Jump to content

4.5G Nedir ? Ne Avantajı veya Dezavantajı var ?

Burak
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

1 Nisan 2016 itibari ile hayatımıza 4.5G girdi. Dünyadaki ismi LTE Advanced olsa da Türkiye'de 4G ile 5G arasında bir hız imkanı sunduğu için 4.5G olarak adlandırıldı. Klasik 4G 100 Mbps'e kadar hız sunarken. LTE Advanced ya da 4.5G 300 Mbps, hatta bazı özel çalışmalarla deneysel olarak 450 Mbps'e kadar hızlara erişilebiliyor.

İlk gün herkesin en çok kullandığı program muhtemelen Speedtest programı idi. Herkes 4.5G'nin ne kadar hıza çıkabildiğini merak ediyordu. Her denemenin 15-20 MB lık bir dosya indirdiği düşünülürse kotalardan ciddi azalmalar olmuştur o gün. Muhtemelen ilk etkisi bu oldu :)

Peki gerçekten ne kadar hıza çıkılabildi ? Benim gördüğüm kadarı ile ~30 Mbitler görünen en yüksek hız idi ama bu o günkü yoğunluk düşünülürse az kullanılan saatlerde daha da artabilir.

Benim kişisel olarak gördüğüm en büyük etki pil ömrümdeki ciddi artış oldu. 3G'nin pil ömrüne yaptığı negatif etki sebebi ile çoğunlukla 2G kullanan birisi olarak kendisine bir fırsat vermek amacı ile etkin hale getirdiğim 4.5G beni çok şaşırttı. Eskiden 2G ile öğlen saatlerinde gördüğüm değerleri şimdi akşama doğru ancak görüyorum. 

Sizlerde durum nedir ?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

benim fikrim o kadar da abartıldığı kadar bişey yok. yanlış anlamayın çok hızlı gercekten de etkıli ama söyle dusundugumuzde hepımızın evınde wireless var iş yerimizde wireless var. napıyoruz sabah işe gitmek için çıkıyoruz işe gidene kadar 4.5G kullanılıyo. işyerine geliyoruz otomatik wifi a bağlanıyor telefon. akşam eve dönerken yine aynı 4.5G  eve gelınce yıne  telefon  otomatik wifi a baglanıyor. çok büyük boyutlu dosyaları indirmek içinde 3 5gblık kotalı 4.5G kullanmadıgımız için bence pekte önemi yok.  ve pil konusunda Burak abi seninle hem fikirim. şarzım hiç düşmüyor anlamadım cidden :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3G veya 4G, veya 4,5G bunları daha cok ş.dışına çıktığımda kullanıyorum. Hız önemli değil cunku arkadaşın dediği gibi bu tür bağlantılarda hız gerektiren uygulamalar pek kullanmıorum örneğin video görürsem tıklamıyorum bunun bir sebebi GSM sinyaline fazla maruz kalmamak için. WiFi sinyali yakınında olsan bile insana etkisi yok fakat GSM sinyalinin fazlası iyi degil.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

13 saat önce, yusufsinan26 :

ve pil konusunda Burak abi seninle hem fikirim. şarzım hiç düşmüyor anlamadım cidden :D

Sanırım sebebine dair ufak bir ipucu buldum. 4G lisansını incelerken frekanslarda 800 den 2600 a kadar bir çok frekans ve bant genişliği olduğunu gördüm. Peki bu ne demek oluyor ?

Hatırlarsanız 2G yani EDGE dediğimiz sistemde 900 Mhz frekansı kullanılıyordu. Bu, daha seyrek baz istasyonu, daha güçlü çekim ve doğal olarak daha fazla batarya ömrü demekti ama 3G ye geçtiğimizde frekans 1800 Mhz e çıktı ki bu mesafeye bağlı olarak gücün daha hızlı azalacak olması sebebi ile daha fazla baz istasyonu ve zayıf sinyal noktalarında daha fazla pil tüketimi demekti.

4.5G de bataryanın daha uzun gidiyor olması frekans genişliğinin 800 - 2600 arasında olmasından kaynaklanabilir. Alt frekanslarda çalıştığımız sürece ( düşük hızları da bu alt frekanslar açıklayabilir ) şebeke sinyalimiz daha güçlü ve bu sebeple pil sarfiyatımız daha az oluyor olabilir. Ek olarak bir içeriği indirmek için harcanan sürenin çok az olması da pil ömrüne pozitif etki yapıyor olabilir

12 saat önce, revivo73 :

3G veya 4G, veya 4,5G bunları daha cok ş.dışına çıktığımda kullanıyorum. Hız önemli değil cunku arkadaşın dediği gibi bu tür bağlantılarda hız gerektiren uygulamalar pek kullanmıorum örneğin video görürsem tıklamıyorum bunun bir sebebi GSM sinyaline fazla maruz kalmamak için. WiFi sinyali yakınında olsan bile insana etkisi yok fakat GSM sinyalinin fazlası iyi degil.

Bu konuda çok da emin değilim. GSM frekansları 800-2600 MHZ arasında değişiyor WiFi ise 2.4 ve 5Ghz kullanılıyor genelde. Evde cep telefonu elimizde WiFi kullanırken hem modem hem de telefonun iletişim için harcadığı güç az olsa da sürekliliği düşünüldüğünde çok da masum olduğunu düşünmüyorum. 

GSM'in daha yıkıcı olabileceği tek durum ise normal telefon konuşması yaparken kulağımıza dayadığımız anlar. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

14 dakika önce, Burak :

Sanırım sebebine dair ufak bir ipucu buldum. 4G lisansını incelerken frekanslarda 800 den 2600 a kadar bir çok frekans ve bant genişliği olduğunu gördüm. Peki bu ne demek oluyor ?

Hatırlarsanız 2G yani EDGE dediğimiz sistemde 900 Mhz frekansı kullanılıyordu. Bu, daha seyrek baz istasyonu, daha güçlü çekim ve doğal olarak daha fazla batarya ömrü demekti ama 3G ye geçtiğimizde frekans 1800 Mhz e çıktı ki bu mesafeye bağlı olarak gücün daha hızlı azalacak olması sebebi ile daha fazla baz istasyonu ve zayıf sinyal noktalarında daha fazla pil tüketimi demekti.

4.5G de bataryanın daha uzun gidiyor olması frekans genişliğinin 800 - 2600 arasında olmasından kaynaklanabilir. Alt frekanslarda çalıştığımız sürece ( düşük hızları da bu alt frekanslar açıklayabilir ) şebeke sinyalimiz daha güçlü ve bu sebeple pil sarfiyatımız daha az oluyor olabilir. Ek olarak bir içeriği indirmek için harcanan sürenin çok az olması da pil ömrüne pozitif etki yapıyor olabilir

Bu konuda çok da emin değilim. GSM frekansları 800-2600 MHZ arasında değişiyor WiFi ise 2.4 ve 5Ghz kullanılıyor genelde. Evde cep telefonu elimizde WiFi kullanırken hem modem hem de telefonun iletişim için harcadığı güç az olsa da sürekliliği düşünüldüğünde çok da masum olduğunu düşünmüyorum. 

GSM'in daha yıkıcı olabileceği tek durum ise normal telefon konuşması yaparken kulağımıza dayadığımız anlar. 

Tahminen, 4,5G'de frekanstan cok veri iletişim algoritması yenilenmiştir. Algoritma konusu son yıllarda öneme bindi, aynı altyapı, aynı çip ve aynı enerji ile cok daha verimli çalışabilme imkanı sağlıyor cunku. Aynı şekilde, fiber kablo üzerinden Internette de algoritma veri iletim kapasitesini çok arttırabiliyor; zamanınca Cisco 'nun kıtalar arasında tüm Internet trafiğini bir tek fiber hat üzerinden nasıl taşıdığını gösteren makaleye bakmıştım, nasıl özel algoritmalar kullanıldığını gösteriyordu; 4,5G'de de yüksek iletişim hızı için öyle yeni algoritmaları devreye sokmuşlardır. Bu durumda ş.dışı seyahatlerde Internetten video falan seyretmek i,çin güzel olabilir ancak yine de kullanmam cunku onun ücret tarifesi de muhakkak yüksektir, en azından şimdi POCELL'den kullandığım uygun 3G tarifesine göre kesinlikle yüksektir o yüzden de geçiş yapmam. Ha işim için çok gerekli durum olur o zaman belki.

Sağlık her halukarda önemli, WiFi, frekansı ne olursa olsun zamanında araştırmıştım güç itibarıyla insanı etkileyecek düzeyde değil. GSM'de ister 2G , ister 4,5G fark etmez hepsi aynı yüksek güç düzeyini kullanıyor. 3G 'yi kullanırken muhakkak telefonu masanın sehpanın öbür ucuna koyuyorum, görüşme yapacaksam Bluetooth kulaklığımı. Arabada da orta konsolda BT kulaklığım durur hep.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Valla şarjı sömürdüğü aşikar ha hızlı mı hızlı ama biz millet olarak hızı facebook tweet ve benzeri yerlerde harcadigimizdan bence 2 3 4 5 farketmiyor

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

kendi tecrübelerimi aktarayım efenim;

note 4 avea/türk telekom kullanıyorum, şahsen hızı konusunda bisey demeyim de benim asil derdim evin icinde hep stabil çeken tel ara ara cekmemeye basladı ve cekmeye baslayinca da tik tik tik yükseldikten sonra tik tik tik dusup  akabinde bir müddet hiç cekmemesi oldu.

bu da muhtemelen şarjı fena yiyen bir durum. normalde tele dokunmasam saatlerce %1-2  bile inmeyen cihazı geceden %100 uyuttuğumda sabah %80 civarıyla zar zor uyandırıyorum. 

çok berbat oldu çok.. telefon resmen sapıtmış durumda. 

ah ulan 3g.. bu mahallenin nesini beğenmedin de öte yere taşındın. ara sıra gıcıklaşırdın  ama inan ki  benim en kral arkadaşımdın...!!

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Son gözlemim eskiden sıkışık trafikte, yoğun yerlerde internet erişiminin çok zayfılaması problemini 4.5G de iken yaşamadığım.

4.5G ile ciddi problem yaşayan arkadaşlar şebeke ayarlarını 3G veya 2G ye zorlayıp yan etkilerinden kurtulabilirler.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

15 saat önce, katil balina :

kendi tecrübelerimi aktarayım efenim;

note 4 avea/türk telekom kullanıyorum, şahsen hızı konusunda bisey demeyim de benim asil derdim evin icinde hep stabil çeken tel ara ara cekmemeye basladı ve cekmeye baslayinca da tik tik tik yükseldikten sonra tik tik tik dusup  akabinde bir müddet hiç cekmemesi oldu.

Telefon sinyal zayıf cekmesi başka bir konudur ancak o konuda kendi ibretlik deneyimimi aktarayım, çok kısaca: 1998'ten beri (baya eski değil mi .) Turkcell abonesiy(d)im evim ve son 5 yıldır da ofisim Bursa'nın tam merkezinde. Turkcell gibi sinyal kalitesiyle övünen bir firmanın bu şartlarda cok sorunsuz görüşme sağlaması gerekir değil mi? 2014'e kadar yıllar yılı sinyalde hep sorun vardı. Bazen görüşme yaparken bir adım hareket etsem bile görüşme kesliyordu. Hiç hareket etmeden dikilip görüşme yapıyordum ki o zaman bile ses kesikli geliyordu. İbretlik kısma geliyorum bu durumu Turkcell'e en az 2 defa yazılı olarak bildirdim, takipçisi oldum, ancak Turkcell denilen o süper firma bu sorunu çözemedi! Neyse sonra 2014'te POCELL'e (PTT'nin cep telefon firması) geçtim ve hem faturam düştü,   hem yanında bedava 3G Internet verdiler hem de tüm görüşmelerim süper kaliteli oldu hiç hattan düşmedi.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

4 saat önce, revivo73 :

Telefon sinyal zayıf cekmesi başka bir konudur ancak o konuda kendi ibretlik deneyimimi aktarayım, çok kısaca: 1998'ten beri (baya eski değil mi .) Turkcell abonesiy(d)im evim ve son 5 yıldır da ofisim Bursa'nın tam merkezinde. Turkcell gibi sinyal kalitesiyle övünen bir firmanın bu şartlarda cok sorunsuz görüşme sağlaması gerekir değil mi? 2014'e kadar yıllar yılı sinyalde hep sorun vardı. Bazen görüşme yaparken bir adım hareket etsem bile görüşme kesliyordu. Hiç hareket etmeden dikilip görüşme yapıyordum ki o zaman bile ses kesikli geliyordu. İbretlik kısma geliyorum bu durumu Turkcell'e en az 2 defa yazılı olarak bildirdim, takipçisi oldum, ancak Turkcell denilen o süper firma bu sorunu çözemedi! Neyse sonra 2014'te POCELL'e (PTT'nin cep telefon firması) geçtim ve hem faturam düştü,   hem yanında bedava 3G Internet verdiler hem de tüm görüşmelerim süper kaliteli oldu hiç hattan düşmedi.

hocam dediginiz doğru ikisi arasında bir bağ yok ama ne olduysa 1 nisandan itibaren oldu. başka türlü ilişkilendiremedim ben de.. telefon da sürekli ağ aradığı için şarjı çabuk bitiyor. sürekli full çeken telefon 1 nisandan beridir sapıtmış durumda. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

40 dakika önce, katil balina :

hocam dediginiz doğru ikisi arasında bir bağ yok ama ne olduysa 1 nisandan itibaren oldu. başka türlü ilişkilendiremedim ben de.. telefon da sürekli ağ aradığı için şarjı çabuk bitiyor. sürekli full çeken telefon 1 nisandan beridir sapıtmış durumda. 

Eğer telefon LTE/3G/2G geçişini otomatik yap şeklinde ayarlanmış ve bulunduğun yerde LTE yani 4.5G sinyali zayıf ise bunun olması normal . Bu durumda en doğrusu 3G veya 2G ye zorlamak telefonu 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu arada bilmeyenler olabilir diye yazıyorum, Vodafone'da 4545'e 4BUCAKG yazıp gönderirseniz bir aylık 6GB internet hediye ediyormuş :) Boşu boşuna kendi kotanızdan harcamayın, bir ay rahat edin :) 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir saat önce, Burak :

Bu arada bilmeyenler olabilir diye yazıyorum, Vodafone'da 4545'e 4BUCAKG yazıp gönderirseniz bir aylık 6GB internet hediye ediyormuş :) Boşu boşuna kendi kotanızdan harcamayın, bir ay rahat edin :) 

bundan haberim yoktu bak :) 6 GB daha geldi sağ olasın abi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Türk telekonda da  10 gb hediye veriyor 4G ye gecenlere. HEDİYE 10GB     5555 E Mesaj göndermek gerekiyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...