Jump to content

Mazda RX-8 Yüksek Devirlerde Yanan, Motor Soğutma Sıvısı İkaz Lambası

SweepeR
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Selamlar,

bu sorunu nadiren yaşadığımı sanıyordum, fakat biraz daha dikkat ettiğimde sıklıkla yaşadığımı fark ettim. Durum şöyle, mesela tem de gierken önüme bir araç çıkıyor ve yol vermesini bekliyorum. Bu sırada 3,4 veya 5. viteste 50-60 sn boyunca 5-6 bin devirin üzerinde gidersem motor soğutma sıvısı ışığı yanıyor ve üst vitese atıp gazı bıraktığımda sönüyor. Motorum hakkında bilgi vermem gerekirse şu an 14 bin km de ben aldığımda 5 bin km civarındaydı ve sürekli yağ seviyesi ve start-stop prosedürüne uygun kullandım.

Sıvının kontrolünü yaptığımda uygun seviyede gözüküyor. Haftaya servise gittiğimde danışacağım fakat sizlerin bilgisi benim için her zaman çok değerli olduğundan sormak istedim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Muhtemelen yüksek devirden dolayı müşirin ölçüm yaptığı kısım civarında su ikaz lambasını yakacak kadar ısınıyor.Normal çevrime girince zaten soğutma suyu da kabul edilebilir değerler arasına gelincede ikaz sönüyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Veya devirdaim motoru yüksek devir yaptığından, soğutma suyunun hareketi tazyikli oluşu nedeni ile müşir o anlık ölçüm yapmakta zorlanıyor veya ölçemiyor dolayısıyla uyarı veriyor ihtimali. Müşir değişimi gerekebilir, soğutma sıvısı özelliğini yitirmiş olabilir, yeniden su+antifiriz karışımı konularak tüm soğutma sıvısı değiştirilip test edilebilir. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Motor değişimi uzun zaman önce olmadığından ve yetkili serviste değiştiğinden fl22 koyulmamış olma ihtimalini çok düşük olarak görüyorum. Her ihtimale karşı hafta içi servise bıraktığımda eğer yapabiliyorlarsa sadece fl22 mi yoksa suyla karışık mı diye kontrol etmelerini isteyeceğim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

O ışık otobanda son sürat denemesi yaparken yanmıştı 230+ üzeri hızla giderken o kırmızı işareti görünce ayağımı gazdan cektim sonra gitti. şeffaf radyatör haznesini kontrol ettiğimde sıvı da vardı yani sıvı tam old halde bazen bazen yanan bir ışık; coğu kişi de öyle yanıyormuş.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

slm.arkadaşım  kuvvetli ihtimalle ,önde bulunan yedek soğutma sıvısı deposunun içerisinde bulunan ,seviye müşürünüz bozuk. ani duruş ve kalkışlarda ,sudaki dalgalanmadan etkileniyor ve gereksiz uyarılar verebiliyor.

aracınızda mutlaka saf olarak FL22 kullanmalısınız .kesinlikle su ilave etmeyin. FL22 içerisinde bulunan pas önleyici kimyasal ,su ilave ettiğinizde işlevini yitiriyor ve sadece antifriz özelliği kalıyor.

http://www.armagarage.com/soru-sor

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir saat önce, ekrem usta rx8 :

slm.arkadaşım  kuvvetli ihtimalle ,önde bulunan yedek soğutma sıvısı deposunun içerisinde bulunan ,seviye müşürünüz bozuk. ani duruş ve kalkışlarda ,sudaki dalgalanmadan etkileniyor ve gereksiz uyarılar verebiliyor.

Selamlar, işin aslı 5-6 bin devirde sabit hızla giderken oluyor. Yani dalgalanma olması pek mümkün değil Ekrem Usta

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

dalgalanma diye kast ettiğim durum. yedek su deposunun içerisindeki devir daimin şiddeti.kutunun içindeki müşür hassasiyetini kaybedince,ecu ya hatalı komutlar gönderebiliyor.bu durum rx lerde kronik bi hata olarak bile kabul edilebilir. eğer araç evveliyatında veya hali hazırda su veya suyla karışık FL22 veya her hangi bir farkı soğutucu kullanılmışsa, zamanla o müşür bozula biliyor.tarif ettiğiniz arıza ...büyük oranda onu işaret ediyor

aracınızda  (yalancı hararet) diye bildiğimiz durum varsa ,bu durumda radyatörünüzdede tıkanıklık olabilir veya yakın tarihte ,soğutma sıvısı değiştirdiyseniz,veya herhangi bir tamirat yaptırdıysanız,sistemin içerisinde hava kalmış olabilir. bunlardan dolayıda soğutma sıvısı ışığı ikaz verebilir.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sabırlı açıklamanız için teşekkür ederim, çarşamba günü Evo ya gidip 5000 bakımı, balata değişimi vs işlemler yaptıracağım. FL 22 yi özellikle sorgulayacağım. İçindekinin saf fl22 mi yoksa karışım mı olduğu anlaşılabiliyor mu?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

O konuda RX8Club'taki RIWWP'ın ne dediğine baktım;  rezervuarı sensörüyle birlikte $130 gibi fiyata yenisini alıp deiştir diyor. Açıklama olarak ta arızalı sensör yanlış ışık yakmaya  başladıktan sonra ya rezervuarın kendisi veya radyatör veya hortumlardan biri de bozulup sıvı eksiltse sıvının eksildiğini anlayamazsın şapa oturursun diyor. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

vallahı benım o sesnsor bozuktu devamlı yanıyodu... bende o sensorun kablosunu soktum hafıften... uzerınde duruyor ama temas yok... boylece sondu, hıc yanmıyor :)) ne yapıyorum sımdı her bındıgımde fl22 yı kontrol edıp oyle kullanıyorum aracı (ne olur ne olmaz, herhangı bır sızdırma olursa erkenden farkedebıleyım dıye)... o sensor kronık problemlerındenmıs bu cozumude rx8clubdan gormustum :D degistırecektım komple hazneyle beraber servıs 400 tl artı ıscılık dedı bıde sokerken plastık hazneyı radyator borları kırılabılıyor oda kırılırsa mesulıyet kabul etmeyız onuda degısırız oda bılmem kac bın tl dedı (mazda evo dedı bunu, kırılabılırmıs kırılırsa sızın sorununuz sız kırmıs olmuyomusunuz dedım, mesulıyet yok dedıler)... bende boyle deyınce servıs, arastırmalarım sonucu rx8clubda onun kronık bır problem oldugunu ve sensor kablosunu sokup kullanılabılecegını gordum... deıdgım gıı her bındıgımde fl22 kontrol edıyorum sımdıye kadar bır sıkıntı cıkmadı :) sızede tavsıye ederım :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bugün Evo da bakım yaptırdım, sağolsunlar aklıma takılan tüm soruları cevapladılar. Bu konuyu onlarada danıştım, çok değiştirmeye gerek olmadığını ama ikaz sıklıkla yanmaya başlarsa kontrol edebileceklerini söylediler.

Yalnız bugün FL22 yi yeniledikten sonra aralıklarla ışık yakmaya başladı. Arayıp sorduğumda yeni değiştiğinden hava yapmış olabileceğini belirttiler. Motor soğuduktan sonra (kendileri test sürüşü yapıp üzerine tekrar eklemişler) seviyeyi kontrol etmemi söylediler.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bugün o ışık sürekli yanınca Ekrem Ustayı aradım, FL22 nin sadece kendisinde olduğunu hatırlattı. Kendisine yaptığım ziyarette antifirizi tamame boşalttık ve FL22 ile alakasını olmadığını gördük. Zift yeşili FL22 yi havasını alarak doldurdu. Toplam 2-3 saat arasında hem yoğun trafikte hem de performanslı gidebileceğim yerlerde sürdüm ve ışık 1 kez bile yanmadı. Bundan sonra motor ile ilgili en ufak kafama takılan sorunda Ekrem Usta nın dükkanındayım. RX ci arkadaşlar, sorununuz yoksa bile kendisi ile bir görüşün çayını için derim. Motor konusunda İstanbul da ehil bir insanın olması benim içimi rahatlattı. Kendisine buradan tekrar teşekkür ediyorum.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ümraniye de www.armagarage.com sitesinde iletişim bölümünde harita var dostum. Bu arada sitesine benim aracın resimlerinide upload etmiş :) Yukarıda yorumları da var zaten, PM ile de veya sitesindeki telefonlardan kendisine ulaşabilirsin.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ekrem ustayı özelden sık sık rahatsız ediyorum Allah razı olsun hiç bir zaman bıkıpta yeter be kardeşim demedi :D ama yakındır tahmin ediyorum

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

11 saat önce, SweepeR :

Bugün o ışık sürekli yanınca Ekrem Ustayı aradım, FL22 nin sadece kendisinde olduğunu hatırlattı. Kendisine yaptığım ziyarette antifirizi tamame boşalttık ve FL22 ile alakasını olmadığını gördük. Zift yeşili FL22 yi havasını alarak doldurdu. Toplam 2-3 saat arasında hem yoğun trafikte hem de performanslı gidebileceğim yerlerde sürdüm ve ışık 1 kez bile yanmadı. Bundan sonra motor ile ilgili en ufak kafama takılan sorunda Ekrem Usta nın dükkanındayım. RX ci arkadaşlar, sorununuz yoksa bile kendisi ile bir görüşün çayını için derim. Motor konusunda İstanbul da ehil bir insanın olması benim içimi rahatlattı. Kendisine buradan tekrar teşekkür ediyorum.

bu fl 22 yi değiştirme işi nasıl oluyor  internetde var 1-2 video ama adam 10 dk halledıyor detay verriseniz sevinirim .

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Dostum yarım bilgi, bilgisizlikten daha kötüdür. O yüzden benim söyleyeceğim hatalı bir şey büyük bir soruna yol açabilir. Ekrem Usta ya bir danış istersen.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...