Jump to content

2017 Yılı Binek Otomobil Satış Rakamları

Ali
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Arteon çıkmadan önce İngiltere 1.4 TSİ fiyatlarına falan bakmıştım. Araç 150 bin TL bandında satılıyordu orda. Dedim ki kendime, şayet bu araç bu ülkeye gelsin fiyatı 160-170 olması gerekir. O zaman passatları ne yapacak bunlar dedim. Doğuş ne yaptı ? Getirmedi. Olayı çözdü. 2.0 dizeli de istediği gibi iteler.

Çözüm çok

Yeni Golf 1.6 TDI 115 PS DSG
Highline
134.800,00 TL

Bunu 150 yapar;çok kalmamış zaten. Passatı 200, arteon 300. yine satar, yine 6 ay kuyruğa girerler :)
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Otomobilleri degerlendirirken küresel olarak tüketicilerin degerlendirdigi bazi önemli kriterler vardir.  Bunlardan biri ve muhtemelen en önemlisi "güvenlik" kriteridir.  Artik günümüzde güvenligin en önemli göstergesi çarpisma testi sonuçlaridir.  Bu testleri ücretsiz yayinlayan web siteleri var.  Bunlardan benim kullandigim ve güvendigim, Amerikan IIHS sitesidir:

www.iihs.org

Hemen ardindan gelen bir diger kriter ise "güvenilirlik" (Ingilizcesi "reliability") olarak ifade edilir.  "Güvenilirlik" aslinda istatistiksel bir terimdir ve bir aracin herhangi bir ariza yapip yapmama olasiligini degerlendirir.  Türkiye'de hiç önem verilmese de Amerikalilar bu "güvenilirlik" kriterine büyük önem verirler.  ABD'de her sene otomobil markalarinin "reliability" tablolari yayinlanir.  Böyle 2016 senesine ait bir tabloyu asagiya ekliyorum.

"Güvenilirlik" raporlarina göre bazi araç markalari en üstlerde, bazi markalar ise en altlarda yer alir.  Asagidaki tabloda bunu görebilirsiniz.  Türkiye'de bol satilan Fransiz markalari ve de Italyan Fiat, "güvenilirlik" kriteri açisindan sinifta kalan markalardir.  Bir baska deyisle bu marka araçlar, ariza yapma olasiligi en fazla olanlardir.  Bunu ben degil, istatistik bilimi söylüyor.

Toyota tarafindan üretilen bir lüks araç markasi olan Lexus, "güvenilirlik" açisindan en üstte yer alir.  Gelin görün ki Lexus ülkemizde hemen hemen hiç satilmaz.  Bunun yerine "güvenilirlik" siralamasinda çok altlarda bulunan Benz de bir lüks araç markasidir ve ülkemizde Lexus'tan çok daha fazla satilir.  Türk otomobil tüketicisinin "güvenilirlik" kriterine verdigi önemi (!) bundan daha güzel anlatamazsiniz.

Yukarida çok güzel yorumlar yapilmis.  Bence Türk tüketicisi maalesef otomobil konusunda bilinçli degildir.  VW Dieselgate skandalindan sonra ABD'de önce diesel sonra da tüm VW satislari ciddi ölçüde düstü.  Peki Türkiye'de niye düsmedi?  Yine Türk otomobil tüketiciisi bilinçli degildir, diyebilir miyiz?  Bence diyebiliriz.  Ayrica, Dieselgate skandalina duyarsiz olmak, bana etik degerlere pek önem vermemeyi de çagristiriyor.  Bu da üzücü...

Yukarida Mazda Subaru karsilastirmasi yapilmis.  Bana sorarsaniz hem Mazda hem de Subaru Türkiye'de hak ettiginden daha az satiliyor.  Ayrica, bence bu iki araba birbirine benzer karakterdedir.  Tek önemli fark Subaru'nun AWD olmasidir.  Bunlarin ikisinin de az satilmasi bence bir üst paragrafta yazdigimi destekliyor: Türk tüketici bilinçli degildir.

Herhangi bir aracin ikinci el degerini belirleyen en önemli unsurlar, yine bu yazimin ilk iki paragrafinda verdigim kriterlerdir. "Güvenlik" ve de "güvenilirlik".  Buna göre genel olarak Japon arabalarinin ikinci el degeri nispeten daha yüksektir çünkü Japon arabalarinin güvenilirligi yüksektir.  Öte yandan, Fransiz arabalarinin ve de Fiat arabalarin ikinci el degeri nispeten daha düsüktür, nedeni malum.

Yukarida tüm yazdiklarim ve asagida verdigim tablo akilci / rasyonal verilerdir ve sizler gibi mantikli okuyuculara hitap eder.  Simdi bazilariniz diyebilir ki, bizim ülkemiz Türkiye'de bu yazdiklariniz tam anlamiyla geçerli degil.  Hatta yazdiklarinizin tam tersinin geçerli oldugu durumlar bile var.  Örnegin, bir aracin ikinci el degeri ile "güvenilirlik" iliskisi bizde pek geçerli degil.  Ne yapalim?

Bence bilim ve mantik bu durumda öne geçmelidir.  Eger sizin mantiginiz da yukarida yazdiklarimi makul buluyorsa, o zaman siz de mantiginizi kullanin.  Türkiye'de maalesef mantik pek kullanilmiyor.  Kulaktan dolma bilgiler ve hatta cehalet daha öne geçebiliyor.  Bizler hep dogru olani yapalim.

2016 New-Car Predicted Reliability.jpg

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

05.07.2017 at 20:37, AKayhan :

Otomobilleri degerlendirirken küresel olarak tüketicilerin degerlendirdigi bazi önemli kriterler vardir.  Bunlardan biri ve muhtemelen en önemlisi "güvenlik" kriteridir.  Artik günümüzde güvenligin en önemli göstergesi çarpisma testi sonuçlaridir.  Bu testleri ücretsiz yayinlayan web siteleri var.  Bunlardan benim kullandigim ve güvendigim, Amerikan IIHS sitesidir:

www.iihs.org

Hemen ardindan gelen bir diger kriter ise "güvenilirlik" (Ingilizcesi "reliability") olarak ifade edilir.  "Güvenilirlik" aslinda istatistiksel bir terimdir ve bir aracin herhangi bir ariza yapip yapmama olasiligini degerlendirir.  Türkiye'de hiç önem verilmese de Amerikalilar bu "güvenilirlik" kriterine büyük önem verirler.  ABD'de her sene otomobil markalarinin "reliability" tablolari yayinlanir.  Böyle 2016 senesine ait bir tabloyu asagiya ekliyorum.

"Güvenilirlik" raporlarina göre bazi araç markalari en üstlerde, bazi markalar ise en altlarda yer alir.  Asagidaki tabloda bunu görebilirsiniz.  Türkiye'de bol satilan Fransiz markalari ve de Italyan Fiat, "güvenilirlik" kriteri açisindan sinifta kalan markalardir.  Bir baska deyisle bu marka araçlar, ariza yapma olasiligi en fazla olanlardir.  Bunu ben degil, istatistik bilimi söylüyor.

Toyota tarafindan üretilen bir lüks araç markasi olan Lexus, "güvenilirlik" açisindan en üstte yer alir.  Gelin görün ki Lexus ülkemizde hemen hemen hiç satilmaz.  Bunun yerine "güvenilirlik" siralamasinda çok altlarda bulunan Benz de bir lüks araç markasidir ve ülkemizde Lexus'tan çok daha fazla satilir.  Türk otomobil tüketicisinin "güvenilirlik" kriterine verdigi önemi (!) bundan daha güzel anlatamazsiniz.

Yukarida çok güzel yorumlar yapilmis.  Bence Türk tüketicisi maalesef otomobil konusunda bilinçli degildir.  VW Dieselgate skandalindan sonra ABD'de önce diesel sonra da tüm VW satislari ciddi ölçüde düstü.  Peki Türkiye'de niye düsmedi?  Yine Türk otomobil tüketiciisi bilinçli degildir, diyebilir miyiz?  Bence diyebiliriz.  Ayrica, Dieselgate skandalina duyarsiz olmak, bana etik degerlere pek önem vermemeyi de çagristiriyor.  Bu da üzücü...

Yukarida Mazda Subaru karsilastirmasi yapilmis.  Bana sorarsaniz hem Mazda hem de Subaru Türkiye'de hak ettiginden daha az satiliyor.  Ayrica, bence bu iki araba birbirine benzer karakterdedir.  Tek önemli fark Subaru'nun AWD olmasidir.  Bunlarin ikisinin de az satilmasi bence bir üst paragrafta yazdigimi destekliyor: Türk tüketici bilinçli degildir.

Herhangi bir aracin ikinci el degerini belirleyen en önemli unsurlar, yine bu yazimin ilk iki paragrafinda verdigim kriterlerdir. "Güvenlik" ve de "güvenilirlik".  Buna göre genel olarak Japon arabalarinin ikinci el degeri nispeten daha yüksektir çünkü Japon arabalarinin güvenilirligi yüksektir.  Öte yandan, Fransiz arabalarinin ve de Fiat arabalarin ikinci el degeri nispeten daha düsüktür, nedeni malum.

Yukarida tüm yazdiklarim ve asagida verdigim tablo akilci / rasyonal verilerdir ve sizler gibi mantikli okuyuculara hitap eder.  Simdi bazilariniz diyebilir ki, bizim ülkemiz Türkiye'de bu yazdiklariniz tam anlamiyla geçerli degil.  Hatta yazdiklarinizin tam tersinin geçerli oldugu durumlar bile var.  Örnegin, bir aracin ikinci el degeri ile "güvenilirlik" iliskisi bizde pek geçerli degil.  Ne yapalim?

Bence bilim ve mantik bu durumda öne geçmelidir.  Eger sizin mantiginiz da yukarida yazdiklarimi makul buluyorsa, o zaman siz de mantiginizi kullanin.  Türkiye'de maalesef mantik pek kullanilmiyor.  Kulaktan dolma bilgiler ve hatta cehalet daha öne geçebiliyor.  Bizler hep dogru olani yapalim.

2016 New-Car Predicted Reliability.jpg

Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık...

04.07.2017 at 21:41, Leanback :

Çoğu kişi VW alırken hele arabaya bakmıyor bile. Şirkette çalışırken teklif alıp hemen sipariş geçiyorlar oğluna kızına vs. İkinci el çok önemli, Alman otomobili olması önemli, ticari bir iş gibi bakıyorlar olaya zaten. Bir kere VW showroomunda bu kasa Passat ilk çıktığı zaman oturmuş bakıyordum, yanıma geldi bir dayı oturdu: "2 dene Passat alıp sattıp ikisi de ekmek yedirdi" gibi bişey dedi. Daha arabayı almadan satmayı düşünüyon dayı dedim bende ne diyeyim.

Birde Mazdaların sıkıntısı hep bir yerden fire vermeleri bu pazar için. Cx3 crossover dizel diyorsun, tam tutacak tipte araba, bagajı açıp bakınca torpido gözünü niye buraya koymuşlar diye düşünüyordur heralde çoğu insan. Benzinli Mazda 3'ün sorunu araçların önünde duran tanıtım standları/kağıtlarında sıfır rekabetçi olması, adam bakıyor oraya 0-100 11.9sn yazıyor, yakıt 5lt yazıyor. Yakıt değeri rakip araçlarda da katalogda 5lt ama 0-100'ler hepsinde 9sn'lerde. Bunu görünce yaramaz diyor. Lpg desen takılmıyor iki taraftan da kaybediyor. Dizeli piyasada benzinli-dizel farkında makas rekortmeni zaten, güç dipte fiyat zirvede. Geri kalan araçlar da 2.0lt ve üzeri olunca durum bu.

Diğer konular da malum, küçük şehirlerde servis olmaması, çoğu kişinin servis parça korkusu, birde asıl ilginç olan insanların bilmiyor olması veya artık Mazda'yı unutmuş olması. Konya'da gittiğim bir lokantanın önündeki bir genç abi bu araba Mazda mı Türkiye'de satılıyor mu diye sordu, arabayı yıkattığım yerlerde insanlar gelip soruyor, eller arkada eğilip bakıyor marka nedir, içi vs nasıl diye, buralardan anlıyorsun işte durumu.

Bu arada Türkiyede operasyonlarında olumsuz bir durum olmadığı sürece bu durum benim son derece hoşuma gidiyor :) Nadir bulunan çok iyi ürünlere sahip olmayı hep sevmişimdir. Mazda otomotivde bu işin bayrağını taşıyor resmen Tür

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Peki Toyota ve özellikle de corolla hakkında neler söylersiniz. En dolu paket benzinli otomatik 102000 tl. Pek fikrim Yok açıkçası benim Toyota hakkında

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Valla toyota yeni moduler platformunu kullanacak. Ayrica yeni nesil sanzuman direksiyon sistemi ve yeni motor yelpazesi gibi bir cok yenilik getirecek. Avrupaya sundugu ama bizi teget gecen safety city guvenlik paketlerinin hala gelmedigi gibi bu saydiklarimda ne zaman bize gelir yada biz gorurmuyuz muamma. Su an kampanyali fiyati 102 bin yarin liste fiyatini 110 bin isterler. Gerci 100 bin altina pek c segmentte donanimli pek araba kalmadi. Sizin icin bir yorumda bulunamam ama ben almazdim. Zevkler ve renkler diyelim. Corolla guzel ve iyi bir arac ihtiyaclarinizi karsiliyor ve tasarimini seviyorsaniz ( dik konsola bir turlu isinamadim ) alin. Ama alternatif araclarida dusunurek mutlaka test surusu yapin.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

30 dakika önce, mucar :

Peki Toyota ve özellikle de corolla hakkında neler söylersiniz. En dolu paket benzinli otomatik 102000 tl. Pek fikrim Yok açıkçası benim Toyota hakkında

Yukaridaki "güvenilirlik" siralamasinda da görülecegi gibi Toyota çok kaliteli bir markadir.  Ben de Mazda'da karar vermeden önce Toyota Corolla'ya showroomda baktim.  Corolla'nin donanim seviyelerini pek bilmiyorum ama bana sanki fiyati biraz yüksek gibi geldi.  Aslinda, vergilerden dolayi Türkiye'de hemen her arabanin fiyati yüksek, bunu biliyoruz.  Ben Toyota markasinda Corolla'dan daha çok Camry ile ilgilenirdim ama ne yazik ki onu ithal etmiyorlar.  Size önerim, karsilastirma amaciyla ABD Toyota web sitesine (tr uzantisi olmayan) de bir bakin.  Orada Corolla'nin $18,500.'den basladigini yaziyor.

www.toyota.com

Toyota, marka olarak aslinda Mazda ve digerlerinden daha popüler bir marka çünkü ikinci bir markasi daha var, Lexus.  Toyota bizler gibi insanlara hitap ederken, Lexus da daha fazla para ödemek isteyen ve lüks arayanlara hitap ediyor.  Ben biliyorum, Toyota Camry uzun seneler ABD'de en çok satilan sedan ünvanini almisti.  Tabii ABD'de genel olarak araba seviyesi Türkiye'ye göre biraz daha yüksek.  Bizde Corolla iyi satarken ABD'de Camry daha iyi satiyor.  Yine de ABD'de bu kadar satilan bir arabanin Türkiye'ye hiç getirilmemesi bence yanlis bir stratejidir.  Ben de bunu elestiriyorum.  Camry lüks bir araba hiç degildir.  Lüks olan Lexus'tur.  O halde Camry neden Türkiye'ye ithal edilmiyor?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir saat önce, mucar :

Toyota ve Mazda çok farklı kafa iki marka, Mazda'nın atılım yaptığı şu dönem için özellikle. Hele ki Corolla. Bu arabaların kalitesi sorunsuzluktan ibaret, araçları rekabetçilikten felaket derecede uzak. CHR gibi araçlarla rekabete ayak uydurmaya yeni başlıyorlar.

Corolla'yı bir süre kiralayıp kullanmıştım, D4D modeliydi. Vasatlığın doruklarında gezen bir araçtı. Bizim Mazda'lar mücehver gibi kalıyor yanında. Bol servis ağlı ve ikinci eli iyi, içi geniş sorunsuz ucuza transport, başka bir vasfı mevcut değil.

1.33'ü için farklı konuşurum yalnız, 2016 modelleri 53binlere bırakıyorlardı bir ara, o fiyat seviyelerinde tereddütsüz alınacak tek araçtı. Şuan nasıl bilmiyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 4 hafta sonra ...

Temmuz ay satış rakamları 

ALFA ROMEO   18
ASTON MARTIN   2
AUDI   1.370
BENTLEY   0
BMW   1.904
CHERY   0
CITROEN   1.818
DACIA   4.575
DS   38
FERRARI   0
FIAT   10.752
FORD   9.745
GEELY   0
HONDA   1.797
HYUNDAI   3.604
INFINITI   5
ISUZU   183
IVECO   171
JAGUAR   39
JEEP   198
KARSAN   135
KIA   1.423
LAMBORGHINI   1
LAND ROVER   126
LEXUS   3
MASERATI   9
MAZDA   117
MERCEDES-BENZ   3.114
MINI   93
MITSUBISHI   300
NISSAN   2.655
OPEL   4.365
OTOKAR   0
PEUGEOT   2.915
PORSCHE   82
RENAULT   11.640
SEAT   1.789
SKODA   2.133
SMART   10
SSANGYONG   88
SUBARU   103
SUZUKI   446
TOYOTA   4.874
VOLKSWAGEN   9.382
VOLVO   275
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ali, izninle satış adetlerine göre sıraladım. Birde ocak-temmuz toplam satışlarla kıyasladım

Mazda temmuz ayı sıralamasında 23.  fakat 2017 satışlarına göre 24. sırada

Adsız.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Renault açık ara önde. Mazda da çoğu konuda olduğu gibi bu konuda da porsche gibi arabalarla yarışıyor :2funny:

Anlamadığım subaru ile hemen aynı satış rakamlarına sahip mazda. Daha iyi beklerdim. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

41 dakika önce, zoptrik :

Renault açık ara önde. Mazda da çoğu konuda olduğu gibi bu konuda da porsche gibi arabalarla yarışıyor :2funny:

Anlamadığım subaru ile hemen aynı satış rakamlarına sahip mazda. Daha iyi beklerdim. 

@Zealot un haklı olmasından nefret ediyorum ama land yine fazla satmış aga :D  Hatırladın mı o muhabbeti :D 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yeni eve taşındım, yeni apartmanda da konuştuğum kişiler bana arabanız çok güzel markası ne diye sordu. Tiguan'ı olan kaça aldınız diye sordu, söylediğim zaman dondu, ben 200.000'den pahalıdır diye düşündüm dedi. 

Yani Mazda'nın çok ciddi tanıtım sorunu var. Subaru ise rally sayesinde çok bilindik.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Evet hatırladım. Land nedir arkadaş. Mazdadan nasıl fazla satabilir. Neyse yine @Zealotun dediği gibi tutulmasın da biz binelim @M.E.G

9 dakika önce, M.E.G :

@Zealot un haklı olmasından nefret ediyorum ama land yine fazla satmış aga :D  Hatırladın mı o muhabbeti :D 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 dakika önce, Zealot :

bu satış listesindeki sayı varya,,   hani land rover mazda dan çok .... 

o sadece borusan çıkışlı olanlar..   bir o kadar da ithal land  satışı var..   :tey:

Hep birlikte senden nefret ediyoruz @M.E.G @zoptrik @Mehmet Özdemir ;D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

10 dakika önce, Zealot :

serçe parmağınızı sehpaya vurur, çorapla ıslak terliğe basarsınız inşallah

Bir de banyoda köpüklüyken suları kesilsin :) ..

• Haha 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

1 dakika önce, M.E.G :

Beddular üstümüze üstümüze geliyor

Yok öyle bir niyetimiz, sadece bir arkadaşın paylaşımını çağrıştırdı ben de tamamladım :D 

• Haha 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...