Jump to content

2017 Mazda CX-5 İnceleme


Batuhan79
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Volvo'dan daha iyi bir skor aldığını görmek, içindeyken ailemi ve beni ne kadar iyi koruduğunu bildiğim bir aracı kullanıyor olduğumuzu hissetmek açısından, çok güzel bir his :) 

Acaba Xc60'ın bu testteki skoru nasıldır?

Videolarını da izlemiştim bu testin ve test sonunda uzman bir yorumcu 'Tebrikler Mazda' diyerek bu sınıfta referans araç olduğunu söylüyordu :)

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 1 yıl sonra ...

3.5 yıl keyifle kullandığımız 2015 model Mazda 6 aracımızı satarak, 2018 model CX-5'e terfi ettik. 2015 Mazda 6 ile ilgili bir hayli detaylı bilgiler vermiş ve izlenimlerimi, özellikle uzun süreli kullanımda yapılması gereken bakımları içeren yazılar kaleme almıştım. Bunu sadece bu sitede değil, daha fazla insana ulaşması mümkün olan başka platformlarda da yapmıştım. Şimdi bir süre kullanıp deneyimledikten sonra aynı incelemeyi CX-5'le ilgili de yapmayı planlıyorum.

Konu başlıklarına ayırıp, aracın artı ve eksi yönlerini nötr bir şekilde açıklayarak ve tabi ki Mazda 6 ile de biraz kıyaslayıp yazmak istiyorum. Bir Mazda sever ve otomobil meraklısı olarak araç alırken eksikliğini en çok hissettiğim şey, malum sitedeki gerçek kullanıcı izlenimlerini yansıtan video/içerik eksikliği olmuştu . Araçları hep testerlar inceliyor ve çok azı hariç genelde gazlama, yan yatma vs. konuları gerçek kullanıcı ihtiyaçlarının önünde tutarak 15 dakikada anlatıp geçiyorlar aracı. Hele Mazda araçlar konusunda gerçek bilgiye ulaşmak daha da zor.  İkinci elde çok az aracı bulunan markanın, Türkiye şartlarının çok ötesinde fiyat-performansa sahip otomobilleri de hak ettiği değeri bulamıyor bu yüzden. 

Neyse uzatmayım. Bir süre sonra 2018 CX-5'in inceleme yazısını yazacağım. Benim gibi ikinci el bir SUV almak isteyen ve CX-5'te karar kılan arkadaşlara ufak da olsa katkım olsun istiyorum. Bu siteden çok istifade etmiş birisi olarak, aynı katkıyı benim de sunmam gerektiği kanısındayım. Görüşmek üzere. 

20221217_161058.jpg

IMG-20221230-WA0011.jpg

  • Beğen 7
  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 1 ay sonra ...

Üstteki mesajımda belirttiğim üzere CX-5 ile ilgili şimdilik kısa, ancak uzun kullanım sonrası daha da detaylanacak bir inceleme yazısını buraya bırakıyorum. Aracım 2017-2020 kasa olarak geçen model. Tam adı Mazda CX-5 2.0i  Skyactiv - G Power Sense 4WD 2.0L 160BG/208Nm.  Sürekli dört çeker, benzinli, tam otomatik bir C-SUV.

Daha önceki makyajlı CX-5, 2015 ve 2016 yıllarında üretime devam etmiş ve 2014 öncesi modelin olumlu algısını bir tık yukarı çıkarmıştı. Özellikle iç mekandaki kalite algısı 2015-2016 model ile biraz daha iyileşmişken, 2017 yılıyla birlikte araç çağ atlamış denilebilir. Detaylarına aşağıda değineceğim. Dış tasarım ise göreceli olmakla birlikte, daha agresif ve modern bir hal almış. Motor bölümünde ise emisyon ve yakıt tüketimi anlamında ufak iyileştirmeler var.  Kısa kısa başlıklar halinde ele alacağım aracı. İlerleyen günlerde ise özet geçtiğim başlıkların altını biraz daha dolduracağım. Buyurun.

DIŞ TASARIM: CX-5 Türkiye pazarına 2012 modeliyle giriş yapmıştı sanırım. Dış tasarım anlamında kesinlikle sürekli bir iyileştirme var. Kesinleşen far tasarımı, büyüyen ve yapısı tamamen değişen ön ızgara, genişleyen aks mesafesi, lazer kesim 19 inch jantlar, ızgaradaki Mazda logosunun büyümesi ve çok daha kaliteli bir şekilde ızgaraya gömülmesi (sensörler bu kısımda) gibi iyileştirmeler ilk bakışta göze çarpıyor. Bir önceki aracım olan Mazda 6'daki meraklı bakış mıknatısı etkisini, özellikle küçük bir yerde yaşıyorsanız bu araçta da hissediyorsunuz. Günde en az 1 kez sorulara muhatap oluyorsunuz. Kesinlikle ruhsuz, şişirilmiş balon gibi duran, yüksek olsun diye özentisiz yapılıp geçilmiş bir tarzı yok. Özetle; araç gösterişli ve heybetli bir dış tasarıma sahip. Bir C segmenti SUV için gayet yakışıklı ve dinamik duruyor.

İÇ TASARIM: Mazda 6'da 2018 modelden itibaren, CX-5'te ise 2017'den itibaren aynı malzeme kalitesi ve iç mekan tarzına geçiş yapılmış. Kesinlikle premium markalar ile rekabet edecek düzeyde bir malzeme kalitesi hakim iç mekana. Peki bu kıyası neye göre yapıyorsun diyenler olabilir. Hepsine oturup-kalkmış, bazılarını ise kısa süre denemiş birisi olarak 2018 model Subaru Forester, Honda CR-V, VW Tiguan, Peugeot 3008, Citroen C5 Aircross ile kıyaslıyorum. CX-5'in iç mekanı bu saydıklarımın hepsinden en az bir gömlek daha kaliteli. Hatta bazılarından iki gömlek üstün denebilir. Arka kapı kollarında dahi yumuşak, yüksek malzeme kalitesi var. Hatta bagaj kaplama malzemesi dahi diğer markaların bir tık üzerinde. Ön konsol yumuşacık, bazı yerler deri kaplı, tuşlar kaliteli, direksiyon derisi çok iyi hissettiriyor vs vs. Koltuklar tam deri ve çok rahat. Yanal destekleri gayet iyi. Koltukların tek eksisi, 1.95 boyundaki kişiler için baldır desteğinin olmayışı. İç mekan kalite algısını düşüren pek bir şey gözüme çarpmadı. Eksi olarak söyleyebileceğim şey ise, vites kolu etrafını saran piyano black  trim. Seveni çok anca k ben hassasiyeti ve çizilmeye teşne oluşu nedeniyle ısınamıyorum bu malzemeye. Evet çok klas duruyor ancak bir o kadar da narin ve çizilmeye müsait. 

DONANIM: Mazda'nın Türkiye'ye getirdiği paketler malum olduğumuz üzere en dolusu oluyor. Burada da durum değişmemiş. Standart Power Sense donanım, amiyane tabirle gırtlak doluluğunda. Anahtarsız giriş ve çalıştırma, cama yansıyan head up display (özellikle uzun yolda ve akşamları çok keyifli oluyor), bluetooth, elektrikli otomatik açılıp kapanan yan aynalar, elektrikli bagaj kapağı, adaptif sürüşe duyarlı led farlar, led arka stoplar, follow me home özelliği, adaptif hız sabitleyici ve limitleyici, koltuk ısıtma, 2 bölgeli dijital klima ve arkada hava çıkışı kanalları, arka kol dayamada dahi usb girişi gibi onlarca özellik pakette mevcut. Sunroof da var. Cam tavan değil ancak bu hali de yeterli. Mazda 6'da aradığım bir şeydi. 

GÜVENLİK: Yine bir Mazda klasiği burada da karşımıza çıkıyor. Mazda radar sisteminin kullanıldığı kameralar ve ön ızgaraya yerleştirilen sensörler ile desteklenen çarpışma önleme sistemleri kusursuz çalışıyor. Şehir içi aktif çarpışma önleyici sistem, yan aynalarda bulunan sesli ve göresel kör nokta uyarı sistemi, direksiyona müdahale eden şerit takip yardımcısı, yorgunluk tespit sistemi, lastik basınç sesnsörrü, direksiyon tutuş uyarı sistemi gibi gayet işlevsel ve önemli donanımlar unutulmamış. Ve bazı markaların aksine gayet stabil çalışıyor. Evet, bir otonom sürüş değil tabi ki ancak sürücünün işini bir hayli kolaylaştırıyorlar. Konu güvenlik olduğunda akla gelen bazı kavramlar var. "Euro NCAP", "small overlap test", "side crash test", "moose test" bunlardan bazıları. CX-5 C SUV segmentinde bu testlerin önemli bir bölümünde ya en tepede ya da en iyi grup içerisinde bulunuyor. Kısa bir youtube araması ile incelemenizi öneririm. İleride kolay satılsın diye araç alan, ailesini bu araçlara, yürüyen mezarlara bindiren insanların göz atmasını önemle tavsiye ederim.

MOTOR ve ŞANZIMAN: Burada bir sürpriz yok. Kendini kanıtlamış, sorunsuz kombinasyon yine karşımıza çıkıyor. 2.0 litre Sky-G Power olarak tabir edilen Skyactiv benzinli motor (sıkıştırma oranı en yüksek seri üretim benzinli motor) ve tork konvertörlü 6 ileri tam otomatik şanzıman kullanılmış. Sport modu var aracın. Ağır kanlı, sakin sürüşten hoşlanmayanlar kullanabilir. Tabi ki Mazda 6 ile performansı farklı motor şanzıman kombinasyonunun. Mazda 6 yaklaşık 150 kg daha hafifti ve tepkileri haliyle daha hızlıydı. Ancak benim SUV alırken önceliğim konfor ve rahatlık olduğundan bunu bekliyordum. 

SÜRÜŞ ve KONFOR: Sonunda Mazda. Evet sonunda yani. Mazda'nın tüm araçlarında belki de en çok canımı sıkan nokta nihayet halledilmiş. Yalıtım konusunda Mazda artık kullanıcılarını daha fazla duymamazlıktan gelememiş ve gerek yol sesi gerekse rüzgar sesi mevzuunu tarihin tozlu sayfalarına gömmüş. Aracın kapı içi, taban ve davlumbaz izolasyonu çok iyi yapıldığından içeri ses almıyor. Haliyle kapılardaki tokluk hissi de malum markanın araçlarına dönmüş. Hatta daha tok denebilir. :) Süspansiyonlar konfor odaklı ayarlanmış. Yollardaki engebe, çukur v.s.'leri lıkır lıkır yutuyor araç. İzolasyon nedeniyle ses de duyulmuyor neredeyse. Oturma pozisyonu da seçim aralıklarının fazlalığı nedeniyle çok rahat. Camlar ve aynaların genişliği nedeniyle her türlü görüş çok rahat. Kör nokta yok. Sunroof da ferahlığı destekleyen unsurlardan. Peki virajlarda savrulma vs. var mı? Çünkü konforun acısı buradan çıkmalı diye düşünüyor insan. Kesinlikle hayır. Otomobil virajlarda da stabil ve sizi asla korkutmuyor. Aracın "moose (geyik) testini" izlemenizi tavsiye ederim. Aracın sürekli 4*4 çeker olması ve g-vectoring control sistemi de viraj performansında bir hayli etkili. 

Hoparlörler ve sub-woofer Bose. Ses muazzam. Ön direklere eklenen 2 hoparlör de surround olayına baya katkı sağlamış. Yalıtımın da etkisi olabilir ancak müzik kalitesi Mazda 6 aracıma göre bir hayli artmış diyebilirim.

YAKIT TÜKETİMİ: Uzun yolda 90 km/h sabit hızla 5.8 litre. 105 km/h sabit hızla 6.5 litre. 120 km/h sabit hızla 7.1 km. Ben küçük bir yerde yaşıyorum ve şehir içi ortalamam 7.5-8 litre. Bu rakamlar sıkışık trafikte yüzde 20 civarı artış gösterecektir. 2.0 litre hacimli, 4 çeker, 19 inch jantlı, 1500 kg bir araç için 3-4 litre yakıt tüketimi beklemek bayağı hayalcilik olur zaten. Marka model vermek istemiyorum ancak önemli rakiplerinden birisi için 12-13 litre yakıt tüketiminden bahsediliyor. 

BAKIM: Mazda 6 ile motor, yağ, mekanik parçaları tamamen aynı sayılır. Filtre v.s. her şey piyasadan rahatça bulunabiliyor. Servis isteyenler için ise her bölgede yeterince yetkili servis var zaten. Bu konulara Mazda 6'da bir hayli değindiğim için uzatmıyorum. Dileyenler o mesajlarıma bakabilirler. Benim CX-5 şu an 32.000 km'de olduğu için inşallah uzunca bir süre yağ-filtre değişimi yapıp binerim diye düşünüyorum. Tecrübeyle sabit. 

BAGAJ : 500 küsür litre ve girinti-çıkıntı olmadığı için hacmin tamamı eksiksiz kullanılabiliyor. Pandizot var ve güneşli havalarda bagaj kapağına da takılıp ekstra koruma sağlıyor güneşten. Hacmi genişletmek isteyen çıkarabilir. Bagaj zemininin altında pandizot için özel saklama yeri de yapılmış. Seviyorum böyle detayları. Bagaj kapağı da elektrikli ve yüksekliği ayarlanabiliyor. Özetle, kullanışlı bir bagaj ve tek parça halinde 4, parçalarsanız 5 ceset sığar. 

EKSİKLER: 

1- Multimedya sistemi daha iyi olmalı. Apple Car Play, Android Auto, Mirror Screen artık standart verilmeli. Bunu serviste halletmem gerekecek. Çünkü multimedya versiyonu nedeniyle tweaks ile çözmek imkansız olmuş artık. 

2-  Kaput açma/tutma çubuğu artık daha kaliteli olmalı. Yakışmıyor bu araca. Amortisörlü şart. 

3- Kablosuz şarj için ön konsolda yer var ancak donanım eklenmemiş. Artık günümüzde bu da ihtiyaç. İnsanlar araçta kablo aramamalı. 

4- Elimizin sürekli gittiği yerlerde piyano black yerine, kapı içlerinde kullanılan o fırçalı alüminyum benzeri malzeme kullanılmalı. İç mekan kalite algısı bir tık daha yukarı çıkacaktır. 

 

Şimdilik bu kadar. Aklıma geldikçe editlerim. Fotoları da eklerim ileride.  :)

  • Beğen 4
  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...