Jump to content

CD Player Bakımı


kumsaati14
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

arkadaşlar selam. daha önce açılmış bir konu mudur bilmiyorum ama araçlarda belli periyotlarda CD player bakımı yapılmalı mıdır? daha önce hiç böyle bir şeye gerek duymadım. fakat cd'ler çalarken bazen atlıyor ve durduk yerde "alarm" yazıp bir radyo frekansına geçiyor. yapmam gerekenler tam olarak nedir bilgi verebilir misiniz? bi bakım gerekliyse bunu nerede yaptırabilirim istanbul'da?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Şöyle bir bilgiye ulaştım ama,

ALINTIDIR

CD çalarlar için "Lens temizleme kitleri" var.. Büyük alışveriş merkezleri, bilgisayar firmaları ya da TeknoSA gibi yerlerde kolaylıkla bulunur. Setin içeriği şöyle;

1 adet CD (lense bakan yüzünde karşılıklı 1 ya da 2 tane minik fırça var)
1 adet solüsyon

Solüsyondan 1 damlayı sadece 1 fırçanın üzerine damlatıyoruz ve CD'yi cihazımıza takıyoruz.. Bir kaç dakika çalmasını yani dönmesini sağlıyoruz (Bazıları boştur, bazılarında da konuşma, tanıtım gibi kayıtlar bulunur) ve birinci fırçadaki solüsyon ve (varsa) kurulama görevi yapan diğer fırça vasıtasıyla lens temizleniyor.

Aynı temizleme setinin CD-Rom ve DVD-Rom için de kullanılacağı belirtilmekte ama pek önermiyorum. Zira bilgisayarların CD/DVD-Rom aygıtları yüksek (40X-48X-52X gibi) hızlarda dönmekte ve bu devirde oluşan fırça darbesi lense zarar verebilmekte. Audio/Video amaçlı kullanılan ev ya da araç tipi cihazların okuma hızı 1X olduğu için onlarda risk teşkil etmemektedir...

Ek bilgi

Sorun CD'den ya da kayıt aygıtından da kaynaklanabilir. Mesela Benim evdeki makinamda yaptığım Audio ya da MP3 CD'leri arabadaki cihazımda hiç atlamadan çalıyor. Fakat işyerimde hazırladıklarım (ki işyerimdeki yazıcım daha az kullanılıyor) bazen atlama yapıyorlar.. CD medya markası da aynı..

Ayrıca; hepimiz kullanıyoruz tabi ki ama "yazma" olarak tabir ettiğimiz CD-R'lara yapılan kayıtları dinlemek cihazlarımızın lens ömrünü azaltmakta.. Sadece orijinal CD olarak hazırlanan "Baskı" CD'ler cihazlarımız için daha sağlıklı. Bununla aynı paralelde; yüksek hızda yazılmış CD'ler de aynı şekilde sağlıksızdır arkadaşlar.

Nedeni ise; lens "Baskı" CD'nin izlerini okumakta hiç zorlanmaz çünkü çok düzgün ve belirgindirler. Fakat "Yakma" CD'lerde durum biraz daha farklı olduğu için (Hele hele yazım hızı ne kadar artarsa iz derinliği o kadar azalır) lens okumakta daha çok zorlanacaktır. Zorlanması demek şunu ifade eder; orijinal CD'yi okumak için örneğin 3 Mv güç veriyorsa, diğerini okuyabilmek için ışığını arttıracak ve diyelim 5 Mv güce çıkaracaktır.. Bu da ömrünün hemen hemen yarı yarıya azalmasıdır. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...