Jump to content

Ravenol FL22 Antifiriz Hakkında

Guest Blue Lubricant
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Guest Blue Lubricant

Bu konuda bazı eksiklikler gördüğüm için FL22 antifirizler hakkında teknik bilgi vermek istiyorum.

Öncelikle söylemek gerekir ki antifiriz sadece motor soğutma suyunun donmasını engellemez, su sıcaklığının iletimi, antikorozyon ve akışkanlık hızlandırma gibi görevleri de vardır.

Dünyadaki hiç bir araç üreticisi yağ ve antifiriz gibi kimyasal üretmez, bir firma ile anlaşıp ürettirirler ve genellikle var ise kendi ülkelerinin petrol şirketlerini tercih ederler. Örneğin Fransız araçlar TOTAL, ELF, Japonlar ENEOS  v.b., Aston Martin Millers gibi gibi.

Motor ve dişli yağlarında dünyada en çok API ve ACEA standartları geçerlidir. Antifirizlerde ise Mazda,Volkswagen,PSA, Mercedes ve BMW gibi markalar standartlar koyar. Aynı durum motor,  vites kutusu yağları için de geçerlidir. Örneğin VW 50400/50700, Mercedes Benz  229,5 Renault RN720 gibi.

Şimdi eğer motor yağı alıyor iseniz aracınız mesela BMW ise BMW Longlife04, Mercedes 229,5 onaylı ürünleri kullanmalısınız. Yani illaki Castrol Mobil Shell olacak diye birşey sözkonusu değil olamaz.

Araç üreticileri onay vermek için ciddi denetim yapar ve karşılığında ciddi paralar kazanır. Eğer markanın vermiş olduğu onaylı ürünler kullanmaz iseniz araçlar garantiden çıkar. Aynı durumlar antifirizler ve diğer sıvılar için de geçerlidir. Tüm yetkili servisler bu yüzden bağlı oldukları markaların onayladığı ürünleri kullanır fakat fabrikası ülkemizde olmayan araçlar için durum farklı. Mesala Mitsubishi servisine gidin en basit bir balata ellerinde yok ise hem maliyet hemde 20 30 gün süren nakliye süresini göze almamak için yan sanayi ürünler kullanırlar ve marka ana distiribütörleri de bunlara göz yumar ve zorundadır.

Aynı durum Honda Toyota için geçerli değildir. Fabrikaları Türkiye'de olan bu markalar ciddi stok hacmine sahip olduğu için bunları yapmazlar.

Şimdi gelelim FL22 ve Mazda olayına. Mazda RX-8 araçlar sizin de çok iyi bildiği gibi wankel motora sahip. Bu ve tüm hibrit, elektrikli motora sahip araçlar özel antifiriz kullanmak zorundadır çünkü normal antifirizler içerdiği fosfat, nitrit, nilikat gibi kimyasallar bu motorlara zarar verir. İçerdiği zararlı kimyasalların yoğunluğuna göre kısa veya uzun vadede motor yağının suya karışması gibi sonuçlar çıkabilir. Bu kimyasalları kullanmadan antifiriz elde etmek çok zordur. Ciddi bir kimya bilgi ve tecrübesi gerektirir. Bu yüzden ülkemizde üretimi yoktur ve yapabilen de yoktur.

Ayrıca antifiriz renkleri kalitesinin simgesi değildir. Kırmızı renkte olanlar organik, çevreye zararlı olmayanıdır. Maalesef ülkemizde bu standartların kontrolü olmadığı için kullandığınız kırmızı antifirizlerin mavi ve yeşilden farkı yoktur. Sonuç olarak aracınız ne olursa olsun markanızın onayladığı bütün ürünleri güvenle kullanbilirsiniz, özellikle ithal ürünleri çünkü Avrupa şirketleri çok sıkı bir denetime sahipler.

Tek dikkat etmeniz gereken ürünler orjinal mi? MSDS raporları var mı?

Arkadaşlar bu belgeleri olmayan ürünler sahte olabilir ve yasal yollarla satılamaz. Aldığınız ürünün içeriğinde ne var bilemezsiniz. Bunu uzun yıllardır madeni yağ ithal eden WOLVER, YUKOIL, MILLERS, RAVENOL Türkiye distiribütörlükleri olan firma adına yazıyorum.

Bu ürünü yakında n11 gibi sitelerde satışa sunacağız. Bunu belirttim çünkü sahte ürünleri yasal yollardan satmak suçtur ve ağır cezaları vardır. Ben açıkçası FL22 ürününü resmi yollardan satışa çıkaran firma görmedim. Nedenini sizin yorumlarınıza bırakıyorum. Bu ürünü getirebilmek için 4 ay gibi bir süre çalıştık, uğraştık. Gerçekten kolay olmuyor ve o kadar basit değil. Kısa zaman içinde MSDS leri de paylaşacağım

Teşekkürler, Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 ay sonra ...

Size işlerinizde hayırlar diliyorum.

Orjinal FL22 her belgesiyle, faturalı, Yetkili Mazda Bayisinden, orjinal kutusunda açılmamış bende temin edilebiliyor şuanda....

5lt'lik orjinal ambalajlarda...

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 5 yıl sonra ...

5 lt RAVENOL 1:1 olanı aldım. Bu antifriz in kullanımi nasıl bilmiyorum. Kaç lt. antifriz kaç lt. saf su olacak, bilgisi olan varmı arkadaşlar lar?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

29 dakika önce, g3z3g3n1616 :

5 lt RAVENOL 1:1 olanı aldım. Bu antifriz in kullanımi nasıl bilmiyorum. Kaç lt. antifriz kaç lt. saf su olacak, bilgisi olan varmı arkadaşlar lar?

Saf su eklenmemesi gereken tiplerde üzerinde mutlaka "Do not add water" veya premix yazar. Sizin aldığınızda eğer yazmıyorsa ve arkasında ölçek şeması var ise istediğiniz donma derecesi korumasına göre su eklemeniz gerekiyor.

Ancak 1:1 yazdığına göre bence 1'e 1 ölçek saf su/antifiriz hazır karışım olması lazım.

• Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

01.06.2023 at 22:32, Leanback :

Saf su eklenmemesi gereken tiplerde üzerinde mutlaka "Do not add water" veya premix yazar. Sizin aldığınızda eğer yazmıyorsa ve arkasında ölçek şeması var ise istediğiniz donma derecesi korumasına göre su eklemeniz gerekiyor.

Ancak 1:1 yazdığına göre bence 1'e 1 ölçek saf su/antifiriz hazır karışım olması lazım.

Resmi bu.

Screenshot_2023-06-03-12-17-14-42_e31d19e99ee0b334f92cd519696ee652.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

20 dakika önce, Leanback :

https://www.ravenol.de/en/product/kuehlerfrostschutz/ravenol-hjc-concentrate-protect-fl22

Burada ürün detayı var, istenen donma derecesine göre distile saf su ile karışım yapmanız gerekiyor.

Bu tabloya göre 50/50 olmalı. Toplam kaç litre soğutma haznesi var Mazda 3 ün bilginiz varmı? Ona göre değiştireyim.

IMG_20230603_124708.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...