Jump to content

Kendi Çapımda Periyodik Bakım

ibrasoft
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Merhaba arkadaşlar...

10.000 km bakımım geldi. Hem yetkili servislere de güvenmediğim için, sanayideki ustalarla zaten anlaşamadığım için kendi bakımımı kendim yapmaya karar verdim.
Malzemelerimi kendim aldım. Motul ve Mobil1 arasında çok git gelden sonra Mobil1 e karar verdim.
Araç dizel olduğu için yağın çıkacağı şekil belli. Zift siyahı... İçim rahat etmedi, motor iç temizleme ürünü aldım. Ürünü sıcak motora ekliyorsunuz, gaza basmadan rolantide 10-15 dk çalıştırıyorsunuz. Malzeme yağın içindeki çamurlaşmaları, tortuları çözerek kartere indiriyor sonra yeni yağı koyuyorsunuz.

Ama aklımda; kanallarda kalan malzeme illaki olacaktır. Bu malzemeyle karışmış yağı boşaltınca da az da olsa kıyıda köşede kalan karışım yeni koyduğum yağın da zayıflamasına sebep olursa sorusu rahat ettirmedi... Motorun içini çalkalamak için de 5w30 ucuz yağ aldım.
Motoru carbon clean motor iç temizleyici koyarak karışımla 10 dk rolantide çalıştırdıktan sonra yağı boşalttım... Çıkan yağ tabii ki zift gibiydi.(Şaşırmadım) Tapayı kapattım. Ucuz olarak aldığım yağı 4 Litre koyarak motoru 10 dk daha çalıştırdım. Tapayı tekrar söktüm ve yağı tekrar boşalttım. İkinci yağı daha temiz bekliyordum ama ilk yağ kadar yoğun olmasa da oda nerdeyse aynı şekilde çıktı. Çok şaşırdım.

Tapayı açık bıraktım tamamen sızsın diye, o arada hava filtresi ve akış metreyi söktüm, yağ filtresini söktüm ve yuvasını da temizledim. Servislere güvenmemem için bir sebep daha çıktı karşıma. Filtre kazanını tutan 2 tırnaktan birini önceki bakımlarda kırmışlar vidalamışlar... Çıkartırken önden arkaya doğru kastırdığınızda çıkıyor parça, muhtemelen ters yönde kastırdıkları için tırnak bırakmamış ve kırmışlar. 

Fikir olması açısından fiyatlarıda paylaşayım arkadaşlara.

Mobil 1 5w30 ..................................... 95,00 TL (kargo dahil)
5W30 çalkalama için aldığım yağ .......... 45,00 TL
Bosch hava ve yağ filtresi .................... 47,00 TL  (kargo dahil)
Carbon clean Motor iç temizleyici ........  20,00 TL (kargo dahil)
Würt Balata spreyi .............................    6,50 TL
Würt cam sabunu ..............................   20,00 TL (büyük boy aldım, uzun süre kullanırım)

Ürünlerin hepsini parça parça farklı zamanlarda, farklı satıcılardan aldım. Daha uyguna bulabilirsiniz veya aynı satıcıdan tek kargo ile alabilirsiniz. Fiyatlar sadece fikir olması açısından. 
İçime sinen, ince ince şurda da toz varmış, hazır sökmüşken hava filtre kazanını da yıkayarak yaptığım bakımı 1,5 saatte bitirdim. Yağ çubuğuna baktığımda çubuk sarı olduğu için ve yağın rengi tertemiz olduğundan çubukta yağı görmekte zorlandım... :) 

Araç filtreleri için Bosch parçaları satan bir esnaf ile tanıştım. Polen, hava, yağ filtrelerimi her aracımda ya orijinal yada Bosch gibi markalardan alıyorum. (Polen filtresi Bosch 55 TL 2 ay önce almıştım) İsteyen arkadaşlara bilgilerini verebilirim. Gerçekten esnaf. Polen filtresi alırken tanışmıştım. N11 üzerinden de satış yapıyor, N11 de hesapla ilgili bir sorun olduğu için ödeme onayı veremiyorum. Kendisini aradım durumu ilettim, biz filtrelerinizi gönderelim sağ salim teslim alın siz sonra bi ara ödersiniz dediler. Filtreleri gönderdi, 2 gündür kendisinden hesap bilgisi bekliyorum ödemeyi yapabilmek için. Bu zamanda böyle esnaf :) 

Malzemeler
bblL40.jpg

Hava Akış metre
dbn7qr.jpg
4lLGRJ.jpg
J2pOEj.jpg

5V8GRl.jpg
0D7G2o.jpg
OMRydP.jpg

Çıkan ilk kirli yağ...
AJAyYr.jpg

İkinci olarak temiz konulup 10 dk çalıştıktan sonra çıkan yağ...
z4mJE9.jpg

Yağ filtresinin yeri...
OMRydP.jpg

"Yetkili Servisin" kırıp yamadığı filtre kazanı...
Gzvy1V.jpg

Artık toparlanırken...
MJ6aga.jpg

Umarım faydalı olur...

• Beğen 8
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Dizelde yağ siyah çıkar zaten hocam. Motor kirli anlamına gelmez diye biliyorum. Ustalarımız daha iyi bilir. Yağ konusunda endişeye gerek yok diye düşünüyorum. 5-30 mobil çok iyi yağ tercih etmişsiniz. Ben de aldım :) yetkili serviste bakim 450₺ tutuyor. Garantisi bitmiş arkadaşlar boşuna masraf etmesinler.

Parçaları internetten ,Servisle konuşup işçilik karşılığı bakımlarını yaptırabilirler. Her servis kabul eder mi bilmiyorum, adını veremeyeceğim bir servis yardımcı oldu öyle :) siz de servisinizle konuşabilirsiniz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Biliyorum dizelin yakıttaki kurumdan dolayı yağı çok fazla kararıyor. Benim ki içimin rahat etmesi ve eski yağdan kalan kurumların tamamen temizlenmesi için yaptığım bir uygulama.

Önceki araçlarımda o kadar çok sorun yaşadım ki yetkili servislere de güvenmiyorum. Sübap ayarını yanlış yaparak aracı kasan yetkili servis yüzünden kendi sübap ayarımı yapmayı öğrendim. LPG ayarını bozan ve yanlış teşhis koyan yetkili bayii yüzünden OBD cihazı ve ayar kablosu alıp kendim ayarımı yapmayı öğrendim. (En son orijinal Prins enjektörleriyle hata oranını %2 ye indirdiğim BRC li aracım oldu) Trigeri sente atlatan süper Honda ustası yüzünden trigerin sentesi nasıl denk getirilir, düzeltilir onu öğrendim...
Bu liste uzar gider...

Ben de çok isterdim sadece bineyim aracıma, Mazda başkadır, servisleri az ve özdür diye düşündüm. Bu aracımda takıntılı hale gelmeyeyim dedim ama yetkili servis bakımlı aracımın filtresine 3 hafta önce hava tutayım diye açarken fitre kapak vidalarının fazla sıkılmaktan yuvalarının çatlatıldığını, kazanın tırnağının kırılarak vidalar atıldığını görünce; yok dedim, yine başkasına verip içimde kuşku kalacağına kendim yaparım...  

Bunu kimseyi zan altında bırakmak veya kötülemek için söylemiyorum, herkesin kendi aracı kendi tercihidir. İşini sahiplenen, bu işten ekmek yediğini ve hak hukuk bilerek haram lokma yememek için özenerek iş yapan tüm ustaları tenzih ediyorum. 
Tecrübe hayatta yenmiş kazıkların bileşkesidir, bu zamana kadarki tecrübelerim yüzünden bu hale geldim :) 

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Walla helal olsun üstat..

Benim de yapmak isteyip, bilgi eksikliğinden ötürü cesaret edemediğim eylemler bunlar..

Çok da keyifli olsa gerek..

Ellerinize sağlık; )

Mazda, aşkın kaportaya bürünmüş halidir..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Teşekkürler :-)

İş yerindeki arkadaşlar da diyorlar bi yer aç artık diye.. :-)

Bu gidişle bi yer ayarlayıp bi lift alıcam :-) İstanbul da olmayıp başka bir şehirde olsan aslında garajlı bir ev tam benlik.. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Çok güzel hareketler bunlar, tebrikler, keşke biz de becerebilsek...

Redmi Note 3 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Teşekkürler :-)

İş yerindeki arkadaşlar da diyorlar bi yer aç artık diye.. :-)

Bu gidişle bi yer ayarlayıp bi lift alıcam :-) İstanbul da olmayıp başka bir şehirde olsan aslında garajlı bir ev tam benlik.. 

Tam kafayız anlaşılan :) maalesef @okko (Gören oto) gözümü kapatıp gideceğim servis yok. Eskisi kadar takmıyorum ama yoksa huzurum kaçıyor :) koltuğa naylon sersinler yeter diyorum . Dün bakım yaptırdım, doğal olarak direksiyon yağ :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Boşalttığınız yağın kirli çıkması, önceki yağın iyi olduğu ve iyi çalışıp görev yaptığını söyleyebiliriz. Eğer yağ değişiminde, motorunuza kaliteli teflon veya flim oluşturacak yağ katkı maddesi kullanırsanız motorunuzun ömrü daha uzun olacaktır.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Katkı meselesi çok karışık konu hocam :)
Teflonların iticilere zarar verdiği, sekmanları sıkıştırdığı, yağı bozduğuna dair bir sürü yorum da var, çok fayda gördüğünü söyleyen de... 
Genel olarak motor üretici firmaları da teflon içerikli katkılar kullanmayın denir. Bir de servislerin para kazandıkları her işi yapıp; klima temizleme sprey ve dezenfektanları, eski motor yağına konan  iç temizleme ürünleri, depo ve yakıt sistemi temizleme işlerini de yaparak para kazanmasına karşın motor yağına bu tarz katkı koyma işine girmemeleri beni o katkı işlerinden uzak tutuyor. İlaveten yağ üreticilerinin yağa katkı karıştırmayın demeleri benim için daha geçerli... Kişisel görüşüm; en iyi motor katkısı kaliteli yağ, ve biraz erken değişim... 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...