Jump to content

3. Nesil Mazda 3 Otomatik Kapı Kilidi

Tarahumara
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Arkadaşlar merhaba

Leaving Home aktif etmek için aşağıdaki resimdeki değişikliği yaptım fakat bir değişiklik yok. 

Cominghome için orjinal 18 olan kodu 28 yaparak çözmüştüm. Leaving home için 48 yaptığım değer hiçbir işe yaramadı. 

Bu konuda yardımcı olabilecek var mı? 

2014 Mazda 3 refleks aracım da bu özellik yok mu acaba? 

IMG_20170326_022311.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

27.03.2017 at 20:14, Mustafa Yılmaz :

Arkadaşlar merhaba

Leaving Home aktif etmek için aşağıdaki resimdeki değişikliği yaptım fakat bir değişiklik yok. 

Cominghome için orjinal 18 olan kodu 28 yaparak çözmüştüm. Leaving home için 48 yaptığım değer hiçbir işe yaramadı. 

Bu konuda yardımcı olabilecek var mı? 

2014 Mazda 3 refleks aracım da bu özellik yok mu acaba? 

IMG_20170326_022311.jpg

@Tarahumara bu konudaki bilgi ve yorumlarınızı bekliyorum. Bir fikri olan varsa bana yardımcı olabilir mi? 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

On 3/30/2017 at 6:34 PM, Mustafa Yılmaz said:

@Tarahumara bu konudaki bilgi ve yorumlarınızı bekliyorum. Bir fikri olan varsa bana yardımcı olabilir mi? 

Modül aynı molul aslında olması lazım. Benim aracımda ikisi de açık geldiği için çok ilgilenmedim açıkcası. Bu özelliğin açık olduğu bir reflex modelindeki kodlara bakarak karşılaştırma yapmak lazım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 saat önce, Tarahumara :

Modül aynı molul aslında olması lazım. Benim aracımda ikisi de açık geldiği için çok ilgilenmedim açıkcası. Bu özelliğin açık olduğu bir reflex modelindeki kodlara bakarak karşılaştırma yapmak lazım.

Teşekkürler cevap için

Reflex model bu  özelliği aktif olan arkadaşlar bu bölümü bizlerle paylaşabilirler mi? 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Merhabalar. Dün, güzel bir cumartesi günü bu işi ben de yaptım. Yine bu konuyu ilk defa okuyacak birine alnatır gibi anlatmayı tercih ettim. Hani okurken, "Ee, bunları biliyoruz zaten" demeyin. :) Hatta çoğu bilgi ve deneyim daha önceki sayfalarda zaten aktarılmış olanlardır. Bir araya toplamayı tercih ettim. Tüm teşekkürler @Tarahumara içindir.

1) ÇALIŞAN BİR ELM237 EDİNMEK

Aliexpress'ten aldığım ilk alete yönergelere göre anahtar eklediğim halde çalışmadı. Bilmiyorum belki (hatta kesin) bir yerde hata yapmış olabilirim. Fakat daha sonra yine AliExpress'ten hazır anahtarlı (VINT satıcısının) ELM327 USB CH340+25K80 Chip V1.5 OBD2 Scan Tool Auto Diagnostic Scanner VINT cihazını aldım.

devrim_FORScan_01.thumb.jpg.b3d0ac60808039612ffe51f5816f99b5.jpg

2) LİSANSLI BİR FORSCAN EDİNMEK

Forscan.org sitesinin indirme sayfasından şu an yayında olan FORScan version 2.3.8 beta for Windows - free yazılımını indirip kurabilirsiniz. Bu iletinin okunduğu tarihe göre doğrudan adresini verdiğim sürüme ulaşılamayabilir. İndirme Sayfası adresine tıklayabilirsiniz.

Şimdi, FORScan Forumları'na üye olun ve admin onayını bekleyin. Onay gelince foruma girin.

General and Support Forum bölümü altındaki Standard and Extended Licenses for Windows konusunda iki aylık uzatılmış lisansın nasıl alınacağı anlatılmış: Forscan yazılımını çalıştırın. Soldaki ikon sütununda, en alttaki About (? işaretli direksiyon) ikonuna tıklayın. Gelecek ekranda bilgisayarınıza özgü donanım tanım numarası görünür. Copy to Clipboard'a basarak hafızaya alın. Şimdi forumun Generate Extended License sayfasına gerekli bilgileri ve kopyaladığınız donanım numaranızı girip Generate'e basarak lisans dosyanızı oluşturunuz. Gelecek ekranda, en sağdaki Download kısmından da indiriniz. Lisans dosyanızı iki şekilde tatbik edebilirsiniz. Dosyaya tıklayıp Windows kütüphanesine eklenmesi için onay vererek ya da yazılımın About kısmındaki Load License Key'e tıklayıp dosyayı gösterek. Bu işlemi tamamladıktan sonra yazılım tekrar başlatılmalıdır.

3) ARACINIZIN AS BUILT KODLARINI İNDİRMEK

Bu önemli, çünkü işler ters gittiğinde orijinal binary kodlarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Gerçi FORScan ile de orijinal değerleri yedekleyebilirsiniz. Yine de bu bölümü okumanızda fayda var.

Chrome tarayıcınıza bir eklenti kurarak ya da Internet Explorer v6 ve üstü bir sürümle As Built Search Page sayfasına girin. Aracınızın VIN numarasıyla buradan (PCM modülü, BCE modülleri, CCC verileri vb.) aracınıza ait tüm kodlarınızı indirebilirsiniz.

4) BAĞLANTI KURMAK

Aracımızla bağlantı kuracağımız soket, direksiyon bölümünün alt-sol kısmında, yakıt ve kaput anahtarının hemen sağındadır.

devrim_FORScan_02.thumb.jpg.b06d93fe31196bfeeda3568bc2506365.jpg

ELM cihazımızı buraya takıyoruz. İlk aşamada ELM cihazının üzerindeki anahtarı (fotoğrafta tersi görünse de) dışarı bakacak şekilde konumluyoruz. Cihazın USB ucunu da bilgisayarımıza takıyoruz. Eğer anahtar başlangıçta ters tarafta olursa, FORScan ile yapacağımız ilk bağlantı denemesinde araba kontağının kapalı olduğu şeklinde bir uyarı alırız.

devrim_FORScan_03.thumb.jpg.7b82b84d816c44b56a558d3574b35e18.jpg

Aşağıdaki fotoğraftaki gariplik, benim bir 12V > 220V yükseltiricisi kullanmak zorunda kalmam. Elimdeki dizüstü, tarih öncesi uygarlıktan kalan, üzerinde Windows XP olan HP'nin 500 adlı bir modeli. Tam bir servis laptop'ı. :D Pili ölü (hata takılı bile değil). O yüzden bir yükseltici kullanmam gerekti.

devrim_FORScan_04.thumb.jpg.6194da8bb3cce589d79dd8e899fa80a0.jpg

Aracımızın START tuşuna (eğer motoru çalıştırmadan yapacaksak) iki kez basıyoruz. Tek basışta FORScan aracımızı göremiyor. FORScan yazılımını çalıştırıyoruz ve aşağıdaki Connect to vehicle ikonuna basıyoruz. Yazılım ilk etapta standart bir uyarı veriyor (Kontağın açık olduğundan, ELM cihazının üzerindeki anahtarın HS CAN pozisyonunda olduğundan ve aracın hareket etmediğinden emin olmanızı istiyor). OK dedikten sonra, FORScan, ELM cihazı aracılığıyla Mazda ile sağlıklı bir bağlantı kurduğunda, aracı tanıdığı ve bu profili kaydetmek istedi yönünde bir pencere geliyor. OK deyip kaydedebilirsiniz. Ardından yazılım, bulduğu ilk modülleri listeliyor. Şimdi yazılım, aracınızın MSCAN modüllerinin olabileceğini ve ELM cihazınızda HS/MS CAN anahtarının olup olmadığını soruyor. YES deyin. Şimdi ekranda anahtarı MS CAN pozisyonuna almanızı isteyen bir mesaj var. Anahtar değişikliğini yapıp OK'e basın. Kalan son bir kaç modül de listelenecektir. Bendeki son modül, EATC idi.

Şimdi, soldaki ikon sütunundan çip ikonuna (Configuration and Programming) basın. Gelecek ekradan, aşağıda görünen satıra tıklayın ve aşağısındaki PLAY ikonuna basın. Yaptığınızın güvenli olmayabileceğine ilişkin irice bir uyarı penceresi göreceksiniz. OK deyip geçin, ama uyarıyı dikkate alın. :)

devrim_FORScan_07.jpg.8fb5db02a81d1f1faf401974f2a68fe5.jpg

5) PROGRAMLAMA

Karşılaşacağınız (aşağıdaki) ekran, kod değişikliklerinin yapılacağı bölüm. Aşağıdaki değerler benim aracımın orijinal değerleri.

devrim_FORScan_09.jpg.dabadb46f2b4f6640cfac21c73793aab.jpg

@Tarahumara'dan edindiğimiz bilgiler ışığında - çok sağ olsun;

Kod değişikliği, (1) satır içi değişiklik ve (2) satır sonundaki toplam (checksum) binary rakamını hesaplamak şeklinde iki aşamadan oluşuyor.

1) Önce satır içi değişiklikleri yapalım (bu bölümü araçlarımızın asbuilt kodları farklıdır diye yazıyorum).

Otomatik kapı kilidi özelliği için;

• 7B7-01-01 satırında görünen 50'yi D0 yapın.
  • 7B7-01-02 satırında görünen 08'i 20 yapın.

Aracı kapattıktan bir süre sonra sönen far özelliği için (hoş, kod değişikliği yaptım da hiç denemedim!);

• 7B7-01-03 satırında görünen 18'i 28 yapın.

2) Checksum hesaplamalarını yapalım.

Yukarıdaki değişikliğe göre ilk satır şu şekilde oldu: 7B7-01-01 05D00006A3BE

Fakat şu görünüme göre hata var çünkü en sonraki BE'yi, solda olup bitene göre güncellemem gerekiyor. Bunun için;

07+B7+01+01+05+D0+00+06+A3 değerlerini toplamam gerekiyor. Bu işlemi bilgisayarınızın hesap makinesini kullanarak yapabilirsiniz. Hesap makinesini açtığınızda, Görünüm menüsünden WinXP'de Bilimsel'i, Win7 ve üstünde Programcı'yı seçin. Daha sonra Onaltılı'yı (Hex) ve Bayt'ı seçin. Kendi hesaplamalarınızı yapın. Bu konu içinde daha önce (veya sonra) yapılmış doğru hesaplamaları deneyerek tecrübe kazanabilirsiniz.

Aşağıdaki ekran görüntüsünde ilk iki satırın sonuçları 3E ve 93 şeklinde çıktı. Üçüncü satırda yaptığım 28 değişikliğinden sonra orijinal toplam olan 6A, 7A şeklinde güncellendi.

devrim_FORScan_10.jpg.e17949a9515127832f3855ab306c762b.jpg

Şimdi, aşağıdaki Write All'a basarak yaptıklarımızı araçtaki modüle kaydediyoruz. Artık yazılımla veya bilgisayarla işimiz kalmadı.

Bu noktada CMU'yu resetlemek (10 sn. Geri+Nav+Mute tuşlarına basılı tutmak) işe yaramadı. Aracı kapatıp açmak vs. de işe yaramadı. İnsan üzülüyor neden olmadığını anlayamadığı için. Hatta tekrar bağlantı kurup defalarca kontrol ettim kodları, toplamı. Fakat hiç bir fayda etmedi.

Tek mesele, aşağıdaki ekranda görünen RESET'i uygulamakmış. :)

devrim_FORScan_11.thumb.jpg.01c4c4b29c253f1caa22b48bdfba5e40.jpg

devrim_FORScan_12.thumb.jpg.e6dc03988fc747d9fd1c9e64aa675603.jpg

Bu arada, araçta sürekli olarak 4 yaşındaki kızımın olması sebebiyle bana en uygun seçenek (fotoğrafta farklı) P'den çıkınca kilitlenmesi, P'ye alınca açılması şeklinde oldu.

Tekrar, başta @Tarahumara olmak üzere, bu konuda emeği geçen herkese teşekürler. :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Arkadaşlar leaving home özelliğinin çalışması ile ilgili elinde resim yada video olan paylaşabilir mi? Yada resim atabilir mi? 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

13 hours ago, Mustafa Yılmaz said:
Arkadaşlar leaving home özelliğinin çalışması ile ilgili elinde resim yada video olan paylaşabilir mi? Yada resim atabilir mi? 

Çalışma şekli böyle:

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

13 saat önce, Tarahumara :

Çalışma şekli böyle:

Bilgilendirme için çok teşekkürler @Tarahumara 

Tüm denemelerime ve araştırmalarına rağmen hala bir sonuç alamadım. Ama araştırmalara devam. 

Sizin 7B7-01-03 verilerinizi uygun bir zamanda paylaşabilir misiniz? Belki bana yardımcı olur. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 minutes ago, Mustafa Yılmaz said:

Sizin 7B7-01-03 verilerinizi uygun bir zamanda paylaşabilir misiniz? Belki bana yardımcı olur. 

İlk sayfadaki anlatımda vardı.

l1amjb.png

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 dakika önce, Tarahumara :

İlk sayfadaki anlatımda vardı.

l1amjb.png

Teşekkürler tekrar. Bunu deneyeceğim. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir kaç gündür kullanıyorum bu otomatik kapı kilidi özelliğini. İyi, hoş, güzel de... I-ıh... Tam olmamış.

Ekranda bize sunduğu seçenekler güzel aslında, fakat çok önemli bir eksiklik var. Seçeneğimiz, içinde "Sürüşte" (When Driving) olan herhangi bir seçenek olsun. Aracımız 20 km/s hızına ulaşınca kapılar kilitleniyor. Çok güzel. Fakat sağa çektiniz durdunuz. Araç çalışıyor. Kapı kilitlerini açtınız, biri indi - bindi, falan oldu filan oldu. Tekrar hareket ettiniz. Araç 20 km hıza ulaşınca kapıları kilitlemiyor!

Ben ne anladım ki bundan? Teknik zerre bildim yok ama, atıyorum, CMU her 20km'ye geldiğinde kilitlere bir komut göndermesi gerekmez mi? Neden sadece ilk seferde bu komut işletiliyor ki?

Özellik sayfasına gelip, o seçeneği tekrar seçmeniz gerekiyor ki o sürüşte, bu özellik tekrar aktif olsun...

Bir de; Sn. @Tarahumara; Sizin ilk sayfadaki fotoğrafınızla benim anlattığım iletideki fotoğraflara baktım az önce. Bir madde fazla sizde. :) Bu, nasıl oluyor da oluyor? Ne oluyor yani? :)

Bu sizinki. Sizde fazla olan, Kilitle: Sürüşte Kilidi, Aç: Park Halinde

dbYloV.jpg

Benimki:

devrim_FORScan_12.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

20 minutes ago, Devrim Babacan said:

Bu sizinki. Sizde fazla olan, Kilitle: Sürüşte Kilidi, Aç: Park Halinde

Ben tam olarak, o sizde olmayan özelliği kullanıyorum ve dediğiniz sorun bende yok. Araç her 20 km/h hıza ulaştığında kilitliyor kapıları. Her vitesi P'ye aldığımda da açılıyor kilitler. Yani yol kenarına durdum birisi indi arabadan. Yola devam ettiğimde tekrar kilitleniyor kapılar. Sizde olmaması ilginçmiş.

• Beğen 1
  • Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

7 saat önce, Tarahumara :

Ben tam olarak, o sizde olmayan özelliği kullanıyorum ve dediğiniz sorun bende yok. Araç her 20 km/h hıza ulaştığında kilitliyor kapıları. Her vitesi P'ye aldığımda da açılıyor kilitler. Yani yol kenarına durdum birisi indi arabadan. Yola devam ettiğimde tekrar kilitleniyor kapılar. Sizde olmaması ilginçmiş.

Siz söyleyince bende de bu menünün olmadığını farkettim. İlginç:-

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Siz söyleyince bende de bu menünün olmadığını farkettim. İlginç:-

Mazda bana torpil gecmisse demek ki.
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

15 dakika önce, Tarahumara :

Mazda bana torpil gecmisse demek ki.

Şimdi deneme fırsatım oldu diğer seçenek

Kilitli:Sürüş sırasında

seçeneği seçilince sürücü kapısı açılırsa tekrar kilitleme yapıyor. Ancak kapı üzerinden diğer kapıları açarsan kilitleme yapmıyor. 

Buda donanımsal farklılıklardan olabilir yada model farkından

Benim araç 2014 reflex

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mehmet Hayri Genç

b21cf8fa2d1593295c594930af447122.jpg

Bu da benimki

Redmi Note 3 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mehmet Hayri Genç

Rabbim cümlesini bağışlasın, aynen

Bizim araç da 2015 power, acaba yazılım versiyon farkı kaynaklı mı menüdeki eksiklik3b778c49d428d4547ee56515a2dca9a6.jpg

Redmi Note 3 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benim aracın sürümü de v56...513B

v59 çıktı ama yüklemedim, fakat bunun ondan kaynaklı olduğunu sanmıyorum.

@Tarahumara; Sizin aracın sürümü nedir?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

1 hour ago, Devrim Babacan said:

Benim aracın sürümü de v56...513B

v59 çıktı ama yüklemedim, fakat bunun ondan kaynaklı olduğunu sanmıyorum.

@Tarahumara; Sizin aracın sürümü nedir?

v56 513B. Sizin surumle ayni.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...