Jump to content

2. Nesil Mazda 3 (AT) Şanzıman Yağı Değişimi

askin.tc
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

• 3 hafta sonra ...

Öncelikle Kayseri 3s Otomotiv, Murat ustaya ilgi ve alakası için teşekkürler. Hemen hemen bütün şanzıman tamircilerini/bakimcilarini aradım. Abi öyle şey olmaz diyenden, 20 lt yağ gerekir diyenine cevaplar aldım. Son olarak 3s Oto.yu aradım, telefonda Murat ustaya durumu izah ettim, gelin bir bakalım dedi. 8 lt Mobil 1 Syntetic ATF şanzıman yağı ve filtre ile Kayseri'nin yolunu tuttum.

İlk önce 3-3.5 lt kadar yağ karterden boşaltıldı, daha sonra karter söküldü filtre değiştirildi sanıyorum bir yarım litre kadar daha yağ boşaldı.

Daha sonra gerekli contalama işlemine müteakip, karter yerine takıldı ve sanzuman çubuğu haznesinden araca 4 lt yağ konuldu.

Gerekli flush işlemi için şanzımandan radyatore gelen hortum söküldü. Bu hortum motor tam karsimizdayken sanzumandan radyatör soğutma haznesine giden  sağ alttaki eleman. Sağ ön tekere çok yakın.

Daha sonra araç çalıştırıldı ve bingo eski yağ 1.5 lt kadar boşaldı, araç stop edildi yeni yağ eklendi ve kalan yağın boşalması için araç tekrar çalıştırıldı. 2. Flush işlemi esnasında yeni yağ gelir gelmez araç stop edildi, hortum yerine takıldı ve kalan 1.5 lt yeni yağ şanzımana eklendi. Bu şekilde toplam ve tek seferde tam 7 lt yağ değişti. Ben ne olur olmaz diyerek 8 lt yağ temin etmiştim, bir kaç gün içinde belirli aralıklarda yağı kontrol edip gerekirse ekleme yapacağım.

Kayseri de flush işlemi düşünen arkadaşlara Murat ustayi tavsiye ederim.  Numarası 05352822876

İşçilik 100 TL + 25 TL (2 adet balata spreyi ücreti)

IMG-20171018-WA0001.jpg

IMG-20171018-WA0000.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Şanzıman yağı flush işleminden sonra ki  gözlemim;

Sabah ilk çalıştırmada, şanzıman yağı soğukken  P'den R'ye geçişte meydana gelen 'kemikli, sarsıntılı geçiş' artık yok. (Aracı, düz zeminde şanzımanı yormayacak şekılde P'ye alırım her zaman, 'D-El freni-Fren-N-Fren-P')

Yine, yüksek devirlerde (4500-5000 rev.) oto. modda 2. vitesten 3. vitese geçişte hissedilen sarsıntı 0.

Flush işleminden önce (70 k -100 k) 2 kez tapa açılıp, yarım değişim yapılmıştı.

Anlaşılan,bu işlemlerle 7 lt Mazda Dexelia Atf M-V'ye yazık etmişiz ve filtre değişimi de şartmış. :fiuw:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 7 ay sonra ...

Selamlar arkadaşlar. Aracım 2010 1.6 otomatik imperssive. 130 binde araç. Şanzıman yağı ve V kayışı hiç değişmemiş. Şanzıman yağına baktım açık kahverengi henüz ama acil değişmesi gerekir mi ikisininde. Ve maaliyeti ne olur bu konuda bilgis olan var mı?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Maliyet konusu göreceli artan döviz kurlarıyla her geçen gün yedek parçalar artıyor zaten. 

60bin km bile çok geç. Kahverengi yağın özelliğinin bittiğinin göstergesidir. Vakit kaybetmeyin derim. Tam otomatşk şanzımanların yağları önemlidir. Zamanınds değişmezse daha büyük masraflara yol açabilir. 

Önceki 100bin km bakım konularını inceleyiniz. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Teşekkürler. Biran önce gidip değiştiriyim o halde. Aracı küçük ilden aldım aldığım kişi ordaki ustaya götürmüş sürekli. Adına usta denirse şanzıman yağı değişmez diyor. V kayışı koparsa ışık yanar sonra değişir falan saçma sapan şeyler söyledi🙂

• Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

şanzıman yağı değişmez diyen ustalara da çok kızmayın..  

bazı firmalar tahliye tapası filan koymuyor....

örneğin 5-30yada 0-20 yazan motora 10-40   yada 20-50 yağ koyabilirsin dediğinde,   "japn mühendisten çok bilion"  demiyor muyuz.. 

şimdi tahliye planı yapılmayan bir şanzıman karterine de  "bu yağ değişmeli"  dediği zaman da  aynı mühendisin işine karışmış oluyor...

ha ben karteri sökerim.. ön soğutma hortumunu sökerim değiştiririm derseniz,   bende derim ki,  japon mühendis 2 tane tapa koymayı bilmiyor muymuş.. bi kartere, bi de geri dönüşe tahliye açabilirmiş...   bknz motor yağı için bir tahliye tapası koymuş..  manuel şanzıman yağı için de tahliye tapası koymuş...  yani karter ve hortum söküp yağ değiştirmek, bizim uydurduğumuz bir çözüm..     bu  durumu gözlemleyen bir ustanın "yağ değişmez" demesine de kızmayın bence..

burada yağ değişirmi değişmez mi diye tartışmıorum. konu oraya gitmesin.  bende olsam şikayetlerim başlayınca değiştirirm..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 ay sonra ...

Motul’un, shell’in ve mobil’in atf m-v birebir karşılayan yağları mevcut. Yağların özelliklerini inceleyince yazıyor zaten atf m-v diye. Rahatlıkla kullanılabilir. 

index.php?act=Attach&type=post&id=9572

biraz daha incelemek isteyen servis yağının özelliklerinin linkini ekledim. Ona göre de inceleyebilir. Ama mazdanın motor yağı için verdiği detayları şanzıman yağı için vermemesi ilginç olmuş. Kutunun üstünde bile teknik bilgi yok. 

Mobil sentetik aft

castrol dexron 6

motul multi atf uygun yağlandır. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 4 hafta sonra ...
  • 2 ay sonra ...
18.10.2017 at 13:33, quiteguide :

Öncelikle Kayseri 3s Otomotiv, Murat ustaya ilgi ve alakası için teşekkürler. Hemen hemen bütün şanzıman tamircilerini/bakimcilarini aradım. Abi öyle şey olmaz diyenden, 20 lt yağ gerekir diyenine cevaplar aldım. Son olarak 3s Oto.yu aradım, telefonda Murat ustaya durumu izah ettim, gelin bir bakalım dedi. 8 lt Mobil 1 Syntetic ATF şanzıman yağı ve filtre ile Kayseri'nin yolunu tuttum.

İlk önce 3-3.5 lt kadar yağ karterden boşaltıldı, daha sonra karter söküldü filtre değiştirildi sanıyorum bir yarım litre kadar daha yağ boşaldı.

Daha sonra gerekli contalama işlemine müteakip, karter yerine takıldı ve sanzuman çubuğu haznesinden araca 4 lt yağ konuldu.

Gerekli flush işlemi için şanzımandan radyatore gelen hortum söküldü. Bu hortum motor tam karsimizdayken sanzumandan radyatör soğutma haznesine giden  sağ alttaki eleman. Sağ ön tekere çok yakın.

Daha sonra araç çalıştırıldı ve bingo eski yağ 1.5 lt kadar boşaldı, araç stop edildi yeni yağ eklendi ve kalan yağın boşalması için araç tekrar çalıştırıldı. 2. Flush işlemi esnasında yeni yağ gelir gelmez araç stop edildi, hortum yerine takıldı ve kalan 1.5 lt yeni yağ şanzımana eklendi. Bu şekilde toplam ve tek seferde tam 7 lt yağ değişti. Ben ne olur olmaz diyerek 8 lt yağ temin etmiştim, bir kaç gün içinde belirli aralıklarda yağı kontrol edip gerekirse ekleme yapacağım.

Kayseri de flush işlemi düşünen arkadaşlara Murat ustayi tavsiye ederim.  Numarası 05352822876

İşçilik 100 TL + 25 TL (2 adet balata spreyi ücreti)

IMG-20171018-WA0001.jpg

IMG-20171018-WA0000.jpg

Tam bir yıl sonra bugün 2. flush işlemini yaptık. 

Bu araç için, mobilin şanzıman sıvısını tavsiye etmiyorum. 

İlk başlarda iyi gibi geliyor, belirli bir kmden sonra şanzıman soğukken geçişler tam bir rezalet. 

Bu sefer Eneos  kullandık. Mobilden gram sıvı kalmasını istemediğim için yaklaşık 8 lt değişim yaptık. 

Subaplarımı da değiştiren, Kayseri Emre Oto.  Mustafa ustaya gittim.

İlk işlem yaptırdığım yere göre bariz daha profesyonel.

Soğutma haznesine giden boruyu flush işleminden daha önce söktü, yeni yağı çok daha hızlı ve temiz bir şekilde kartere verdi. Karter hava alınca yeni yağ daha çabuk doluyormuş, sayesinde bunu da öğrendik. 

Bakalım eneos nasıl olacak. 

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...
19.10.2018 at 19:25, quiteguide :

Tam bir yıl sonra bugün 2. flush işlemini yaptık. 

Bu araç için, mobilin şanzıman sıvısını tavsiye etmiyorum. 

İlk başlarda iyi gibi geliyor, belirli bir kmden sonra şanzıman soğukken geçişler tam bir rezalet. 

Bu sefer Eneos  kullandık. Mobilden gram sıvı kalmasını istemediğim için yaklaşık 8 lt değişim yaptık. 

Subaplarımı da değiştiren, Kayseri Emre Oto.  Mustafa ustaya gittim.

İlk işlem yaptırdığım yere göre bariz daha profesyonel.

Soğutma haznesine giden boruyu flush işleminden daha önce söktü, yeni yağı çok daha hızlı ve temiz bir şekilde kartere verdi. Karter hava alınca yeni yağ daha çabuk doluyormuş, sayesinde bunu da öğrendik. 

Bakalım eneos nasıl olacak. 

Var mı bi değişiklik?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

100 TL. 

Tam yerini @zoptrik tarif eder. Kayseri sanayiyi bilmiyorum. 

Emre Oto. Mustafa usta. 

Numarası: 05466262000

Özeline bir şey attım. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 5 hafta sonra ...

Mazda 6  2009 aracımın en son şanzıman yağı değişimi iki buçuk sene önce yapıldı. 100000 bin kilometre yaptım sonrasında şanzıman yağını değiştirmeli miyim ve değişim için hangi marka kullanmam gerekir 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...