Jump to content

3. Nesil Mazda 3 Bose Ses Sistemi Yetersizliği

_alper_
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

58 dakika önce, SafaTR :

Dediğim gibi youtudedan yüksek kaliteli klipleri indirip bilgisayarda tekrar mp3 e çevirebilirsiniz. Neşet babanın plak aldığı dönemlerde ki kaliteyi bile hissedebilirsiniz. Videoları indirmek için birçok alternatif var. IDM vs. İndirdikten sonra mp3'e çevirmek için ise ;

https://www.dvdvideosoft.com/products/dvd/Free-Video-to-MP3-Converter.htm öneririm :D İyi eğlenceler :D

Açıkçası youtube'dan indirilen videolar, orjinal albümden convertler kadar olmuyor. Ses konusunda hassassanız ve bir platformdan değilde mp3 dinleyecekseniz orijinal albümden convert edilen en az 320Kbps mp3'leri tercih edin. Tabi eğer bağlantı olarak aux kullanıyorsanız kablonun kalitesi, uzunluğu vs ayrı konular..  

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

19 dakika önce, kindness :

Açıkçası youtube'dan indirilen videolar, orjinal albümden convertler kadar olmuyor. Ses konusunda hassassanız ve bir platformdan değilde mp3 dinleyecekseniz orijinal albümden convert edilen en az 320Kbps mp3'leri tercih edin. Tabi eğer bağlantı olarak aux kullanıyorsanız kablonun kalitesi, uzunluğu vs ayrı konular..  

Yok usb kullanıyorum genelde. Orjinal kliplerden indirilen müziklerdr ses ses üstüne düşenler daha ayrıntılı gibi geldi bana dediğinizide bir tavsiye üzerine denemiştim 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

6 saat önce, SafaTR :

...Kaydedildiği Stüdyo teknolojisine göre değişiyor. THX,Dolby vs gibi. Tabi setlerinde o codecleri ne kadar iyi okuduğu ile alakalı bir durum bu sanırım...

Stüdyolar sıkıştırmasız ve 24 bit olarak mümkün mertebe kayıpsız kayıt yaparlar. Kodek vs. söz konusu değildir (yani sizin bahsettiğiniz anlamda). En iyi karşılaştırmayı eserin CD'sini satın alarak arabada ve evde deneyip tecrübe edebilirsiniz.

Bir de, ses sisteminlerinin verdiği farklı tepkilerin sebebi, stüdyoda eserin bas, orta ve tiz gibi tüm frekans dağılımının ve volüm dengesinin yapıldığı mastering denilen hadisenin ne kadar iyi yapılıp yapılmadığıyla ilgilidir. Eğer dinlenilen müzik kaliteli bir yapım değilse durduk yere bas hoparlörünüzü kaybedebilirsiniz mesela.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 yıl sonra ...

selamlar 2015 reflex sahibiyim önceki kullandığım araç seat leon signo dur. Bizim araçlarda kullanılan ses sitemi nedir ? Aynı müzikleri dinlememe rağmen leon dan sonra sarkılar tuzsuz yemek gibi geliyor . Yapabileceğim herhangi bir şey var mı ? teşekkürler

selamlar 2015 reflex sahibiyim önceki kullandığım araç seat leon signo dur. Bizim araçlarda kullanılan ses sitemi nedir ? Aynı müzikleri dinlememe rağmen leon dan sonra sarkılar tuzsuz yemek gibi geliyor . Yapabileceğim herhangi bir şey var mı ? teşekkürler

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Hangi formatta müzik dinliyorsunuz bilmiyorum.  En iyi audio kalite için CD dinlemenizi öneririm.  Ben aracimda ya FM radyo ya da CD dinlerim.  Baska hiçbir kaynak kullanmam (MP3, USB drive, vs).  MP3 sikistirilmis müziktir ve az yer kaplamak amaciyla kullanilir, kaliteli müzik amaciyla degil.  Bu nedenle MP3 hiç önermem.  CD dinamik aralik ("dynamic range") olarak en genis araliga sahiptir (stüdyo master tape'den sonra).  Bir de, ses volümünü çok açmamanizi öneririm.  Ses volümünü çok açmak seste bozulma ("distortion") meydana getirir.  Bu da kaliteli müzik dinlemenizi engeller.  Düsük veya orta volümde müzik dinleyin.  Sesin yüksek olmasi, kaliteli olmasi anlamina gelmez, hatta tam tersi.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

13 dakika önce, AKayhan :

Hangi formatta müzik dinliyorsunuz bilmiyorum.  En iyi audio kalite için CD dinlemenizi öneririm.  Ben aracimda ya FM radyo ya da CD dinlerim.  Baska hiçbir kaynak kullanmam (MP3, USB drive, vs).  MP3 sikistirilmis müziktir ve az yer kaplamak amaciyla kullanilir, kaliteli müzik amaciyla degil.  Bu nedenle MP3 hiç önermem.  CD dinamik aralik ("dynamic range") olarak en genis araliga sahiptir (stüdyo master tape'den sonra).  Bir de, ses volümünü çok açmamanizi öneririm.  Ses volümünü çok açmak seste bozulma ("distortion") meydana getirir.  Bu da kaliteli müzik dinlemenizi engeller.  Düsük veya orta volümde müzik dinleyin.  Sesin yüksek olmasi, kaliteli olmasi anlamina gelmez, hatta tam tersi.

Abi söylediklerine katılıyorum da, günümüzde CD kullanıcıları çok az. Sen artık geleneksel alışkanlıklarından dolayı CD kullanmayı tercih ediyor olsan gerek. Yeni nesil araçların torpidosu ufacık oluyor, CD'lerin muhfazası vs daha da sıkıntılı. Yok çizildi, tozlandı vs..

Yani günümüzde akıllı telefonlar aracılığı ile İtunes / Sporify vs gibi kanallar aracılığı ile müzikler dinleniyor - filmler izleniyor. 

Yakın zamanda emin olan araçlara artık CD çalar hiç koymayacaklar.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 saat önce, ISF :

Leon’ da seat sound var ise güzel sesi var fakat bi bose değil. Reflex donanımda bose yok bildiğim kadarıyla. Seat sound normal ses sisteminden iyidir. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bose'deki sıkıntı detay ses ayarlarına izin vermemesi, çoğu markanın standart ses sisteminde bile müdahale edilebilirken bunda sadece treble ve bass ayarı, birde Bose'nin iki tane lisanslı ayarı var ki audiopilot pek iyi çalışmıyor bile. Ayrıca ön kapılara bas konulması da ayrı bir hata. Yüksek kaliteli kayıtlarda sahnesi güzel ve güçlü bir sistem ama düşük seslerde netliği, genel ses kalitesi ortalamalarda, ekstra para ödenip geçilecek bir sistem değil, ancak bizim araçlardaki gibi bir donanım paketine dahil gelirse tatmin eder.  

Ayrıca ben pek radyo dinleyen biri değilim ama radyosu berbat çekiyor, sorun bana mı özgü bilmiyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benim her zaman dinlediğim format flac. formatıdır... Ses kalitesi çok daha iyi oluyor diğer formatlara göre...

Aşağıdaki linkten Mazda AIO programından flac. eklentisini usb 'ye yükleyip aracın cmusuna yükleme yaptıktan sonra flac. formatında müzikler dinleyebilirsiniz....

https://mazdatweaks.com/

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bilgi için teşekkürler. Maalesef bizim donanımlarda bose de yok bir sistem var ama nedir bilmiyorum. Orjinal cd ler bile pek zevk vermiyor. Hani takarsın bir havaya girersin bağıra bağıra söylersin filan ya işte o hiç olmuyor. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

7 saat önce, İlhan :

Abi söylediklerine katılıyorum da, günümüzde CD kullanıcıları çok az. Sen artık geleneksel alışkanlıklarından dolayı CD kullanmayı tercih ediyor olsan gerek. Yeni nesil araçların torpidosu ufacık oluyor, CD'lerin muhfazası vs daha da sıkıntılı. Yok çizildi, tozlandı vs..

Yani günümüzde akıllı telefonlar aracılığı ile İtunes / Sporify vs gibi kanallar aracılığı ile müzikler dinleniyor - filmler izleniyor. 

Yakın zamanda emin olan araçlara artık CD çalar hiç koymayacaklar.

CD tüm frekans araliginda (20 Hz - 20,000 Hz) ve dinamik araligi çok yüksek müzik dinlemeye olanak verir.  Bugün tüm "audiophile" yani audio tutkunlarinin tercih ettigi en yaygin müzik formati CD olmaktadir.  CD nispeten ucuzdur ve çok yaygin olarak bulunur.  Buna tek rakip "vinyl record" yani bildigimiz LP formatidir.  Aslinda bazi audio tutkunlari LP sesinin CD sesinden daha dogal oldugunu savunurlar.  LP, CD'ye göre biraz daha dar bir dinamik aralik sunar.  Bunu da bazilari gerçege daha yakin bulur.  Ancak, LP sadece evde dinlenen bir formattir.  Bu nedenle araçta CD daha popüler bir çözümdür.  MP3, Itunes ve Spotify gibi formatlar hep sikistirilmis ("compressed") müzik verirler ve bu da dogal ve gerçek müzikten oldukça uzaktir.  Bunlarin tek avantaji az yer kaplamalaridir.  Bunun karsiliginda "audiophile" kalitesindeki müzikten feragat etmek zorunda kalirsiniz.  Siradan bir kulak farki bilmeyebilir ama bir audio tutkunu sikistirilmis müzik ile CD arasindaki farki rahatlikla anlar.  Ayrica, CCD hem ev audio sisteminde hem de araçta çalinabilen bir formattir.  Bu nedenle ben uzun seneler CD popülerliginin devam edecegine (araç ve evde) inaniyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 saat önce, ISF :

bilgi için teşekkürler. Maalesef bizim donanımlarda bose de yok bir sistem var ama nedir bilmiyorum. Orjinal cd ler bile pek zevk vermiyor. Hani takarsın bir havaya girersin bağıra bağıra söylersin filan ya işte o hiç olmuyor. 

Karşılaştırma videosu....

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

CD noktasına ben de katılmıyorum. Günümüz şartlarında hantal ve pahalı kalıyor. Yani uzun yola çıktığınızda karışık bir liste bile dinleyemiyorsunuz. Sadece hangi sanatçının hangi albümü ise o. Ayrıca çeşitli sanatçıların albümlerini güncel takip etmek isterseniz de o kadar orijinal albüme para vermek  de baya külfetli.

Spotify, Apple Music gibi dijital platformlar daha verimli. Ses kalitesini "en iyi" olarak ayarladığınızda baya tatmin edici bir ses alıyorsunuz. (ayarlardan en iyi yapmak önemli çok ciddi fark ediyor) 

Ayrıca kayıpsız müzik dinlemek ama dijital platforma da para vermek istemiyorum diyenlere de flac formatını tavsiye ederim. Mazda'nın oynatıcısı destekliyor mu bilmiyorum ama yeni nesil playerların çoğu destekliyor. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Söylediklerinizin hepsi doğrudur. Ben cd örneğini aynı cd yi farklı 2 aracın sisteminde kullanarak yani eşit şartlarda verdiği dinleme zevki farkı anlamında  söylemek istemiştim.🙂 Yani buna da şükür biraz beklenti ile alakalı araç mazda olunca donanım karizma vb.. insan müziği duyunca bir anda hayal kırıklığı yaşıyor. Yoksa ben aracımı ne olursa olsun severek kullanıyorum. Ama bunu tasarlayan mühendislerinde aracı güzel bir makinadan fazlası işin içine ruh katarak  düşünüp tasarlaması gerekir bence.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 yıl sonra ...

Selam arkadaşlar, yaklaşık 6 ay önce aldığım aracımın bose ses sisteminden genel olarak memnun olsamda basların yetersiz olduğunu düşünüyordum . Evet standart bir kullanıcı için fazlasıyla tatmin edici bir sistem olsada , kulağı daha iyi sistemlere alışkın olanlar için ya da bu işlerle biraz haşır neşir olanlar için biraz sönük kaldığı bir gerçek . 

Benim en çok takıldığım mevzu bas hissininin kabini tam dolduramaması idi . Böyle söyleyince belki bangır bangır müzik dinlediğimi düşünmüş olabilirsiniz ama öyle değil, tam tersine , konser kayıtları ,akustik kayıtlar ,blues ve mümkünse canlı çalınmış orkestra kayıtları dinlemeye çalışıyorum. Ben slow şarkıların dahi bütün derinliğinin bass hissiyle tamamlandığını düşünüyorum.

Konuya dönecek olursak, ön kapılardaki speakerlar evet çok yetenekliler ama tek başlarına yetmeleri imkansızdı. Nitekim 4. nesil (2020 modellerinde) mazda 3 de bose tamamen farklı bir sisteme yöneldi. 12 speakerdan bir tanesi de bagajda subwoofer ve ayrıca ön kapılarda da bass match dedikleri yeni bir sistem kullandılar (vaktiniz olursa incelemenizi tavsiye ederim) .

Sonuç olarak uzun zamandır sisteme bir subwoofer eklemenin yolunu araştırıyordum. İnternette bu konuda çok fazla bilgi yok, olanlarında eksik ya da yanlış olduğunu düşünüyordum ki haklıymışım. Neyse önceki aracımdaki sistemide başından sonuna yapan Ferhat ustanın (Aydın elektronik car hifi- Ankara) yolunu tuttum . 

Önceki aracım :

20190527_091524.thumb.jpg.ae2c8ee5a9e0e72d8a141a00da9337c0.jpg

Her şeyden önce aktif çalışan (kendinden amfi li) bir subwoofer a  ve onu besleyecek gerekli güç ve ses kablo kitine ihtiyacınız oluyor. Benim önceki aracımdan kablolarım olduğu için kablo derdim olmadı. Hangi bass ı kullanacağıma zaten karar vermiştim. Üstteki resimdeki audison apbx 10 ds pasif olan versiyonu, bu son derece güçlü ama aynı zamanda derin ve tonlu çalabilen bass ı daha önceden de bildiğim için aynısın aktif versiyonu olan apbx 10 as2 yi tercih ettim . Fiyatı 350 euro bandında , düşünen ve bütçesi olan arakdaşlara tavsiye ederim ama daha düşük bütçeli seçimler ya da ikinci el kaliteli bir marka seçebilirsiniz. Yeter ki aktif ve high level input girişine sahip olsun. 

İşlemler nasıl oluyor derseniz , arka da subwoofer ı beslemek için önce tabiki enerji kablosu aküden bagaja doğru çekiliyor.

20200508_132225.thumb.jpg.7711608a62604fbdca6731a6f777a544.jpg
20200506_104144.thumb.jpg.0a67165ab132ec7b6b8b214ca118043e.jpg20200506_104007.thumb.jpg.464d0408f757a5eec66f64bacdd63cf0.jpg

20200506_102751.thumb.jpg.f45b5e8f239a7943e9bce33f3dd7cd85.jpg96239729_2893174480730142_1014858127314518016_o.thumb.jpg.4e464eba90acf586af97a82d5a40dd93.jpg

Sonra sağ ön yolcu koltuğunun altındaki bose nin kendi amfi sine multi medyadan gelen sağ ve sol ön kapının data kablosundan,  paralel hat çekiyoruz (daha önceden bende olduğu için connetion ses kablosunu kullandık tavsiye ederim) arka bagaja doğru. Hangi renk kablodan çekildiğini ben bilmiyorum , o kısım Ferhat usta nın bilgisi ve tevrübesinde 😉

20200506_102846.thumb.jpg.97ff07dd8d84c522f2bc70510f8a48aa.jpg20200506_111527.thumb.jpg.0869515d01485fd8d270b29ef48cd96b.jpg

Tabi ki topraklama kablosuyla beraber toplanıyor.

20200506_105610.thumb.jpg.e61afa957cd7f88d1bc1091bf4815448.jpg

20200506_114551.thumb.jpg.dbe1d436f9001d431676ccf2943ccfa6.jpg

Son olarak bas ın uzaktan kumandasını da buraya koydum , hiç birşey kesmedim ya da yapıştırmadım ,yerine tam oturdu. Bu arada burdaki plastiğin ne işe yaradığını bilen varsa lütfen bilgi versin, yerinden sökünce arkasında buna klipsle bağlı bir kablo vardı ama hiç bir işlevi yok gibiydi. Muhtemelen avrupa versiyonlarında oraya bir tuş geliyor. Kablo şimdilik arkada boşta duruyor :) 

20200506_175226.thumb.jpg.57491444a3d314b446b88d29f2e4997f.jpg

Nihayetinde herhangi bir ekstra dönüştürücü aparata ya da dec çeviriciye ihtiyaç duymadan, dashboard da hiç birşey sökmeden, arabaya en ufak bir zarar vermeden bu işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz. 

Peki sonuçtan memnunmuyum , evet fazlasıyla memnunum , tabi ki daha iyi sistemler var , tabi ki çok daha iyisi de olabilir ama mevcut sistemle devam edip ufak bir ilave yaparak elde edebileceğiniz en iyi sonuç bu olsa gerek. 

Şunu da söylemeliyim,  mutlaka ki dinlediğiniz şarkının kayıt kalitesi ve hangi formatta olduğu çok önemli ama sonuçta elinizdeki cihazlarında bir kapasitesi var ve hangi kaydı çalarsanız çalın, bunlarında inebileceği frekanslar ya da verebilecekleri güç belli . O yüzden eğer arabada müzik dinlerken birşeylerin eksik olduğunu düşünüyorsanız emin olun o birşeyler gerçekten eksik olduğu içindir. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 farklı aracımda BOSE ses sistemi vardı..Benim açımdan Bose tam bir hayal kırıklığıdır.. yorumların hepsini okudum.. şikâyet eden tüm kullanıcılarla aynı fikirdeyim..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...