Jump to content

3. Nesil Mazda 3 i-Stop ve Akü Arızası

Ali Furkan İpek
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

7 saat önce, Limpony :

https://urun.n11.com/aku/12v-65ah-varta-d54-start-stop-efb-aku-kargo-bizden-P189995123

bu akü uyuyor herhalde benimde bitmek üzere kuponla filan 550 ye geliyor.

akü yerinin arka tarafını kesmeniz lazım. uzunluk 278mm verilmiş. siz gene varta nın web sitesinden teyit edin boyutları

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

28.12.2018 at 22:32, ediz07 :

Bugün hava biraz daha sıcakken internetten aldığım inci aküyü bağladım. Karlar daha çok yağınca yarı yolda bırakacaktı :@Holydao 72ah lik akü taktırması ve bilgisi sayesinde güzel referans oldu. Öncelikle orjinal akünün amper değerleri sabitleme aparatının altında kaldığından dolayı sökmeden okunmuyor. Orijinal akü 65Ah CCA 520A özelliğine sahip fotosunu ekledim.  Orijinal aküyü çıkartınca uzunluk olarak 24cmlik akü haznesi mevcut ve 60Ah lik akü hiç bir modifiye yapmadan takılabilir. Ne kadar Ah büyük akü takarsak aküyü az yoracağından dolayı daha uzun ömürlü olacaktır ve 72Ah akü aldım önceden referans olması çok da iyi oldu. Arabayı çalıştırdım ve eski akü kutup başlarını çıkardım yeni akü takılıncaya kadar araba çalışır durumda bıraktım, bu şekilde yaparsanız istop programlaması yapmanıza gerek kalmaz. Akü haznesini ekledim arka tarafın köşelerini maket bıçağı ile ayırdım sonrasından arkasındaki plastiği pense ile yavaş yavaş kırarak aldım. En sonunda aküyü yerine koyup yukarıdan sabitleme aparatıyla sabitledim.  Aküsünü kendi değiştirmek isteyenler için örnek olsun diye ekledim.

Akünü boyutları:Boy x En x Yükseklik (mm) 278x175x190

da966ece-2bd2-4e21-b8ae-79e1420364ef.jpg

merhaba internetten aldığınız akünün linkini verebilirmisiniz?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

06.01.2019 at 11:35, Mutlu Tekir :

Dediğiniz yerlerden toprak almakla aracın şasisinden toprak almak arasındaki farkı açıklar mısınız, çok merak ettim. 

2 kablo pabucu üst üste bağlandığında birbirlerine bakan yüzeylerinde çok çok küçük boşluklar oluşur. Bunun sonucunda:

1) Bağlantının direnci küçük bir miktar artar. Akım taşıma kapasitesini bir miktar düşürür. Ayrıca bu nokta aracın akü-şasi bağlantısı. Marş anında 200-250A akım geçiyor bu bağlantıdan.

2) Bağlantı noktasının gevşeme ihtimalini arttırır.

3) Küçük boşluklardan korozyon daha kolay ilerler.

Ayrıca bu kablo amortisör kulesinden sis lambası bölgesine gördüğüm kadarıyla hiçbir koruma ve sabitlenme olmadan iniyor. Araç hareket ettiği sürece bu kablo etrafındaki parçalara sürtecek ve kabloda hasarlanmaya sebep olacak. Bu bir şase kablosu, belki gövdeye sürtse de sorun olmaz ama Allah korusun bir kaza durumunda kalın bir besleme kablosuna kısa devre olsa bu kabloyu olduğu gibi yakar.

Aracın istediğiniz yerinden şase alabilirsiniz ve istediğiniz gibi de kablo çekebilirsiniz. Sadece benim amacım bu işin mutfağında çalışan biri olarak ilerde daha az sorun yaşamanızı sağlamaktı.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 saat önce, ssolak :

2 kablo pabucu üst üste bağlandığında birbirlerine bakan yüzeylerinde çok çok küçük boşluklar oluşur. Bunun sonucunda:

1) Bağlantının direnci küçük bir miktar artar. Akım taşıma kapasitesini bir miktar düşürür. Ayrıca bu nokta aracın akü-şasi bağlantısı. Marş anında 200-250A akım geçiyor bu bağlantıdan.

2) Bağlantı noktasının gevşeme ihtimalini arttırır.

3) Küçük boşluklardan korozyon daha kolay ilerler.

Ayrıca bu kablo amortisör kulesinden sis lambası bölgesine gördüğüm kadarıyla hiçbir koruma ve sabitlenme olmadan iniyor. Araç hareket ettiği sürece bu kablo etrafındaki parçalara sürtecek ve kabloda hasarlanmaya sebep olacak. Bu bir şase kablosu, belki gövdeye sürtse de sorun olmaz ama Allah korusun bir kaza durumunda kalın bir besleme kablosuna kısa devre olsa bu kabloyu olduğu gibi yakar.

Aracın istediğiniz yerinden şase alabilirsiniz ve istediğiniz gibi de kablo çekebilirsiniz. Sadece benim amacım bu işin mutfağında çalışan biri olarak ilerde daha az sorun yaşamanızı sağlamaktı.

Evet hiçbir yüzey pürüzsüz değildir. 2 yüzey oturtulduğunda arada hava da kalır, yüzeyler arasındaki gözle görülmeyen mikroskobik çıkıntılar nedeniyle temas yüzeyi her zaman azdır. Bunun farklı yerlerden şasi almakla farkı nedir? Bu temas yüzeyi azlığı her yerde olacak. Tek akü negatif kablosuna has bir durum değildir. 

Paralel bağlı 2 kabloda öteki kablodan geçen akım 2. Kabloyu etkilemez ki? Seri bağlı olsa haklısınız derdim. Tüm akımın toplam geçtiği yer zaten konektör. Ediz hoca bunu seri alıp da küçücük kablodan geçirmiyor ki? Ayrıca marş esnasında koruma için tüm elektrik kapatır genelde. Benim 2. Nesil 3 de bu şekilde en azından.

Akü konektörü ne kadar gevşeyebilirse o da o kadar gevşer. Vidanın sıkma torkuna bağlıdır bu. Benim aracımda da lpg negatif kablosu bağlı, bir kez gevşeme olmadı. Eğreti sıkılmazsa hiçbirşey olmaz. 

O korozyon olacaksa o kablo bağlamadan da ilerler. O küçük boşluklar tek kablonun bağlanacağı yerde mi oluyor? Hiçbir ek alınmamış akünün eksi kutbuna hiç baktınız mı daha önce acaba, ben baktım ve o korozyon hep olur. Tek çaresi de konektöre sıvı gres sıkmaktır. 

Ben hala sorumun cevabını alamadım. Oturma odasındaki prizin topraklamasını ana hattan alma demeye benzetiyorum lafınızı. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 ay sonra ...

bu akşam ailece arkadaşlardan gelirken markete kısa bi uğrayayım dedim, hanım arabayı stop etme de çocuk üşümesin diyince çalışır vaziyette bırakıp bi on dakika sonra döndüm.  tam o anda önce ekran gitti sonra tüm uyarı ışıklarını yakıp stop etti. bir kaç kez çalıştırmayı denedim ama çalışmadı. gün içerisinde yaklaşık 150 km yol yapmıştım bugün, ona rağmen çalışır vaziyetteyken stop etmesi ve gün içerisinde i-stop arızası vermemesi üzerine yol yardımını aradım, haliyle aklıma akü gelmedi. bu arada araç 2015 model. 3 yıl dolduğu için garanti kapsamında çekici vs hizmeti verilmiyormuş. ama yine de ilgilenip servisten ustayla görüştürdüler. öncesinde  sağolsun konuyu aktardığım herter'den @dr_azoom asalet bey oldukça yardımcı olmuştu zaten. sonuç olarak servis aracı geldi, akü takviyesi yapıldı ve sorun şimdilik çözüldü, yarın uygun olursa akü değişimi yapacam, bakalım.

burada önemli olan şey şu ki normalde zayıflayan akü dolayısıyla kapılar, farlar vs motor çalışmıyorken açık kalınca akü sorunu oluyordu ama çalışır vaziyette böyle bir şeyin olması hem de akünün şarj olmadığına dair kırmızı akü uyarısı çıkmadan bu şekilde stop etmesi biraz şaşırtıcı. 

tamam bu aküler biraz farklı ve büyük yük altında ama yine de 3 yılda pert olması biraz ilginç. önceki aracım mazda 2'deki akü 6 yıllık orjinaldi ve sattığımda daha yeni yeni zayıflamaya başlamıştı.

neyse efenim kazasız belasız sürüşler herkese..

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

17.03.2019 at 21:56, Katil Balina :

bu akşam ailece arkadaşlardan gelirken markete kısa bi uğrayayım dedim, hanım arabayı stop etme de çocuk üşümesin diyince çalışır vaziyette bırakıp bi on dakika sonra döndüm.  tam o anda önce ekran gitti sonra tüm uyarı ışıklarını yakıp stop etti. bir kaç kez çalıştırmayı denedim ama çalışmadı. gün içerisinde yaklaşık 150 km yol yapmıştım bugün, ona rağmen çalışır vaziyetteyken stop etmesi ve gün içerisinde i-stop arızası vermemesi üzerine yol yardımını aradım, haliyle aklıma akü gelmedi. bu arada araç 2015 model. 3 yıl dolduğu için garanti kapsamında çekici vs hizmeti verilmiyormuş. ama yine de ilgilenip servisten ustayla görüştürdüler. öncesinde  sağolsun konuyu aktardığım herter'den @dr_azoom asalet bey oldukça yardımcı olmuştu zaten. sonuç olarak servis aracı geldi, akü takviyesi yapıldı ve sorun şimdilik çözüldü, yarın uygun olursa akü değişimi yapacam, bakalım.

burada önemli olan şey şu ki normalde zayıflayan akü dolayısıyla kapılar, farlar vs motor çalışmıyorken açık kalınca akü sorunu oluyordu ama çalışır vaziyette böyle bir şeyin olması hem de akünün şarj olmadığına dair kırmızı akü uyarısı çıkmadan bu şekilde stop etmesi biraz şaşırtıcı. 

tamam bu aküler biraz farklı ve büyük yük altında ama yine de 3 yılda pert olması biraz ilginç. önceki aracım mazda 2'deki akü 6 yıllık orjinaldi ve sattığımda daha yeni yeni zayıflamaya başlamıştı.

neyse efenim kazasız belasız sürüşler herkese..

geçmiş olsun üzücü bir durum yeni akü alındı mı 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

4 saat önce, kadirgündüz :

geçmiş olsun üzücü bir durum yeni akü alındı mı 

teşekkürler. yeni akünün agm olması gerekiyor  bir de efb var sanırım. agm'ler efb'nin iki katı. araştırıyorum şu an, daha almadim hocam. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 saat önce, Katil Balina :

teşekkürler. yeni akünün agm olması gerekiyor  bir de efb var sanırım. agm'ler efb'nin iki katı. araştırıyorum şu an, daha almadim hocam. 

Bu olay yaşanmadan önce, son zamanlarda kadran üzerinde aracı çalıştırdığınzda yukarı kalkan hud ile ilgili bir sorun gözlemiş miydiniz? Araç çalıştığında, bu plastiğin bazen kalkmaması ya da yarım kalkması gibi?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

17 dakika önce, Tarahumara :

Bu olay yaşanmadan önce, son zamanlarda kadran üzerinde aracı çalıştırdığınzda yukarı kalkan hud ile ilgili bir sorun gözlemiş miydiniz? Araç çalıştığında, bu plastiğin bazen kalkmaması ya da yarım kalkması gibi?

evet gecen gün bir kere açılmadı. kapatıp actığımda düzeldi

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 dakika önce, Katil Balina :

evet gecen gün bir kere açılmadı. kapatıp actığımda düzeldi

HUD'ın açılmaması pilin zayıfladığına işaret ediyor. Yurtdışı forumlarında HUD'ı açılmayan, açılırken sorun yaşayanlar, aküyü değiştirdiklerinde sorunun düzeldiğinden bahsediyor hep. Akünün düşük voltajı, HUD mekanizmasını tam olarak kaldıramıyor heralde.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 dakika önce, Tarahumara :

HUD'ın açılmaması pilin zayıfladığına işaret ediyor. Yurtdışı forumlarında HUD'ı açılmayan, açılırken sorun yaşayanlar, aküyü değiştirdiklerinde sorunun düzeldiğinden bahsediyor hep. Akünün düşük voltajı, HUD mekanizmasını tam olarak kaldıramıyor heralde.

bir akü sorunu olduğu kesin hocam. sadece biraz pahalı geldi, bu ay hem bakım hem kimi başka masraflar dolayısıyla bin lira civarı bir para harcamak istemedim ama yapacak bir sey yok gibi görünüyor. her yerde fiyatlar uçmuş durumda. 

bu arada efb denilen aküyü taksak ne olur çok mu fark ediyor acaba?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bu arada efb akü de oluyormuş. herter serviste inci akü 60 ah 550 tl ile değişimi yaptım. akü sorunu iyice can sıkmaya başlamıştı. şimdi yol boyunca yoğun trafikte her fırsatta i-stop'a girmeye başladı ama bundan kelli biner binmez aklıma geldikce i-stop'u devre dışı bırakırım, ağaçlar çimenler kusura bakmasın.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 saat önce, Katil Balina :

bu arada efb akü de oluyormuş. herter serviste inci akü 60 ah 550 tl ile değişimi yaptım. akü sorunu iyice can sıkmaya başlamıştı. şimdi yol boyunca yoğun trafikte her fırsatta i-stop'a girmeye başladı ama bundan kelli biner binmez aklıma geldikce i-stop'ü devre bırakırım, ağaçlar çimenler kusura bakmasın.

Fabrikadan gelen akü zaten EFB. Q85 diye de geçiyor. Benim aracımın aküsü, serviste aracı ilk aldığımda garantiden değişmişti. Yerine Mutlu AGM akü takmışlardı. 2.5 sene oldu tık yok maşallah. EFB akülerin belli aralıklarla sıvısı azaldı mı diye kontrol etmek gerekiyor. AGM lerde hücreler kapalı olduğundan böyle bir şeye gerek yok.

i-stop u da her fırsatta kullanıyorum. Trafikte, ışıklarda durur haldeyken aracın çalışması beni rahatsız ediyor. 5-6 saniyeden fazla duracağıma emin olduğumda köklüyorum freni, devreye giriyor.

Orjinak akü:

54asya.thumb.jpg.bf35322723e7253d2dd00ccb06b55861.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

50 dakika önce, Tarahumara :

Fabrikadan gelen akü zaten EFB. Q85 diye de geçiyor. Benim aracımın aküsü, serviste aracı ilk aldığımda garantiden değişmişti. Yerine Mutlu AGM akü takmışlardı. 2.5 sene oldu tık yok maşallah. EFB akülerin belli aralıklarla sıvısı azaldı mı diye kontrol etmek gerekiyor. AGM lerde hücreler kapalı olduğundan böyle bir şeye gerek yok.

ben de aynı orjinal aküyü bıraktım serviste. kendisi takılan inci aküden biraz yüksek. bu yüzden dış koruması kesiliyor biraz. aslında @dr_azoom sağolsun kimi bağlantılarla bosch agm aküyü 740 liraya bulmuştu ama sonradan efb de uygun diye ona geçtim. 

agm teknolojik olarak çok daha üstün bir akü. ama kimi söylencelere göre türkiye'de varta ve bosch dışında agm akü yapacak teknolojiye sahip bir firma yokmuş bilemedim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2014 lere iyisimi denk geldi nedir 4,5 yıl oldu üstelik defalarca 30 küsur  gün çalışmadan bekledi fakat her seferinde çalıştı. 

Şimdi bunu yazdık ya, kırkıncı gününde çalıştıracağım 10 gün sonra, kesin çalışmaz :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

19 dakika önce, Arabalar :

2014 lere iyisimi denk geldi nedir 4,5 yıl oldu üstelik defalarca 30 küsur  gün çalışmadan bekledi fakat her seferinde çalıştı. 

Şimdi bunu yazdık ya, kırkıncı gününde çalıştıracağım 10 gün sonra, kesin çalışmaz :)

😂 benimki de 2014 60 bin km de orjinal akü 😅 ama düzenli olarak hergün aracımı kullanıyorum 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

10 saat önce, kadirgündüz :

😂 benimki de 2014 60 bin km de orjinal akü 😅 ama düzenli olarak hergün aracımı kullanıyorum 

benim araç da her gün minimum 20 km yapıyor. onunla pek ilgisi yok. 2015 sonrası mazda 3'ler meksika yapımı. gerçi aküde latin harfleri ile çok az yazı var ama bilemedim.

10 saat önce, Arabalar :

aman abi hiç kurcalama o işleri, gelir bulur:)))

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

18 saat önce, Tarahumara :

Benimde akü 4 yıllık oldu... Artık şarj tutmaz oldu maalesef... HUD bendede arada bir açılmamazlık yapıyor... Gerçekten çok enteresan bir olay....

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

12 saat önce, Tarahumara :

i-stop u da her fırsatta kullanıyorum. Trafikte, ışıklarda durur haldeyken aracın çalışması beni rahatsız ediyor. 5-6 saniyeden fazla duracağıma emin olduğumda köklüyorum freni, devreye giriyor.

Orjinak akü:

54asya.thumb.jpg.bf35322723e7253d2dd00ccb06b55861.jpg

efb akuler de bakimsiz akü su eklemesi olmuyor, agm aküler daha performansli ve daha uzun ömürlü buna bağlı olarak pahali😊

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...