Jump to content

Uzun Süre Kullanılmayan Araçta Akü Sorunu

Karsiyakaliozi
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

22 saat önce, Ufuk Değirmenci :

Geçmiş olsun. Umarım sorun çözülmüştür. Soğuk havalar gerçekten çok etkiliyor. Fotoğraf makinemin bataryasında bile, soğuk havanın etkisi felaket oluyor...

Akünün sarj tutma durumunu kontrol edip gerekirse yenilemeyi düşünüyorum bakalım agm akülerden düşünüyorum kullanan varmı aramızda normal aküden agm ye geçsek sorun olurmu acaba ?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 yıl sonra ...
17.01.2017 at 15:00, zoptrik :

Benim araç geçenlerde çok kar yağdığında 20 gün çalışmadı. Sonrasında tek marş aldı. Tabi bunda 3 aylık taze akünün de etkisi var. Eski karburatörlü aracımda çalışmadığı zaman benzinde gazı pompalardık ;D Ne günlerdi be. Elektronik sistemli araçlarda az da olsa elektrik kullanımı oluyor.  Akünün tek düşmanı şarj olmadan deşarj olmasıdır. En kötü aküye zarar verir bu durum başka bir sisteme zarar vermez. 

Ben aracımda OBD tanı cihazı bulunduruyorum. Takılı kaldığı zaman ışığı araç çalışmasa dahi yanıyor. Özetle elektrik çekiyor. Araca takılan ekstra hırdavatlar elektrik çekebiliyor. Uzun süreli kullanılmayacak durumlarda bunlar araçtan çıkarılmalı hatta akü kutup başı (mümkünse (-) kutup) çıkarılmalı. Niye (-) kutup olduğunu bilmiyorum yaygın inanış bu şekilde. 

Rx8 de pistonlu motordan farklı olarak düşük devirde daha zor çalışıyor. Bu şahsi gözlemim. Eski aracımın çalışması için motorun dönmesi yeterliydi. Tek ateşleme sonrası hemen çalışıyordu. Wankel motorda akü zayıfsa motor dönüyor ama sanki ateşleme hiç yokmuş gibi hiçbir tepki vermiyor. Hatta bu olay bazen herşeyin normal olduğu motorlarda bile çalışmama ile sonuçlanıyordu. Bu hatayı düzeltmek için seri 2 rx8 lerde marş dinamosunu güçlendirerek yüksek devir çevirmesini sağladılar. 

Benim başımdan geçen ise şu şekilde. Aküm çok zayıflamıştı. Uzun süre de yatınca çalışmadı. Tavkiye ile aracı çalıştırıp sanayiye gittik. Elinde stoğu fazla olan bir elektrikçi bulduk ve önünde aracı kapattım. Akü değişirken teybin vs kodu modu olur gerekçesiyle elektrikçi aracı çalıştırmamı istedi. Araç hiç çalışmadı. Aküyü değiştirdik ve marşa bastık az önce çalışmayan araç yarım tur dönmeden çalıştı. Özetle wankel motor ilk çalışmada yüksek devir ister. Akü ve marş dinamosu bu araç için çok önemlidir. 

Geçmiş olsun. 

Merhabalar 
Bende şöyle bir problem oldu,sizin yaşadığınız duruma biraz benzettim
1 - 2  hafta çalıştırmadım,daha sonra denediğimde akü 4 aylık yeni olmasına rağmen zor çalıştı.1 saaten fazla kullanıp,daha sonra çalıştırmayı denedim ama çalışmadı.Bir kaç defa deneyince marş zayıflamaya başladı.Sanırım bendeki problem şarj etmiyor.Bu sorun neden oluştu bilmiyorum ama kar yağdı yağacak bir havada beni üzdü :( . Acil yaptırıp yatış moduna geçirmem gerekiyor.Şarj dinamosu ile ilgili olduğunu düşünüyorum ?

19.01.2017 at 09:37, Karsiyakaliozi :

Akünün sarj tutma durumunu kontrol edip gerekirse yenilemeyi düşünüyorum bakalım agm akülerden düşünüyorum kullanan varmı aramızda normal aküden agm ye geçsek sorun olurmu acaba ?

Bu konu rx8 kullanıcıları için çok önemli.Konunun havada kalması beni çok üzdü.Agm akü olayını uyguladınız mı? 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

12.12.2018 at 01:33, MayLife :

Merhabalar 
Bende şöyle bir problem oldu,sizin yaşadığınız duruma biraz benzettim
1 - 2  hafta çalıştırmadım,daha sonra denediğimde akü 4 aylık yeni olmasına rağmen zor çalıştı.1 saaten fazla kullanıp,daha sonra çalıştırmayı denedim ama çalışmadı.Bir kaç defa deneyince marş zayıflamaya başladı.Sanırım bendeki problem şarj etmiyor.Bu sorun neden oluştu bilmiyorum ama kar yağdı yağacak bir havada beni üzdü :( . Acil yaptırıp yatış moduna geçirmem gerekiyor.Şarj dinamosu ile ilgili olduğunu düşünüyorum ?

Bu konu rx8 kullanıcıları için çok önemli.Konunun havada kalması beni çok üzdü.Agm akü olayını uyguladınız mı? 

Aracı sonra nasıl çalıştırdınız? wankel de sıcakken çalışmamanın başka sebepleri de olabilir. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Aküyü değiştirdim ama agm almadım agm aküler sıcak motor altında verim kaybı yaşıyormus yine start stop özelikli cca 800 olan mutlu akünün efb aküsünü aldım yarım marj olmadan çalısıyor araç cca nın yüksek olması bizim araçlarda şart ayrıca  Black&Decker BDV090 100 Amper 6Volt/12Volt Akü Bakım Şarj Cihazı,   https://www.hepsiburada.com/black-decker-bdv090-100-amper-6volt-12volt-aku-bakim-sarj-cihazi-pm-otkalbdv090  bu cihazı aldım araç garajda yatarken  cihaz bağlı aküyü devamlı kontrol ediyor şarj azaldı mı otomatik şarj ediyor normal duruma geçince şarjı kesiyor akü devamlı 12.4 volt bekliyor akü sorunumu böyle çözdüm yatan araçlar için bu çözüm en iyisi ayrıca bu cihaz ferrari v.s araçlarda standart donanım olarak araçla geliyor araç garajda yatarken aküyü koruyor.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

5 saat önce, Karsiyakaliozi :

Aküyü değiştirdim ama agm almadım agm aküler sıcak motor altında verim kaybı yaşıyormus yine start stop özelikli cca 800 olan mutlu akünün efb aküsünü aldım yarım marj olmadan çalısıyor araç cca nın yüksek olması bizim araçlarda şart ayrıca  Black&Decker BDV090 100 Amper 6Volt/12Volt Akü Bakım Şarj Cihazı,   https://www.hepsiburada.com/black-decker-bdv090-100-amper-6volt-12volt-aku-bakim-sarj-cihazi-pm-otkalbdv090  bu cihazı aldım araç garajda yatarken  cihaz bağlı aküyü devamlı kontrol ediyor şarj azaldı mı otomatik şarj ediyor normal duruma geçince şarjı kesiyor akü devamlı 12.4 volt bekliyor akü sorunumu böyle çözdüm yatan araçlar için bu çözüm en iyisi ayrıca bu cihaz ferrari v.s araçlarda standart donanım olarak araçla geliyor araç garajda yatarken aküyü koruyor.

Akü değişikliği ile çözüldüğüne sevindim. geçmiş olsun. O kit ten haberim var, sürekli bağlı kalıyor ve araç hazır bekliyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...
13.12.2018 at 21:06, zoptrik :

Aracı sonra nasıl çalıştırdınız? wankel de sıcakken çalışmamanın başka sebepleri de olabilir. 

Ekrem usta ile görüştüm bobinler ile alakalı olabileceğini belirtti.Mecbur vurdurmak zorunda kaldım,hemen çalıştı.Motor daha 30 bin km olduğu için ve bakımlarda ateşleme bobini dışında düzenli buji vs değiştiği için sanırım sorun bu değişim ile düzelecek.Kait olayını çözüp bir an önce yaptıracağım.Gelişmeler i burdan aktaracağım.İnş sorun çözülür.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bizim ülkemizde bulunur mu bilmiyorum ama aracinizi uzun süre kullanmayacaksaniz akünüzü eve çikarip "battery float charger" denen bir cihaza bagliyorsunuz.  Bu cihaz çok düsük akimla akünüzü normal çalisma voltajinda tutuyor.  Akünüz bu cihazda 7/24 kalabiliyor, herhangi bir zarari yok.  Fiyati da makul, $7. -  $8. civarlarinda.  Ben ABD'de iken almistim ama tabii oradaki 110. Volt ile çalisiyor.  Eger Türkiye'de varsa 220. Volt ile çalisir.

http://www.batteryfloatchargers.com/how_float_charger_works

https://www.harborfreight.com/automatic-battery-float-charger-42292.html

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

18 dakika önce, AKayhan :

Bizim ülkemizde bulunur mu bilmiyorum ama aracinizi uzun süre kullanmayacaksaniz akünüzü eve çikarip "battery float charger" denen bir cihaza bagliyorsunuz.  Bu cihaz çok düsük akimla akünüzü normal çalisma voltajinda tutuyor.  Akünüz bu cihazda 7/24 kalabiliyor, herhangi bir zarari yok.  Fiyati da makul, $7. -  $8. civarlarinda.  Ben ABD'de iken almistim ama tabii oradaki 110. Volt ile çalisiyor.  Eger Türkiye'de varsa 220. Volt ile çalisir.

http://www.batteryfloatchargers.com/how_float_charger_works

https://www.harborfreight.com/automatic-battery-float-charger-42292.html

Adaptör kısmı değiştirilip yine aynı cihaz kullanılabilir, 220V/12V'luk güç kaynağına da bağlanabilir. Güzel ve uygun fiyatlı bir cihazmış :) 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

20 saat önce, MayLife :

Ekrem usta ile görüştüm bobinler ile alakalı olabileceğini belirtti.Mecbur vurdurmak zorunda kaldım,hemen çalıştı.Motor daha 30 bin km olduğu için ve bakımlarda ateşleme bobini dışında düzenli buji vs değiştiği için sanırım sorun bu değişim ile düzelecek.Kait olayını çözüp bir an önce yaptıracağım.Gelişmeler i burdan aktaracağım.İnş sorun çözülür.

Aman diyim dostum, bizim araçlarda vurdurma yapmamalısın. Bir kez yapmışsın, tekrarını yapmamanı tavsiye ederim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 4 hafta sonra ...
28.12.2018 at 23:23, SweepeR :

Aman diyim dostum, bizim araçlarda vurdurma yapmamalısın. Bir kez yapmışsın, tekrarını yapmamanı tavsiye ederim.

Nasil icim acidi inan anlatamam,tarifi yok.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Son yıllarda  RX-8'i cok seyrek kullandığım için motoru ilk çalıştırmada şu cihazı aküye bağlıyorum:

Alpha Tools Energy Station 7AH

90023275_21060308.jpg
Bunu 2012'de lastiklere hava basmak için almıştım; cihazın diger tarafında kompresör var.  Cihazın aküsü hala daha dayanıyor 7 sene olacak. Üretim yeri belli değil, yani üzerinde Made in Germany veya China birşey yazmıyor. Böyle bir cihazın olsaydı, akü tamamen boşalmış %0 olsaydı dahi motoru rahatlıkla çalıştırırdı. 

Yukardaki cihazın aküsü ve rechargeable battery ve laptop bataryası dahil her akü için bir şarj etme ve bakım prosedürü vardır. RX-8 kullanıcısı olarak onları da bilmen ve uygulaman gerekli. Akü olarak Varta 'dan şaşma. 1800'lü yıllarda bu işe başlamış tecrübe abidesi bir markadır 2013'te tamamen bitmiş Varta akü için tamircim "işi bitti onun çöpe at" dedi fakat onu ndinlemeyerek şarj edip kullandım ve yıllarca hala işi bitmedi. Aynı tamircime birgün 2005 VW Transporter araç geldi, ben de oradaydım, arac marş basmama değil de göstergede bir arıza ışığı şikayetiyle gelmişti. Işık sönmediği için araç sahibini rahatsız ediyormuş. Tamircim aküyü kontrol etti, akü 2005 üretimiydi! Yani 10 seneyi aşkın süredir kullanımdaydı, yapılan kontrolde akünün zayıfladığı anlaşıldı ve değişim istendi. Düşün ki 10+ senedir akü çalışıyor ve hala daha marş basıyor. Kendi yaşadığım diger deneyim 2003'te 4 adet Varta 1700mAh kalem pil ve Varta şarjör almıştım.Piller hala daha sorunsuz şarj  tutuyor! Geçen süre zarfında nice Duracell, GP, Energizer, Sony piller aldım hepsi geridönüşümde :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...