warning System) ve HBC (High-Beam Control) sistemleri için.

Yeşil olan lazer ışını. SCBS (Smart City Brake Support) sistemi için.

Arkadaki iki mavi ise RCTA (Rear Cross Traffic Alert) ve BSM (Blind Spot Monitoring System).

SBS (Smart Brake Support) : 15 km/h hızın üzerinde çalışıyor ve kaza olacağı zaman frenleri hazırlayıp uyarı veriyor. Eğer siz frene basmazsanız kendi fren uyguluyor.

MRCC (Mazda Radar Cruise Control) : Adaptif hız kontrol. 30 km/h ile 200 km/h arasında çalışıyor ve öndeki araçlara aranızdaki mesafeyi ayarladığınız mesafeye göre sabit tutuyor.

DRSS (Distance Recognition Support System) : 30 km/h hızın üzerinde öndeki araçla mesafenizi ölçüyor. Fazla yaklaşırsanız sizi uyarıyor.

LDWS (Lane Departure Warning System) : 65 km/h hızın üzerindeyken şeritten çıktığınızda sizi sesli veya görsel uyarıyor.

HBC (High-Beam Control) : 30 km/h hızın üzerinde eğer kamera başka bir araç ya da ışık algılamazsa otomatik uzun farları açıyor.

SCBS (Smart City Brake Support) : 4 km/h ve 30 km/h hızları arasında çalışıyor. Çarpışma olacağını anladığı anda fren uyguluyor.

BSM (Blind Spot Monitoring System) : 30 km/h hızın üzerinde aracın kör noktasında bir araç olduğu zaman aynalardaki ışık veya ses ile uyarıyor.

RCTA (Rear Cross Traffic Alert) : Dar park alanından geri geri çıkarken sağdan veya soldan araç geliyorsa sizi aynalardaki ışık veya ses ile uyarıyor.

Bunlardan hangileri trdeki en üst donanım power sense modellerinde var bilmiyorum tam olarak. Kullanım klavuzunda olmasa bile yazıyorlar özelliği.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 saat önce, mazdago :

Sensr paketler de Mazda logosunun olduğu yer değişik cam gibi. İçinde kamera var o gorup duruyor olabilir.

O bahsettiğin @tarahumara 'nın eklediği şekilde de görüleceği gibi SBS / MRCC sistemi.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bu sistemler henüz tam oturmuş değil maalesef. 

misal bu videoda hiç beklenmedik şekilde "s" sınıf mercedes de fena saçmalıyor volvo ve vw'ye karşı.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 4 hafta sonra ...

Bugün yine aynı şey oldu ben caddede giderken sokakdan bir okul taşıtı çıktı yavasladim o caddeye çıksın diye o önüme geçince pat diye kendi kendine fren yaptı araba bir sure öyle kaldı ekrandaki kırmızı çarpışma şeklindeki ışık yanıp söndü baya sonra sonunce devam ettim yola böyle şeyler yapacaksa çok problem otoban da giderken birden durursa hiç şaşırmam artkk

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...