Jump to content

Şalgam Nasıl Yapılır ? Kırk Yıllık İçiciden Şalgam Tarifi..


Burak
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Şalgam eğer güzelse özellikle et yemeklerinin yanına çok güzel gider. Bununla da kalmaz sıradan bir simiti bile güzelleştirir. Peki nasıl yapılır bu şalgam ? Aslında çok zor da değil. İhtiyaç duyulan malzeme ucuz ve kolay bulunan cinsten.

Su, ince bulgur, siyah havuç, 1/2 orta boy şalgam ve kaya tuzu.

5 Litrelik sular bugün her markette rahat bulunuyor. Tarifi de buna göre vermek istiyorum.

  • Tadını sevdiğiniz güzel bir sudan bir tane 5 Lt lik alın.
  • 1 Lt kadarını başka bir yere alın veya için :)
  • Arzu ettiğiniz tuz seviyesine göre 3 veya 4 kaşık çekilmiş (toz halinde) kaya tuzu atın. Arzu ettiğiniz seviyeye göre silme veya dolu dolu olabilir.  Tuzu koyduktan sonra iyice karıştırın
  • 1 çay bardağı ince bulguru ( köftelik diye de geçer ) bir tülbente sarıp suyun içine atın. Bulgur şalgamı mayalayan malzeme. Bu sebeple önemli. Tülbentten amaç da hem mayalamasını sağlamak hem de bulgurun bidon içine yayılmasını engellemek
  • Orta boy bir şalgamın kabuğunu soyup yarısını doğrayarak ekleyin.
  • Son olarak da 1 Kg siyah havucu kabuklarını soyarak ve mümkünse boyuna dörde bölerek ekleyin ve kapağı kapatmadan önce bidonun üstünü su ile doldurun.

Bu kadar basit. Bundan sonra yapılacak tek şey hazırlanan karışımı güneş görmeyen bir yerde 15-20 gün kadar bekletmek. Bu süre içerisinde arada bir ( 2-3 günde bir ) karışımı ters düz edip çalkalamakta fayda var :)

Suya  Tuz - Bulgur - Şalgam eklenmiş durumda

Şalgam Nasıl Yapılır ? Su - Tuz - Bulgur - Şalgam Karışımı

Siyah havuçlar soyuluyor ve boylamasına dörde bölünüp ekleniyor.

Şalgam Nasıl Yapılır ? Kırmızı Havuç

Karışım hazır. Şimdi tek yapmak gereken 15-20 gün kadar beklemek ve arada bir karışımı ters düz edip çökertileri engellemek

Şalgam Nasıl Yapılır ? Şalgam beklemeye hazır.

  • Beğen 7
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

7 dakika önce, Arman-1999 :

 burada hazır yapılmışı var :) 

Uzaktakinin bize bir faydası yok :) Gönderen de yok :) Biz de kendi çözümümüzü kendimiz bulduk :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Kullandığım bir içecek değldir. Neredeyse yılda 1 kez oda içimden gelirse içerim. Gerçek şalgamla karşılamadım sanırım.:)

Böyle güzel faydalı bilgileri patlaşmak hoş olmuş. Elinize sağlık. Afiyet olsun 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

7. Günde  durum. Beyaz olan şalgam taneleri ve su büyük oranda siyah havuç rengini alırken bulgur dipte hafif çökerti oluşturmaya başladı. Bu sebeple 2 günde bir bidonları çeviriyorum. Dikkat ettiyseniz bidon da düz durmuyor. Sebebi çok şişmiş olması. İçeride oluşan maya ve çıkardığı gaz bidonu baya şişirdi :)

20180107_200529.jpg

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Hafta sonu ilk bidonu açtık. Sizlerle resim paylaşmak isterdim ama boş bidonun kimsenin ilgisini çekeceğini sanmadığım için eklemedim :D Bu hızlı tüketimden de tahmin edeceğiniz gibi eşim ve çocuklar çok beğendiler. Üzerine bir de acı olarak kayınvalidemin eliyle yaptığı süs biberi turşusunun suyu eklenince çok güzel oldu.

Buna ek olarak içine koyduğumuz siyah havuçların da oldukça diri kalması ve lezzetli olması keyif kattı. Güzel şalgam aranırsa bulunabilir ama tane söz konusu olunca bunu bulmak gerçekten zordur. Bu sebeple bu açığı da kapatıyor evde yaptığınız şalgam.

İlk deneyimden çıkarttığım 3 ders oldu ;

  1. Bulguru şok sıkı bir tülbentle sarmamak gerekiyor zira bulgur şişince suyun içeriye ulaşması imkansız hale geliyor ve mayalanma yavaşlıyor.  Bundan yola çıkarak tülbentleri uzun ince torbalar halinde diktirdim ve bu hafta yaptığım yeni şalgamda bunları kullandım.  Sonuçlarını 2-3 hafta sonra göreceğiz.
  2. 3 kaşık tuz oldukça iyi bir lezzet veriyor. Tepeleme doldurmaya gerek yok, normal şekilde doldurmak yeterli. Fazlasının şalgamı tuzlandıracağı kanaatindeyim.
  3. ilk bidonu 15 gün sonra açtım. 1. Maddedeki problemden dolayı mı tam emin değilim, henüz tadı %100 olmamıştı. Sanki bir hafta daha kalsa daha iyi olabilirdi gibi hissettim. Bu hafta yaptıklarımdan bir tanesini 2.5, diğerini 3 hafta sonra açmayı planlıyorum. Böylelikle ideal süreyi de hesaplamış olacağım.

Önemli Not : Aman diyeyim bidonu açarken dikkatli olun ve yavaş yavaş açın. Sonra tavandan şalgam lekesi çıkartmak için uğraşabilirsiniz :) 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Abi ellerine emeklerine sağlık.

İlk fırsatta deneyeceğim. Malum sıkı bir şalgam içicisiyim. :D

En son Mersin'den "Ali Güdal" şalgam suyu getirmiştim.

Market raflarında genelde Doğanay, Fersan ve Torku şalgam suları bulunuyor. Nadi olarak Kilikya ve Serafresh var. Raf ürünleri arasında Kilikya ve Serafresh yoklukta içilebilir ancak. 

Bir çiğ köftecim var onda Adanus buluyorum genelde onu tercih ediyorum.

Adana ve Mersin yörelerine ait yerel markaların tadını hiç birisinde bulamıyorum.

Öncelikle güzel şalgam bulmam lazım.  Bu hafta sonu pazara bir bakayım. 

İnşallah bende burdan paylaşırım. :tey: 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ne demek @İlhan birilerine bir faydası olursa ne ala. Ben Adana Ali Göde ve Mersin Özkan şalgamını severim. Ali Göde bazı dürümcülerde bulunuyor. Mersin Özkan da Ataşehir Memoş Tantuni'de mevcut ama şişeli olduğu için hiçbirinde tane yani havuç bulunmuyor. O da ayrı bir lezzet.  Tabii bunların olmadığı yerde dediğin gibi Kilikya ve Adanus içilebiliyor ama Doğanay'ı ben almıyorum çok uzun zamandır. İlk başlarda iyiydi ama sonradan çok bozdu.

İhtiyaç duyduğun şalgam orta boy ve 5 Lt için bir tane olduğu için aslında çok da ince eleyip sık dokunacak bir şey değil. Zaten çoğu benzer kalitede. Esas zor bulunan ve iyisine ihtiyaç duyduğun şey siyah havuç. Cumartesi günü Pendik Pazarında bolca oluyor ikisi de ;) Baktın bulamıyorsun atla gel alırız beraber :) 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bugün halka açıldım :D Yaptıklarımdan bahsedince şirketteki arkadaşlara biraz getirdim ve öğle tatilinde 10 dakikada tükendi :D  Şansıma hepsi de şalgam seven insanlar çıktı. Hatta içemeyen birisi bile denedi ve tadını beğenince 1 bardağa tamamladı.

Genel kanı tadının ve ekşiliğinin iyi ama kıvamının biraz daha koyu olması gerektiği yönünde. Eleştirileri alıp sorunu gidermek için Ar-Ge'ye devam ediyoruz efendim :D 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 3 yıl sonra ...

Balık Mevsimi Açıldı, Bizim Güzel Şalgam Suyu Konumuzu Hortlatayım Dedim. Şalgam Candır Başta Balık Olmak Üzere Her Türlü Etin Yanında. Tabi Ayranın Yanında da Tek Geçerim.

Var Mı Bildiğiniz Denediğiniz Sipariş Verip Getirtebileceğimiz Yerel Güzel Butik Şalgam Suyu. Ali Göde'de Bana Değişik Gelmeye Başladı Artık Uzun Süredir Almıyorum. Bizim Nakliyecilere Sipariş Veriyordum Adana Bölgesine Mal Taşıyanlara. Bir Türlü İstikrar Sağlayamadım. Kimisi Güzel, Kimisinde Bol Suyu Basmışlar. Üstlerinde Marka Etiketi Vs Olmadığı İçin Hangi Markayı Getiriyorlar Bilmiyorum da. 

Varsa Şalgamcılar Paylaşalamım Bilgileri. :) 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

doğanay alıp geciyorum. güzel şalgamcılar maşallah fena saydırıyor ama bugüne kadar bir sürü yerden yerinden yol üstunden kenarından bizzat adana'dan oradan buradan şalgam suyu aldım hepsi de genzimde hiç de istemediğim berbat tatlar bıraktı. 

doğanay o cok bilmişler için tercih edilmese de bence şalgamın koka kolasıdır. yok sen şalgam içmemişsin zart zurt muhabbetine harbiden karnım tok. denedim gözümle ağzımla dilimle gördüm ve hatta adana'da bile migrosa girip doğanay şalgam aldım:) üzgünüm durum bu:)))

  • Haha 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

12 saat önce, Katil Balina :

doğanay alıp geciyorum. güzel şalgamcılar maşallah fena saydırıyor ama bugüne kadar bir sürü yerden yerinden yol üstunden kenarından bizzat adana'dan oradan buradan şalgam suyu aldım hepsi de genzimde hiç de istemediğim berbat tatlar bıraktı

doğanay o cok bilmişler için tercih edilmese de bence şalgamın koka kolasıdır. yok sen şalgam içmemişsin zart zurt muhabbetine harbiden karnım tok. denedim gözümle ağzımla dilimle gördüm ve hatta adana'da bile migrosa girip doğanay şalgam aldım:) üzgünüm durum bu:)))

Tam olarak son dönem denediğim tüm şalgam sularında bu durumu yaşadım. Malum ülke ekonomisi, artan maliyetler muhtemelen şalgam suyu üreticilerini de etkilemiş olsa gerek. Aradığım tadı bulamıyorum bir türlü.

Dün akşam balık sezonunu geçte olsa açalım dedik. Şalgam suyu olmayınca 7,5 Yaşındaki oğlumla birlikte söylene söylene yedik. :D 

Zevkler ve renkler görecelidir gibi damak tadı olayı da değişken. Kimi var her türlü tada açık, kimi var bilmediği şeyi tatmaz denemez. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...