Jump to content

Otomobilinizden İnerken, Sağ Elinizle Sürücü Kapısını Açın !

İlhan
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Otomobilden inerken aracın kapısını nasıl açtığımıza pek kafa yormayız. Çocukken belki babanız bazen seslenir, “araç geliyor mu kontrol et” diye. Yetişkinlikte de pek kafayı takmayız, kapıya elimizi atar, savurur ve ineriz.

Ama bisiklet kullanımının yaygın olduğu ülkelerde aniden açılan kapıya çarpan bisikletçi sayısı hiç de az değildir.

Britanya’da benzer nedenden dolayı 600 kişi yaralanıyormuş. Türkiye’de ise bu oran biraz daha fazla olsa gerek.

O ülkelerde motorlular ve bisikletçiler farkındalık oluşturmak için uğraşırlar, kapıyı açmadan önce bakın diye…

Bisiklet kullanmanın en yaygın olduğu ülkelerden Hollanda da ise bu sıkıntı yıllar öncesinden çözülmüştür. Sosyal farkındalık mı? İnsanların duyarlı olması mı? Hayır… Sadece Hollanda tarzı kapı açma tekniği sayesinde.

Hollandalı bir şöför aracından inerken kapıyı sağ eli ile açar. Bu durum vücudunuzu istemsiz olarak döndürmenizi sağlar, bu sayede ineceğiniz yol görüş alanınıza girer.

Biz buna Hollandalı tarzı kapı açma (yani Dutch Reach) desek de Hollandalılar buna sadece kapı açma diyorlar. Yani başka türlüsünü bilmiyorlar çünkü yıllardan beri tüm sürücü kurslarında “araba kapısı sağ el ile açılır” diye öğretiyorlar, babalar çocuklarına “arabadan kapıya uzak el ile inilir” diye anlatıyorlar.

Bu sebepten “sağ el ile kapı açmak” onlar için “vites değiştirirken debriyaja basılır” gibi araç kullanmanın değişmez ve sıradan bir kuralı.

Bu durum bize büyük problemlerin basit dizayn değişiklikleri ile nasıl kolayca çözüme ulaştırılabileceğini gösteriyor.

Araba kullanmalarındaki bu ufak tarz değişikliği, birçok yaralanmalı kazanın önüne geçmiş.

indir.gif

Görüntünün olası içeriği: yazı

Arabanın kapısını açma şekline bakın nedenini öğrenince siz de yapacaksınız

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

tam da bu konu ile ilgili bir deneyimimi anlatayım:

almanya'da ehliyet sınavındaydım. artık herşey bitmiş sorun çıkmadan istenen yere gelmişim. sınav gözetmeni genelde bir kaç sınava girdiği için gerekli güzergahlarda gerekli testlerini yaptıktan sonra benden sonra sınava girecek olana doğru sağa sola diye direktifler verir. sokakta heyecan içide bekleyen elemanın yanına geldik ama sınav henüz bitmemiştir. gözetmen son direktiffi verir; "arabayı hırsızlığa karşı güvenli hale getir ve in" (vites 1'de direksiyon kilitlenir ve el freni çekilir) bir şartla! kapı sağ elle açılmalıdır!! ben herşeyi yaptım ve inmek için daha önce hocamız öğrettiği için sağ elimle kapıya yöneldim ki kendisi tamam dedi inmene gerek yok. tabii ki görmek istediği kapıyı hangi elimle açtığım. eğer kapıyı sol elle açsaydım hazırda bekleyen ehliyeti vermeyecek sınavdan geçemedi belgesi düzenleyecekti. çoğu kişi bunu unuttuğu için herşeyi doğru yapmasına rağmen ehliyeti alamaz. bu arada gözetmenler her sınava ehliyet hazır gelir en ufak bir hatada alıp giderler gözyaşına bakmadan.

• Beğen 1
  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu konuda eminim @Tarahumara Ömer'inde söyleyecekleri vardır. Yani öyle ki İngiltere'de ehliyet alma hikayesini-koşullarını kendisinden dinlemiştikte. Ağzımız açık kalmıştı... Yani belki bir çoğumuz bu gün orada ehliyet sınavına girsek bir kerede sınavı veremeyebiliriz. :D 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Amerikan filmlerinde adamlar araçtan neden öyle inerler diye geçmişte düşünmedim değil ! Sadece Avrupa'ya özgü bir durum olmasa gerek

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Aynaya bakmadan kapı koluna dokunduğumu pek hatırlamam. Sol el ile açsam bile böyle bir refleks geliştirdiğim için bir problem yaşamadım ama bu da hiç fena bir fikir değil ;) 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

7 saat önce, İlhan :

Bu konuda eminim @Tarahumara Ömer'inde söyleyecekleri vardır. Yani öyle ki İngiltere'de ehliyet alma hikayesini-koşullarını kendisinden dinlemiştikte. Ağzımız açık kalmıştı... Yani belki bir çoğumuz bu gün orada ehliyet sınavına girsek bir kerede sınavı veremeyebiliriz. :D 

@Burak abinin dediği gibi ben de aynaya bakmadan kapıyı açmam ama İngiltere'de böyle bir kural ya da alışkanlık yok. Sağ elle ya da sol elle kapı açarken nasıl bir vücudu var ki insanların da kafayı çevirme gereksinimi duyuyorlar onu da anlayamadım açıkcası. Sağ elle de açsam sol ellede açsam kafam dönmüyor benim :D benim boynumda mı bir sorun var yoksa kollarım mı uzun bilemedim şimdi. Bu arada İngiltere'de herkes sağ eliyle açıyor zaten kapıyı zira direksiyon sağda :D 

• Haha 4
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...