Jump to content

50 Yıl Önce Bugün Mazda Rotary Motorlu Cosmo'yu Tanıttı


MazdaClubTR
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

50 yıl önce bugün Mazda, rotary motorlu Mazda Cosmo Sport'u duyurduğunda bu otomotiv tarihi için önemli bir dönüm noktası idi. Bu gösterişli, şık, iki kişilik araç bugüne kadar süren bir mirasın, sürmesi keyifli, motor spor başarıları ile bezenmiş eşsiz bir teknolojinin başlangıcı oldu.

Mazda-50-years-of-rotary-10.jpgMazda-50-years-of-rotary-5.jpg

1967 de Cosmo Sport dünyanın ilk çift rotorlu motor ile güçlendirilmiş aracı oldu. Bu aynı zamanda Mazda'nın bugün herkes tarafından bilinen Mazda RX-7 ve MX-5'in DNAsına ilham veren ilk spor aracı idi. Sadece 1176 tane üretilmesine rağmen Cosmo Sport, kamyon ve küçük araç üreten Mazda için çok büyük  bir dönüşümü temsil ediyordu.

Rotary motorun çok daha büyük ve ağır silindirli motorlara eşdeğer performans sergilemesinden faydalanan Mazda, rotary motor ile güçlendirilmiş 2 milyon araç üretirken aynı zamanda bu gücü motor sporlarına taşıyarak 1980 lerde RX-7 ile IMSA serisini domine etti ama Mazda'nın en büyük başarısı 1991 yılında 2.6 litre 4 rotorlu  710 PS güç üreten bir Mazda 787B ile LeMans yarışını kazanarak geldi.

Bu başarı ile Mazda efsanevi dayanıklılık yarışını kazanan ilk ve tek Asya markası olmakla kalmıyor aynı zamanda Mazda 787B'nin birinciliği bu yarışta silindirik olmayan bir motor ile güçlendirilmiş ilk ve tek araç zaferi olarak da tarihe geçiyordu.

Mazda-50-years-of-rotary-2.jpgMazda-50-years-of-rotary-4.jpg

İş Mazda'daki bu  durmaksızın devam eden sınırları zorlama ve yeni şeyleri deneme arzusu yeni MX-5 deki Jinba-Ittai yani sürücü ve aracın bir olması felsefesi ile aynı rotary motor gibi alışılmışa meydan okuyan SKYACTIV teknolojisinin de öncüsü olarak Mazda'yı rakiplerinden ayrıştırmaya devam edecektir.

 

 


Tüm haberi görüntüle

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Her ne kadar artık üretmiyor olsa da Mazda rotary motorundan tamamen vazgeçmiş gibi görünmüyor ve hala bizlerin umutlarını diri tutmayı seviyor. Mazda'nın resmi yayını olan Zoom-Zoom Mag'ın son sayısında rotary nin ana güç kaynağı olarak çok aç gözlü olduğunu ama sabit yük ve hızda çok verimli olduğunu söylerken bu motorun menzil arttırıcı olarak kullanılabileceğini kasdetmiş gibi görünüyorlar. Tabii bunu Mazda hayranları ne kadar içine sindirlebilir tartışılır :)

The rotary may indeed be on the verge of a comeback. As the primary power source, it may be comparatively thirstier as revs rise and fall and loads vary. But at constant and optimal rpm, such as experienced by a generator, it is ideal. 

Little wonder that Mazda has experimented with using these delightfully small engines — one-third the size of a conventional petrol or diesel engine — as on-board power generators, or ‘range extenders’. There are other future possibilities. Rotary engines can run superbly on hydrogen, the universe’s most abundant element. It’s also very clean: combusting hydrogen produces only water vapour.

http://www.zoomzoommag.com/spring-2017#!mazda-rotary-50-anniversary

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Şirkette prototip elektrikli bir minibüsün range extender ı olarak bir süre tek rotorlu versiyonu denendi. Pilleri şarj edebilmesi için devri maksimuma yakın kullanıyorlardı, bu sebepten çok yüksek ses çıkıyordu. Hatta ben atölyeyi gezerken bu araç dururken niye bu kadar ses çıkıyor diye sorunca öğrendim olayı. Bu ses sorununu çözmek için benim arabayı incelemek istediler ama hevesli genç mühendislerden korktuğumdan açtırmadım kaputu :D  Sonrasında ya proje rafa kalktı ya da küçük hacimli bir otto ya döndüler, takip etmedim.

Burada olabilecek en güzel şey Mazda nasıl bu motoru rx8 r3 te iyice dayanıklı hale getirdiyse range extender olarak da en iyi gelişimi sağlayabilme ihtimallerinin olmasıdır. Wankel hakkında dünyadaki en bilgili şirket olduklarından bunu da becerirler :boks: 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Aynı yıllarda 1 adet rotary mazda motoru Levent te bir atölyede idi. Anadol rotary motorla çıksın çalışması yapılıyordu. Hiçbir zaman gerçekleşmedi ancak.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...